AuguStalin Lazar anunta azi ca a trimis in instanta „Dosarul Revolutiei”. Intr’un alt context, lucrul asta m’ar fi bucurat, mai ales ca sunt multe enigme care trebuie lamurite, oameni care trebuie sa plateasca si mortii care isi merita dreptatea. Trist este ca anuntul acesta dupa 30 de ani, a fost facut de unul dintre tortionarii sistemului, o mizerie care trebuia ca azi sa isi aiba locul alaturi de Visinescu si altii ca el, sa isi traga pacatele si sa le marturiseasca dintr’o celula, dar nu a fost sa fie.
Momentul de azi a fost inca o umilinta si inca un scuipat pe obrazul victimele nevinovate ale unei lovituri de stat pentru care au iesit cu piepturile goale in Revolutia din 1989 si zic asta deoarece pentru acei oameni a fost o revolutie in care au luptat pentru a scapa de foame, frig si un regim care nu ii lasa nici macar sa gandeasca liberi. Azi, toate gunoaile, slugi ale sistemului de atunci si de acum, in loc sa putrezesca in puscarii, ne tin lectii despre statul de drepti si indeamna prostimea sa le readuca gloria de altadata.
Bai, sunt trist si furios! Ce trebuie sa intelegem in afara de tentativa securistilor astora de indobitocire este ca pentru a intelege ce s’a intamplat in 1989, trebuie sa lamurim ce s’a intamplat (macar) in anii ’80 pentru ca vinovati de nenorocirea de atunci si ultimi 30 de ani, securistii aia sunt! Ca Lazar mai sunt multi, mult mai multi care fie se bucura de pensii grase de speciale ce sunt in vremea in care odrasele lor azi fac partide si vin sa ne prosteasca din nou, fie inca ocupa linistiti functii inalte din pozitia carora ne dicteaza destinele vandute altora!
Ca sa ne lamurim ce a fost in 1989, cu astia trebuie sa incepem! Sa luam la rand toate canaliile care atunci au distrus destine si sa vedem cum stau, cine mai sunt si mai ales ce au facut in ultimi 30 de ani! Sa judecam in instanta doar cativa dintre ei in urma unui dosar facut pe genunchi de securisti, nu este o solutie la nimic, nici respect pentru mortii din ’89 care asteapta sa li’se faca vreodata dreptate!
Treziti’va fratilor, sau Lazar o sa mai fi declarat inca odata „Speranta”!
Știi cum vine asta ? ca și cum în loc de procesul de la Nurnberg am fi avut procesul pentru victimele asaltului berlinului de către sovietici … doar că ăia au rezolvat problema din scurt cu spânzurătoarea, nu de alta, dar naziștii scăpați atunci, au trăit bine merci dacă nu au pus evreii mâna pe ei ..
Iliescu are clar o vină majoră – a împiedicat tragerea la răspundere a găștii lui Lazăr , atunci, în decembrie 89 .. dacă nu ar fi existat teroarea comunisto-securistă, nu am fi trecut prin tragedia din 89 ..
Care teroare, care securisti, dupa ’65 s-a relaxat tot pana in ’80, a fost dilaila in Romania, era occident curat, gagicile se imbracau ca Brigitte Bardot si adolescenti ca Alain Delon, ascultam Beatles, Abba, Boney M, ca mai tarziu s-a imputit treaba e altceva si trebuie sa cunoastem contextul acelor vremi ca sa emitem judecati, criza petrolului, inundatiile catastrofale din ’72, cutremuru din ’77, teapa cu datoria la FMI si betele in roate la imprumuturile externe… daca ajungea Ratiu sau altu din gasca presedinte si incepea prigoana anticomunista dupa ’89, nu ne reveneam nici acum dupa razboiul civil, deveneam Afganistanul Europei, combinat cu ceva secesiune Kosovo.
Păi tovarășe, războiul civil oricum nu s-a terminat .. problema este că avem o democrație mincinoasă, o societate civilă fake, și asta fiindcă ne-am mințit singuri în 89 .. regimul era groaznic, i-am împușcat pe ăia doi și gata … Și ne mirăm că nimeni nu răspunde pentru nimic azi, că toată lumea trădează sau schimbă steagul zilnic … Păi … am călcat strâmb atunci, și o să șchiopătăm până crăpăm …
Orice sistem de guvernare e „mincinosa”, nu poti guverna fara „compromisuri” ca sa zic asa, i manjim pe unii, i saltam pe alti, bagam lupte cu dusmani democratiei in context, trebuie sa existe activitate, teluri adevarate sau false, altfel omu’ se plictiseste si „rezista” sau imbraca o vesta galbena 😉
Gata mahh tovarasi .. liniste , ce atata frasuiala .. ne-a egzplicat tovar’su lazar, ca procurorii sunt cei mai inteligenti din tarisoara asta .. ca asa sunt nascuti, din tatici si mamici procurori, sa se perpetueze IQ-ul superior .. si dupa aia special instruiti .. clubul Mensa, ce sa zic, cu lulutza si portocala in frunte .. Sa te bag in curul pisicii lui schrodinger, lazare, si sa te scoata de acolo, colegii tai academicienii, pardon, procurorii .. ce dreak mi-am mai batut capul cu invatatul in viata asta, cand cei cu IQ superior trebuie doar sa stie ca X ani de puscarie (eventual politica) se masoara intotdeauna nerelativist si indiferent de lege si fractie legala .. deci putin respect tovarasi, ca uite ca nu ne pleaca valorile din tara, dimpotriva, pe cei mai inteligenti dintre noi nu ii vrea nimeni, nicaieri pe planeta .. ma opresc aci, ca ii umplu de rahat cuantic pe javrele astea comunistoide ..
Eu nu îl ascult. Pe mine nu mă interesează ce are de spus lighioana. Am văzut ce a făcut și acum 30 de ani și ce face acum. Când și- o turna cenușă în cap, mai vorbim. Momentan nici pomeneală de așa ceva. Dar să îl asculte aceia care l- au ținut în brațe și fug de ciuma roșie și vor justiție independentă.
Ba eu sunt foarte atent.. nu ești atent, te lasă ăștia fără portofel , urgent ..
Asta și cer escrocii, o șansă, o cale ca să îți toarne gogoși. Există unii cu care nu ajungi în vecii vecilor la o concluzie, o sucesc și o întorc de ți se blochează sinapsele. Cu așa ceva nu stai la discuții decât dacă recunoaște și se căiește total, asumându- și consecințele păcatelor lui. De obicei niciunul nu o face…loazărul e un fel de Urah Heep, nu poate provoca decât silă, Doamne iartă- mă!
Vasile, nimic din ceea ce ai enumerat nu scuză mizeria anilor 80.
Care mizerie, te rog sa ma scuzi da nu stiu ce vremuri ai apucat D-ta?! Fiecare perioada a avut mizeriile ei, sunt de acord, eu zic la experienta mea de viata ca mizeriile de acum sunt muuult mai mari ca alea de atunci, raportat la perioada de timp, nu poti compara anii ’80, cu anii ’90, cu zilele de azi nici atat, dar putem evalua 12 mld. $ ca fiind 32 acum 😉 asta e adevarata mizerie!
Vasile, sistemul era mizerabil, si o spun in conditiile in care nu am fost dezavantajat major de sistem in vremea aia.. am facut scoala, am prins antena de bulgari, si tot ce facea lumea atunci .. da’ simteai cum iti sta in coaste, gat, ficati .. ascultam vocea americii si europa libera, auzeam ce se intampla, dar ce stim acum e mai oribil decat ce stiam atunci .. si atunci, ca si acum, multi prosti, multi lingai, atunci deveneau activisti de partid, acum sunt activisti de partid .. multi procurori turbati, si atunci si acum .. dar acum poti sa-ti pui palma in cur, si sa te duci unde vezi cu ochii, sau poti sa alegi sa ramai, si sa mori cu ei de gat .. atunci nu aveai de ales .. iar daca erai mai destupat la minte, faceau orice sa te agate cu ceva, sa te mituiasca sau sa te sperie, sa nu cumva sa faci pe nebunul .. similar si acum, dar nu mai esti legat de glie ..
D-le aici ai dreptate, „acum poti sa-ti pui palma in cur, si sa te duci unde vezi cu ochii”, bine nu pot sa nu ma abtin sa zic ca poate esti un pic manipulat sa faci asta, indemnat azi sa crezi ca in tara ta nu ai alternativa, poate ca atunci in anii aia cumva „erai tinut pe loc”, posibil fiind sa faci o alegere gresita, poate era o protectie, tot manipulat de luminile si sclipiciul occidentului, aia de acolo trecand prin fazele noastre mai de mult fara obtiunea sa-si pun palma in cur, poate doar cand au migrat spre America, poate, poate…. sunt multe de zis si intodeauna am zis ca alegeri exista, altele decat sa parasesti corabia la primul balans
Da. Este vorba despre a avea de ales. Și mai cred că aceasta este Cartea pe care unii mizează și acum. Pentru că dacă am fi cinstiți până la capăt, am recunoaște că fără multinaționale mulți ar crăpa de foame la propriu. Și mulți își cresc copiii având în vedere posibilitatea ca ei să plece sau și- i cresc de acolo. Tot ce ne- a rămas după 89 am vândut la fier vechi, desigur că am fost convinși că suntem neproductivi și falimentari, dar naivitatea are consecințele ei, nu ne absolvă de vina de a nu căsca bine ochii, am dat foc la tot avutul nostru de parcă le construiseră Ceaușescu și cu Leana cu mâinile lor. Am renunțat la datoriile altora față de noi, ne- am rugat de alții ca să vină și să ne călărească oricât vor, numai să vină. Și am pus- o pe Esca în manualul de istorie. Generația de pensionari de acuma plătește prețul iresponsabilității de ieri. Tefeliștii nu au apărut din neant.
Vasile, am trăit consecințele celor rămași aici pentru că alții au fugit…și consecințele celor care au fost cu prinși în casă. Norocul meu e că am fost copil și nu au fost mulți ani de consecințe, dar cu atât mai mult acum realizez ce monștri au fost aceia care au susținut sistemul. Toți care am rămas am fost în stradă. Nu am cerut un capăt de ață și ca noi mulți că așa ar fi fost firesc, să nu cerem. Mult ar fi trebuit să li se dea acelora care au avut morți sau care au devenit handicapați și urmașilor lor și mai ales recunoaștere că uite, acum cel puțin avem de ales mulțumită lor. Dar doar lor. În rest s- a cumpărat tăcere.
Poți să îți imaginezi cum se văd acești 30 de ani de după cu condamnarea comunismului și „scuzele instituționale „, trâmbițate de loazării sistemului? Dar mai ales cum se văd acești ani în ochii acelora care mai trăiesc și au fost la Aiud, Sighet etc, urmașii lor, bărăgănenii etc? Câtă rușine pe capul nostru!
Ice, nu se poate face nimic cu timpii de editare? Mă dor ochii de la ale mele dezacorduri. Scuze celor care citesc!
@Tiana … am incercat ceva, dar nu a tinut ca intre timp s’au facut niste update-uri la platforma si s’a dus iara naiba tot. Nu promit nimic, dar sper sa imi fac timp mai mult in weekend sa rezolv si beleaua asta.
” Gagicile” făceau avorturi clandestine…decrețeii…orfanii…teroarea.
”Gagicile” fac si acum avorturi in locuri obscure!
Tu compari mere cu pere. Avortul era interzis prin lege. Femeile erau hăituite ca hoții de cai și la locul de muncă și batjocorite de către doctorii securiști pe mâinile cărora încăpeau după. Bărbații probabil că își puneau pălăria pe cap. Despre câte avorturi prin locuri obscure mai ales soldate cu decesul mamei ai auzit la știri? Că se practică avortul la scară largă ca mijloc contraceptiv este un adevăr. Dar e nevoie de doi pentru un tango, nu?
Nu compar mere cu pere, cu toate ca este posibil, ambele fructe fiind semintoase si chiar se poate altoi mar pe par si invers… alta discutie, vroiam sa nu mai raspund ca sunt satul de cliseele astea de la unii care nu au prins cu adevarat Epoca dar emit afirmatii decisive.
Cum am spus mereu, intodeauna au existat si vor exista abuzuri acolo unde cineva are puterea sa o faca si asta sta in varful pixului sau, asa ca Decretul ala vestit 770 zicea la art. 2 cam asta si am sa dau cu copy/paste:
„…întreruperea cursului sarcinii va fi autorizată potrivit prevederilor, în cazurile in care:
a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlaturat printr-un alt mijloc;
b) unul dintre părinţi suferă de o boală gravă, care se transmite ereditar sau care determină malformaţiuni congenitale grave;
c) femeia însărcinată prezintă invalidităţi grave fizice, psihice sau senzoriale;
d) femeia este în vârstă de peste 45 de ani;
e) femeia a născut patru copii şi îi are în îngrijire;
f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest.”
… destul de corect cumva!
Asa ca sa spui ca din cauza asta, ca principal motiv unic si absolut, unii copii au ajuns in orfelinate si femeile erau haituite e o aberatie, desigur abuzuri se faceau, desigur exista o lipsa de informare si educatie sexuala, exista si azi, sunt multe de zis.
Personal am trait Epoca, sotia mea nu a fost haituita niciodata, chiar a facut o intrerupere de sarcina din motive medicale, fara probleme, ca mai apoi sa ne chinuim sa avem primul copil abia dupa 2000.
Cat despre teroare, acum exista teroarea prostiei, teroarea informari superficiale, sunt terori mult mai inspaimantatoare pentru ca au devenit ca o plasa…
Vasile , este vorba de demnitatea umană .. în esență, stimularea natalității este un lucru bun, dar nu poți să faci plan cincinal din așa ceva, să umble asistentele medicale prin căminele studențești să ‘descopere’ gravidele sub acoperire … Da, era sarcină de partid reducerea mortalității infantile, dar pensionarii erau considerați un balast (avem și azi tefeleii marxiști cu aceleași idei) … Cum nu era ok să ai copii și să-i ții în frig la bloc, sau cu alimentația care era .. să ne uităm la media de înălțime a copiilor de atunci sau acum, sau speranța medie de viață a vârstnicilor , atunci și acum .. eu am toleranță redusă la comunism și corporatism… Nu întâmplător, cred ..
Cred că avem răspunsul la întrebarea mea. Adevărul ne cam încurcă. Minioni în căutare de tătuc!
Stimabile daca nu stii cat de sensibili erau procurori comunisti afla de la CTP
https://www.youtube.com/watch?v=kur8sbJY_fs
@Vasile: ” Asa ca sa spui ca din cauza asta, ca principal motiv unic si absolut…” Unde am spus eu așa ceva? Îmi pui cuvinte în gură.
„femeile erau haituite e o aberatie, desigur abuzuri se faceau”
Nu. Nu e o aberație. Oi fi fost eu mică atunci, dar cunosc întâmplări care confirmă jde informații și documentare despre acel capitol, adică hăituirea, pedepsele, lăsatul să moară cu zile în spitale de către anumiți medici cu epoleți și felul în care li se adresau nu e banc. Decretul s- a înăsprit pe parcurs. Unii dau ca decese o cifră de 9500 de femei, alții ajung la 12000. Și acestea recunoscute, că la cauze se putea trece orice, s- a practicat și în decembrie ’89, se mai practică și acuma.
Nici mijloace contraceptive nu se mai găseau.
Tu nu înțelegi că a fost un abuz ori aici nu este nimic de tranșat pentru că a fost pus în lege. Reduci perioada la experiența ta de viață. Ai mai făcut- o și cu privire la anii ’80 în general. Și e păcat pentru cine citește.
Și cum numești tu controalele ginecologice periodice din fabrici dacă nu o formă crasă de hăituire? Vasile, uite cu privire la acea perioadă strict pe chestia asta nu sunt și nu am cum să fiu de acord cu tine, pentru că nu a fost așa. Altfel, putem discuta despre avort, în alt context îți împărtășesc parțial opiniile. Dar tot nu aș fi de acord cu o interdicție sub aspect legal nici pentru femei și nici pentru doctorii care nu sunt de acord să practice această măsură „medicală „din motive de conștință sau religie ( se aude că unii de pe afară sunt obligați să efectueze avorturi ). Până și Dumnezeu ne- a lăsat liberul arbitru. Statul poate eventual să încurajeze prin politici care să sprijine natalitatea, familia, în niciun caz să interzică.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/decretul-antiavort-prostitutia-si-decreteii
@Ice, dacă e așa bătaie de cap atunci mai bine sunt eu mai atentă de acum înainte.
Există un termen în limba engleză, public shaming, adusul femeii în piața publică era tot o formă de hăituire.
Reduc la experienta mea de viata, pai ce ai vrea sa fac sa citesc articole pa internet sau pe site-uri obscure de propaganda anti-comunista(sic!), crezi ca daca se numeste Historia detine adevarul absolut, rostogolesc doar niste clisee, formeaza curente false si manipuleaza, aplica niste retete niste retete si unii care nu au trait acele vremuri au impresia ca-l cunosc mai bine decat chiar cei ce au trait atunci, asa ceva!
D-na Tiana, am trait in vremurile alea destul ca sa le inteleg in contextul epoci si nu oricum, am facut o scoala, un liceu de mate-fizica, o facultate si o incepusem pe a doua in ’89, am fost implicat ca sa zic asa, am lucrat in intreprinderi socialiste incepand ca tanar inginer auto stagiar pana la functii de conducere si indiferent de propaganda de acum despre ciuma rosie, comunisti erau oameni, erau romani si nu erau stupizi…. dar hai ca ma enervez degeaba!
STIMABILE, te rog sa stergi toate comentariile mele la acest articol!
Te enervezi degeaba tovarășe, zău așa .. e adevărat, școala era mai serioasă decât acum, că astfel făceai armata cât berilă, dacă erai bărbat, sau te angajai la filatura din oraș și erai controlată, supravegheată de graviditate dacă erai femeie.. faptul că n-am suferit de foame, sau aveam niște pile la aprozar sau abator, nu înseamnă că viața era roz .. membri de partid erau mulți, dar unii erau cu dosarele de cadre, alții erau de teapa lui Lazăr, iar securitatea în tot și toate – din liceu, până în parcul unde jucau table pensionarii .. tocmai de aia e grav să ne facem că nu le știm, fiindcă vin niște căcăreze gen pui de Caramitru , care chiar nu știu nimic, și vor iar epurări, servicii peste tot , samd ..
Domnule Vasile, nu am afirmat niciunde că toți comuniștii ar fi fost neoameni. Așa s- a dat uitării lustrația, vârînd spaima în populație că vor fi toți vizați pentru că au deținut un carnet de partid. Iarăși mi- ai pus vorbe în gură.
Fiind pățită și văzînd cum decurge dialogul dintre noi, recunosc că m- am gândit la posibilitatea contestării sursei. Habar nu am dacă e tefelistă, puteam la fel de bine să pun linkuri la documentare cu durată de cca o oră și mai bine.
Înțeleg de ce am adăstat atât sub regim totalitar. Somnul rațiunii naște monștri care nici ție nu îți sunt pe plac acum.
Bun. Pentru că eu sunt ultima venită și enervez lumea, mă retrag. Numai bine, domnilor!
D-l Cola ar trebui sa le stim pe toate, cand vorbim de trecut, cel putin al nostru ca popor, cat mai aproape de realitate, stiu e o utopie, in ziua de azi e mai greu cu cititul prin biblioteci, documentare, analize, cine mai face asa ceva, e suficient sa ne alegem un guru si gata ne-am linistit, ne arata lumina, care-i comunist, cum era pe atunci, chiar daca aveau 4 ani in ’89, asta e problema, acum toti sunt usa de biserica, lupta cu balaurul si aia de atunci erau toti, absolut toti usa de gulag sovietic, suntem anticomunisti inca din pi@da mamei, practic e un biberon, orice puradel mai rasarit cu ta’su de 50 zice despre el ca era comunist, de unde asta, de unde curentul asta, cine l-a sadit?! In asta vad eu o problema si treaba asta chiar ma enerveaza pentru ca punem etichete la gramada, bagam clisee si un Caramitru, un Sora se strecoara pe langa noi albi si curati. In momentul de fata oricum suntem cumparati si nu mai avem valoare, la fel cum a fost si Ceausescu a fost cumparat si dat apoi la spate dupa ce s-a plimbat cu caleasca cu Regina, ne-am lasat prea usor. Sa privim in jur, pana si ucrainieni s-au trezit, noi inca parcurgem etapele lor, pe noi ne tine in brate UE , ca altfel punea Putin granita pe plaja la Mamaia. Toti fug de rusi ca dracu de tamaie, politicieni , nu ne avem bine cu niciun vecin, asta inseamna sa fii anticomunist?! Peste tot unde te duci sa spui numai de rau despre tara ta, fie ca vorbesti de ani 80 fie ca vorbesti de ani de acum, ce popor mai face asa, da iar ma enervez…
Pai asta e poporul .. adevarul curat ne loveste in stomac – de exemplu, lumea uita sau nu stie ca maretele realizari din epoca de aur se bazau cel putin in parte, pe munca in regim fortat .. eram student, iar la casa poporului lucrau oameni din toata tara, in regim de concentrare militara .. da, erau platiti, chiar bine, dar nu era alegerea lor .. la fel era si cu mineritul – nu erau oameni suficienti, tac pac, se gaseau urgent .. la fel si in agricultura – se apela la militari in termen, elevi si studenti, deci tot munca fortata .. ce spune asta despre noi ? ca suntem cam puturosi, si nu avem autostrazi nu ca le-a furat dragnea, ci ca nimeni nu mai vrea sa faca muncile alea .. de ce draku se facea potera sa pazeasca porumbul si livezile ? fiindca se fura in draci, deci nu psd a inventat hotia in tara asta .. dar sa nu uitam, ca in anii 50 au ajuns toti neispravitii la putere, s-a dus draku simtul proprietatii, iar cine era mai harnic a ajuns la puscarie ca l-au etichetat comunistii drept chiabur .. de ce crezi ca toti fug din tara sau ca cei ramasi se calca in picioare sa lucreze la stat sau la corporatie ? fiindca nu avem spirit antreprenorial, nu ne asumam riscuri, nu vrem decat sa ne fie bine noua si restul sa se duca la draku .. dar nici altii nu’s mai breji .. francezii sau nemtii sunt mai de soi ? olandezii sunt ? ba macar noi simtim cand suntem manipulati mai bine decat aia .. i-au saltat ieri pe aia cu wikileaks (in UK si Ecuador), si toata lumea tace ca rahatul in boscheti ..
Nu era chiar concentrare militara peste tot, uite in exploatarile de suprafata de prin Mehedinti, am lucrat ceva ani la ITA Mehedinti, fiecare judet sau aproape avea un punct de lucru ca si parc auto de transporturi cu oameni din cadrul intreprinderilor de transport judetene, soferi erau detasati prin rotatie 45 de zile, desigur toti se plangeau, ca conditii, ca te toate… era regim de santier, nu se putea altfel, trebuia carbune, sa munceasca doar Mehedintiul la carbune, nu era posibil, asa s-a construit in toata lumea asta, fie si capitalista, cu santiere si oameni adusi de peste tot, toti vor autostrazi, cu cine, cu ce oameni!? In zona de munte e greu sa faci un drum simplu, apoi o autostrada, sunt o gramada de chestii de tinut cont, structuri de protectie, consolidari, anrocamente, tunele, viaducte, in ziua de azi si exproprieri, contestatii… de aia nu avem o autostrada peste Carpati, nu pentru ca nu vrea PSD-ul, ci pentru ca nu se incumeta nimeni, e usor sa dai share de pe yt la un clip cu o hardughie ce merge prin desert si in spate iese un drum la gata cu marcaje cu tot, problema e ca nu cunoastem conditiile de acolo, structura solului, doar ne minunam si zicem ca psd, ca ciuma rosie, asta e suntem cumva in mare parte manipulati ca popor la greu, foarte!
Munca fortata e munca fortata … argumentul ca ‘era nevoie de …’ , nu este o scuza .. mai ales ca cei care hotarau ce porumb mai e de cules cu studenti si ingineri in decembrie, si cine pleaca la carbune erau niste politruci si/sau securisti .. imi aduce aminte de intrebarea pusa de un amic din state cand i-am explicat ca in comunism toata lumea avea un loc de munca si un acoperis deasupra capului – ‘pai de ce-ati mai facut revolutie, ca noi toata viata ne stresam exact pentru asa ceva’ – i-am spus – da, dar nu prea puteai sa alegi nici jobul, nici acoperisul de deasupra capului ..
Ce sa zic acum, fiecare cum le-a trait sau cum a ascultat povesti, oricand in orice vreme poti scoate in evidenta ce-i mai rau, depinde de interes!