Scriam in urma cu cativa ani buni un vreo doua articole intitulate „Cu Economia Balcanica in moarte clinica” in care faceam o trecere in revista a economiei balcanice din Romania in anii de dupa revolutie, articolele de atunci avand legatura cu intentia modificarilor la codul fiscal, modificari ce au creat atunci multa involburare, involburare ce a dus intr’un final amanarea cu cativa ani a apusului epocii „bogatilor” saraci din Romania, ca deh, in miscare se pusese masinaria #rezist ce a adus tavalugul rasturnari succesive a guvernelor care isi propusesera o reforma in acest sens, aia care acum, in urma semnarii PNRR’ului nu mai poate fi amanata de nimeni si nimic, in Romania urmand sa devina „o tara ca afara”, un vis ce acum o sa devina probabil ca un cosmar pentru multi, la inceputul anului avertizand ca 2022 va fi anul in care vom incepe sa platim pentru „distractia” ultimilor 2 ani, ani in care s’au tiparit si cheltuit uriase sume de bani care azi s’au volatilizat in conturile smecherilor pandemiei, noi, restul, urmand de acum sa le platim facturile ramase ca restante.
Din 2023 noi taxe pentru imobile, masini, impozit progresiv
Anuntul unor importante modificari ale codului fiscal pentru 2023 l’a facut Ministrul Finantelor, Adrian Catiu, care a enumerat cateva din modificarile la codul fiscal pentru 2023:
- Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat și cu asistență FMI și Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023.
- În luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părți din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal
- Pragul la microîntreprinderi o să scadă
- Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv. „„În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.)
- „Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”.
- „În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”.
- Facilitățile din construcții vor avea parte de un upgrade. În construcții pot să apară vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare.
- Facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită. „ Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”
- La Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului în Horeca
- Nu se știe încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă
- Urmează modificări fiscale pe energie: „În industrie sunt producători, furnizori, dar mai sunt și cei care fac prețul. Se numesc traderi și acolo am impresia că nu prea ne-am uitat”.
- Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa și la impozit pe venit.
- Declarația Unică ar putea fi simplificată. Ministrul a cerut o ANAF o soluție de simplificare. „O aștept. Probabil după o să o mai ajustăm ca să fie și mai simplă decât mi se va propune.
a declarat Catiu pentru hotnews.
BNR anunta ca vremea banilor ieftini a apus si ea
Pe langa anuntul facut de Catiu, Banca Nationala a Romaniei a anuntat astazi ca vremea banilor ieftini a apus si ea ridicand dobanda-cheie cu inca 0,5 puncte procentuale, atat conditiile de creditare cat si dobanzile urmand ca in urmatoarea perioada sa fie in crestere, accesarea de credite atat de nevoi personale cat si de investitii urmand sa fie mult mai restrictive si selective. In acelasi timp cei care au accesat deja un credit urmeaza sa se astepte la cresteri substantiale a ratelor in urmatoarea perioada de timp, tendinta care se mentine deja de aproape un an de zile. Acesta scumpire va fi resimtita si in rest, stagflatia urmand sa genereze probleme pe langa care cele din 2008, vor parea o amintire frumoasa.
Apune epoca „bogatilor” saraci
Da, de data asta chiar va apune, nimeni si nimeni si nimic nu mai poate impiedica asta, multi urmand ca in curand sa isi descopere lungul nasului, iar cei care s’au intins mai mult decat le este plapuma sa isi dea seama ca defapt sunt cu picioarele pe afara! La lucrul asta va contribui atat aceste modificari ale codului fiscal prin impozitul progresiv cat si digitalizarea mult anuntata, astfel ca in urmatorii ani caile de fentare a platii taxelor si impozitelor ce vor creste pana vor ajunge la nivelul dintr’o „tara ca afara”, devenind un lucru tot mai greu de facut pentru cei mai multi dintre cei care doar isi imaginau ca sunt bogati, urmand sa invate de acum ca bogatia reala nu e aia in care doar muncesti ca sa ai, ci aia in care muncesti sa iti si permiti ca sa platesti pentru cea ce ai!
Opinie personala
Romania nu a avut niciodata o reala patura sociala de mijloc, ci mai degraba un segment al populatiei care era ceva mai bine invatata sa se descurce prin benza din debaraua asta de tara anulata de la marginea Europei. Adevarul este ca alfel nici nu se prea poate pe aici, sistemul din Romania fiind unul care efectiv te obliga sa furi sau sa dai cate o spaga pe ici-colo oricat de cinstit ai incerca sa fi, pentru ca metehnele sistemului comunist au ramas impamantenite atat in institutiile de stat cat si in privat, unde multi dintre sefii de prin inteprinderi si uzine si responsabili de unitati comerciale din comunism au devenit patronatul de dupa 1989, aducand cu ei si metehnele de atunci, conducandu’si afacerile tot la fel ca inteprinderile de altadata in care toata lumea fura caciula la toata lumea. Dincolo de asta, probabil de acum inainte multi dintre cei care s’au haladit la 3-4-5 camere s’ar putea sa realizeze ca si 1-2 camere le sunt defapt de indejuns; aia care pana mai ieri nu putea fara beemveu cu motor mai mic de 3 litri sa aiba revelatia ca nici Dacia cu motor de 1 litru nu e chiar asa rau, in vremea in care altii isi vor mai permite cel mult un RCA la trotineta. Si uite asa, incetul cu incetul, incepe parca sa devina tot mai plauzibila ideea aia marxista care zice ca:
„Nu veti mai detine nimic, dar veti fi fericiti!”
Iar ce care vor detine ceva urmand sa fie doar cei care isi vor si permite asta, fara a imparti tovaraseste si cu altii.
Si ca sa nu ratam cumva marele eveniment al zilei, las si asta aici:
Propun ca ziua de azi sa fie trecuta in calendarul sarbatorilor nationale sub titlul:
"Ziua Nationala a linsului celor 100 de cururi americane"
Ca prima limba propun sa fie ales Mucenicul Radu Tudor!
Alte propuneri?
— ice4you® aka Nae, expert pă climă și unicorni roz (@ingerisidemoni) February 10, 2022
Acum 2 ani ne batea gandul sa ne mutam la 4 camere profitand de un schimb propus de nasi nostrii care mostenisera un apartament de la parinti. Am renuntat pana la urma ca venise pandemia si nu am vrut sa riscam un credit. Acum ma felicit ca am ramas la 2 camere avand in vedere facturile care m-au rupt la buzunare iarna asta! Sper ca la anul sa nu ajungem sa cautam un schimb cu vreo garsoniera!
Ehheee …. pot sa pariez de pe acum ca garsoniera aia de 11mp de care rade toata lumea acum, in curand o sa fie la tot mai mare cautare!
Bre @ice,
Cum poți fi atât de crud????? Să limitezi nr de cururi am’cane la dăcât 100 pentru rt ??? Păi omu’ duce, frate și 1000! ????
„Măgărușul duce, nu știe ce duce…”
#dacat 100 au venit azi, restul mai la vara!
Deja Câțu zbiară despre comunism – cred că de aia a plecat din state ca un golan fără să plătească datoriile – ce dracu sa plătești datorii unor comuniști care pun irs-ul pe tine dacă nu plătești taxele.. alt papagal liberal a băgat aia cu – să nu impozităm nimic în plus, că oricum se vor fenta noile prevederi .. eu îi zic să lase ușile deschise la viloaca in care locuiește, că oricum hoții vor găsi o cale să deschidă ușa, indiferent cat de zdravănă este ( ușa ).
Cataie ca ce? Da’ atunci cand a semnat si trimis PNRR’ul ala, nu puteau a comunism, jigodie umana ce este ca ne’au bagat el si Ghinea ala al lui sclavi condamnati la saracie pe trei generatii?!
In ultimul an si jumatate mi-a sarit rata cu cateva sute bune de lei in vremea in care veniturile mele, ce e drept peste medie, au cam ramas tot cam pe acolo, incepand sa am emotii la gandul ca peste trei luni vine pe lume si un copil pe care ni l-am dorit foarte mult, bucuria fiind insa umbrita de situatia in care suntem si mai ales ceea in care vom fi. In mod normal as mai avea cam doi ani de plata la apartament dupa care as putea sa il vand si din banii obtinuti sa imi achit restul de credit si eventual sa mai raman cu ceva din care sa imi cumpar ceva mai modest, e deja o varianta pe care o luam in calcul ca una de ultima instanta. Se impute treaba rau peste tot si vad asta din calatoriile de business pe care le fac saptamanal. Sucks.
Nu cred că e cazul sa te stresezi dacă nu erai limită cu creditul .. va fi mai nașpa pentru toți, mai tăiem una, alta, din chestiile neesențiale – mai o călătorie cu jetul privat , mai alta cu cortul la munte . . Problema reală este pentru cei care nu mai au ceva neesențial sa taie – și sunt cei mai mulți… m-am uitat cât de cât la ce a zis ministrul de finanțe – taxe progresive cu deductibilități la fel – ca in țările cu apă caldă adică.. copilul/ copiii au deductibilități serioase , câtă vreme nu se bagă Câțu, care este un dement fără mamă fără tată..
Felicitări! Să fie sănătos! Fiecare copil vine cu norocul lui. Nu mai stați în stres și bucurați- vă de venirea lui! O să fie bine, toate se așează altfel după.
@Vlad: la punctul 1 de acord cu Cola, la punctul 2 cu Tiana! Sa fiti voi sanatosi si bucurati’va doar fara a va gandi la altceva, Dumnezeu imparte pentru toti dupa cum trebuie! in rest, asa cum zicea Cola, inainte sa te gandesti la solutii de alea drastice, recomand o reevaluare a cheltuielilor pe care le aveti si pot sa fac pariu ca o sa va dati seama ca cel putin 20% din cat castigati se duc pe lucruri care nu sunt neaparat esentiale, in locul lor putand fi pus altceva care sa va bucure la fel de tare si sa nu iti dea sentimentul ca faci vreu sacrificiu! Eu fac asta periodic, incepand de la renegocierea abonamentelor la TV/Telefonie/Internet si ajungand pana la reechilibrarea banilor pe care ii dau pe combustibil de exemplu si asa mai departe, si aproape de fiecare data reusesc sa reduc cheltuielile in procentul ala, fara a pierde mai nimic din ce aveam inainte. Hai, toate cele bune, sanatate tie, sotiei si celui mic care urmeaza sa vina pentru a va implini!
P.S.
Zic și io ca @Tiana, să fiți maxim de sănătoși și nu lăsați culorile kăkănii ale vieții să vă strice feng-shuiu (nu știu ce e sau cu ce se mănâncă, da-mi place cum sună pă neuronu’ propriu! ?)!
Mizerii se găsesc la tot pasul, clipe/zile frumoase, mai greu, așa că dacă o prinzi pe una de picior, joaco până te plictisești! ???
Va multumesc sincer la toti pentru sfaturi si incurajari, pana la urma sa speram ca nu o fi dracul atat de negru cu privire la viitorul economic, Cola zicea bine ce zicea acolo legat de modelul economic din alta parte care se tot chinuie sa ajunga si pe la noi! Multa sanatate la toata lumea!
In 1947 comunistii chiar adoptasera o astfel de lege : cine are doua sau trei proprietati ai vor fi CONFISCATE TOATE ca sa fie egal cu…ala care n-are niciuna . Initiatorul legii : Mihail Sadoveanu . Cine are trei masini sau mai multe…sa plateasca taxa pentru ele da-l dracului . Uita Cãtiu ca si Nici-o-lae Ceausescu avea astfel de idei insa ala era COMUNIST fir-ar ma-sa a dracului ! ” Nu se știe încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă” Imbecilii astia , au uitat ca , prin anii ’60 se spune a ca , nivelul de trai al unui popor este evaluat dupa cantitatea de zahar consumata insa , si Càciu si cine-o mai fi in spatele sau se gandesc cu groaza s a nu faca romanii diabet ca…o fi si asta un fel de COVID . Ce dracu frate , am ajuns sa astept obuzele lui Putin ca pe-o mantuire ca , prea s-a facut lumea asta a ” alesilor ” a dracului , sa le fie familiile ale dracului !
O bucățică mică din mine, cea cu sângele bocnă, crede la fel. Mi- e teamă că doar așa ne vom băga mințile la locul lor, celor care le avem fie și rătăcite… Dacă nici ăsta nu e curat optimism, culmea lui! nu știu ce ar putea fi