Teoria perei malaete|Moartea caprioarei reloaded


Are multe belele poporul asta … dar poate ca cea mai buna parte a lui sunt vorbele de duh care au fost cultivate si transmise pe cale orala ca un folclor autentic ce e bine ca se pastreaza la fel de viu ca oricand.

Mai oameni buni, iubitori sau uratori ai noului Mesia providential, dincolo de luptele politice pe osul cel mare ramanem noi, un pestrit conglomerat social care l’ar fi votat in 16 noiembrie in cea mai mare majoritate  pe tovarasul Ceausescu fara ca el sa fie nevoit sa faca nici cel mai mic efort,  ca tot in folclorul popular a ramas ca cel care iti dadea casa si loc de munca pe viata, pentru care nu trebuia decat sa fi cuminte si multumit, restul de efort facandu’l doar pentru binele propriu, fiecare dupa posibilitati, pe modelul pile si relatii cunoscut si sub sufixul de PR.

Sunteti tristi fratii mei din alte mame. Sunteti o natie de tristi cu care ma lupt in fiecare zi de cand ies din casa si pana cand ma inchid in casa preferand ca nici macar porcaria aia de TV sa nu il mai deschid! Va bateti in fiecare zi cu caramida dreptei capitaliste in piept dar o confundati grav cu stanga socialista! Una va doriti, cu alta va alegeti, d’aia de 25 de ani ne invartim in cerc da cine pusca mea sa priceapa ceva cand nu stie nimeni ce si cum voteaza. Cei care nu au trait in comunism, si aud de el doar odata la 4-5 ani ca de o intruchipare a raului suprem, s’au prins destul de repede de faptul ca cei mai buni bani sunt aia pentru care muncesti putin inspre deloc. Te lovesti la fiecare pas de conceptia asta … oriunde te duci sa iti rezolvi o problema care teoretic ar necesita ceva munca depusa pentru banii ceruti.

Imi aduc aminte cum am stat vreo doua luni cu 1000EU (bani pentru piese si manopera) in buzunar ca nu gaseam pe nimeni dispus sa imi faca motorul la masina pentru aia 250-300EU care ii ramaneau pe manopera, motivatia fiind ca „e prea mult de munca si nu merita” … si i’am inteles cand vedeam alti clienti  naivi care veneau cu probleme minore la cei care „lucrau” in service si plecau mai usori cu 100EU pentru o manopera banala de maxim jumatate de ora ce bineinteles ca le era taxata ca o zi de munca, fara a pune prea multe intrebari, fara a fi curiosi de ce, fara a ii interesa de proprii lor bani.

Acest exemplu este unul comun care se gaseste peste tot … fireste ca nu pun in aceiasi oala oameni cinstiti care apreciaza corect munca lor! Exemplul de mai sus este valabil cam in orice domeniu, pentru ca in tara asta, oamenii sunt invatati sa munceasca foarte putin sau chiar deloc pentru banii care ii primesc iar cand vine vorba sa ii dea mai departe prefera fie risipa pe tot soiul de lucruri ce le prisosesc fie sa ii sparga pe diverse distractii, dar in nici un caz sa aiba un standard de viata civilizat in care sa prefere sa plateasca la randul lor pe altii care stiu sa faca altceva si in felul asta sa renunte la faptul ca romanul stie sa faca din toate cate nimic, prosperitatea fiind una comuna la nivel macro-economic.

Ne lipseste o cultura a banului … ne lipseste valoarea lui intrinseca dincolo de abosolutul monetar …  ne lipseste o preturire a muncii … ne lipseste respectul muncii … ne lipseste respectul de noi insine la fel cum ne lipseste respectul de ceilalti. Ne lipseste mandria lucrului bine facut (ca tot e la moda termenul) atat ca manopera cat si ca si capodopera. Ne multumim cu cat castigam fara a fi mandrii ca am si facut ceva bun si trainic pentru banii aia … am uitat cum este sa iti vina potentiali clienti inapoi si sa iti multumeasca dincolo de bani … la fel cum au uitat si ei sa vina tinand in minte doar banii dati!

Ne multumim sa instalam Mesii undeva acolo sus si sa avem iluzia ca ei vegheaza asupra noastra fara ca noua sa ne mai pese de ceva. Cred ca tara asta si tinerii din ea mai ales, sunt  mai afectati de modul asta de gandire bolnav decat am fost ei/noi, decreteii urmati de GeneratiaX in comunism care si daca dadea casa/masa, sau galoane de sef de grupa a unui detasament de pionieri, te responsabiliza pentru ele. Lipsa responsabilitatii lucrului bine facut este una acuta, pot sa fac pariu ca sunt extrem de putini care au inteles din asta ca un lucru bine facut necesita multa munca pentru ca de la Iisus in coace minunile s’au cam terminat. Daca vreti sa schimbati ceva in jurul vostru, puneti dracului mana pe munca si mai ales nu mai asteptati sa vina nimeni sa faca ceia ce puteti si singuri! Nu mai asteptati jandarmi sa va scoata din casa cand da zapada peste voi, nu mai asteptati sa vina americanii sa va cultive pamanturile, nu mai asteptati sa faca ceva mizeriile din politica ce oricum se cearta pentru OSUL LOR si in nici un caz al vostru. Schimbarea incepe de jos si se poate duce pana sus … ca de sus in jos nu se va intampla niciodata!

4 comentarii la „Teoria perei malaete|Moartea caprioarei reloaded”

  1. ICE frate mare dreptate ai.
    Eu ma chinui sa schimb o piesa la masina de 1 luna. Am luat-o eu. Ma duc aia cu vorba de 3 saptamani si platesc fara sa cracnesc frate, dar dureaza vreo 6 ore treaba(tampon motor) si baetii prefer sa jumuleasca fraierii decat sa puna osu la munca.
    Eu si in Ro si afara numai in privat am muncit si am bagat munca frate.Da la noi multi vin, se lauda ca iti fac, muncesc de mantuiala, iti ia banu si tuleo.
    De exemplu, am reparat prin casa cu 3 instalatori; numai unul m-a convins si chiar daca ia scump nu fac rabat frate, ca omu e profi si face lucrare ganze, n-ai treaba dupa.Suntem satuli de carpaceala, vrem calitate ca de aia dam cu banu.Nevasta-mea cel putin e de goaza, face scandal imediat daca incearca careva sa ii vanda cacat in loc de lucru fain, ii reclama in doi timpi si trei miscari la opc; culmea e ca au venit aia si chiar au controlat si amendat, jur.Trebuie ca romanu sa se trezeasca si sa bata cu pumnu in masa, altfel capra va sta toata viata.

    Răspunde
  2. Ideea este ca daca toata lumea ar munci mandru de munca lui, nu ar mai fi nevoie sa avem vreun oficiu care sa penalizeze batjocura. Ideea este ca nu ai cum sa multumesti pe toata lumea … dar macar sa incerci in mare parte ca atunci cand te apuci sa faci ceva sa si faci iar munca sa ti’o apreciezi corect atat pentru tine cat si pentru cel caruia ii iei banii. Lucrez in servicii de mai bine de 15 ani … si tot de atunci am incercat ca tot ce o tinut de mine sa iasa cum trebuie. Ca nu toti au fost multumiti … era si imposibil sa fie, dar in mare parte ma pot declara multumit mai ales cand am clienti care ma cauta periodic de multi ani si mi’au trimis si pe altii care mi’au devenit clienti si tot asa. smile

    Nici eu nu fac rabat de la calitate si bani pentru a obtine asta cand vreau ceva bine facut … tocmai de aia ma loveste guta si inima rea cand ma simt batjocurit de cate vreun flacau care crede ca o mai dat peste inca un idiot din aia cu care era obisnuit.

    Concluzia mea este ca ar fi bine sa ne apucam sa facem ceva pentru bani si mai ales sa invatam sa ii pretuim dincolo de valoarea lor monetara. Cand o veni ziua aia, poate ca o sa inceapa sa se schimbe ceva, pana atunci nu am nici o speranta.

    Răspunde
  3. Domnu Ice, in ultimele 2 saptamani mi s-a umplut clientul RSS cu post-ari de pe aici… Dar merita sa le parcurg pe toate, ca zici (adica scrii) ce gandim multi dar ne e greu sa punem in cuvinte.

    Foarte bine zici: romanului ii trebuie cateva palme bune in cap cateodata…

    Răspunde
  4. Orice feedback este mai mult decat binevenit! Multumesc domnule pentru aprecieri si incurajari. smile Am turat iarasi putin motoarele ajutat si de Radu pentru ca am considerat ca sunt destul de multe de scris/dezbatut, unele lucruri privindu’ne pe toti … iar acum traim niste momente de schimbari destul de majore pentru care suntem resposabili pentru cel putin decada urmatoare. Ma bucur ca le consideri ca merita parcurse si in acelasi timp ca esti alaturi de blogul asta de atata amar de vreme! 😉

    Da … romanului i’ar prinde bine chiar si cativa pumni sanatosi in cap … laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura