Apa, tranzactionata in premiera la bursa din New York

In premiera, apa a ajuns tranzactionata la bursa din New York ca materie prima de o deosebita importanta, confirmand cumva in acest fel, acel ceva de care se vorbeste de multi ani incoace respectiv o inevitabia penurie de apa in viitorul apropiat in mai multe tari ale lumii care nici in momentul aceasta nu stau foarte bine cu privire la disponibilitatea acestei resurse.

Faptul ca apa a ajuns sa fie tranzactionata la bursa, confirma cumva si niste teorii alea conspiratiei care vorbeau despre faptul ca apa va deveni principala metoda de control al lumii, in acest joc intrand de vreme buna, cateva corporatii importante care au cumparat si stapanesc nu doar distributia de apa, ci si cele mai importante resurse de apa ale planetei.

Asadar, pentru generatiile viitoare s’ar putea ca viitorul sa nu mai arate atat de frumos cum l’am stiut noi, respectiv accesul nelimitat la resursele de apa, care probabil ca va deveni si principala resursa pentru care se vor naste conflictele viitoarele conflicte armate.

Update:

UPDATE: octombrie 2024

Autorii raportului avertizează că, în lipsa adoptării unor măsuri urgente, consecințele vor fi catastrofale. Criza apei afectează deja mai mult de 50% din producția mondială de alimente și se estimează o reducere medie de 8% a PIB-ului țărilor până în 2050, cu pierderi de până la 15% a economiilor mai sărace, bazate pe agricultură, dacă nu vor fi luate măsuri. În prezent, aproape 3 miliarde de oameni se confruntă deja cu lipsa apei, iar culturile se micșorează. Mai mult, pe măsură ce pânzele freatice (subterane) seacă, așezările umane se scufundă.

Potrivit raportului realizat de Comisia gloabă privind economia apei, activitățile umane, precum utilizarea distructivă a terenurilor și gestionarea necorespunzătoare a apei, împreună cu criza climatică, au provocat un dezechilibru în circuitul global al apei. “Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm circuitul global al apei. Nu ne mai putem baza pe precipitații, sursa apei dulci”, a declarat copreședintele comisiei.

Criza este agravată de nevoia uriașă de apă a oamenilor. În medie, consumul de apă al așezărilor umane (cu tot ce presupun acestea, inclusiv alimentație și activități industriale), ajunge la circa patru mc de apă de persoană pe zi, cu mult peste media de 50 până la 100 de litri despre care ONU spune că este necesară pentru nevoile de bază. Richard Allan, profesor de științe climatice la Universitatea Reading din Marea Britanie, a declarat că raportul “prezintă o imagine sumbră a perturbării provocate de om a ciclului global al apei. Activitățile umane modifică structura Pământului nostru și a aerului, intensificând atât fenomenele extreme umede, cât și cele uscate și dezechilibrând tiparele vântului și ale precipitațiilor”.

Sursa.

11 comentarii la „Apa, tranzactionata in premiera la bursa din New York”

  1. Totul e pe bani, mai ales apa, macar sa ai pe teren.
    Eu am sapat acum ceva anii 2 puturi mai serioase, 0,3mc/s, apoi a inceput distractia, ca erau pe firma: debitmetre, dosar cu sina, autorizatii de la urbanism, Apele Romane, !Contract de furnizare! cu Directia Apelor Buzau dash … am gasit si petrol da’ n-am mai zis la nimeni rofl

    Răspunde
    • Exact, e o intreaga epopee… Pare o chestie usoara, cum ar trebui sa fie, dar nu e, ca deh, maine-poimaine ne pun astia contoare de aer la botnitele alea, sa stim o treaba .. buba

      Răspunde
    • Pai nu il platim deja? Nu cumparam masti si taxe de poluare de tampim? Nu’s listate companiile „eco” la bursa? laugh

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura