Totul despre vineri 13

Astazi este vineri … 13 … o zi considerata ca a fi o zi cel putin ghinionista, desi unii ar merge mult mai departe. laugh Pana la urma urmei, de unde mitul asta cu vineri 13, care sperie toti superstitiosii?

Frica de numarul 13 se numeste “triskaidekafobie”, iar teama de vineri 13 – “paraskevidekatriafobie”. Ghinionul numarului 13 este o traditie tipic americana. Unii o incadreaza pompos la “legende urbane”. Americanii nu numeroteaza intotdeauna al treisprezecelea etaj, iar multor strazi le lipseste casa de la numarul 13

Multe popoare considera numarul 13 ca fiind blestemat. In cadrul cartilor de Tarot, folosite pentru prezicerea viitorului, cartea care poarta numarul 13 este intitulata “Moartea”.
In mitologia scandinava, se spune ca 12 zei s-au adunat la o sarbatoare atunci când un al 13 zeu, Loke, a venit si el. Se zice ca Loke l-a omorât, dupa masa, pe Balder, cel mai iubit dintre zei.

Una dintre teoriile legate de vineri 13 face o legatura intre Ultima cina a lui Iisus, la care au participat 13 persoane, inclusiv Iuda, si crucificarea care a avut loc intr-o zi de vineri.

Temerile aveau ceva sens in Roma antica, vinerea fiind zi de executii, la fel ca si in Marea Britanie ceva mai tarziu. In Evul Mediu, vinerea era cunoscuta drept „sabbatul vrajitoarelor”, participantele la intalnirile in miez de noapte fiind in numar de 13.

Superstitia ar putea avea legatura si cu faptul ca, pe 13 octombrie 1307, care a picat intr-o vineri, mii de membri ai ordinului Cavalerilor Templieri au fost arestati sau chiar ucisi la indicatia lui Ludovic al IV-lea.

…zilele de 13 ce pica in calendar intr-o vineri sunt considerate, de asemenea, aducatoare de nenorociri, boala, ghinion, si efectele vor fi cu atât mai dezastruoase daca 13 martie pica intr-o vineri.

…unele persoane evita sa foloseasca cifra 13 pentru a desemna zilele din calendar, numerele de strazi sau de apartament, folosind mai degraba numarul 12 bis.

…daca intr-o camera se afla 13 persoane, cel care sta in partea opusa oglinzii va muri.

Biblia povesteste tot despre 13 prezente la Cina cea de Taina, Iisus si cei 12 apostoli. Vinerea este considerata a fi o zi nefasta pentru ca a fost ziua in care a fost rastignit Mantuitorul. In traditia musulmana, nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, se spune ca toti vor muri in urmatorul an. Conform credintei maiase, sfarsitul lumii va avea loc intr-o zi de vineri 13.

Calendarul Gregorian se bazeaza pe un ciclu de 400 de ani, care contine un numar intreg de saptamani (20871) dar numarul lunilor (4800) nu este divizibil cu 7. Din aceasta cauza, nici o zi intre 1 si 28 nu va cadea de acelasi numar de ori in fiecare zi a saptamanii. Ziua de 13 are o probabilitate mai mare sa cada intr-o vineri decat in oricare alta zi. Astfel, in cele 4800 de luni, distributia zilei de 13 este dupa cum urmeaza:

* 688: vineri
* 687: duminica si miercuri
* 685: luni si marti
* 684: joi si sambata

sursa:magic.net

Asadar … avem de a face cu o suma de evenimente care puse la un loc din care rezulta ziua asta de vineri 13. Eu cum nu ma numar printre cei superstitiosi, pentru mine unul vineri 13 … este doar una din zilele care ma aduc mai aproape de weekend, ce intamplator a coincis in istorie cu diverse momente mai mult sau mai putin dramatice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura