Mingea asta mi’a ridicat’o la fileu Marean (redoo.ro) caruia i’se facuse pofta de niste varza acra si nazuia o speranta pe la neamuri. Greseala asta o faceam si eu pana amu cativa ani, sau mai exact pana intr’o oare care zi de Craciun sa zicem cand m’am trezit fara varza de sarmale si m’am dus sa cumpar. De cumparat am cumparat, da cand am vazut eu ca pe o varza acra cat de cat domneasca la vedere am dat vreo 18 lei din care ulterior am ales vreo 10 frunze si nici buna nu era, am zis ca e ultimul an fara varza pusa de mine si asa a fost.
Am mea e in „lucru” are deja o saptamana si trei ture de vanturat din alea zece obligatiorii la doua zile. Mirosul deja e la locul lui, gura imi lasa apa de cate ori ma duc sa ii fac ritualul unei verze acre reusite si abia astept sa fac si carnatul ala ardelenesc miraculos pe care il voi fierbe in niscaiva moare de varza, o reteta din batrani care se face cam asa …
-
- o bucata generoasa de carnat de porc facut cu suflet in casa dupa reteta asta fie proaspat dar marge si afumat;
- jumate de kil de moare de varza din butoi;
- 2-3 frunze de dafin;
- 10-20 boabe de piper;
- 2-3 linguri de untura de porc din garnita omului gospodar (de unde se pot scoate si carnatii) …
- o lingurita de paprica iute/dulce dupa gust;
- o lingurita de cimbru;
- jumate de kil de faina de malai;
- 2-300 grame de branza de oaie sarata de aia veche de la mama ei si nu neaparat de Sibiu! :D;
- 50g unt recomandat 80+% grasime;
De aici incolo se trece la treaba si se pune moarea de varza la fiert intr’o cratita, in ea se baga frunzele de dafin, piperul, cimbru, parica si bineinteles cand da in clocot si sfantul carnat de porc care se fierbe apoi in liniste la foc mic pret de vreo 15-20 de minute. Cand ii aproape gata imbaiat in sfanta moare, se pune la incins o tigaie in care se pune untura. Se transfera carnatul gata fiert direct in tigaie cu mare grija si dupa ce e scurs bine, si se lasa 2-3 minute pe o parte, 2-3 pe alta, daca e proaspat merge si pe grill. In paralel cu malaiul puneti de o mamaliga neaosa in care dupa ce ii gata fiarta sa amestecati untul si branza de oaie iar peste ea turnati ceva din grasimea ramasa in tigaie de la carnati. Se pune toata treaba pe o farfurie dupa mintea fiecaruia, se urca copii in pod si li’se ia si scara!
Imi lasa gura apa numai la gand … d’aia zic ca e buna vorba aia din batrani …
Sa nu te prinda iarna fara carnati in pod, faina in sac si varza acra in butoi!
O sa revin cu poze de la festin cand o fi vremea …
Aoleooo, numai acu de puţintică vreme ce-am pus varza la murat.
Acu trebe să rabd pînă se murează, şi apoi să o prepar.
Aoleooo, ce poftă mi-ai făcut…
Pofta mare, maestre!
Eu personal zic pas si iti las tie tot…
Rezista Sorineee! Si mie imi e greu, da ce sa fac?!
Radule – multam … da sunt asa trist ca ti’ai luat PA de la tot ce e bun pe pamantul asta.