USA – lectia de politica pentru restul lumii si mai ales Romania

Ok, va promit ca asta este ultimul meu articol legat de USA si alegerile de acolo, o sa il las pe Radu sa scrie si el la randul lui o analiza pe larg cand o avea vreme smile . Eu unul am trollat pe subiect pentru ca este unul de interes, USA fiind un jucator mondial important, iar ce se intampla acolo ne priveste pe toti direct sau indirect.

Cu introducerea facuta si restul scrise deja aici si aici, ma voi resuma astazi doar la lectia politica a continuitatii pe care o da USA lumii si mai ales unei Uniunii Europene care nu a inteles si probabil ca nu va intelege niciodata modelul de functionare al USA care in principiu este opera unui roman (nu multa lume stie asta) despre care vom discuta altadata.

Tumultul alegerilor din USA a trecut, declaratiile belicoase din campanii s’au stins, intr’un fel si la ei inainte de alegeri a fost intr’un fel, iar dupa alegeri alt fel, diferenta este ca daca la noi asta se traduce prin parandaraturi si intelegeri murdare, la ei se traduce printr’o lectie de unitate si continuitate in fata unei natii care asta asteapta de la politicienii lor mai ales intr’un moment critic de dezbinare unde au ales sa stinga focul si nu sa toarne gaz ca pe la noi. A iesit si tanti Clinton sa isi recunoasca infrangerea si sa isi manifeste interesul pentru sprijinirea administratiei alese, s’au intalnit si cei doi presedinti (cel ales si cel in exercitiu), au dat’o la pace si partidele … mesajul care a reiesit din toata treaba asta a fost unul de unitate, continuitate si faptul ca intr’un final USA conteaza dincolo de tot si toate!

La noi, in cei 27 de ani de barjbait in ale democratiei mioritice, nu au fost alegeri in care sa nu se aduca acuzatii grave de frauda, mai mult sau mai putin justificate, din partea celor care au pierdut. Nu au fost alegeri dupa care sa nu se duca dracu orice notiune de continuitate. Nu au fost alegeri in urma carora actorii principali sa iasa cu un mesaj de liniste, colaborare si faptul ca intr’un final Romania conteaza! Pana cand nu vom invata lectiile astea de democratie nu vom ajunge nicaieri. Pana cand EU nu va invata cum functioneaza o federatie ca USA nu exista nici o sansa ca totul sa nu se duca dracului ca un castel de carti de joc.

La noi abia de azi incepe balul odata cu lansarea oficiala a campaniei electorale la care oricum unii au furat deja startul. Sa vezi circ, sa vezi mizerie, sa vezi cum inteleg ai nostrii sa faca campanie si mai ales dupa aia politica.

Dubla 1 …

7 comentarii la „USA – lectia de politica pentru restul lumii si mai ales Romania”

  1. SUA sunt cea mai veche democratie de pe Pamant. Au fost primii care au fost frondeuri si s-au ridicat contra establishmentului. Spiritul de frontierea, de revolta, samd a dus apoi si la Razboiul Civil, nu doar abolitionismul. Acelasi spirit inca rezida in America rurala, profunda, conservatoare si crestina si ultracrestina. Acest filon , plus votul nesperat al femeilor – 53% dintre femei, in ciuda a ceea ce am vazut noi, au votat cu el – si dorinta de a i-o trage clasei politice americane care nu a livrat in ultimii 9 ani ce a promis – un punct cheie fiind dezamblasarea industriei financiare, aducerea ei sub control si pedepsirea celor vinovati de criza – , precum si un rasism si xenofobism latent si purulent au adus victoria lui Trump.
    Acest unity show insa sa nu ne insele. Societatea americana este profund divizata. Iar coalitia asta care l-a adus la putere pe Trump il va abandona cat ai zice peste daca nu liveaza. Mai multe, in postarea de maine.
    Da, continuitatea e frumoasa si sublima, dar in spatedeja se prefigureaza o lupta la baioneta crancena. Cum am mai spus-o, demografia ii favorizeaza in 4 ani, teoretic, pe democrati. In 8 ani cu atat mai mult. Dar mai e mult pana departe.
    La noi…deja s-a furat startul si asta spune enorm…

    Răspunde
  2. Eu in postul asta am discutat strict despre mesajul transmis care este poate ca cel mai important fiind un inceput. Ca ce se intampla in spate, ca ce lupte se vor duce, ca este realist sau nu, spectacol sau nu … eleganta mesajului macar de ochii lumii este unul care are darul de a mai linistii lucrurile cel putin temporar pana cand promisiunile nerespectate isi vor cere tributul ca la ei nu e ca la noi unde dupa ce ai dat un vot te doare la banana ce fac aia cu el bucuros fiind de suta de lei, caldarea sau pur si simplu faptul ca „ti’ai luat tara inapoi”. laugh In rest … scrie linistit Radule ce ai de scris, eu m’am cam oprit aici cu postul asta ce am vrut sa fie doar un soi de concluzie.

    Răspunde
  3. Adica cum; doi barbati stau la o discutie, elegant, la una mica eventual dupa ce pleaca presa si femeia pleaca cu miloaga batand pe la usi . No offence!

    Răspunde
  4. Eu nu ma pricep la politica si nici nu ma intereseaza decat in masura in care imi doresc sa ma mentin informata. Privind alegerea lui Trump eu consider ca este alegerea serviciilor de securitate americane, pentru ca Trump este mai usor de manevrat. La fel este si la noi dar la un nivel cu mult mai mic, corespunzator unui stat est-european.

    Răspunde
  5. sa nu idealizam nici democratia americana .. putem avea si noi o democratie responsabila ca a lor daca bagam in constitutie dreptul de a avea arme de foc, daca supravietuim unui razboi de secesiune , si fireste , daca putem face fatza unui regim de prohibitie la alcool , macar niste ani acolo .. ultima e cea mai dura, sigur nu ii putem face fatza laugh .. prin urmare noi vom fi ce-am mai fost, ei vor fi ce-au mai fost .. sau spus altfel, nu te poti intoarce undeva, daca vii de niciunde.. mai ales cu madam gorghiu laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura