S’a produs minunea, dosarul pentru Casa Verde – Fotovoltaice a fost inregistrat la AFM

Prin decembrie am alergat ca apucatul sa adun actele necesare pentru a ma inscrie in programul Casa Verde – Fotovoltaice, acte care au durat vreo doua saptamani si peste 300 de lei, peste tot lucrurile miscandu’se intr’un ritm infiorator, basca, peste tot mai era nevoie si de abominatia aia numita „Certificat verde” sau test, ca sa poti depune/ridica actele, lucru ce a creat o brambureala fara sens si cozi uriase peste tot, cozi la care nu se lua covidul bag seama, acesta fiind un pericol numai la ghiseu. Intr’un final, am reusit sa le adun si trimit la instalatorul validat, urmand ca acestia sa le depuna in platforma electronica de la AFM, platforma care a functionat o ora dupa care s’a blocat pe termen nedefinit, o batjocura care s’a lasat cu demiterea presedintelui AFM, iar situatia a ramas ca in tren, nimeni neoferind vreo informatie cu o data certa cand depunerea dosarelor va fi reluata.

S’a produs minunea, dosarul pentru Casa Verde – Fotovoltaice a fost inregistrat la AFM

In dimineata asta ma trezesc cu un email de la instalatorul validat unde am depus dosarul, care suna cam asa:

Cu bucurie anuntam ca am inscris toate cele 912 dosare in platforma https://fotovoltaice2021.afm.ro. Multumim pe aceasta cale tuturor pentru increderea dvs in serviciile noastre. – Daca primiti acest email inseamna ca dosarul dvs a fost urcat in platforma afm.ro si va priveste continutul email-ului de mai jos.

Adica, s’a petrecut miracolul depuneri dosarului la AFM, urmand ca de acum sa trimit catre instalatorul validat documentele in original, depunerea initiala fiind una bazata pe fotocopii.

Urmatorii pasi in program

Conform informatiilor trimise, cam astia sunt urmatorii pasi ce vor urma dupa inscrierea in pltforma electronica:

Urmatorii pasi in program, adica ce urmeaza in urmatoarele 1 luna – 24 de luni:

Aprobare dosar – in urmatoarele luni pana la final de an 2022 (asa o spune presedintele afm actual) – se vor publica pe situl afm.ro de regula lunar cate 4-5000 de dosare in toata tara; daca se vor cere lamuriri, le vom depune impreuna cu dvs iar daca dosarul este respins il putem contesta (daca va simtiti indreptatiti) sau puteti remedia neajunsurile si il depuneti intr-o sesiune viitoare; puteti verifica periodic publicarea listelor si daca dvs va regasiti in ele, aici:  https://afm.ro/sisteme_fotovoltaice.php

Semnarea a 2 contracte, unul intre dvs si afm (finantatorul) si altul intre dvs si noi (instalatorul validat) – vor fi asemanatoare ca si clauze;

Avans cota parte + putere suplimentara dupa aprobarea dosarului pe situl afm.ro;

Depunere acte pentru obtinere ATR  (aviz tehnic de racordare pentru prosumator) – asa a fost in editia precedenta, e posibil sa se pastreze procedura;

Lucrari de bransament le puteti face dinainte de montajul panourilor fotovoltaice si ele vor decurge din ATR-ul de prosumator – in cazul in care bransamentul este vechi sau nu este scos contorul in strada – costurile decurg din ATR – furnizorul de energie le stabileste;

Lucrari de impamantare – le puteti face inainte de montajul panourilor fotovoltaice, chiar cand vi se emite ATR-ul sau orice document de la furnizorii de electricitate din care rezulta ce costuri aveti sau daca aveti costuri cu lucrari de bransament si si apoi puteti face buletinul PRAM (valabilitatea este 12 luni) – act cerut de furnizorii de electricitate la momentul depunerii cererii pentru certificatul de racordare;

Programari montaje in functie de puterea dorita, puterile cele mai mari de 3kw vor fi primele la montaj;

Emitere Certificat de racordare de catre furnizorul de energie (ENEL, CEZ, EON, ELECTRICA etc)

Semnare contract furnizare intre dvs si furnizorul de energie prin care deveniti mic producator de energie;

Pana la 24 de luni termen de instalare efectiva

Daca cumva v’a scapat acest amanunt, cam asta perioada in care cei care au depus dosarele se vor alege efectiv cu acele panouri, perioada asta fiind determinata de mai multi factori, incepand de la analiza dosarelor, aprobarea si finantarea efectiva a dosarelor de catre cei de la AFM (care promit prelucrarea a 4000 de dosare pe luna) si pana la coada de la instalatorul validat, care a anuntat de la bun inceput ca prioritate la montare vor avea cei care achizitioneaza panouri cu putere de peste 3KWH, putere minima instalata.

Opinie personala

Asa cum am scris pe aici, toata treaba asta s’a facut pur romaneste si tot pur romaneste se va face si de acum inainte, dar macar am reusit ca intr’un final sa am acel dosar depus la AFM si sa existe o oarecare licarire de speranta ca intr’o buna zi o sa am si eu panourile alea instalate pe casa, panouri pentru care voi mai avea de alergat pana la finalizarea procedurii, dar care sper sa contribuie intr’o cat de mica masura la reducerea facturii la energie electrica, partea buna fiind ca in teorie si contextul modificarii legislatiei din ultima luna ce prevedere compensarii ale energiei electrice – ce produc vara, pot sa folosesc iarna. Dar, pana acolo mai e cale lunga mai ales ca nimeni nu garanteaza ca acel dosar va fi aprobat de AFM. In functie de ce noutati mai apar, o sa mai revin pe aici cu update’uri pentru cei interesati.

9 comentarii la „S’a produs minunea, dosarul pentru Casa Verde – Fotovoltaice a fost inregistrat la AFM”

  1. Vezi ca si earna se produce curent cu foto, cineva imi zicea ca au randament chiar mai bun, daca sunt orientate cum trebuie, din cauza radiatiei ultraviolete care, se stie, iarna e maiabundenta, ca sa zic asa…asa ca intereseaza-te si de treaba asta.
    nr. 2…mare atentie , sa le stergi mereu de praf si sa verifici regulat toate conexiunile, cablurile samd…am un vecin care are deja, e megamultumit, dar nu sta pe fund, mai mereu e calare pe ea, altfel se duce dracu destul de repede.
    Poate nu ar fi rau sa vezi daca poti sa atasezi ceva baterii de stocare, sa ai curent si noaptea tot de la tine, nu din retea…exista niste baterii de mare capacitate, NU liion, habar nu am cum le zice, da sunt grele ca dracu, dar poti stoca suficient curent ptr un bec doua, laptop, televizor, frigider.
    No, ce sa iti zic, Tesla sa iti pui pe buletin!!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura