Chiriasii nu vor mai beneficia de subventii si plafoanele la curent si gaze incepand cu 1 ianuarie 2023

Noua Ordonanta de Urgenta cu privire la subventionarea si plafonarea pretului la energie electrica si gaze ascunde o prevedere prin care coalitia PSD-PNL-UDMR au exclus plafonarea pretului la energie electrica si la gaze naturale pentru o larga categorie de cetateni, respectiv cei care stau in chirie!

Chiriasii nu vor mai beneficia de subventii si plafoanele la curent si gaze incepand cu 1 ianuarie 2023

Astel ca potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, privind aprobarea OUG 119/2022, un client nu va avea plafonat pretul decat pentru un singur loc de consum.

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”

este prevezut textul adoptat prin OUG 119/2022, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2023.

Cu alte cuvinte, daca un proprietar detine mai multe locuinte si implicit mai multe puncte de consum energetic, el va mai putea beneficia de plafonarea de pana acum pentru doar un singur loc de consum, respectiv domiciliu sau resedinta, dar nu si pentru celelalte, alegere pe care o va face in baza unei declaratii pe proprie raspundere catre furnizor, unde va preciza ce loc de consum alege pentru a ii fi aplicate subventiile si plafonarile impuse prin lege! Conform acestei prevederi, sute de mii de oameni, multi dintre ei cu cele mai mici venituri din Romania, se vor vedea nevoiti in calitate de chirias sa achite consumul de electricitate si la gaze naturale la pretul prevazut in contractul încheiat de proprietarul imobilelor respective cu furnizorul de energie electrica, si nu la preturile plafonate de 0,68 lei/kWh/<100kWh; 0,80 lei/kWh/255kWh; 1,3 lei/kWh/≤300kWh, praguri de consum prevazute in OUG 119/2022!

Ce pot face chiriasii pentru a plati mai putin

In teorie cu acordul proprietarului si in baza contractului de inchiriere, chiriasi ar putea incerca sa se adreseze furnizorilor de utilitati pentru a isi incheia contracte de utilitati pe persoana fizica, declarand ca loc de resedinta spatiul pe care il au inchiriat! In practica insa, aceasta solutie este una greu de pus in practica deoarece se loveste de refuzul furnizorilor de a incheia asemenea contracte temporare, neavand nici o garantie ca acel contract va fi unul respectat si dus pana la capat, plus ca nu isi asuma nici riscul de a umbla sa gaseasca chiriasi pentru eventuale creante ce pot ramane in urma mutari acestora in alte locatii! Pe de alta parte nici proprietarii nu sunt foarte incantati sa fie de acord cu incheierea unor asemena contracte de catre chiriasi, avand in vedere faptul ca nu au nici o garantie ca respectivul contract va fi respectat de catre chirias, iar repectivul loc de consum poate fi suspendat de catre furnizori de la alimentarea cu gaze si energie pana la definitivarea litigiului, lucru ce poate dura luni sau chiar ani de zile!

Opinie personala

Dincolo de dorinta declarata a autoritatilor ca in acest fel sa creasca cumva numarul de contracte de chirie declarate la FISC si usurarea muncii acestora de a indentifica chiriile nedeclarate, cei direct afectati si care vor fi crancen loviti sunt chiriasii care pe langa marirea chiriilor in urma cresteri taxelor si impozitelor pe chirii si imobile, de acum vor avea de suportat si facturi mult mai mari la energie electrica si gaze naturale, fapt ce va pune o uriasa presiune pe acesti oameni, multi dintre ei find mutati in orasele mari din saracia oraselor mici pe salarii nu foarte mari si cu care si asa se descurca la limita! Pe de alta parte, mizeria asta facuta de guvernantii care nu’s conectati la lumea reala in care traim este injusta pentru cei cu o familie mai mare ce sunt impartiti in mai mult imobile, respectiv niste parinti care le’au cumparat la copii un apartament si acolo locuiesc copiii lor cata vreme sunt la studii sau din alte motive, sau au vreo casa pe la tara unde se duc sa locuiasca doar in lunile de vara de exemplu! Este inca o bataie de joc a acestor nenorociti a caror singura misiune pare a fi sa distruga patura de mijloc si tot ce inseamna capital privat jupunind in acelasi timp 10 piei si de pe cei mai amarati, si raul e abia la inceput!

10 comentarii la „Chiriasii nu vor mai beneficia de subventii si plafoanele la curent si gaze incepand cu 1 ianuarie 2023”

  1. Deci eu pentru casa de la tara unde stau sporadic si mai mult vara, iar in rest din cand in cand un unchi pensionar ce are grija de casa, o sa platesc 2,9 lei/kWh cat mi-a facut Enel „oferta”? Pe bune? Bai, astia au inebunit complet sau noi suntem aia nebuni care acceptam sa ne omoare astia cu buna stiinta?? Ce-i asta fratilor???? dash

    Răspunde
    • Ca sa fiu cat de sincer pot, nici eu si trebuie sa recunosc ca prin miscarile pe care le fac sobolanii astia in ultima vreme reusesc sa ma uimeasca pana si pe mine de unde dovada clara ca in spatele asa zisului Guvern al Romaniei e instalata o administratie directa care s’a pus pe treaba si care nu se va oprii pana cand planurile cu rezervatia asta sunt alea pe care si le’au programat.

      Răspunde
    • Nu e greu deloc pentru ca cei cu mai multe proprietati sunt obligati sa aleaga unde vor subventia aia, depunand in sensul asta si o declaratie pe proprie raspundere ce poate fi ulterior verificata iar sumele acordate ca subvenite recuperate, recensamantul ala al oamenilor si locuintelor de acum cateva luni, incepand sa isi arate roadele! 😉

      Răspunde
  2. Problema de fond nu e subventia, lipsa ei, sau plafonul la care se aplica, ci DE CE e nevoie de subventie. Nu e normal ca preturile la energie electrica sa fie atat de sus incat toata lumea sa aiba nevoie de acea subventie. Nu suntem toti bucuresteni, sa fim obisnuiti cu apa, caldura si metrou subventionat.
    Problema e ca s-a facut o „liberalizare” pe genunchi, unde toti furnizorii s-au inteles intre ei sa stabileasca un tarif. Consiliul Concurentei ce zice?
    Iar stirea asta e o mega-fumigena, care sa abata atentia de la celelalte probleme. Pana la urma, aia 200 de lei pe care ii dai pe energia ne-subventionata sunt pistol cu apa pe langa minim 200 de lei pe saptamana care se duc in plus pe cumparaturile uzuale.

    Răspunde
    • Bravo, corect! Exact asta era si intrebarea mea. De ce trebuie sa ajungem in Romania sa subventionam energia cand avem ditai bazinul hidrografic, aveam termocentrale, basca Cernavoda? Ca sa nu mai zic de petrol si gaze, ca tot s-a redus consumul industrial, dasteptii care ne conduc facand totul sa omoare industria proprie. Ar fi fost energie cacalau pentru ce a mai ramas din industrie plus consumul casnic. Dar deh, asa-i cand ai coloana vertebrala echer si pe langa asta mai dai si moca la „unii” si la „altii”, doar pentru a-ti securiza fotoliul ministerial. Asta nu mai e „ghinion”, asta e deja blestem, sa avem mereu in carca numai sacali! bad

      Răspunde
    • @RoadRidr, daca vrei sa intram in miezul problemei enuntate de tine atunci inceputul nu este de la intrebarea enuntata de tine, ci de la intrebarea: de ce avem criza energetica? Daca ne intoarcem putin in timp, totul a inceput de la 1 ianuarie 2021, cand dint’o data si subit a pornit o „criza energetica” desi de razboi nici nu se putea problema. Nimeni nu s’a intrebat cum de peste noapte si dintr’o data, pretul la energie a explodat si crescut de la o luna la alta, atat la gaze cat si la curent, desi producatia si consumul era acelasi, nu se intamplase nimic care sa justifice un asemena salt. Treptat am inceput sa ne prindem ca prima detonare a preturilor s’a datorat „politicilor verzi” care au aruncat in aer pretul la asa zise certificate verzi, care la 31 decembrie 2020 erau in jurul a 29 de Euro, ca de la 1 ianuarie 2021 sa sara la aproape 80 de euro ca azi sa fie aproape de 100 de euro, la noi aplicandu’se smecheria cosului comun, respectiv TOATA energia sa fie taxata la acelasi pret, desi cea hidro de exemplu nu este sub sanctiunea acestor „certificate verzi”. Revenind strict la noi In paralel s’a creat dezechilibru in piata de energie prin subita „liberalizare” si interconentarea ei al sistemul energetic european, desi Romania NU era pregatita de un asemenea pas, neavand o strategie energetica pentru consumatorul vulnerabil si nici vreo piata libera, ci captiva, toate capacitatile de productie find monopolizate de statul roman, asa zisi ivestitori privati in energie nefind decat niste sugative si hinghieri care au preluat doar partea de distributie (companiile de stat ale altor state) si de cel putin 20 de ani au facut profit la greu de pe spatele nostru fara a investi NIMIC in sistemul energetic national. Ulterior au ucis capacitati de productie, in ultimi 2 ani, sau mai exact din 2020 si pana in 2022 Romania a pierdut aproape 2000MWh prin inchiderea termocentralelor si altor capacitati conexe. Bomboana de pe coliva al pretului de azi la energie este datorata exportului de aproximativ 2000MWh catre Ucraina si Moldova la un sfert din pretul de pe piata spot, sau cu alte cuvinte toata energia ieftina de pe piata produsa de Hidroelectrica se duce la altii, noua ramanandu’ne in tara energia scumpa de pe piata SPOT! Diferenta aia de pret cine crezi ca o plateste? Si uite asa, ca ai deschis cutia pandorei, am intrat direct in miezul problemei si acum care ar fi solutia din punctul tau de vedere, avand in vedere ca nimic din Marea Neagra nu intra in Romania, iar de la 1 decembrie 2022, din sistemul energetic national vor iesi inca 600MWh prin oprirea temocentralelor de la Turceni si Rovinari? Am scris pe aici si prin alte parti de am tampit pe tema asta, de ani si ani de zile ma ocup de subiect, inca din 2017 trageam un semnal de alarma ca vine dezastrul, sunt „doctor” pe tema asta, dar cui ii pasa?
      Legat de ce spui tu ca e fumigena, nu prea e, iar toata lumea vede asta in facturile de la sfarsitul lunii! Asta se vede si in aia 200 de lei pe care ii dai pe saptamana in plus la preturile pentru alimente si bunuri de necesitate! Nu ai cum disocia cele doua probleme pentru ca defapt sunt una si aceiasi, respectiv o problema sistemica profunda la care toti suntem partasi pentru ca ne doare in cur de capra vecinului pana ajunge sa moara si a noastra in tinda! Restul e populism si revolta pe net …

      Răspunde
  3. Pai cum se putea altfel ?
    Așa au făcut și anul trecut cu compensarea la gaz.
    Au stabilit pragul astfel încât cei care locuiesc la casa sa nu poată beneficia de compensare , era imposibil sa nu depășească consumul respectiv .

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura