Alzheimer in Romania ca la el acasa

Zilele trecute am avut o discutie cu un medic psihiatru specialist care se declara ingrijorat atat de incidenta in crestere a cazurilor de dementa cat mai ales de reducerea varstei la care aceasta boala incepe sa se instaleze, in tot mai multe cazuri avand o evolutie exploziva. Daca pana acum vreo 10 ani, cazurile de Alzheimer se instalau cu o incidenta de maxim 5% pentru varstrele de 65 de ani, azi imi povestea ca are tot mai multe cazuri de instalare a dementei incepand de pe la 48-49 de ani.

Nu e bine deloc, dar din pacate se pare ca este doar unul din pretul pe care trebuie sa il platim pentru modul de viata actual in care excesele, stresul, alimentatia proasta si odihna insuficienta sunt parte din viata noastra de zi cu zi la care daca mai adaugam si depenedenta de tehnologie ce ne usca neuroni in cap, avem o imagine cat se poate de clara asupra unui viitor in care tot mai multi dintre noi vor merge pe strazi dand din cap. Lumea se sperie de evolutia cancerului sau a altor boli apocaliptice, eu zic ca viitorul este al doctorilor psihiatrii de care va fi nevoie mai ceva ca de bucatari.

Sucks.

4 comentarii la „Alzheimer in Romania ca la el acasa”

  1. nu sunt medic, dar si eu am aceeasi senzatie .. stiu de multe cazuri de oameni care au rezistat fiziologic pana la varste de peste 80, 90 de ani, dar sub o forma semivegetativa .. consider ca exista un MTTF (mean time to failure) pe subansamble – inima nu’s cate batai, ficatul nu’s cate cicluri metabolice samd samd – evident depinde de regim de functionare, revizii periodice , reparatii capitale, defecte de fabricatie, samd laugh .. creierul si sistemul nervos in general sunt mai putin evaluate in modul asta .. in esenta e un computer cu routere si accesorii multimedia incorporate, capabil sa proceseze in jur de 1 GB in streaming per secunda .. din cand in cand e nevoie de devirusare ( laugh ), compactare informatii, trecere in mod sleep / hibernate , curatare conectori.. un upgrade ar fi perfect, deocamdata nu se poate, dar cercetatorul britanic lucreaza intens la asta laugh ..

    Răspunde
  2. Avand de a face cu un job in care lucrez in mare parte direct cu oamenii la care se adauga si ce vad tot mai des pe strada, ce mi’a spus medicul citat mai sus nu a fost decat o amara confirmare ca de aici a si pornit dealtfel discutia. Pe langa Alzi, cica nici la cazurile de schizofrenie nu stam mai bine deloc, in mare parte paranoida ca rezultanta a unor depresii netratate la timp, desi citisem acum o vreme pe undeva, ca in ultimi ani consumul de antidepresive de pe la noi, mai are un pic si il ajunge din urma pe ala de skittles.
    Pana cand cercetatorul britanic nu descopare acel ceva la care lucreaza atat de intens, lumea asta e tot mai plina de prosti si nebuni, bonus fiind aia de sufera si de una si de alta. laugh Eu zic ca ne bucuram cat ne mai putem aduce si noi aminte. laugh

    Răspunde
  3. Alimentatia are o importanta deosebita in viata unui om, insa nu totul! Poti sa mananci cat de atent vrei (partea cu sanatosul e o intreaga discutie), daca faci abuz de altele, nu te odihnesti, ai o munca de cacat care te surmeneaza, ai o gandire negativa si asa mai departe.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura