Cloud computing – concept vizionar sau SF?


Pentru cei mai putini initiati in ale tehnicii, conceptul Cloud Computing, propus de Google, poate parea ca o idee inovatoare, desi nu este deloc asa! In trecut se vorbea tot mai des de un asemenea proiect si din partea celor de la Microsoft, Google fiind insa primi care si’au propus sa il puna si in practica!

Ce este Cloud Computing?

Un concept de viitor, care propune eliminarea PC’urilor in forma pe care o cunoastem noi astazi, la baze lui fiind un terminal care functioneaza exclusiv cu o conexiune la internet! Practic, atat sistemul de operare cat si restul aplicatiilor rulate sa se faca de la un terminal portabil, care insa nu are capacitate de stocare proprie, bazandu’se exclusiv pe rularea acestora de pe niste servere special destinate acestui domeniu. De asemenea, stocarea si accesarea de date personale si informatii sa fie facuta direct pe serverele in cauza.

In principiu este un concept revolutionar, care ar prezenta numeroase avantaje, google mergand chiar mai departe, promitand eliminarea necesitatilor de upgrade hardware si software, terminalul in cauza fiind inlocuit de catre ei, gratuit cand acesta ajunge la capat de generatie!

Evident ca toate acestea nu sunt oferite gratuit, totul se face in baza unui abonament lunar, care in SUA, presupune plata a 28$/luna, adica nu mai putin de 336$ pe an! Ce primim pentru acesti bani:

– un terminal pentru rularea aplicatiilor online;
– accesul la Chrome OS, sistemul simplist de operare al celor de la Google.
– eliminarea batailor de cap cu upgrade’uri de natura software si hardware;
– eliminarea problemelor cauzate de pierderea datelor, promitandu’se de catre Google faptul ca acestea vor fi in siguranta pe serverele puse la dispozitie de catre ei, mentenanta fiind inclusa;
– eliminarea problemelor cauzate de spatiul limitat de stocare, acesta in principiu fiind pus la dispozitie, nelimitat pentru fiecare utilizator;
– accesarea datelor din orice colt de lume unde exista o conexiune la internet;
– interconectarea directa cu restul lumii prin punerea la dispozitie a unui continut important de date;
– eliminarea pirateriei si a software’ului rau intentionat

Si probabil ca ar mai fi, dar acestea sunt cele mai importante.

Ca veni vorba de un terminal ce este oferit de catre google, acesta poarta numele de Chromebook si deja este oferit de unii dintre cei mai importanti producatori de hardware, cum ar fi Acer si Samsung …

Mai multe despre Chromebook gasiti aici!

Toate par frumoase si roz, dar oare chiar sunt?

Pana aici, am aplaudat conceptul vizionar, este unul si il iau ca atare, mai ales ca Matricea parea mai aproape decat credeam! De aici incolo va incepe sa vorbeasca vocea carcotasului, care va incerca sa demonteze putin din entuziasmul cu care unii vad luminita roz de la capatul internetului!

Sa o luam cu inceputul …

Ceia ce Google isi propune prin acest proiect, dincolo de modul in care este frumos impachetat, este consolidarea clara in pozitia de fascist al internetului! Bineinteles ca nu este singurul din spatele acestui proiect, multe alte companii sprijinindu’l din greu. Dupa incercarea fortata de globalizare la nivelul economiilor si pietelor mondiale, ce in mare parte se concretizeaza prin eliminarea a tot mai multor libertati individuale, frumos mascate in spatele unor concepte cum ar fi: terorism, ecologie si alte bullsh|turi, acum se pregateste acelasi lucru si in ce priveste libertatea individuala pe internet, poate singurul loc unde deocamdata si cel putin aparent o avem. Folosirea unui asemenea terminal, nu ar face decat sa ofere acces liber si nelimitat la tot ce inseamna date personale, care pot sa fie manipulate si folosite in orice sens de catre oricine … si aici bineinteles ca nu ma refer la muritorii de rand. Google chiar si in forma actuala are la activ numeroase procese pe rol, pentru stocarea datelor confidentiale ale utilizatorilor ce folosesc acest serviciu, precum si pentru violarea intimitatii acestora si inca nu s’a ajuns la Cloud Computing! In ciuda asigurari lor ca datele noastre personale sunt confidentiale, nimeni si nimic nu poate sa ne garanteze asta, mai ales ca le oferim in acest mod de buna voie, exact celor care sunt acuzati in numeroase procese tocmai de violarea intimitatii utilizatorilor ce folosesc serviciile lor!

Pana aici a vorbit din mine, cel care sufera de teoria conspiratiei. Ok … este o parere personala … nu vreau sa o impun ca si teorie universal valabila, doar am expus’o.

De aici inainte am sa dau cuvantul si celui experimentat in domeniul asta … care evident ca are multe dileme tehnice in ce priveste functionalitatea unui asemenea serviciu pe termen scurt si mediu.

Sa o luam practic:

Costul unui asemenea serviciu este de 336$/an. Cu banii astia, orice utilizator isi poate cumpara un terminal actual, fie fix, fie mobil, care pe langa tot ce ofera Google, mai are si capacitate de stocare proprie, plus ca este cu mult peste oferta lor, minimalista, care se reduce exclusiv la rularea unor aplicatii din browser. Foarte bine, poate sa faca oricine acest lucru si cu un terminal actual, cu o viteza mult mai mare, stocarea de informatii online, cu continut divers (de la multimedia la date personale) nemaifiind o noutate de la YouTube incoace. Probabil ca abia acum incep sa se vada intentiile clare ale Google atunci cand au achizitionat servicii importante ca YouTube, Blogger sau Picassa. Nu isi vor permite niciodata sau in orice caz, nu prea curand, ca aceste servicii sa devina acesibile exclusiv doar din reteaua lor, deoarece sa nu uitam ca inainte de tot si toate, puterea lor financiare vine din publicitatea online pe care o promoveaza prin aceste canale!

Promisiunea ca am scapa de problemele de upgrade, mi’se pare cel putin hilara! Cu un terminal actual insotit de un sistem de operare semnat M$, achizitionat cu banii care ii dai la Google doar pentru un singur an, stai linistit cel putin 3 ani din toate punctele de vedere, deoarece o asemenea configuratie va putea rula acceptabil atat aplicatiile existente in momentul achizitiei cat si cele ulterioare, suportul software fiind asigurat prin update’uri periodice de catre producatorul sistemului de operare. In toata aceasta perioada, in caz de necesitate, upgrade’urile hardware ulterioare, nu sunt nici pe departe la fel de costisitoare, ba chiar dimpotriva!

Si acum ca am atins o alta zona cum ar fi cea a upgrade’urilor, faptul ca Google cauta sprijin in acest sens din partea unor furnizori de terminale, nu le aduce nimic bun, pentru ca monopolizarea acestei industii este imposibila, avand in vedere faptul ca este o industrie care produce anual sume fabuloase exact din aceste upgrade’uri!

Vazand ca Samsung sunt primi care ofere aceste terminale, ne ofera oare si explicatia de ce a vandut de curand divizia de productie a hard’disk’urilor? laugh

Pe final, am lasat cea mai nevralgica problema dintre toate, internetul in forma lui actuala si din viitorul apropiat, ca structura! In forma care exista acum si probabil va exista multi ani de aici inainte, internetul este o stuctura extrem de fragila si cu probleme destul de serioase! Practic, la nivel mondial, broadband inca este o problema departe de a fi rezolvata! Pentru accesarea sistemului de operare si a datelor asa cum promite si viseaza Google, ar fi nevoie ca in primul rand servicii de genul 3G/4G sa prezinte o acoperire atat la nivel mondial cat mai ales sustenabila. Aceste servicii inca se afla in epoca de piatra, dezvoltarea lor fiind foarte dificila si extrem de costisitoare. Un terminal de la Google care s’ar baza doar pe retele free WiFi sau cablu, este inutil, pentru ca in primul rand nu ofera utilizatorului garantia ca poate accesa oricand, la orice ora si din orice colt de lume date personale sau cel putin uzuale, astfel ca tot ce ai avea in fata ar fi un ecran negru si inutil.

Evident ca nu are rost sa vorbesc despre cei care folosesc un PC la nivel profesional, cum ar fi procesare grafica sau video, care necesita un volum urias de procesare si transfer al datelor … unde este clar ca Google nu indrazneste sa ii targeteze ca si posibila piata pentru viitorul apropiat!

In final, mai ramane intrebarea: cui se adreseaza pana la urma google si daca va avea un oarecare succes?

Din punctul meu de vedere, succesul lor s’ar limita exclusiv celor entuziasti, care isi permit asemenea costuri si sunt dornici sa incerce noi arome tehnologice. Pentru noi restul si mai ales utilizatorul de rand, multa vreme de acum inainte probabil ca ne vom baza pe terminalele ce le avem in forma actuala, chiar daca si acestea cu siguranta ca vor suferi din ce in ce mai multe transformari. Ca si viziune nu spun ca nu este ceva dincolo de ceia ce cunoastem acum, insa ca si practica si aplicabilitate recenta, probabil ca va ramane doar unul dintre proiectele ce au inca arome de SF.

3 comentarii la „Cloud computing – concept vizionar sau SF?”

  1. Orice limitare, constrangere sau fortare de a utiliza doar „anumite lucruri” e o tampenie si mai ales o bataie de joc.
    Nu prea am eu asa fantezii cu „Matricea” dar am o banuiala ca la un moment dat o sa se ajunga la ceva ca in „Equilibrium”.

    Răspunde
  2. mi-a povestit acum un an frati-miu ca a citit despre ideea asta. de atunci tot amana cumpararea unui netbook sau cum s-o numi asteptand lansarea astuia.
    spre deosebire de tine el este un mare fan al produselor google.
    cat despre mine…eu sunt din epoca de piatra si simt nevoia existentei unei bucati mari de metal in camera mea, pe care sa o consider vinovata de toate problemele aparute din incompetenta mea sau a altora si pe care sa o pedepsesc in consecinta. :))

    Răspunde
  3. Mie unul imi este clar, ca tu si fratele tau semanati ca doua picaturi … una de apa si ailata de ulei laugh Nu ma mira deloc, si eu cu fratele meu sunt pe doi poli complet diferiti … asa tare, ca uneori ma intreb daca nu cumva l’a gresit la maternitate laugh

    Revenind la discutia noastra, Google pana acum oferind servicii free of cost, si’a atras numerosi fani, printre care se numara si fratele tau. Nu ma mira deloc, dar curios sunt si cati dintre fani vor fi dispusi sa plateasca cei 330$ pe an, cat pretinde Google pentru Cloud Computing laugh Nu stiu de ce … dar am impresia ca odata cu platirea unor servicii … google se va alege cu din ce in ce mai putini fani, nu de alta, dar ideea de baza a fondatorilor Google, pornita intr’un garaj, se pierde tot mai mult odata cu banii ce le’au intrat in conturi 😉 Pana la urma … fiind o afacere de multe miliarde de dolari, cumva este de inteles.

    Eu unul nu sunt fan’ul nimanui, in nici un domeniu, ca aia pentru mine ar insemna limitare, iar in cazul dat, Google nu poate sa ma convinga de nimic, atata vreme ca treptat imi rapesc tot mai mult din libertati. 😉

    Cum spunea Bogdan mai sus … „Orice limitare, constrangere sau fortare de a utiliza doar “anumite lucruri” e o tampenie si mai ales o bataie de joc” … si inclin sa ii dau dreptate 100%. Probabil ca si el ca si mine, fiind in industria asta inca din stadiul de pionierat, treptat am vazut cum se duc dracului pe rand toate lucurile bune, iar cei destepti care au facut multi bani din asta, au inceput sa ne impuna noua restului, tot ceia ce lor le aducea profituri uriase. Poate cei mai scuzabili sunt … culmea Microsoft … despre care orice s’ar spune … au fost un soi de haiduci ai acelor timpuri, luand ceia ce era destinat doar claselor sociale bogate si aducand in casa si celui mai sarac dintre noi. Evident ca … nu au facut asta gratuit si poate ca nici bine, dar … altfel, probabil azi plateam sume fabulose celor la la IBM sau MAC, ca oricum cineva tot se gasea sa ne ia banii laugh

    P.S. Nu, nu sunt si nu voi fi niciodata fan’ul M$, dar asta nu inseamna ca nu le recunosc meritele, iar acestea sunt multe.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura