Vladimir Putin dezvăluie acordul prin care războiul din Ucraina se putea încheia in aprilie 2022

Vladimir Putin a dezvăluit că trupele rusești s-au retras in aprilie 2022 din Kiev și din alte regiuni din Ucraina, pe baza unui acord de pace convenit în Turcia, acest lucru ridicand serioase indoieli asupra naratiunilor ucrainene cu privire la „infrangerea Rusiei” in „batalia de la Kiev”.

Putin a prezentat public documentul liderilor africani si presei prezente la întâlnirea lor de la Sankt Petersburg

Vladimir Putin dezvaluie public acordul
Vladimir Putin dezvaluie public acordul

Președintele Federatiei Ruse a prezentat liderilor africani documentul, care include 18 articole și anexe. Documentul includea clauze privind neutralitatea și garanțiile de securitate.

„De asemenea, se referă la forțele armate și alte lucruri. Totul a fost scris in detaliu – până la numărul de vehicule și personal”

a dezvăluit Putin.

Documentul prezentat presei de Putin
Documentul prezentat presei de Putin

Jurnaliştii ruşi au publicat pagina documentului intitulat „Tratat privind neutralitatea permanentă şi garanţiile de securitate ale Ucrainei”, asupra căruia ambele părţi au convenit provizoriu. 

Potrivit președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Ucraina și Rusia au fost de acord în principiu cu proiectul de acord din primăvara anului 2022 la Istanbul, pentru ca mai apoi Kievul să refuze semnarea tratatului după ce trupele ruse s-au retras la comanda Moscovei din anumite zone ale Ucraine.

acord rusia ucraina 640x321
Conditiile acordului de pace de la Instambul

Ca parte a acordului care prevedea că Rusia să se retragă până la granițele Donbasului, Ucraina angajându’se să respecte neutralitatea și să nu adere la NATO.

Conform documentului prezentat public, Marea Britanie, China, Rusia, SUA, Franța și Turcia ar fi actionat ca si garanți semnatari ai acordului

Conform surselor, presiunile au venit prin Boris Johnston, premierul Marii Britanii la acel moment, care ar fi călătorit la Kiev la scurt timp dupa intelegerea din Tucia, pentru a il presa si amenința pe Zelensky să nu continue înțelegerea cu Rusia, motiv pentru care Kiev’ul a anulat toate întâlnirile programate ulterior.

Garanțiile oferite de NATO pentru ca Ucraina să continue războiul cu Rusia

Conform datelor prezentate, NATO, prin intermediul premierului Marii Britanii, Boris Johnson, a presat UCRAINA să nu respecte înțelegerea de pace cu Rusia, înțelegere care ar fi pus capăt războiului în aprilie 2022, promițându’le armament și strategii care ulterior au eșuat ulterior lamentabil, din cauza adaptabilității și capcitatilor moderne ale rușilor pe câmpul de lupta. O excelență sinteză în acest sens o găsiți în analiză de mai jos, dacă nu va descurcați cu engleză, folosiți Google Translate:

Mainstream media occidentala nu acopera acest subiect

In mainstream media occidentala folosita exclusiv pentru progadanta de razboi oficiala, nu exista pana la aceasta ora dezbateri sau reactii oficiale pe acest subiect.

Ce spunea fostul premier al Israelului, Naftali Bennett, despre incercarile Israelui de a negocia pacea

Fostul prim-ministru al Israelului Naftali Bennet, care a condus țara în primele luni ale războiului ruso-ucrainean, a declarat că Statele Unite și cei mai apropiați aliați occidentali i-au „blocat” încercările de a intermedia un acord de pace între cele două națiuni slave din est.

Într-un interviu amplu, de aproape cinci ore, cu jurnalistul israelian Hanoch Daum, postat pe canalul de YouTube al fostului prim-ministru Bennet — care a jucat un rol central în medierea între cele două părți în urma unei cereri din partea lui Zelensky la începutul războiului – a spus că „există șanse mari de a ajunge la o încetare a focului” înainte ca puterile occidentale cheie să-i „blocheze” încercările.

Bennet a vorbit despre faptul că a călătorit în Rusia pe 7 martie 2022, la aproximativ o săptămână după izbucnirea războiului, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și a povestit încercările sale de a negocia un acord de pace, pe care a spus că l-a coordonat cu Statele Unite, Franța, Germania și Regatul Unit. Cam în aceeași perioadă, negociatorii ruși și ucraineni purtau discuții în Gomel, un oraș din Belarus.

Interviul il gasiti aici.

101 de comentarii la „Vladimir Putin dezvăluie acordul prin care războiul din Ucraina se putea încheia in aprilie 2022”

  1. Adica după ce au anexat Crimeea si invadat Ucraina vine cu un plan de pace in care Ucraina trebuie sa aibă 10 tancuri si 5 pistoale laugh

    Răspunde
    • Eu nu vreau sa zic nimic mai mult decat ca poate nu mai mureau si sufereau cateva sute de mii de oameni/zeci de milioane colateral in numele unui razboi prin proxy, cu acelasi rezultat nefericit intr’un final si poate gandeai la fel daca erai printre aia! #dacat atat ma pricep! smile

      Răspunde
        • Discutia e foarte complicata si tine de politicile geostrategice regionale, influenta si proiectarea ei de catre marilor puteri! Ideea neutralitatii unor state din sfera de influenta a marilor puteri a stat la baza pacii in ultimi 70 de ani in Europa si lume in general. Garantiile au tinut de acele neutralitati pana cand un imperiu a decis sa se extinda dincolo de granitele convenite. De aici inainte putem discuta si dezbate la infinit, incepand de la istorie si pana la granite geografice, geopolitica si geostrategie, poli de putere si globalizare. Nu e o discutie simpla deloc, concluzia find doar ca razboiul nu a fost niciodata solutia, tot masa negocierilor a contat intr’un final, istoria sta marturie! smile

          Răspunde
        • E chiar simplu, nu e complicat deloc
          Pentru o garanție reala tratatul trebuie sa conțină obligatoriu încă un garant la fel de puternic militar precum Rusia
          In caz de încălcare tratat.. ala sa fie garanția, e aberant sa fie tot Rusia, așa mai degrabă se duc la ruși cu totul si gata, n-are absolut nici o valoare si nu oferă nici o garanție tratatul ala.
          NATO obligatoriu trebuia inclus ca si clauza, in caz de încălcare tratat Ucraina sa intre automat in NATO

          Răspunde
          • Ba este foarte complicat dupa ce s’a ajuns aici in urma nerespectarii intelegerilor de neextindere al NATO inspre EST din anii ’90, si care a culminat cu nerespectarea tratatelor de la MISK semnate in 2015, despre care insasi Angela Merkel, ca semnatara a partilor garante, a recunoscut ca acel acord nu a fost decat o pacaleala a Rusiei in intentia de a se trage de timp pentru ca NATO sa inarmeze si antreneze armata ucraineana! In aceste conditii, cum ar mai putea crede Rusia ceva si in cine?! Si uite cum se complica lucurile daca intri putin mai adanc si pe cat de napartinitor se poate, in discutie! smile

            „Pentru o garanție reala tratatul trebuie sa conțină obligatoriu încă un garant la fel de puternic militar precum Rusia”

            Potrivit documentelor prezentate, garantii noului acord de la Istambul ar fi fost: Marea Britanie, China, SUA, Franța și Turcia

          • Acordul de la Minsk fiind după anexarea Crimeii e ceva normal sa nu mai ai încredere in ruși

          • @ ice4you
            Extinderea NATO spre est s-a făcut din dorința țărilor foste comuniste de a scăpa de URSS/Rusia, doar alegerea unui parcurs democratic nefiind o garanție că rușii nu-și vor aminti într-o zi că au stăpânit aceste țări. Ceea ce s-a și întâmplat cu Ucraina și cu desele referiri la țările baltice și Moldova.
            Merkel nu e un bun exemplu, fostă redegistă, normal că vedea URSS-ul pe vremuri și Rusia azi cu multă simpatie. Dovada cea mai la îndemână este subjugarea energetică a Germaniei față de Moscova.

          • @Xtall – cucerirea Crimeii a survenit ca raspuns al Rusiei la „Revolutia Portocalie” din 2014, care a rasturnat intelegerea din anii ’90! E normal ca un acord ca vina dupa un razboi, Crimea istoric, apartine Rusiei si de aici nu cred ca e cazul sa mergem mai departe in istorie cand vorbim despre Ucraina, creatia lui Stalin si ultima constructie ce a mai ramas in picioare din URSS! smile

            P.S. Norocul ca mi’a adus cineva aminte si am facut un update la articol cu marturia fostului premier al Israelului, Naftali Bennet, care povesteste cu lux de amanunte de opozitia de care s’a lovit Israelul in partea SUA si UK atunci cand Israelul s’a oferit sa intermedieze pacea, inainte de izbucnirea conflictului! smile

            @George S. – din nefericire alegerile nu sunt ale tarilor mici, care nicioata nu vor fi la masa, ci in meniu, „alegerea” catre NATO find tot parte a unui meniu la o alta masa! E un nefericit adevar al istoriei, dar asta este realitatea pe care trebuie sa o acceptam ca vrem sau nu vrem, pentru ca maine ne putem trezi iar cota/parte pe un servetel.
            Merkel e in piesa, nu putem nega istoria.

          • Asta nu înțeleg, ori e laie ori bălaie, ori ai pretenții teritoriale ori faci tratate cu o tara pe care o recunoști independenta? pai mai dute-n ma-ta de escroc atunci, zi clar ca vrei sa o iei si gata, ce tot o aburești cu cioace, tratate si alte tâmpenii când e clar ca buna ziua.

          • @ ice4you
            Nu ești consecvent. În privința lui Merkel ești foarte tolerant, pui pe seama istoriei atitudinea ei pro-rusă. Dar nu ești la fel de înțelegător cu percepția anti-rusă a țărilor est-europene (poate cu o mică excepție numită Ungaria – dar și acolo e vorba doar de o clică aflată la conducere). Formele de manifestare în astfel de situații, iată, diferă. Merkel a ales să îmbogățească Rusia și să subjuge energetic Germania (cum am spus mai sus), iar țările foste socialiste să întoarcă spatele Rusiei. Asta nu e tot istorie?

          • @George, nu prea am inteles treaba cu consecventa si nici cu ingaduinta. Am opinat si relatat fapte, atat si nimic mai mult, eu, spre deosebire de altii care pun suflet si nici patima la treaba asta, nu sunt deloc sentimental in aprecieri, ci mai degraba pragmatic si cat de nepartinitor poate fi orice om, de unde si deschiderea ce o am la dezbatere, motiv pentru care voi lasa loc si altora de acum inainte, cu precizarea ca Germania e puterea economica care e acum si a dominat Europa in ultimi 30 de ani, pentru ca a profitat de aceasta relatie, respectiv energie ieftina si privilegiata cu Rusia, avand exclusivitate pentru gazele rusesti pe care le revindea la pret si de 10x mai mare decat le importa de la rusi, in vremea in care econo mia lor a fost competitiva din acelasi motiv. Dar, cum am zis, ma opresc aici, ca sa las loc si altora.

            @Xtall, Putin a facut o oferta de rezolvare a „problemei ucrainene” prin anii 2000, respectiv ca fiecare stat sa isi recupereze teritoriile istorice, iar ce ramane sa devina neutra, pentru ca in 2022 doar sa reitereze aceasta propunere! Atlfel se pot complica lucrurile, iar spre deosebire de noi, Polonia trage cat de tare poate in directia asta cu ambitii mari, nici ungurii nu sunt chiar indiferenti. smile

          • Daca asta e politica Rusiei de ce o mai aburește cu tratate ? Tratat nu faci decât cu o tara suverana/independenta. Daca faci tratate înseamnă ca recunoști suveranitatea, fiind obligat sa respecți legile de suveranitate internaționale. E o aberație sa faci tratate cu o tara suverana invocând principii de colonialism

          • @ ice4you
            Nepărtinitor? Păi prezinți aici doar inițiativele Rusiei, doar punctele lor de vedere, cererile lor. Ceilalți nu au, la rândul lor, inițiative, puncte de vedere, cereri? Și apoi uiți un lucru: tot ce vine din partea Rusiei vine de pe poziții de forță.

          • Eu incerc sa fiu o alternativa la ce se vede zilnic in toata mainstrem media, partinitoare 100%, care manipuleaza si prezinta 24/7/356 situatia doar dintr’o parte. Din cate vad, pe langa opiniile mele de aici, sunt inca cel putin doua in contradictie. Oare cautam dezbatere, sau preferam sa fim toti de acord si sa ne batem pe spate felicitandu’ne cat suntem de destepti doar pentru ca suntem de acord? Pe aici, cam asta e mersul, opinii diverse, acceptate din orice parte sunt atata vreme cat sunt exprimate fara atac la persoana si in limitele decentei. In concluzie, din punctul meu de vedere ce a fost pana aici a fost o dezbatere libera cu opinii exprimate ca atare si nu, nu sunt partinitor, ci doar de o cu totul alta opinie fara de ce te astepti sa auzi, la care am dreptul si o exprim ca atare si cu care la randul tau ai dreptul sa fi de acord, sau nu.. hi

            @Xtall, nedreptarile istoriei au fost sunt si vor mai fi, razboiul asta e doar inca unul, nici primul, nici ultimul … din pacate. E cam tot ce pot zice, revenind la ideea de baza: bine era sa se gaseasca o solutie inainte sa sufere atatia oameni pentru ca intr’un final rezultatul sa fie tot ala cu dieferena ca unii si’au umplut cuferele.

          • Sa vad pe cineva ca plange de mila Germaniei ca a facut curul mare si a trait bine pe spatele resurselor ieftine ale rusilor, asta e maxima! rofl Mai mult nu zic, ca a zis @ice ce era de zis, desi pe ici colo, sunt de acord si cu cele zise de @Xtalll! victory

          • @ice, ca sa existe o rezolvare nu ucrainenii, rușii trebuie sa se hotărască in ce direcție merg
            Care e abordarea definitiva ?
            ori e teritoriul nostru, ori e o tara suverana ?
            Ambele abordări n-au cum sa coexiste
            Răspunsul si rezolvarea situației fiind total diferit la fiecare situație, iar in cazul de fata nu se poate răspunde in nici un fel

          • Daca Ucraina e teritoriul lor sa specifice clar ca asta e motivul, ca daca asta e motivul evident niciodată n-au sa se oprească indiferent cate abureli de tratate or sa facă, abureli vor fi si mai departe.
            Dar daca punctul de la care se pleacă e ca Ucraina e o tara suverana rușii trebuie sa termine cu pretențiile, nu se califica in nici un fel pentru asigurarea securității, si nu pot invoca nici un fel de pretenții sau tratate de genul decât poate arme atomice la graniță, nimic mai mult.

          • Xtall, poate ca o sa te surprinda, insa ideeile tale sunt impartasite de o uriasa majoritate a radicalilor rusi, care ii cer lui Putin inca din 2014 ca Rusia sa faca pasul decisiv si sa dezmembreze Ucraina, pentru a isi anexa teritoritoriile atat ei cat si „rusii albi”, azi cunoscuti ca si belorusi. smile

            Ce iti sare tie din vedere si multora dealtfel este faptul ca razboiul la care asistam astazi nu este un razboi izbucnit in 2022, ci unul care se poarta inca din 2014, sau mai exact dupa „Revolutia Portocalie” in urma careia, regiunile Donbas si Donetsk, regiuni cu populatie majoritara rusa, si’au cerut independenta fata de regimul Porosenko, pus de americani la Kiev. Acesta independenta nu a fost acceptata, iar in zona au inceput represaliile impotriva majoritarilor rusi, Rusia ajutand doar in umbra regiunile separatiste in vremea in care a incercat negocieri cu occidentul ce au dus la acordul de la Minsk in urma caruia, Ucraina ar fi trebuit sa isi urmeze cursul ca natiune independenta federalizata, regiunile Donbas si Donetsk urmand ca in felul asta sa isi castige independenta regionala fata de Kiev si sa fie ferite de represiunea agresiva a ucrainenilor care au trecut la o ucranizare acelerata, toate minortatile, inclusiv cea rusa, pierzandu’si toate drepturile pe care minoritatile le au in orice tara civilizata, ce au facut ucraineni, nu facuse nici macar Stalin in perioada sovietica! Acest documentar uitat azi, find marturie despre represiunile si prigoana suferite de romanii din Basarabia, care dupa ce ca au ramas fara nici un drept, au ajuns sa fie luati cu arcanul de regimul de la Kiev, pentru a lupta intr’un razboi pe care nu il considerau nici atunci, si nici acum, a fi razboiul lor!

            In acest context, un rap teritorial masiv nu ar fi in folosul Rusiei, care daca ar trece la cucerirea intregi Ucraine, s’ar alege cu o parte de populatie ostila, intentiile lor marginindu’se acolo unde au o populatie favorabila, respectiv populatie rusa, aceaste regiuni find suficiente pentru a se trece la o masa a negocierilor cu Vestul, pretentiile Rusiei find ca sa se revina la granitele din anii ’90, singura varianta prin care cel putin pentru o vreme, ar fi liniste in aceasta parte de lume, pentru ca marile puteri au nevoie de zone neutre pentru a nu se simti incoltite aproape de propriile granite!

            Xtall, asa cum „avertizam”, am deschis o cutie a Pandorei ce a dus la dezbaterile astea de ideei, pentru care iti multumesc! smile

          • Ala nu e motiv de invazie si anexare teritoriala.
            Din moment ce recunoști o tara ca fiind independenta si suverana problemele respective se rezolva in instanțe internaționale
            Iar gluma secolului e ca Rusia nu recunoaște nici o instanță internațională laugh
            Nici măcar in tratatele de pace inițiate de ruși n-au pus pe masa si n-au adus dovezi cu ce exact ce s-a întâmplat acolo, măcar sa motiveze cu ceva pretențiile din tratatele alea
            Pentru a exista o rezolvare ambele tabere trebuie sa aibă aceleași principii, sa vorbească aceeași limba a justiției

          • Si alta gluma a secolului e ca Rusia are milioane de ucraineni in tara dar nici o singura scoală in limba ucraineana
            Însă pretinde de la ucraineni laugh

          • Xtall, iti place cutia Pandorei si tot umbli la ea … ceea ce e bine si aprob, deci, tine’te bine:! laugh

            Sa o luam cu sfarsitul ca explicatia este foarte simpla: milioanele alea de ucraineni care s’au refugiat in Rusia, sunt minoritatea rusa din Ucraina, vorbitori de limba rusa si cultura rusa, iar refugierea lor acolo a inceput din momentul in care in Ucraina a pornit persecutia minoritatilor, in special din Donbas si Donetsk, crescand numarul lor odata cu inceperea razboiului pentru ca ucraineni au continuat sa bombardeze zonele civile din aceste regiuni.

            Cu privire la recunoasterea dreptului international, NICI UNA dintre marile puteri in frunte cu USA, NU recunosc aceste institutii, USA amenintand chiar ca daca Tribunalul International declara vreun cetatean american ca urmarit penal pentru crime de razboi sau alte fapte penale, acest lucru va avea repercursiuni. Cel mai bine iti explica situatia prof. univ. Valentin Stan, intr’un expozeu bazate pe documente, legatura find cu mandatul de arestare a lui Putin vs razboiul din Iugoslavia, unde, dupa principiile enuntate de tine, USA si NATO au incalcat suveranitatea unei tari recunoscute international, bombardand o natie independenta in urma unui conflict interetnic ce tinea de polica interna si care s’a dovedit ulterior a fi nici pe departe ce arata presa occidentala, ci doar un motiv ca USA sa isi urmareasca interesele in zona Balcanilor printr’o incalcare grava a acordurilor internationale! Acelasi lucru s’a intamplat si in cazul invaziei din Irak si Afganistan, precum si in vestita „Primavara Araba” unde au enuntat principiile doctrinei Monroe, pentru ca mai apoi sa faca praf-pulbere-tandari stabilitatea din zona Orientului Mijlociu! smile Te mai miri ca azi Orientul Mijlociu s’a trezit si da cu flit americanilor si acceptand medierea chineza in zona? Te mai miri ca occidentul a pierdut Africa pe mana Rusiei? smile

        • milioanele alea de ucraineni nu sunt de acum mon cher smile
          si nu doar de ucraineni e vorba, sunt peste 100 de nații acolo, măcar pentru reciprocitate nu trebuie sa faci si tu la fel daca tot ai pretenții de genul ?

          Răspunde
          • Ai sa ramai poate ca uimit, insa in Rusia se respecta in cea mai mare parte a lor drepturile minoritatilor, tocmai pentru ca in Rusia exista un numar foarte mare de nationalitati, culturi si credinte, desi rusii au insistat mereu pe rusificare, ceva din drepturile alea au mai ramas! A facut’o pana si Stalin, care a reinstaurat pana si Biserica atunci cand s’a prins ca ii este de folos in cel de al Doilea Razboi Mondial! smile In concluzie,nu stiu de unde ai tu informatiile, insa asta e realitatea din Rusia! smile

            A mai ramas ceva nelamurit prin cutie?! laugh

          • Iti pot arata doar un cimitir al eroilor roamani care au pierit in luptele de la Stalingrad si Cotul Donului, ingrijit de rusii dupa ce pe romani i’a durut in cur si (de) asta! In rest cum am zis, rusii au practicat de cand lumea rusificarea, permitand totusi ca macar limba sa poata fi vorbita! O putem da langa acum mult si bine pe tema asta, ignorand toate restul scrise pana aici si ocolite cu eleganta! Si ca veni totusi vorba, romanii din Ucraina ce vina au? In Romania nu exista scoli in limba ucraineana? Romamia nu i’a primit si facut eforturi sa le asigure profesori de limba ucraineana refugiatilor? Nu le’a oferit tot ce a putut sa aiba conditii decente? Ca multumire, Kiev a dat o lege in ianuarie care le incalca toate drepturile, ca o sfidare tiparindu’le acum cateva zile manuale in „limba moldoveneasca”, inventia sovieticilor? Ok, ok, e razboi, „nu e momentul acum”! victory

          • De ce te fofilezi ? laugh
            Iți spun eu – nu exista așa ceva
            Ucrainenii au copiat la indigo modul rusesc de educație si administrație
            Exact la fel e si la ucraineni
            Se permit orele in limba materna dar nu exista scoli cu predare in limba materna, idem si la administrație, se recunosc minoritățile dar nu exista administrație in limba minorităților.

          • Umde zici tu ca m’am fofilat? Ce intelegi prin rusificatea de care vorbeam? Copiind modelul, cu ce sunt mai buni? Si ca veni vorba de fofilat ai ocolit cu eleganta peoblema minoritatii romane si a restului de minoritati! smile Hai sa o dam la pace, pacat de oameni, moartea lor putea fi evitata, iar asta e un fapt dincolo de orice!

          • Eu zic de scoli si tu mă trimiți la cimitire, după ce tot tu ai adus in discuție educația minorităților romane din Ucraina
            Exact de acolo li se trage, e moștenirea sistemului de la mama Rusia, este exact tipul de educație care se practica in Rusia, la ei e ok, la alții nu mai e ok
            De ce mai faci caz ?

          • Nu prea imi este clar unde vrei sa ajumgi si nici ce vrei sa demonstrezi, cand in fapt nu e nimic de demonstrat! smile Drepturile minorotatilor nu se reduc la scoala, dar probabil pornim de la premize diferite! Asta este, nu e nevoue sa fim de acord, ba dimpotriva, iar eu nu insist sa comving pe nimeni de nimic!

          • Ce e așa greu de înțeles ?
            Sistemul de educație si administrație din Ucraina e cel rusesc
            De la alții înțeleg sa fie reproșuri dar nici intr-un caz de la ruși, ucrainenii funcționează pe sistemul rusesc in toata splendoarea lui

          • Si unde nu am fost amandoi de de acord cu asta? smile Eh, tocmai de aia, trebuie vazuti ca cine sunt, dincolo de propaganda si ridicat in slava! hi

          • Nu tu încerci sa justifici acțiunile rușilor ? smile
            Vezi ce repede se schimba filmul când in vârful lanțului trofic nu mai sunt rușii ? deși e același sistem rusesc.
            Nu ucrainenii au inventat roata discriminării, funcțional ei au rămas cu roata de la ruși doar ca in loc de ruși au schimbat beneficiile, pentru ucraineni

          • Am mai scris pe aici, dar cred ca am scris degeaba! Eu, nu justific nimic, nicaieri, ci doar …

            „Eu incerc sa fiu o alternativa la ce se vede zilnic in toata mainstrem media, partinitoare 100%, care manipuleaza si prezinta 24/7/356 situatia doar dintr’o singura parte. Oare cautam dezbatere, sau preferam sa fim toti de acord si sa ne batem pe spate felicitandu’ne cat suntem de destepti doar pentru ca suntem de acord? In concluzie, din punctul meu de vedere ce a fost pana aici a fost o dezbatere libera cu opinii exprimate ca atare si nu, nu sunt partinitor, ci doar de o cu totul alta opinie fara de ce te astepti sa auzi, la care am dreptul si o exprim ca atare si cu care la randul tau ai dreptul sa fi de acord, sau nu.. „

            Doamne ajuta cu sanatate! hi

          • Mersi pentru clarificare, mie îmi plac contradicțiile smile
            La ucraineni „probabil” se va schimba sistemul, dar nu prea curând, deocamdată concesii au făcut doar pentru ca vor in partea asta, si pentru a scăpa de ruși, e incert sa prezici ceva clar
            La ruși in schimb exact invers se va întâmpla (deja se si întâmplă), cu certitudine vor creste, se vor acutiza discriminările pentru ca asta e sistemul si principiul lor, rușii mai presus de toți

          • Lasand Rusia deoparte, in sensul ca, Rusia e Rusia si acolo treaba e clara atata vreme cat nu se piede controlul si ii cunoastem bine atat istoria cat si modus operandi, hai sa discutam un scenariu, pe cat posibil nepartinitoar:

            Presupunand ca se termina razboiul si victoria e de partea Ucrainei, cum vezi tu situatia din Ucraina de dupa rezboi, cand in fruntea statului ucrainean este si va ramane o dictatura brutala a oligarhilor cu idei ultranationaliste, iar Ucraina are o populatie majoritara cu ideologie xenofoba? Cum crezi ca va putea cineva sa ii controleze cand vor fi inarmati pana in dinti si ar fi un soi de super puterea militara a Europei, cu un razboi in picioare? Cine i’ar opri si controla? Cum? Romania in ce situatie ar fi vizavi de granita cu un asemenea stat cu pretentii expansioniste, desi niciodata nu a fost un stat si cu atat mai putin imperiu, dar, au in sange razboiul si expansiunea, dovada stand luarea cu japca a canalului Chilia. unde Romania nu mai poate deja desfasura nici o activitate comerciala, ramura piscicola comerciala a Romaniei find omorata deja, pentru ca vasele romanesti nu mai au loc de vasele ucrainene iar Canalul Sulina a fost la un pas de a fi din nou sabotat acum cateva zile?

            No, sunt doar curios de viziunea pe care o ai tu, sau altii cu privire la viitor, dincolo de propaganda, dincolo de lozinci, dincolo de partipriuri exprimate cu ficatul si mai putin cu ratiunea. smile

          • Totul depinde de război @ice
            Absolut totul depinde cum se va termina acest război
            Nu poți sa faci predicții cu absolut nimic referitor la ucraineni, nu știi ce condiții vor fi puse, nu știi daca își vor lua teritoriile, nu știi daca vor rămâne așa si ce vor face daca vor rămâne așa

          • Era o discutie absolut ipotetica, un soi de hai sa zicem ca ….

            Din cele spuse de tine, am inteles ca nu exita prea mai sperante, ci doar un orizont neclar de asteptari. Eh, partea nasoala e ca nu doar la noi e asa, ci si la idiotii care au pornit acest razboi, de unde si lipsa de directie si viziune, dincolo de uncorni roz si caii verzi pe pereti ai propagandei! smile

          • Sa speculam atunci, ce varianta preferi ? smile
            Daca ucrainenii câștigă, exclus Crimeea, aia nu cred ca se baga pana acolo
            O sa vrea in UE cu siguranță, iți trebuie piață si aliați.
            Ca sa-si atingă scopul (foarte necesar pentru ei) trebuie sa se dea pe legislația si drepturile UE, n-au încotro, sunt obligați.
            Ce vor face rușii in varianta asta, habar n-am, dar sigur nu vor sta liniștiți.
            Daca ucrainenii nu reușesc sa-si ia teritoriile, si ajung la un soi de „pace temporara” , exclus spre foarte puțin probabil sa se schimbe ceva la ucraineni. Trocuri cu piața de desfacere posibil dar zero șanse sa adere la UE.
            Rusii vor fi mai satisfăcuți in varianta asta, foarte posibil sa-i mai lase in pace, nu vor mai insista pe „drepturile minorităților” dar nici nu se vor lăsa pe-o ureche

          • In UE sunt si vor fi uriase convulsii politice, economice si sociale, dupa ce UE a ramas fara vaca ruseasca de muls resurse ieftine! Povestile green si alti unicorni roz, nu vor tine nici de foame si nici de frig, in momentul asta UE find dependenta de niste resurse aduse cu taraita de prin ale zone ale globului unde deja se produc miscari importate de poli ai puterii! Zicea Cola, unui dintre vechii comentatori ai blogului, pe aici, intr’un comentariu, ceva foarte interesant si am sa il citez:

            „… paradoxul se trage din realitatea nespusă – ne place sa credem că rahatul de hârtii numite euro și dolari, pe care le-am strâns noi ăștia din vest în cantități mai mari sau mai mici în conturile noastre, au și valoare de întrebuințare pentru aia pe care presupunem că trebuie să ne livreze ce ne trebuie să mâncăm, încălzim și ce alte chestii de care avem nevoie să trăim cât de cât decent .. iote că nu, sclavii de până ieri au zis să ne băgăm hârtiile in cur, că ei nu mai vor să muncească pentru vestul ‘civilizat’ , ci în primul rând pentru propria bunăstare.. Putin este ante mergătorul mișcării ăsteia (…) rușii, chinezii , africanii, etc, s-au săturat de Greta, progresiști, verzi, lgbt-isti , samd .. s-au săturat și de noi , Gică și John .. cine și-a făcut iluzii că după ce i-am șters la cur pe vestici atâția ani, noi românii, o să vină niște sclavi de oriunde să ne șteargă și pe noi la cur, a calculat greșit.. nimeni nu te obligă să iei petrol sau gaze de la ruși, materie prima din Africa sau chinezării de la chinezi.. dar nici noi nu mai putem să-i obligăm să ni le vândă pe niște hârtii tipărite fără număr .. noi cam vrem să-i obligăm, asta e problema!”

            Si nu putem nega la infinit realitate in care ne aflam, pentru ca efectul de bumerang a inceput sa se simta din plin, fiecare din marile natiuni ale UE cautand acum salvarea pe cont propriu, de unde si coada de milionari si lideri poltici la usa lui XI, unde de jumatate de an e un pelerinaj continuu! In concluzie, frectia aia a lui Macron prin care a incercat sa ii minta si sa le dea la moldoveni sau ucraineni speranta unui viitor in UE, e fix ce e … o frectie si atat, pentru ca sandramaua UE e mai subreda ca oricand, iar Ucraina nu ar fi decat bomboana de pe coliva! In concluzie, scotand putin capul si privind imaginea mare a lumii si nu doar cea tot mai limitata a insulei tot mai mici a occidentului, putem specula la infinit, dar nu putem nega realitatile! Rusia in momentul asta este antemergatorul unei miscari globale, a partii aleia de glob, respectiv aproape doua treimi de lume, care sustinte tacit loviturile in coasta luate de „jandarmul lumii” si doar asteapta momentul in care sa vrea altceva, fie ca realitatea asta noi o ingnoram, sau nu ! smile

          • UE are nevoie de Ucraina mai mult decât Ucraina de UE (părerea mea)
            La fel ca rușii si UE are nevoie de cineva puternic la granița cu rușii
            Resursele nu sunt inepuizabile pentru a prefera vinderea Ucrainei la ruși, chiar daca e greu mai bine alegi alternative viabile decât sa ajungi șantajat, la mana lor.
            Nu poți sa faci compromisuri in materie de legislație si drepturi umane, ti-ai f.tut tot sistemul

          • Partea aia ramasa acum Ucrainei, e faliment curat, intreaga bogatie este in zonele ocupate de rusi, atat industria grea, productia de energie, resursele naturale, pamant agricol, iesire la mare, etc! No, alea raman ale rusilor, orice povesti am povesti noi pe aici, deoarece nimeni nu risca razboi conventional deschis cu Rusia, ce ar duce direct inspre ala nuclear ce nu mai poate fi evitat, Rusia avand in constitutie treaba asta! In concluzie, cu ce se poate alege UE e ce exista acum, un teritoriu in care nimeni nu va investi niciodata ceva, avand in vedere saracia, instabilitatea si permanenta amenintare a Rusiei, care ar ramane la fel de valabila si daca prin absurd, maine rusii ar fi aruncati in mare! Visele ca cineva ar putea dezmembra Rusia, raman niste vise ale unor idealisti ca sa fiu elegant! smile

          • Rămâne de văzut, de asta am si zis ca depinde de război, totul depinde cum se va termina războiul.
            Care nu e pentru cucerirea sau dezmembrarea Rusiei smile
            Eu am un feeling ca pentru ruși mai periculoasa e amenințarea UE (prin legislație si drepturi umane) decât NATO
            Toata tărășenia cu Donbasul si drepturile minorităților au explodat imediat după revoluția portocalie din 2004 in care Ucraina a schimbat direcția spre UE (nu NATO), imediat a urmat si anexarea Crimeii, cu NATO s-a pus problema după asta

          • Pai stai putin asa, ca lovitura de stat din Ucraina a fost orchestrata de americani pe mana maleficei tovarase Nuland, acesta Ana Pauker a americanilor, impotriva unui Parlamentul ales democratic, adica prin vot, de ucraineni la vremea aia, existand vehiculate suspiciuni ale unor fraude, care au venit pe fondul unui teren indelung pregatit de agenti de influenta, aka activistii sulfuroaselor ONG’uri ce le’am vazut ulterior construite si la noi.. Desi aparent spontata, Revolutia Portocalie s’a bazat pe modelul eliminării lui Slobodan Milosevic de la putere in Serbia si pe cel al Revoltiei Trandafirilor, experimentata de americani in Georgia, forta motice find „activistii” acstor miscari de strada care sunt antrenati in tactici de manipulare non-violenta de o coalitie de consultanti profesionali sprijiniti si finantati de o serie de guverne și agentii non-guvernamentale straine, printre care se numara USA AID si Departamentul de Stat al SUA. Acelasi model a fost copiat ulterior in Romania, dar la modul de catifea si teatru de mucava, in urma caruia a ajuns Basescu presedinte, pentru ca 11 ani mai tarziu, sa asistam la o deasfasurarea intreaga de forte din 2015-2019, cand au fost date jos de la putere doua guverne alese democratic in Romania, dar care nu erau pe placul stapanilor coloniei, ca azi sa ne bucuram de ce avem, respectiv o democratie mimata in fruntea careia s’a pus un mix puturos al unui soi de partid unic, compus din cloaca politica care a scapat nearestata in perioada enuntata, slugi purtatoare de tzucal domnesc. Cam asta e ce a ramas din UE, o cloaca birocratica a unei dictaturi mascate a Ursulei, agent de influenta american (dupa cum au concluzionat nemtii), unde drepturile omului au devenit un lux in pandemie, si urmeaza sa fie in perioada urmaroare, unde conservatorismul nationalist clamat ca suport pentru Ucraina, e lapidat cu pietre de progresistii neomarxisti ai Europei care isi impun politica anormalitatii conforme cu WEF. hi La cat de ultranationalisti sunt ucrainenii, nu cred ca vor accepta niciodata o asemenea influenta care le’ar strica si apele oligarhilor care vor mitui ceva mai greu oficiali americani dupa scandalul Biden.

          • A fost o schimbare de direcție populara, daca ar fi fost ceva fals sau impus ucrainenii trebuiau sa fie cu Rusia.
            Pe același principiu de fals ucrainenii trebuiau sa fie cu Rusia si la anexarea Crimeii si la invazia tarii.
            Uite ca n-au fost, nu i-a așteptat nimeni cu flori si nu s-a așteptat nimeni sa reziste in asemenea hal
            Daca a existat vreo simpatie fata de ruși secole de acum înainte n-o sa mai existe decât opusul, așa ca n-as baga mana in foc la ce ar accepta ucrainenii, fata de dragostea rușilor orice e mai bine smile

          • In cazul statelor mici, schimbarile populare de directie sunt dupa cum bate vantul, pentru ca mereu sunt provocate de aspecte ce tin de saracie! In Romania acum 15 ani batea un puternic vant European pentru ca era foame pe aici, si romanii dupa 20 de ani de cand iesisera din comunism, tot la poarta imperiilor erau tinuti, tot saraci, tot flamanzi si tot desculti. Dupa 15 ani au inceput sa se cam prinda ca au fost primit doar ca niste slugi de catre marile imperii si de vantul ala de peste 70% a inceput sa cam bata in dunga si azi cu greu mai prinde un 30% … pentru ca in rest a inceput sa adie un vant din alta directie, nu e clar care, dar se simte! In concluzie, in cazul acestor natii mici ce au fost mereu la cheremul impriilor mari, nu se poate discuta niciodata de o vointa reala, ci doar de adieri sporadice, cand de la Est la Vest, cand de la Vest la Est, ca la orice rascruce de vanturi. hi

  2. Și s-a gândit Putin că cei mai neîncrezători de pe planetă în bunele sale intenții sunt șefii statelor africane. Pe care crede că i-a convins cu acea hârtie. De ce vorbește de ea acum, la un an și jumătate? De ce nu zic nimic turcii, martori la acest document?

    Răspunde
    • Orice politician abil isi alege momentul oportun pentru a folosi de asii pe care ii are in maneca, indiferent ca e Putin sau alt politician de pe planeta! Probabil ca acum era momentul ala oportun, probabil ca face parte dintr’o strategie prin care conditioneaza negocierile pentru intrarea acestor tari in BRICS, habar nu am, dar ce a facut Putin nu e ceva iesit din comun. In ce ii priveste pe turcii, acestia au insistat pentru continuarea discutiilor de pace la Instambul, iar de atunci si pana azi vorbesc de asta, atat cat pot vorbi ca intermediari, dar nu ii asculta nimeni, speranta americanilor find sa scape de Erdogan, pentru ca un eventual acord de pace sa fie purtat de pe pozitii ale unei Turcii ostile Rusiei Nu le’a iesit planul la alegerile din Turcia, desi s’au facut eforturi uriase in acest sens, raspunsul Turciei find blocarea „nolui concept strategic NATO”, cunoscut find si faptul ca Turcia intentioneaza sa adere la BRICS.

      Răspunde
      • Putin? Politician abil? Câtă abilitate crezi tu că arată când la 2 luni după ocuparea unui teritoriu organizează referendumuri prin care aceste teritorii plâng de dorința de a se alipi la Mama Rusia? E credibil? Dovedește abilitate?

        Răspunde
          • Nu argumentez nimic, ca n’am ce argumenta, e o realitate pe care multi nu o pricep. Asa e peste tot si mai ales in cazul marilor puteri.

          • Prefer să mă declar nepriceput decât să accept inepția asta, că „Putin e un sistem”. Dacă cumva pui egalitate între Putin și Rusia, fii sigur că Rusia va exista și în continuare, pe când Putin…

  3. Era o chestie de timp până să invadeze și pe aici minunații comentatori purtători ai singurului adevăr euro-atlantic.

    Răspunde
  4. Treaba sta cam asa. Dupa caderea zidului Berlinului si dizolvarea Pactului de la Varsovia, NATO trebuia sa dispara in contrapartida. Da’ numa’ ca nu ne lasa doctrina Monroe, ca noi tre’ sa spargem Rusia si sa le papam toate resursele, ceva gen Yugoslavia mixed with Romania. Iote ca rusii n-au vrut cum au vrut americanii. sarcastic

    Răspunde
    • De ce „trebuia”? NATO înseamnă de fapt SUA, iar Tratatul de la Varșovia însemna URSS/Rusia. Astea două au dispărut?

      Răspunde
      • Tratatul de la Varsovia a insemnat un tratat de alianta a blocului tarilor comuniste din Est, care da, a disparut odata cu caderea cortinei de fier ce a culminat cu destramarea URSS, care nu, nu insemna insemna Rusia, ci o seama de tari,, care si’au proclamat ulterior independenta! Ultima ramasita a URSS este Ucraina, un stat artificial creat de Stalin din partile unor tari anexate cu japca printr’un rap teritorial cu ingaduita tacita a Vestului.

        @Cib, cu doctrina Monroe ai dat greu mai ales ca unii inteleg ca asta se aplica strict pentru un singur imperiu de pe planeta, uitand de criza rachetelor din Cuba care de la principiile acelei doctrina a pornit. Norocul a fost ca atunci existau inca politicieni care au rezolvat criza la o masa a negocierilor inainte sa se ajunga la razboi.

        Răspunde
  5. Văd că e frasuneala maximă pe subiectul cu Putin, și m-am gândit să agit și eu un pic atmosfera.. e normal ca toate statele colonie să aibă aversiune față de puterea regională și globală dominantă , în special când este in declin.. așa că e normală aversiunea din anii 90 față de Rusia, la fel cum este normală aversiunea față de US în zilele noastre .. ce e greu de priceput, este – de unde dracu atâta aversiune față de ruși și atâta dragoste față de ucrani la fix aceiași indivizi .. e clar că paradoxul se trage din realitatea nespusă – ne place sa credem că rahatul de hârtii numite euro și dolari, pe care le-am strâns noi ăștia din vest în cantități mai mari sau mai mici în conturile noastre, au și valoare de întrebuințare pentru aia pe care presupunem că trebuie să ne livreze ce ne trebuie să mâncăm, încălzim și ce alte chestii de care avem nevoie să trăim cât de cât decent .. iote că nu, sclavii de până ieri au zis să ne băgăm hârtiile in cur, că ei nu mai vor să muncească pentru vestul ‘civilizat’ , ci în primul rând pentru propria bunăstare.. Putin este ante mergătorul mișcării ăsteia, de aia il înjură mulți din iubitorii de ucrani .. rușii, chinezii , africanii, etc, s-au săturat de Greta, progresiști, verzi, lgbt-isti , samd .. s-au săturat și de noi , Gică și John .. cine și-a făcut iluzii că după ce i-am șters la cur pe vestici atâția ani, noi românii, o să vină niște sclavi de oriunde să ne șteargă și pe noi la cur, a calculat greșit.. nimeni nu te obligă să iei petrol sau gaze de la ruși, materie prima din Africa sau chinezării de la chinezi.. dar nici noi nu mai putem să-i obligăm să ni le vândă pe niște hârtii tipărite fără număr .. noi cam vrem să-i obligăm, asta e problema, de aici faza cu slava și rahatul de război.. în cazul ăsta, riscăm să mâncăm și multă bătaie, că ăilalți sunt mai mulți, mai harnici, mai școliți, și în curând, mai șmecheri..

    Răspunde
    • Ca sa zic asa, tov. Cola ai reusit sa completezi cam toate liniile punctate. Stiu ca e greu de inteles si mai ales de acceptat adevarul, dar oricat se trag unii pe cur, consecintele le vom trai in curand si da, „alilalti” sunt si mai multi, si mai harnici, si mai scoliti, si mai flamanzi sa evolueze si da, in curand si mai smecheri! hi

      Răspunde
  6. Pffffff, vorba lui Cola, da mare frasuiala si pe aici si prin alte parti dupa dezvaluirile facute ieri de Putin! laugh Mai oameni buni, ce nu inteleg nici eu deloc, e de unde pana unde ura asta fata de rusi si dragostea netarmurita pentru ucraineni?? Eu am avut de a face cu ei inca dinainte de razboiul asta si va pot spune sunt una dintre cele mai ale dracului natii de pe pamant, rai, aroganti, xenofobi si ultra nationalisti, cu care Romania a avut doar necazuri pe la granite si care, daca cumva printr-un miracol castiga acest razboi, Romania va avea de tras cu ei pentru ca dupa ce le-au facut nenorocitii astia cadou Bastroe, nu m-as mira sa nu isi doreasca si Dobrogea, pe care sa le-o dam tot cadou cu ingaduinta occidentului, sau acum si-o pot lua si singuri cu armele pompate masiv de occident. Nu aprob razboiul, dar nici nu accept sa inghit toate bullshiturile pe care le toarna natia asta in fata lumii pentru ca unii sa faca averi din arme in vremea in care lor nu le pasa nici macar de vietile oamenilor lor, acel acord de pace putand salva viata a zeci de mii de oameni, sacrificati intr-o masina de tocat de catre propiul lor regim si politicieni corupti si vanduti, pentru ca DA, daca cumva s-a uitat, pana sa inceapa razboiul Ucraina era considerata una dintre cele mai corupte tari din lume, in care drepturile oamenilor sunt la cheremul oligarhilor! Mda, asta s-a uitat, ca toate restul! Continuati.

    Răspunde
    • Să nu uităm să încheiem argumentația noastră cu ‘God save the queen’ – in semn de respect față de conducătorii noștri supremi și competenți , deținători ai adevărului absolut .. și necondiționat să-i înjurăm pe ruși și pe Putin, și mai ales să-i iubim pe hoholi ca pe copiii noștri, de fapt chiar mai mult, că o să ne trimitem copiii să moară pentru slava lor..

      Răspunde
  7. @ice,
    Văd că ai avut o zi „relaxată”! 😂😂😂😂😂
    Tot respectul pentru răbdarea pe care ai avut-o cu cei 2…!!!!! 👍👍👍 Eu n-am rezistat nici măcar să le citesc comentariile, d-apăi să le mai și răspund!!! Eh, lucru mare răbdarea, frate! Una din calitățile cu care rar am tangențe … Dar, așa vrea Dumnezeu, unuia cu tolceriu, altuia cu țârâiala! Per medie, stăm bine amândoi! 👍😂😂😂😂😂

    Răspunde
    • Nu e răbdare, e doar încăpățânare în a accepta argumentele interlocutorului. Dialogul cu un asemenea partener de discuție e imposibil, orice explicație i-ai da, ori o ignoră, ori alunecă spre o altă temă.
      În astfel de cazuri, cel mai indicat e să-l lași în plata Domnului cu ale lui…

      Răspunde
      • @Fane, sunt deschis oricand la o dezbatere daca dezbaterea este una argumentata, contribui si eu cu partea mea de idei ca poate asa iasa ceva din care sa aiba toata lumea de castigat.Nu am pretentia de avea dreptate si nici sa imi impun vreun ultim cuvant, ci doar de a lasa pe aici cateva raduri ce poate ajuta pe cineva, cu exceptia celor care nu pricep ca dincolo de „adevarul lor absolut” exista si alte opinii, ce uneori ii lasa fara argumentele putine pe care le au din cunostintele putine care se reduc de multe ori la niste lozinci. Sanatosi sa fim si sa ne bucuram ca INCA mai putem discuta liberi! smile

        Răspunde
  8. Am urmarit, am cetit (cu inters si rbdare), foarte buna dezbatere, dar spre deosebire de gazda blogului, nu am gasit nici o sustinere a argumentelor expuse,vcare mai degraba sunt, ca in alte multe locuri, niste opinii personale la limita troll-ui, incarcate de ura, ce nici ea nu a fost explicata, desi nu ajuta constructiv niciodata! Okkk, inteleg ca ea exista „in Est”! Ok, inteleg ca si in rest, dar, totusi, unde sunt argumentele si cu ce se sustin dincolo de „stiu eu”? Zicea un comentator pe aici (imi cer scuze ca nu il citez exact) ca admira rabdarea autorului. Eu as completa ca si stoicismul cu care a argumentat ideile expuse! Alcineva zicea ca defapt „e incapatanat” si ca „nu merita sa iti bati capul cu asemenea oameni”! Supozitia este corecta, dar doar cand de la idei fixe si putine, ramani fara argumentele ce oricum erau putine la baza. Nu e un atac si nici o lauda pentru nimeni, este doar o opinie a unui cititor vechi al blogului care comenteaza rar, motiv pentru care va rog sa aveti ingaduinta!

    Răspunde
    • Si eu sunt cititor vechi , mult mai vechi decât majoritatea laugh
      N-am picat de nicăieri doar ca evit sa comentez când problema e pusa pe „așa este” , n-are sens sa mai comentezi

      Răspunde
      • Xtall, si pe tine te stiu inca de pe vremea cand il citeam si pe Robintel, cunostinte vechii, este? laugh De admirat si stoicismul tau la topicul asta, chip pusing! laugh

        Răspunde
        • Exact, de când a făcut blogul il știu pe ice, suntem si din zone apropiate, in Hunedoara sunt născut, si pe blogul lui Robintel am avut discuții pe care acum l-a lăsat in paragina, era interesant si acolo
          Ma amuza aia care vad nu știu ce conspirații ca s-a postat la nu știu ce ore. laugh cmon..
          Iar când zic ca știu ceva nu scot niciodată din burta, am ucraineni luați in plasament in familia extinsa, am rude care au muncit in Rusia, am rude de gradul 1 care au făcut universități in Moscova, foarte multe rude in Crimeea au avut concedii, si eu îmi planificasem pregătit o vacanta acolo înainte de război

          Răspunde
        • Ma amuza si ice când se preface ca nu mă cunoaște la remarca lui nenea fane ca …Tot respectul pentru răbdarea pe care ai avut-o cu cei 2 … si la :wtf: ca as fi nu știu ce conspiraționist
          E ok man laugh nu știu cine sunt dar ai dreptate

          Răspunde
          • Asa cum am zis mereu pe aici si insist in continuare, fiecare dintre cei care scriu aici au dreptul la o opinie a lor, asa cum cred ei de cuvinta sa o exprime, si uite asa, avem norocul de a „ne stii” pe aici si peste ani in care am facut tot posibilul sa tin blogul asta „viu”! smile E bine cat avem tribune de unde sa ne exprimam punctul de vedere si poate sa si invatam ceva din ce spun altii pentru ca nimeni nu este detinatorul adevarului absolut, iar atata vreme cat dezbateri exista, exista si idei! Eu zic ca asta e castigul … iar eu va multumesc tuturor care va implicati de cate ori simtiti nevoia sa o faceti! smile

  9. Trecand peste propaganda ieftina si marinimia lui Putin, care ar face orice sa incheie “operatiunea speciala, dar ai naibii ucraineni… nu vor sa capituleze odata, eu vreau sa va las ce-mi spunea un batran acum doua saptamani cu privire la comportamentul rusilor din timpul razboiului.

    Omul imi povestea ca el nu a urat pe cineva toata viata lui, cu exceptia rusilor, care atunci au trecut prin satul lui, pe langa mancare, animale si violuri, i-au luat inclusiv curelusa din pantaloni. El, la vremea aia avea 5 ani. Vremurile erau atat de grele incat au mai trecut vreo 2-3ani pana a mai purtat curea in pantaloni.

    Stiu, pare o poveste siropoasa, dar e una pe care un om care desi trecuse prin multe-n viata, pe asta nu a uitat-o. In rest, numai de bine despre rusi. Sunt sigur ca azi au alte obiceiuri atunci cand joaca in deplasare.

    Răspunde
    • Ești sigur că ‘batranul’ ăla știe diferența între ucraineană și rusă ? Poate l-au lăsat fără curea exact bunicii celor care vor să ne lase fără deltă..
      God save the Queen’ .. pentru conformitate ..

      Răspunde
      • @cola dar voi știți părerea ucrainenilor referitoare la șmenurile astea ?
        Ca nu știu cum la noi numai ce spun rușii si părerea noastră intra in analize si discuții, ucrainenii parca nici n-ar exista, ei n-au nici o părere, ce spunem sau credem noi noi e părerea lor
        Dar ucrainenii au si ei păreri iar pentru ucraineni treaba asta e tot un șmen de propaganda rusesc cu anumit scop

        Răspunde
        • Văd că insiști, și nu ai înțeles nimic din ce-am vrut să spun mai sus .. ‘ucrainienii’ ăia de care te tot agăți tu există doar in mintea lui zelensky și adepților lui bandera.. btw, când simbolul tău national este un nazist care a omorât ruși în ww2 (a omorât el și polonezi, evrei, etc, dar nu ne luăm din asta), asta înseamnă că nu ai niciun alt criteriu de diferențiere esențial .. ăștia toți au fost cetățeni URSS, sunt amestecați de nu se poate, ne disprețuiesc de nu se poate, ne-ar călca în picioare și mâine, dar pe unii dintre noi îi mănâncă în cur ca pe zambilica.. dacă îți place de ucraineni și urăști rușii că așa a zis partenerul strategic, fii măcar onest și recunoaște asta, dar nu mă lua cu ‘valori’ umanitare și alte abureli, că nu suntem proști.. dacă e sa ajung pe front sau să mierlesc omorât de ruși, măcar să o fac pentru o cauză clară ( nu am zis corectă, că nu există așa ceva în istorie ) , dar nu cu tâmpenii gen – să-i apărăm pe frații noștri ucraineni .. ucrainenii sunt frați cu rușii, cu polonezii ( unii dintre ei ), dar cu românii niciodată .. dacă ești etnic ucrainean care trăiește în România, ok și asta, dar nu ne baga pe noi într-un război care nu e al nostru, și oricum nu pe motive tâmpite..

          Răspunde
          • N-am nici o treabă cu ucrainenii, ce etnic ucrainean pot sa fiu când bunicul e erou de război mort pe vremea lui Antonescu cu eliberarea Basarabiei? rofl De la ucraineni stiu foarte puține, acum ma dumiresc cu mai multe chestii, foarte bine si foarte multe cunosc in schimb la ruși
            Iar când vii cu abureli ca putin vrea pace „dar aia nu vor” ma simt obligat sa contrazic gogoașa. Daca tot vreți sa înțelegeți ce vrea intrați pe site-urile ucrainene și citiți comentariile, e cu totul altceva decât ce se discuta aici , sunt niste argumente și motive foarte interesante la care nici nu va gândiți

          • Ca sa iesim putin din sfera subtilitatilor, rusii care au ajuns si devastat Romania in numele eliberari ei, au fost … ucrainenii! Stiu, poate ca e suprinzator pentru unii, dar in Romania a fost trimisa armata rosie din sovietul Ucraina! smile

            In alta ordine de idei, ma bucur sa vad ca cititorii vechi ai blogului inca il mai citesc, Stefane, nu te’am mai vazut demult! smile Legat de povestile tale din unele surse, uite aici povestea lui Patru a lui Bunea, strabunicul meu care m’a crescut si care a facut doi ani de gulag rusesc, pentru ca mai apoi romanii sa ii ia tot pamantul, drept multumire ca a luptat in doua razboie mondiale, pe motive ca e mosier! Avand in vedere aceste povesti si multe altele pe care le stiu de la el si restul familiei mele, dar nu am apucat sa le scriu, nu cred ca e cazul sa mai fiu convins de ceva/cineva despre cine sunt rusii si ce le poate pielea, dar si ce poate pielea altor imperii care au facut pe aici toate nenorocilele, la fel cum le fac si astea de azi! smile

          • Dar lumea se schimbă ice
            Stii ce mi-au zis ucrainenii din plasament?
            Noi nu ne-am fi purtat asa cu voi

          • Da Xtall, pentru ca noi nu avem prieteni nici una dintre natiile din jurul nostru! Pe deoparte pentru ca asa sunt si asa le este felul (lupul isi schimba parul …), pe de alta parte pentru ca primele slugi ale marilor imperii noi am fost mereu si ne’am comportat ca niste negiobi mereu! Ce dovada mai mare de neghiobie vrei cand Romania a fost singurul stat din Est care a permis bombardarea Serbiei, o natie cu care suntem inruditi prin sange, existand numeroase familii mixte de o parte si alta a granitei?! Si totul pentru ce? Ca sa intram in genunchi in NATO care azi ne inping in prima linie a unui razboi pentru care intr’o zi vom plati un pret cum l’am platit si pe ala de dupa 1947 in vremea in care restul vecinilor nostri ori merg pe burta, ori joaca la ambele capete?! No, pe final mai zic doar atat si las aici sa fie scrie: sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem candva la mana ucrainenilor! hi

          • Sa-ti recunoști greșelile mie mi se pare cel mai important lucru.
            Abia de acolo poți sa pleci mai departe

        • Deci asta te califică sa știi tu ce gândesc ucrainenii? Că ai avut refugiați ucraineni? Pai ți-au răspuns chiar ei.. dar ai înțeles greșit – ‘ei nu s-ar fi purtat așa cu noi’ .. înseamnă, că nu se vor purta așa cu noi, ever .. deși am și o întrebare, așa nevinovată, ca de la român la român – ai încasat ceva de la statul român, pentru gestul asta de omenie? Eu sunt mai român de felul meu – am o casă absolut goală în care nici prin cap nu mi-a trecut să cazez ucraineni, dar mi-am anunțat un prieten din Chișinău, că dacă se precipită treaba acolo, să-și ia nevasta și copilul și treacă granița urgent, că are o casă unde sa stea, free of charge .. că asta înțeleg eu din ce scrie in buletinul meu, la cetățenie…

          Răspunde
          • Eu sunt tot dintre romanii aia prosti, am un apartament gol si inca tot gol sta! rofl

          • Răspunsul este mai sus:
            „Sa-ti recunoști greșelile mie mi se pare cel mai important lucru.
            Abia de acolo poți sa pleci mai departe”

            De aia eu ii prefer pe ucraineni, prefer oricând niște vecini ucraineni care își recunosc greșelile decât niște ruși care nu vor recunoaște nimic niciodată, cum la fel nu prefer niște vecini ucraineni rusificați sub influenta Rusiei

          • Si nu, nu s-a încasat nimic, nici nu s-a pus problema de genul asta de pretenții, pura omenie smile

          • Nu confunda cainta unora care iti sunt datori ca i’ai scos din cacat cu opinia generala de peste granita! Mai mult decat ce rau fac romanilor si Romaniei chiar si dupa cat ajutor le’am oferit, ce poate fi? O delta distrusa economic si ecologic; transport fluvial romanesc la pamant; activitate piscicola comerciala romaneasca omorata de un canal ce incalca toate normele si tratatele internationale (ca tot vorbeam de ele pe aici); prigoana preotilor romani; lipsa drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale care nici macar ca minoritati nationale nu sunt recunoscuti; sabotarea agiculturii romanest … crezi ca sunt toate lucuri bune facute din recunostinta ucrainenilor pentru ca ne’am bagat in gura ursului pentru ei?! Sunt doar cateva intrebari absolut firesti, care stau pe buzele multor romani ce nu mai accepta marota aia oficiala care zice ca „e razboi, nu e momentul acum”, si pentru asta noi trebuie sa induram orice, indiferent daca interesul national e sau nu e afectat, spre deosebire de altii, care i’au ajutat cel putin la fel de mult, dar cand s’a ajuns la interesul national, le’a pus frana!

            In rest, ca ai ales sa ajuti, e un lucru bun, indiferent pe cine ai ajutat, oameni suntem toti, doar ca nu toti avem si omenie! good

          • Nu confund nimic, experiența de viată mă face sa cred ca e adevărat.
            Noi cam avem aceeași vârstă, am trecut prin toate ccturile comunismului iar când recunoști nesolicitat o prostie clar ceva s-a schimbat, știi ca ai făcut o prostie
            Ca e mare lucru sa recunoști așa ceva, puteau sa spună mulțumesc si la revedere, tot aia era, nu trebuiau sa spună nimic in plus

          • Ca sa-i înțelegi mai bine trebuie sa înțelegi la ce nivel se afla , ca e mare frasuiala la ei cu oligarhii, escrocii, șmenurile cu bani, etc., ei au doua războaie acolo, unul cu corupția si războiul real cu rușii
            Iar din chestia asta rușii o sa profite la maxim

        • Mda, nu vreau sa acuz pe nimeni, dar pe tema cu slava cu refugiați vorbesc tot din experiență imediată.. m-am trezit cu un colaborator la firmulița mea, care subit mi-a ținut o teorie similară cu rușii rău și ucrainenii cei buni, în condițiile în care în general persoana în cauză nu ar ști că am fi invadați de extratereștri.. misterul s-a dezlegat imediat – avea oaspeți refugiați, contra cost .. între timp a vândut apartamentul și am constatat că nici slava nu mai este de actualitate pentru respectiva cunoștință .. de asta, dincolo de experiența imediată, ar trebui sa ne bazăm pe documente și fapte .. știm toți că o mașină second hand a fost cumpărată de la o bătrânică care a folosit-o doar la piața și la biserică.. după o vreme , toate rablele second hand din Germania aveau același pedigree…

          Răspunde
  10. smile dacă topicul a stârnit atâta patimă încât pe unii i-a determinat să posteze de pe la ora 11 am până la ora 02.42 pm, îmi ingădui să mai las o carte, Săptămâna Roşie de Paul Goma, http://paulgoma.free.fr/dl_links/publicistica/saptamana_rosie.php .
    E o radiografie a ocupării Basarabiei de către URSS. Ar fi bine să nu repetăm erorile istoriei relativ recente.
    E bazată pe documente.
    Nu imi fac mari speranțe că va fi și citită. Probabil e un gest inutil. Cei care cred, vor crede în continuare și nu o vor citi, cei care știu probabil au citit-o deja.
    Vom continua disputa, între cei ce cred și simt, și cei ce știu.

    Istoria nu se repetă, biasurile cognitive, oximoronic, da! Mai grav este că biasul poate fi transmis de la o generație , la alta prin educație și ethos. Sentiment ce se va opune adevărului factual.
    Zeitgeist-ul îi legitimează pe cei ce cred și simt, indiferent de epocă.
    Zeitgeist-ul însă nu ține loc de soluție de pace, nici de arhitectură de securitate. Dacă zeitgeist-ul ne indeamnă să dăm topoare la popoare să vedem cine are capul mai tare, nu ne dă si un răspuns la întrebarea ce va face ultimul care rămâne în picioare.

    drinks

    Răspunde
      • Am dat jos cartea care pentru mine unul este mai mult decat binevenita in folderul de documentare! Sunt sigur ca va prinde bine si altora chiar daca nu comenteaza pe aici, pentru ca sunt multi care citesc, dovada find ca uneori apar si comentarii in acest sens! smile Multam fain! hi

        Răspunde
  11. Am constatat ieri si pe alte siteuri o agresivitate a celor cu Slava in gura, exact pe acelasi calapod ca si pe aici , prin postaci noi si cu un alt stil de abordare. Oare au fost activate niste conserve ukrane? Oricum , agresivitatea este semn de disperare.

    Răspunde
    • Find destul de ocupat ieri ca sa am timp sa observ reactiile din alte locuri, puteam doar sa banuiesc ca ca s’a pornit un tavalug pe tema asta. Multumesc de update! smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura