Calatoriile pasionatului de fotografie: DSLR sau compact?

 

Avantajele unui aparat de fotografiat DSLR le cunoaste mai toata lumea, pentru cei mai putin initiati le pot enumera doar ca genul asta de camere foto ofera avantaje net superioare fata de orice alte camere prin calitatea superioara a fotografiilor datorate senzorului si al opticii precum si posibilitatii infinite ale creativitatii. Dezavantajele unei astfel de camere insa sunt cele legate de dimensiune si greutate (minim ~500g) la care se adauga si greutatea opticii (obiectivele) plus ale restului de accesorii cum ar fi blitz’uri, carduri, baterii de rezerva, filtre, incarcatoare, etc. Practic o geanta a unui pasionat de fotografie poate ajunge lejer la 2-3kg si aici punand in discutie doar minimul necesar. smile Mai multe legate de acest subiect puteti citi pe aici.

Ei bine … toate sunt bune si faine, pana cand ajungi in pragul unei calatorii ce in mare parte urmeaza sa o faci pe jos, urcand chiar pe munte unde fiecare gram in plus conteaza.

Ei bine si aici intervine curiozitatea mea in ce va priveste, asadar, ce ati alege:

  • fotografii de calitate fara limita a creatiei, dar cu dezavantajul de a cara dupa voi cateva kilograme in plus ce uneori pot sa fie destul de incomode?
  • fotografii de compromis (poze, in traducere libera), oferite de un compact sau telefon, dar avand avantajul unei greutatii aproape nesemnificative?

Personal am ales si voi alege mereu prima varianta, fiind oricum mereu in cautarea fotografiei perfecte, lucru pentru care sunt dispus mai bine sa regret ca il car dupa mine si imi rupe carca, decat ca nu il am la momentul unei fotografii dincolo de banalele poze. laugh

Voi ce alegeti?

3 comentarii la „Calatoriile pasionatului de fotografie: DSLR sau compact?”

  1. Alegerea aparatului „perfect” este greu de făcut !
    Dar printr-o punere în ecuaţie(!) a factorilor principali, se poate rezolva uşor ceea ce la prima vedere pare a fi o mare dilemă.
    Aş enumera: factorul preţ, nivelul de performanţă dorit şi nivelul de cunoaştere (implicare) în domeniul fotografiei. Las deoparte factorii subiectivi de genul „îmi place marca X” sau „vreau ceva ieftin” pentru că sînt greu de prins într-o formul rezolvabilă.
    Cîteva cuvinte despre fiecare:
    Preţ – un prin factor, de ordin bugetar, care diferenţiază marile clase de aparate (+ accesorii) de fotografiat, un factor care depinde de fiecare buzunar. Trebuie ţinut cont şi de regula „un aparat (foarte) scump nu este neapărat (foarte) bun”, în acest caz surprizele fiind de multe ori surprinzătoare !
    Nivelul de performanţă dorit – aici aş face referire la performanţele tehnice ale aparatului foto (+ accesorii), un nivel care se doreşte a fi cît mai mare. Gama de aparate acoperă fiecare categorie în parte, şi în acest caz mai trebuie ţinut cont şi de factorul „preţ”, nivelurile de performanţă ale aparatului şi ale fotografului(!) fiind bine să fie cît mai apropiate.
    Nivelul de cunoaştere – diferenţiază utilizatorii că fiind amatori, profesionişti sau semi-profesionişti, entuziaşti sau doar simpli curioşi de fotografie. Pentru fiecare categorie în parte, ofertele acoperă atît factorul „preţ” cît şi „nivelul de performanţă”.
    Domeniul fotografiei fiind vast, se recomandă o alegere a gamei de aparate foto ţinînd cont în primul rînd de genul (genurile) de fotografie: sport, natură, arhitectură, compoziţie foto, portret, fotografii de familie, sau reportaj, etc., astfel diferenţierea fiindfăcută în funcţie de dinamică fotografierii (static, dinamic, instantanee), de tipul subiectelor (subiecte statice, sau în mişcare), lumina disponibilă (de zi, de sala, de studio, nocturne). Această diversitate impune o anumită clasă de aparate foto şi mai ales obiectivele necesare, împreună cu accesoriile aferente (blitz, filtre foto, parasolare, exponometru, etc).
    A nu se uita geanta foto, sau măcar o modalitate de tranport în siguranţă a accesoriilor, pentru că orice obiect în plus constituie o grijă în plus, o greutate în plus, un preţ în plus şi per total o bătaie de cap în plus !

    Răspunde
  2. Mai ieri am simtit si eu ca mi s-a cam ingreunat ruscacul, cand urcand niste trepti destul de abrupte a trebuit sa fac o pauza fiindca am obosit. La mine recuzita nu cuprinde doar DSLR si obiective ci si 2 flashuri, drona, trepied, GoPro si accesorii, doi litri de apa, vreo 20 de baterii si ceva chestii relativ usoare pentru stat pe plaja sau oriunde altundeva ceea ce uneori trage greu…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura