BNR sta pe un MUNTE DE VALUTA si lasa cursul sa floteze liber…hai SICTIR!

De cateva zile leul este intr-o continua scadere in fata monedei euro. Astazi leul era cotat de BNR la 4.6782 lei pentru 1 euro, la doar 2,2 bani de pragul de 4,7.

Suntem astfel extrem de aproape de pragul psihologic de 4,7 lei.

Analistii afirma unii ca este o corectie necesara, datorita faptului ca leul este supraevaluat, altii afirma ca OUG 114 este de vina…blablabla.

Tin sa atrag atentia asupra unui aspect: BNR dispune in vistieria sa de 36 miliarde de euro. nu 1, nu 2, 36.

De asemena, se stie ca din 2008 incoace BNR a fost extrem de agresiva in a mentine cursul leu/euro si leu/dolar in anumiti parametri, intervenind foarte hotarat in piata, inclusiv celor care speculasera contra leului si proptind cursul de schimb.

Observam insa ca astazi nu mai exista aceasta interventie, ba am putea chiar acuza pe BNR de pasivitate.

Conform site-ului BNR:

Obiectivul său fundamental îl reprezintă „asigurarea și menținerea
stabilității prețurilor”. De asemenea prima sa atribuție principală este „elaborarea și aplicarea
politicii monetare și a politicii de curs de schimb”.

La finalul anului 2018, rezervele valutare internaționale ale României la BNR erau de 36,8
miliarde euro (valută și aur), cu 1 miliard de euro mai mari ca anul trecut. Deci dacă BNR ar vrea
să țină stabil cursul valutar, ar putea interveni în orice moment pentru a vinde valută și pentru a
reduce astfel creșterea de curs valutar.”

Cursul de schimb valutar crește doar pentru ca asa vrea BNR. Dacă nu ar vrea să crească, ar avea suficiente mijloace pentru a împiedica cresterea cursului valutar.

Desigur ca va intrebati: care ar fi motivul?! Si el este stiut.

In aprilie 2019 se va constitui noul Consiliu al BNR si se va desemna noul Guvernator. Zvonuri insistente dau ca sigura tragerea pe linie moarta a catorva membri ai Consiliul BNR, in frunte chiar cu guvernatorul Isarescu.

Cum aceasta functie, pe langa venituri considerabile, aduce cu sine si alte multe alte avantaje, Mugur Isarescu nu pare a fi dispus sa plece.

In aceste conditii, cativa analisti au facut o serie de afirmatii grave in spatiul public care, daca sunt adevarate, vor atrage inclusiv atentia DIICOT:

 • Isarescu foloseste acest instrument, cursul de schimb, pentru a santaja Guvernul sa fie mentinut si de acum incolo guvernator al BNR

 • Isarescu ar ameninta, foarte transparent, ca va aranja lucrurile astfel incat bancile sa nu mai cumpere obligatiunile emise de stat prin intermediul Ministerului de Finante, fapt ce ar pune Guvernul in imposibilitate de a isi completa finantarea

 • Isarescu ar fi arhitectul cresterii ROBOR si a scaderii acestuia

Nu stim si nu ne asumam aceste afirmatii ca fiind reale, dar un lucru este cert: Mugur Isarescu (Manole) nu se da plecat de la sefia BNR, cu una, cu doua.

Si pentru asta pare a fi dispus sa comita lucruri care implica penalul.

Explicatii tehnice de subsol: teoretic, cursul de schimb este un instrument de politica monetara si economica. Vrei sa incurajezi exporturile si sa descurajezi importurile, o moneda nationala slaba ajuta.

Dar, economia Romaniei fiind o economie in mare parte axata pe export, nu are nevoie de stimulente precum deprecierea monedei nationale.

Manole, lasa-ne, Manole!

8 comentarii la „BNR sta pe un MUNTE DE VALUTA si lasa cursul sa floteze liber…hai SICTIR!”

 1. Nu stiu ce parere aveti voi da un om care se pricepe la vinuri este de incredere, Isarescu Guvernator pe viata! bravo

  Apoi e posibil ca multi sa-si piteasca „profiturile” in perioada asta si sa schimbe lei in euro, se intampla mereu, de ce ar trebui sa-i ajute BNR?!

  Răspunde
 2. Adrian Vasilescu: 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acţionarii băncilor, în timp ce guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară. — https://www.digi24.ro/stiri/economie/adrian-vasilescu-bnr-trebuie-sa-colaboreze-cu-guvernul-1063475

  Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, a declarat că nu critică BNR şi că dacă Banca Naţională nu va onora invitaţia la Guvern, dialogul se va purta doar instituţional. — https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/teodorovici-cand-vine-parlamentul-din-vacanta-gaseste-proiectul-de-buget-pe-masa-1063418

  Răspunde
 3. BNR confirmă invitația senatorului Zamfir. Dar nu va fi vorba despre curs sau ROBOR, ci despre ”stabilitatea financiară”. În plus, invitația e semnată de senatorul ALDE din partea Comisiei de Buget, din care acesta NU face parte. Vezi ce spune Daniel Zamfir —
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22934637-bnr-confirma-invitatia-senatorului-zamfir-dar-nu-vorba-despre-curs-sau-robor-despre-stabilitatea-financiara-plus-invitatia-semnata-zamfir-din-partea-comisiei-buget-din-care-acesta-nu-face-parte-vezi-s.htm

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura