Afacerea Skoda, cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică – pentru că trăim blestemul istoriei care se repetă

În țară asta nu se fură de ieri, de azi, ci se fură de când lumea și pământul, unul dintre cele mai celebre cazuri de corupție care a lăsat România fără armament în prag de război, a fost „Afacerea Skoda”, o filă de istorie ce poate că azi, mai mult decât oricând, merită reamintită, România aflându’se într’o situație tot mai asemănătoare, importurile de armament pe hârtie find în floare, iar la conducere avem aceiași trădători ca și atunci.

Afacerea Skoda, cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică – pentru că trăim blestemul istoriei care se repetă

La data de 17 martie 1930, prin contractul nr. 6.102, Ministerul Apărării Naţionale, condus de generalul Henry Cihoski, a comandat Uzinelor Skoda muniţii şi armament în valoare de peste cinci miliarde de lei: tancuri şi tunuri antiaeriene de 75 mm, obuziere de 100 mm şi de 150 mm, aproape 200.000 de proiectile, plus chesoane, care de transport şi căruţe port-ţeavă.

La sfârşitul anului 1931, au avut loc trageri experimentale cu tunurile fabricate la Skoda şi s-a constatat că echipamentele nu corespundeau necesităţii Armatei Române. Mari probleme erau şi la puştile mitralieră. În consecinţă, generalul Ştefănescu Amza, noul ministru, a cerut sistarea temporară a comenzii şi concedierea lui Bruno Szeletzky de la conducerea reprezentanţei. Drept răspuns, Uzinele Skoda l-a acuzat de sabotarea contractului. Carol al II – lea a cerut luarea de măsuri drastice şi deconspirarea celor implicaţi.   Apogeul a fost atins în anul 1933, când, în urma unei percheziţii, au fost descoperite documente militare secrete ale Ministerului Apărării referitoare la sistemul naţional de apărare, documente despre contractele statului cu alţi furnizori de armament, sume foarte mari de bani şi o listă cu nume codificate, cărora le erau destinate fondurile.

Nici comisia parlamentară instituită, nici ancheta oficială derulată de autorităţi şi nici procesul care a fost intentat reprezentantului Uzinelor de armament Škoda nu au reuşit să facă lumină pe de-a-ntregul în acest caz, pentru că ar fi implicat reprezentanţii marilor partide politice, Guvernului sau Casei Regale. Cert este faptul că România a rămas descoperită din punct de vedere al necesarului de artilerie şi blindate, care, alături de aviaţie, au făcut diferenţa în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Sursa.

Scandalul propriu-zis izbucneşte în primăvara lui 1933, la trei ani de la semnarea contractului

În urma unui telefon anonim, în data de 10 martie, finanţele operează o percheziţie la sediul firmei din Bucureşti, pe motiv că aceasta nu ar fi plătit mai multe impozite datorate statului. În seiful din biroul lui Bruno Seletzki, reprezentantul Uzinelor Škoda, sunt găsite mai multe documente militare secrete din Arhiva Ministerului Apărării, cu privire la sistemul naţional de apărare, documente despre contractele statului cu alţi furnizori de armament. Pe lângă acestea sunt descoperite liste cu sume mari de bani – circa 25 milioane lei, alocaţi unor nume codificate.

Reacţia iniţială a autorităţilor a fost ambiguă. Ministrul justiţiei, ţărănistul Mihai Popovici, sistează percheziţia şi încearcă să muşamalizeze rapid cazul. În aceeaşi seară, Bruno Seletzki pătrunde înapoi în sediul firmei, rupe sigiliile şi sustrage mai multe documente. Toate acestea scapă presei, care nu întârzie să publice articole incendiare despre „Afacerea Škoda”. Scandalul se extinde rapid şi în Parlament. Sub presiunea opiniei publice şi a Parlamentului, pe 24 martie este arestat Bruno Seletzki. Implicat direct, generalul Sică Popescu, din Corpul I Armată, se sinucide.

Aparent, scandalul se stinge odată cu condamnarea lui Seletzki la cinci ani de închisoare pentru deţinere de acte secrete şi violare de sigiliu. Seltezki este apoi expulzat din România. Cu toate acestea, rămân nedesluşite chestiunea persoanelor mituite care se aflau în spatele denumirii cifrate Paelaelibus, precum şi a sumei de 25 milioane mită.

Nemulţumiţi de atitudinea mult prea permisivă a guvernului PNL, un grup de deputaţi din partidele de opoziţie, în frunte cu Nicolae Lupu, adresează o interpelare oficială guvernului, pentru o prezentare mai clară a afacerii. Din grupul de deputaţi făceau parte Constantin Bacalbaşa (independent), Virgil Madgearu (PNŢ), Grigore Iunian (PRŢ), Octavian Goga (PNA). Chiar şi din PNL s-au sesizat Gheorghe Brătianu sau Constaninescu-Bordeni. În urma acestui demers, se profilează soluţia constituirii unei comisii parlamentare care să ancheteze cazul în detaliu.

Comisia parlamentară de anchetă

La mai bine de un an de izbucnirea scandalului, după numeroase interpelări parlamentare, scandaluri politice şi discursuri furibunde, se materializează comisia parlamentară însărcinată cu anchetarea afacerii Škoda. Comisia Camerei se constituie din 30 de deputaţi din toate partidele parlamentare şi începe lucrul la 12 mai 1934. Comisia Senatului se formează din 23 de membri şi începe ancheta la 30 iunie. Ancheta îşi propunea să răspundă la trei întrebări fundamentale: era contractul în dezavantajul statului român? dacă da, cine era responsabil? cine erau persoanele corupte? Existau câteva probleme corelate: criza din Armată, prestigiul PNŢ, posibilitatea unei înscenări din partea PNL împotriva PNŢ, muşamalizarea iniţială a afacerii.

Cercetările au durat foarte mult – până în 7 decembrie 1934. Raportul nu a apucat să intre în Parlament în ultima şedinţă a anului şi s-a amânat pe motiv de „vacanţă de iarnă”. La reluarea activităţii parlamentare, s-a încercat scoaterea din discuţie a raportului, s-au tărăgănat din nou lucrurile, pe fondul scandalurilor dintre politicieni şi partide. Raportul comisiei a intrat în discuţie abia la şedinţa din 8 martie 1935.

Comisia a stabilit că în spatele denumirilor cifrate, se găseau comisioane, cheltuieli administrative, onorarii pentru avocaţi, în general mită pentru birocraţie. Însă nu a putu stabili niciun nume sau personaj concret.

Achitarea acuzaţiilor

În procesul intentat celor acuzaţi, toţi cei implicaţi au fost achitaţi în februarie 1936. Datorită dosarelor prost instumentate, Justiţia nu a putut proba vinovăţia nici unuia dintre acuzaţi: Romulus Boilă şi averea pe care nu o putea justifica sau comisioanele pentru Sică Georgescu. Singurul condamnat rămâne cehul Seletzki.

Consecinţe

Afacerea Škoda a avut numeroase implicaţii pentru viaţa politică din România interbelică. Rezultatul anchetei nu a mulţumit pe nimeni, însă a constituit un punct culminant într-un proces mai amplu, care frământa societatea română. Europa se înarma, iar Armata română nu făcuse aproape niciun progres. Configuraţia politică europeană se schimba, naţional-socialismul din Germania devenea o forţă de neoprit. Se apropia cel de-al doilea război mondial, iar scandalul Škoda periclitase înarmarea Armatei române. Dotarea sa era complet depăşită.

Mult mai multe detalii despre increngaturile politice liberal-țărăniste și cine au fost implicați direct în acest scandal, găsiți aici.

Să recapitulăm

  • Avem de’a face cu un partener strategic și o firma străină desemnată că furnizor de arme pentru modernizarea Armatei României, deși România avea producție proprie de armament;
  • Politicienii români ai marilor partide politice, slugi ale puterilor străine și funcționari corupți;
  • Dosare secrete de achiziție care prin secretizare lor acopereau furturile;
  • Comisie parlamentară de anchetă doar de ochii lumii;
  • Anchetă inutilă a procurorilor anticorupție și dosare prost instrumentate;
  • Procese care nu au dus nicăieri pentru că dosarele au fost prost instrumentate, iar unde nu a interveni prescripția, vinovaților „li s’a pierdut urmă”.

Va sună cunoscută schema?

În concluzie, ce speranțe mai putem avea că se va schimbă ceva în țară asta, dacă un asemena scandal, care a lăsat România fără armament în prag de război, dar care a fost la fel de îngropat și uitat pe același model ca și toate marile dosare de corupție de azi?

10 comentarii la „Afacerea Skoda, cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică – pentru că trăim blestemul istoriei care se repetă”

  1. Până nu apare povestea asta pe blogul lui Chirilă, tfl-ul nu are cum afla de ea .. ca urmare, corupția începe și se termină la psd .. pe pariu că dacă se publică istoria asta, dar cu Dragnea în rolul coruptului și Iohannis în rolul lui Carol al 2-lea, ies toți pulifricii în stradă ? Știu știu, corupția ucide, dar mai degrabă drogurile trase pe nas, ziua în amiaza mare la Mamaia, ca să nu mai vorbim de faptul că imbecilitatea ucide mult mai frecvent …
    PS: asta se întâmplă când în loc de o mână de oameni care citesc magazin istoric, ai o turmă care citesc feisbuci

    Răspunde
  2. Am mai scris eu cred pe aici, ca am avut marea sansa de a fi crescut de strabunici, oameni care au fost martori a tot ce a insemnat istorie moderna a Romaniei, batranul luptand in ambele razboaie. Desi deposedati de comunisti de pamanturi si numiti chiaburi, niciodata, dar niciodata nu au avut vreun cuvant de bine in ce ii privesc pe liberali sau taranisti, ba dimpotriva, la revolutie cand au auzit de ei, imi aduc aminte ca ziceau inca de atunci ca doar prostii se bucura ca au revenit astia la putere, povestind cum le luau pana si paturile de pe pat cand veneau la colectare si ii obliga sa plateasca inclusiv taxe pe numarul de cosuri de pe casa, un soi de taxa de mediu a vremurilor! I’au urat cu tot sufletul lor si pentru ce i’au facut regelui Mihai, considerandu’i mereu ca vinovati pentru abdicarea acestuia, cunoscand istoria traita live, cu nemti care au venit peste ei si le’au luat tot, ca mai apoi armata eliberatoare sovietica care le’au luat si ce nu mai aveau.

    In concluzie, cum as mai putea eu azi sa ma uit cu ochii buni la tradatorii astia de neam si tara, care asa au fost si asa au ramas, dupa pleiada de intelectuali care au fost partidul Unirii ce se scapau in chiloti de frica lui Carol … iar dupa ei … potopul de nenorociri la care au fost direct participanti. dash

    Răspunde
  3. Daca statul suntem noi, in afacerile cu statul, statul este mereu cel pacalit. Ce mi-a atras mie atentia la poza este cat de stufos era ziarul…24 pagini. In alta ordine, sunt curios daca generalul Ştefănescu Amza a venit cu un alt contract, mult mai avantajos pentru…el sau daca avea legaturi cu Astra. Partea nasoala in armata romana in vremea aia era diversitatea…de obicei, diversitatea e buna dar nu si la armament. Faptul ca s-a sistat livrarea de armament de la Skoda a facut sa creasca veniturile celor de la Astra care s-au bagat la recalibrari si alte facaturi…adica, incercau sa faca din rahat bici.

    Răspunde
  4. Pai si nu vezi nici o asemanare dintre ce era atunci si cum e azi? Situatia este absolut indentica si din punctele de vedere ridicate de tine, nici azi nu e mai deloc altfel! Daca vrei neaparat un exemplu recent din domeniul asta, pot sa zic doar ca acum vreo doi ani, un oarecare tehnocrat si intai agronom al tarii, comandase niste corvete fara sa intrebe pe cineva (nici macar sa ceara acordul Parlamentului care este OBLIGATORIU) si nici cu vreun offset de la niste oarecare olandezi, ce nu aveau nici in clin si nici in maneca cu programul stabilit in parteneriat strategic de inzestrare al armatei, care in principiu avea si are un acord strategic semnat si parafat acum multi ani de zile, ce teoretic ar trebui sa aiba un oarecare parcurs de achizitie, tocmai pentru a evita pe cat posibil „diversitatea” de care vorbesti. Norocul a fost ca acel contract de cateva sute de milioane de EU a mai putut fi stopat la timp, ca altfel pe langa celebrele rable englezesti cumparate de alti inteligenti inaintea lor, ne mai alegeam si cu niste rable olandeze in vremea in care noi avem lacune uriase pe multe alte segmente de aparare. E doar si numai in exemplu ca lucrurile nu s’au schimbat absolut deloc. bad

    Răspunde
  5. Boss, alea erau spagile pentru Spatiul Schengen. Daca ai fost atent, acum ceva vreme, bulgarii anuntau ca olandejii sunt incantati de evolutia lor si-i vor sustine sa intre in spatiul Schengen…pe noi nu, nu indeplinim conditiile

    Răspunde
  6. Fratioare, pana cand Portul Constanta nu intra in proprietatea lor, Romania nu pupa nimic! Punct!

    P.S. Am gasit mai multe date despre dosar si caz, am updatat postarea. Aici citez doar atat:

    „Pe acest fond a avut loc o creştere masivă a popularităţii grupărilor care susţineau un mesaj anti-corupţie. De acest deficit democratic a beneficiat în special Mişcarea Legionară, care avea un mesaj politic explicit anticorupţie. De fragilitatea şi dezbinarea clasei partidelor politice, a beneficiat în final regele Carol al II-lea, care avea să instaureze dictatura regală, în 1938.”

    Suna cunoscut? laugh

    Coruptii, penalii …

    Eu vreau toata puterea; Partidul MEU; Guvernul MEU …

    Ring a bell?

    Răspunde
  7. Corupții noștri fac înțelegeri ascunse cu’ niște evrei’ .. ring another bell ? Asta e când crezi că istoria omenirii începe atunci când te dai tu jos din copacul in care te-au agățat părinții, ca să aibă timp și ei să-și trăiască viața laugh

    Răspunde
  8. „Cei care nu isi cunosc istoria, sunt obligati sa o repete!”

    Cui ii mai pasa de istorie pe la noi? 40 de ani de comunism a fost praf facuta de aia dupa ureche si cum dadea bine luptei de clasa, ca acum in ultimi 30 de ani sa nu ii mai pese nimanui de ea, lucru de care au profitat toti nemernicii care le toarna astora in urechi povesti si slogane la portavoce, pe care le inghit fara sa stie ce cacat mesteca. Faptul ca hotii aia de dreapta mult laudati au inventat o istorie a lor de prigoniti de la ciolan, nu ii face niste martiri azi, chiar daca au fost unii printre ei, de numele carora se folosesc doar! Toti sunt aceiasi mizerie, aceiasi adunatura de tradatori si gunoaie care ne’au vandut oricui le’a dat un pumn de arginti!

    Răspunde
  9. Subscriu la comm lui ICE cu privire la taranisti si liberali.
    Bunicul meu patern ii injura cu mult foc. Mai ales datorita taxelor puse de diverse guverne si a violentelor electorale; agentii lor electorali erau numiti „batausi”, denumire care se zice ca a aparut inclusiv in Enciclopedia Britannica
    Se pare ca in neamul meu din Muscel multi au fost legionari si apoi au trecut strategic la comunisti, o parte participand la expropierea fruntasilor Bratiani si a lui Mihalache, ca apoi sa cada ei victime ca..legionari.
    Bunicul meu nu a fost niciodata in politica. Vina lui..complicitate la uneltire contra ordinii sociale. Adica prevenea partizanii si fugarii de miscarile securistilor. A fost vandut de un vecin, fost primar liberal si taranist – se practica si atunci traseismul la greu – drept multumire ca ii scapase temporar fratii de la arestare…
    Delatiunea, coruptia inclusiv morala si alte tare nu sunt deloc izvorate din societatea contemporana ci ne luptam cu ele din adancul istoriei si ne vom lupta pentru ca unii sunt mai oportunisti si intotdeauna vor cauta scurtaturi ca sa iasa deasupra.
    Si beleaua dracului este ca au si carisma si multi si multe vite pun botul la tot ce li se da de mestecat, inclusiv si mai ales din mass media.
    PS ce sa da tfl-imea si pooolimea din presa in momentul asta ca a cuvantat ficusul…e ordin pe unitate, clar!

    Răspunde
  10. Nu s-a schimbat nimic, iar atunci cand am avut oameni care au putut sa schimbe ceva, i-am aruncat la gunoi, preferand mereu lichelele baloase! Ziua cand romanul va avea mintea cea de pe urma, poate ca atunci va fi o schimbare, ca pana atunci nu vad cum.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura