Ancheta Recorder cu privire la banii BOR, manipulare cu nutret ieftin pentru micii albi sugatori din țâța necunoasterii

In urma cu doua zile celebrii Recorder, aia care reconstruiesc „jurnalismul independent” cu ajutorul finantarilor obscure, lansau in spatiul public o asa zisa „ancheta” cu privire la gestionarea netransparenta a banilor Bisericii Ortodoxe Romane. Operatiunea de manipulare cu nutret ieftin pentru cei saraci cu duhul cunoasterii a fost una ca la carte, in fapt fiind o operatiune dupa manual, fumigena care sa sa acopere existenta problemelor reale din societate si asediul din ultima vreme asupra USR, cei care au lasat in urma lor dezastrul sanitar la care asistam astazi precum si sutele de morti/zi pentru ca acum, odata cu fuga de la guvernare, sa pozeze in continuare in vesnicele virgine ingenue.

Prima fumigena lansata pentru pregatirea terenului s’a petrecut in data de 7 octombrie 2021

Pe site’ul Recorder in preambulul operatiunii de manipulare, apare prima portie de nutret sub forma unui text intitulata „Catedrala praduirii neamului” , un text semnat de Victor Ilie, activist cunoscut pentru implicarea intr’o alta manipulare ieftina numita „Valiza lui Dragnea” din vremea cand „jurnalistul” Victor Ilie servea pentru RiseProject, o alta cocina de manipulare banuita ca are avea relatii directe cu securistii din padure ce a fost deturnata intre timp de Iohannis si intrand in slujba PNL. In textul respectiv avem de a face cu o manipularea ieftina in care sunt puse la gramada o serie de informatii aparute de’a lungul timpului prin presa, sursa principala de inspiratie fiind Adevarul, unde activeaza de multa vreme o mica cloaca de acoperiti care ling dupa ordin. Intentia respectivului text, un amestec de speculatii aparute prin presa de’a lungul vremii si supozitiile bine targetate, era de a lipi BOR de politicienii controversati din ultimi ani, pentru ca ulterior completarea video sa vina pe un teren gata batatorit.

A doua fumigena lansata pe terenul gata batatorit, apare, ca o „coincidenta”, cu o zi inainte de pelerinajul „Sfanta Parascheva” de la Iasi

Pe langa textul aparut pe site’ul Recorder, in ultima saptamana toate cocinile din #presamiluita si ordin pe unitate, au trambitat „stiri” legate de pelerinajul „Sfanta Parascheva” de la Iasi, cele mai vehemente dintre cocinile astea de manipulare in masa fiind site’urile cunoscute de propaganda ale USR, fiind activata si intreaga salba de postaci si „influenceri” care au promovat ca sigure festivalele din vara care adunau la gramada sute de mii de oameni de peste tot din lume si care au contribuit masiv la dezastrul sanitar pe care il traim azi, dar acum cateva mii de oamenii de prin tara care respectau in cea mai mare parte normele sanitare, le promovau ca a fi niste „imagini revoltatoare”. Pe fondul acestui teren atent pregatit, este lansat si acest video cu pretentii de „ancheta jurnalistica”:

Ancheta Recorder cu privire la banii BOR, manipulare cu nutret ieftin pentru micii albi sugatori din țâța necunoasterii

Pentru cei care au rabdarea sa se uite o ora la acest video si ii duce mintea ceva mai mult decat pe o nevertebrata, este usor de observat stradania de a face dintr’un cacat, bici cu care „jurnalistul” Victor Ilie se straduieste din rasputeri sa pocneasca intr’un mod mai penibil decat a reusit cu „Valiza lui Dragnea”! Dincolo de dramatismul prost in care incearca sa imbrace o poveste despre nimic, toata actiunea invartindu’se in jurul a doua personaje obscure si al unor povesti la o tigara, povesti care dealtfel sunt si singura dovada pe care „jurnalistul” Ilie o leaga de „Marele Alb”, manipuland in acelasi timp ca adevaruri niste informatii false alaturi de cele partial adevarate pe care Episcopia Bucurestilor le’a dezmintit in urmatorul comunicat de presa, alaturi de alte precizari si masuri administrative luate intre timp.

Comunicatul de presa al Episcopiei Bucurestilor

Ca urmare a publicării pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul „Clanul Marelui Alb”, Arhiepiscopia Bucureștilor dorește să aducă unele lămuriri cu privire la câteva întrebări ridicate în acest material de presă.

Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comițând un rapt de imagine.

Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, folosește tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă și diversificată a Bisericii Ortodoxe Române și a cultelor religioase în general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critică, pe fond, buna chivernisire a banilor în Biserică, nevorbindu-se deloc despre întoarcerea acestor bani în ampla sa operă social-filantropică.

Ne putem întreba, în mod deplin justificat, care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportării Recorder la Biserică indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române.

În material este atacată, în esență, finanțarea Bisericii și a cultelor religioase, transmițându-se implicit și perfid că această finanțare constituie o irosire a banilor publici. Menționăm faptul că finanțarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală.

Afirmația autorului materialului: „Nimeni nu știe cum administrează Biserica asemenea sume de bani” este una deliberat falsă și otrăvită, în condițiile în care alocările de bani publici sunt verificate anual de instituțiile de stat abilitate și respectă un cadru legal clar (OG. nr. 82/2001 și HG nr. 1470/2002), autorul ignorând în mod deliberat rezultatele administrării bisericești exemplare sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Solicitarea binecuvântării de la Părintele Patriarh este una firească, așa cum se ia aprobare de la orice șef al unei instituții pentru lucrări care se verifică în prealabil și se aprobă doar dacă sunt corecte din punct de vedere legal.

Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intenționați, fie ei și angajați ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voință sau implicarea în ceva reprobabil, aceștia sunt și vor fi oricând sancționați și îndepărtați, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupție nu trebuie tolerat într-o instituție, mai ales în Biserică.

În acest context, afirmațiile domnului Lazăr Neacșu sunt neadevărate și iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, „deputat de Patriarhie”. Referitor la afirmația acestuia cu privire la apartenența sa politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic.

Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl. Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească și-au prezentat demisia și, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească.

Pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menționat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureștilor de către reprezentanții Administrației Patriarhale.

Cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de dl. Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obține fonduri pentru biserici, facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care țin de documentația depusă pentru licitație și care au condus la concluzia că procesul de licitație a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicția de a mai participa la licitații organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariția acestui material), aspect comunicat tuturor unităților de cult din eparhie. Aceleași măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, și altor societăți comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitație.

Totodată, amintim că, pentru a preîntâmpina eventuale nereguli în gestionarea fondurilor, cu ocazia lucrărilor desfășurate la unitățile de cult, Arhiepiscopia Bucureștilor aplică de mai mulți ani un set amplu de proceduri administrative și tehnice, după cum urmează:

1) Începând cu anul 2013, pentru a obține o transparență ridicată, la nivelul protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a implementat un sistem de contabilitate și gestiune (Winmentor), care permite verificarea și controlul modului de folosire a resurselor materiale din teritoriu;

2) Începând cu anul 2014, pentru sporirea transparenței referitoare la folosirea corectă a resurselor materiale, la nivelul tuturor unităților de cult, Arhiepiscopia Bucureștilor a implementat un sistem de supraveghere și control al operațiunilor bancare de la unitățile de cult (proiect unic la nivel de Patriarhia Română);

3) Unitățile de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor au obligația ca plata pentru lucrările de construire sau reparații (restaurări) de biserici ori clădiri bisericești de orice tip, precum și pentru lucrările de pictură din nou ori restaurare – conservare să nu se efectueze în avans, ci numai pe bază de situații de lucrări corect întocmite; încălcarea acestei dispoziții este sancționată cu destituirea parohului, respectiv a starețului (stareței), în cazul mănăstirilor. Diriginții de șantier care avizează situațiile de lucrări răspund și ei în fața legii pentru eventuale nereguli din activitatea lor;

4) Sumele de bani primite de către unitățile bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor pentru realizarea de lucrări de construcții și reparații, lucrări de pictură etc., provenite din fonduri publice (de la bugetele locale sau centrale ale instituțiilor publice), sunt cheltuite exclusiv prin utilizarea mijloacelor de plată fără numerar (ordine bancare de plată; plata către comercianții acceptanți, folosind un card bancar anexat contului curent al unității bisericești); folosirea plăților în numerar este interzisă cu desăvârșire, încălcarea hotărârii având ca efect sancționarea cu destituirea din funcție a celui responsabil;

5) Orice solicitare de finanțare din fonduri publice se face exclusiv după obținerea avizului scris de la Centrul Eparhial; reprezentanții unităților bisericești care depun dosare de finanțare din fonduri publice, fără a obține mai întâi avizul Centrului Eparhial, sunt sancționați administrativ, de la avertisment scris, până la destituirea din funcție;

6) Pentru lucrările cu valoare mai mică de 100.000 euro (indiferent dacă există sau nu finanțare din fonduri publice), se organizează selecție de oferte la nivelul unităților de cult;

7) Pentru lucrările cu valoare mai mare de 100.000 euro fără T.V.A. (indiferent dacă există sau nu finanțare din fonduri publice), deși legislația NU ne obligă să organizăm licitații, din motive de transparență și disciplină financiară, totuși sunt organizate licitații la Centrul Eparhial, după o procedură internă, care cuprinde o parte dintre prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice:

a) aprobarea prealabilă a caietului de sarcini (Sectorul Monumente și Construcții Bisericești – MCB);

b) publicarea anunțului privind intenția unității de cult de a contracta lucrările (în Ziarul Lumina și pe site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor); o simplă căutare pe Google, după expresia „lucrări parohii”, are ca prim rezultat site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor cu link către licitații;

c) anunțarea datei de organizare a licitației la Centrul Eparhial pe site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor și prin e-mail;

d) prezentarea ofertelor în plicuri sigilate la Centrul Eparhial;

e) deschiderea plicurilor în prezența ofertanților și a reprezentanților Centrului Eparhial (Sectoarele Economic, Monumente și Construcții Bisericești și Juridic);

f) prin asimilare cu legislația privind achizițiile publice, la deschiderea ofertelor din cadrul licitațiilor folosim un proces-verbal standard care respectă prevederile Ordinului nr. 1581/2018 privind aprobarea formularelor standard ale proceselor-verbale intermediare de evaluare aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică;

g) desemnarea câștigătorului în termen de 15 zile.

8) În anul 2019, prin hotărârea nr. 6332/2019, Sfântul Sinod a aprobat Regulamentul Administrării Bunurilor BisericeștiRegulamentul a fost comunicat gratuit tuturor unităților de cult din Biserica Ortodoxă Română și cuprinde reguli cu privire la modul corect și transparent de folosire a banilor proveniți din fonduri proprii sau din fonduri publice;

9) Arhiepiscopia Bucureștilor nu își însușește atitudinea clericilor corupți. Acolo unde au existat deficiențe privind corectitudinea, au fost luate măsuri de sancționare și îndreptare; de aceea nu trebuie să se creeze o imagine negativă față de toți ceilalți clerici care lucrează corect.

Arhiepiscopia Bucureștilor, prin măsurile implementate de ani de zile, a prevenit și a luat măsuri de sancționare față de clericii care au lucrat incorect.

Avem convingerea că, privind lucrările realizate la multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, am făcut eforturi să identificăm cele mai transparente, corecte și eficiente proceduri, care să asigure durabilitatea, termenele de execuție și prețul cel mai micProcedurile aprobate de Arhiepiscopie sunt corecte și eficiente, specifice persoanelor juridice de drept privat, întrucât nu există un act normativ sau contract prin care Statul Român să se angajeze că suportă integral sau într-un procent definit cheltuielile acestor obiective. Numai în funcție de disponibilități, unele instituții publice cu atribuții în domeniul sprijinirii cultelor pot oferi sprijin financiar.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Jurnalism pentru mancatorii de nutret propagandistic, mici albi sugatori din țâța necunoasterii

Mizeria servita ca jurnalism de investigatie sub forma de nutet manipulator pe un teren cunoscut, incalca pana si cele mai elementare norme de deontologie profesionala a jurnalismului, dincolo de lipsa de informatii certe care sa califice tampenia aia la nivel de ancheta jurnalistica! Rostul jurnalistului nu este acela de a se erija in procuror si nici de a da verdictele unui judecator, rostul jurnalistului este de a prezenta date si fapte concrete, nu doar supozitii tampe fara ca sa fie cerut inainte si un punct de vedere al celor acuzati de anumite fapte, in cazul dat fiind vorba de o pozitie oficiala a Arhiepiscopiei Bucurestilor carora trebuia sa le fie acordat dreptul la replica inainte ca aceasta mizerie sa iasa in spatiul public, iar acel material sa contina acest drept la replica si pozitie oficiala asa cum se atata in respectivul comunicat oficial aparut ca dupa ce materialul a fost promovat cu sume imense de bani obscuri, pe tot internetul.

Clarificari BOR cu privire la informatiile false promovate de Recorder

Opine personala

Fara a nega coruptia sporadica din interiorul BOR si faptul ca pentru unii popi slujirea e doar un job, fiindu’le dealtfel si unul dintre cei mai mari critici de’a lungul timpului, mai notez doar faptul ca USR prin acesta operatiune manipulare si acoperire a esurarii statului la care a fost patras direct, nu a facut decat sa isi dea foc la valiza mai rau decat a reusit vreodata PSD,  adancindu’se si mai mult in cacatul in care au ajuns muscand din marul otravit al lui Iohannis, dupa ce le’a desenat o tinta pe spate! Reactivarea electoratului fidel si mai putin mintos se va stinge ca un foc de paie in doar cateva zile, in urma lui ramand doar cenunsa ce urmaza sa si’o puna in cap!

Sanatosi sa fim, ca prostie e destula cu securistii destepti abonati tot timpul la ea!

Lectura suplimentara: Junta prăpădirii neamului

Ancheta Recorder cu privire la banii BOR manipulare cu nutret ieftin pentru cei saraci cu duhul cunoasterii

13 comentarii la „Ancheta Recorder cu privire la banii BOR, manipulare cu nutret ieftin pentru micii albi sugatori din țâța necunoasterii”

 1. @ice,
  Mulțumesc că ai publicat asta!
  Văzusem ceva-ceva pe subiect zilele trecute, notasem cum se numește video-ul, ca să-l vizionez cu proxima ocazie de timp liber. Aș fi pierdut timpul degeaba. De fapt, nici nu cred că aș fi putut să-l urmăresc tot, dar văd că sunt totuși și niște intriganți insideri cu rol de iude, deci foarte posibil să fie interesant d.p.d.v. psihologic cool

  Personal, cred că beșina gazetărească a fost lansată doar că fals-flag la situația politică actuală. Adu-ți aminte că și după Colectiv, chiar dacă era deja depusă demisia pontacului, cineva a considerat că trebuiesc puse niște tunuri pe biserică. Și atunci, ca și acum, ghici ce muscă peltică se învârtea prin aer?
  yes exact, Dacianul! Băi, ăstora de-l țin în brațe pe consumatorul de uree le pute rău ortodoxia și o au în prim plan, deci va fi vai și of! cu ăștia

  Răspunde
  • Cum am scris, nu are nimic de a face cu jurnalismul,e o mizerie scrisa la comanda ptr a distrage atentia de la lucrurile grave din tara si reactivarea extremismului anti ortodox. Atat. smile Cu placere.

   Răspunde
 2. Am tot vazut ieri isteria la comanda. Nu m-am obosit sa urmaresc nici macar 1 minut, ca timpul este pretios laugh
  Nu urmaresc „reportaje” care ataca biserica. Astea n-au cum sa fie decat fumigene. Cunoastem preoti cu har, cunoastem si preoti „de meserie”, dar astea n-au legatura directa cu ceea ce noi intelegem prin credinta. Credinta este un sentiment prea intim, este relatia fiecaruia dintre noi cu Dumnezeu, iar preotii sunt o variabila peste care putem trece.
  Un astfel de reportaj nu poate sa faca mai mult decat sa ma enerveze…

  Răspunde
  • Nici eu nu mi’am pierdut timpul mai mult decat analiza a manipularii si concluzia scrisa pe aici. USR va culege ce a semanat, la fel cu a cules PNL cand a inchis anul trecut bisericile, in Romania manipulari de genul asta au aderenta la o minoritate mai putin doxata, dar nimic mai mult, relatia oamenilor cu credinta lor este impamantenita pe modelul descris de tine. Dumnezeu cu mila in rest!

   Răspunde
 3. Nu sunt un ortodox practicant, dar mizeria asta mi-a adus aminte de porcaria aia de clip de la Referendumul pentru familie inspirat din Poveste Slujitoarei, celebrul film progresist, nu tot astia sunt aia de l-au promovat? Oricum USR se ingroapa singuri deja, nici aia de au pus botul la propaganda lor nu mai pun deja, au ramas doar cu extremisti lor si atat, Dumnezeu sa le dea ce merita ca atat e tot ce mai pot zice!
  PS multumesc de articol, in felul asta nu mi-am mai pierdut timp pretios din viata cum bine zicea Vladiana, ca sa ma uit la mizeria aia, sunt lamurit. victory

  Răspunde
 4. E degeaba, ca efect dorit – dar nu apar mizeriile astea fără motiv – un sondaj publicat pe online, arată că aproape 69% dintre români ar vota un partid ‘naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională’ .. citez din întrebarea pusă .. eu zic să se insiste și cu anchete despre cât de nocivă este familia tradițională – gen crime în familiile de heterosexuali, bătăi, sau eventual cu un studiu care sa ne arate că infecția cu covid ocolește homosexualii, sau copiii cu doi părinți de același sex, sunt mult mai deștepți și sănătoși.. zic și eu..

  Răspunde
  • As fi preferat vocea ta, nu’s fanul purtatorilor de vorbe ale altora apreciind ca fiecare trebuie sa gandeasca/analizeze cu propriul cap, dar treaca de la mine o luam ca asociere, rabdare recunosc insa ca nu am sa urmaresc un sfert de ora din care nu ma aleg cu nimic. mda

   Răspunde
 5. Nu ma inchin pe la biserici, dar nici nu am inteles care e dezvaluirea/dezvaluirile? Ca un popa face afaceri cu un consilier? Si pentru asta trebuia o ancheta jurnalistica? Serios, asta e o dezvaluire? Pai ma nene, unde sunt dovezile care duc la Patriarh? Macar la un popa mai de dai Doamne? Ce cacat de vrajala ieftina zice Ilie ala ca e ancheta? Mda, un cacat din care unii au facut bani din distributii pe langa aia luati la comanda pentru clipul ala si atat. Aplauze!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura