#COVID19: Cat de mult vi s’a schimbat viata pana acum si cat v’ati adaptat?

Desi multi poate ca nu sunt constienti inca, viata fiecaruia dintre noi a inceput sa sufere de la o zi la alta tot mai multe schimbari, unii incepand deja sa munceasca la adaptare, altii stand inca intr’o stare latenta si asteptand sa revina la viata pe care o aveau inainte, cert este ca la toti ne’a schimbat viata intr’o forma sau alta, desi unii suntem constienti, alti mai putin.

Eh, despre asta e vorba, pana sa scrieti voi pe la comentarii daca oricum altceva nu avem mai bun de facut si asa mai schimbam si din experiente, o sa incep sa va povestesc eu, asa pe scurt.

Pentru ca am fost constient de la bun inceput ca nimic nu va mai fi la fel dupa epidemia asta, treptat am inceput sa ma readaptez la tot mai multe nevoi si rutine pe care le aveam pana acum, alegerea mea fiind acea de a merge incet, cu valul si a ma readapta in functie de situatie de la o zi la alta.

Ca sa ma pastrez intreg cat de cat la creieri capului, incerc sa fiu cat se poate de creativ si nu doar sa imi amortesc creierii uitandu’ma in exces la vreun ecran. Una din metodele cele mai bune ale mele in sensul asta a ramas scrisul pe aici pe blog, d’aia in ultima vreme a si crescut numarul de postari. smile Pe de alta parte, fac treaba asta si ca o contributie din partea mea pentru a trece peste criza asta, plecand urechea la prietenii si cei care mai dau pe aici si pentru care, cica, ce aberez pe aici ii ajuta intr’un fel sau altul, le mai da de lucru. Nu e vorba ca ma simt flatat in vreun fel, dar daca prin asta pot contribui cat de putin la starea lor de fapt, apreciez si ma bucura treaba asta, o sa incerc pe cat posibil sa postez in continuare cat de mult o sa pot, chiar daca subiectele cumva or sa se invarta in jurul subiectului astuia pe care orice am face, nu’l putem evita.  In rest, mi’am propus sa incerc sa invat si lucruri noi, n’am inca idee ce anume, dar o sa vad in timp.

In ce priveste iesitul din casa, am incercat sa limitez la minim activitatea asta desi aici a fost cel mai greu sa gasesc o varianta de compromis. Cu toate astea, deplasarile de acasa le fac mult mai rar decat inainte, doar si numai cu masina, de dus pentru recreere ma duc doar prin pustietati, evit pe cat posibil orice contact cu oricine. La cumparaturi am evitat sa mai ies decat rar si doar cand am nevoie, ma duc cu o lista clara (asa faceam si pana acum) si reduc la maxim timpul petrecut pe acolo, am reevaluat si alte variante in afara de zeul supermarket si sunt destule. In rest, vizitele le’am eliminat total din calcul, atat la mine cat si la altii, pana cand ne lamurim cum e cu carcalacul asta, facturile le platesc exclusiv online.

Din punctul de vedere al comunicarii exterioare, am renunta aproape complet la telefon. Este deschis in permanenta, dar nu raspund. Decizia asta am luat’o dupa ce m’am trezit asaltat de telefoane date de tot soiul de cunostinte cu care nu mai vorbisem decat foarte rar si care ma tineau un infinit la telefon cu discutii mai mult sterile, de vina fiind probabil plictiseala din izolare. In consecinta, i’am anuntat pe cati am putut ca singura modalitate prin care mai comunicam este cea txt. pe Whatssapp, unde intru doar din cand in cand si le raspund doar cand am timp sau chef, in felul asta evitand oboseala psihica exagerata si excesul de telefon si apopo de asta, telefonul il mai folosesc doar acasa unde il si las, pana ma intorc.

Cu privire la fluxul de informatii din media si social-media si aici am incercat sa ma readaptez si sa gasesc un echilibru si aici, pentru ca exista riscul expunerii excesive, in perioada asta e un real bombardament din toate directiile. Pe cale de consecinta, ma informez cat consider ca e suficient sa fiu informat din sursele oficiale, mai dau cate un ochii pe ici pe colo, imi mai fac de lucru pe Twitter, dar cum ziceam, incerc sa nu exagerez si mai ales sa filtrez la maxim informatiile, fie si alea care mi’ar putea da idei inutile si dubioase.

Ca alte activitati, am inceput sa fac un inventar la lucrurile pe care nu le’am facut pana acum din lipsa de timp, sau chef si culmea e ca am gasit destule. laugh In felul asta, incerc sa imi mentin atat un oarecare ritm al normalitatii cat si mintea ocupata cu lucruri ce imi sunt utile si imi pot aduce satisfactii. Ca un banal exemplu, una dintre activitati ar fi sa ma apuc sa elimin/corectez din zgarieturile fine adunate de’a lungul timpului de frantuzoaica mea (ca tot ziceam eu odata ca asta vreau sa fac) si am descoperit ca sunt destule, deh, pe aici am si matze care altceva mai bun n’au avut de facut. aggressive Din pacate, din tentativa asta acum mi’a pus piedica cateva zile vremea de afara, dar nu’i nimic ca am compensat cu datul la lopata. dash In rest, daca se mai indreapta vremea, prin curte am o gramada de lucruri de facut, ramase pentru anul asta, deci, nu pot zice ca m’as plictisi si de ar fi sa stam vreo 3 luni in izolare, tot nu cred ca as gata. laugh

Din punct de vedere financiar, odata cu reducerea iesirilor p’afara, am echilibrat si balanta de cheltuieli care sunt in scadere, disparand alea cu carburantul sau cumparaturile mai putin esentiale. Ca surse de venit inca nu sunt afectat, dar, am luat si asta in calcul si am facut un buget bine structurat si bazat 100% pe resursele pe care le’am pus deoparte fix pentru asemenea vremuri. Cumva am avut si revelatia acum, ca toata viata mea am fost un soi de mic „prep”, meteahna sanatoasa mostenita de la strabunicii care m’au crescut si educat dupa ce au suprevietuit in vremuri grele de razboi si foamete. Acum, imi prind mai mult decat bine sfaturile alea ale lor de atunci si multumesc lui Dumnezeu ca mi’a dat si minte sa le iau in seama. In rest, teoria mea cu „0 credite=0 probleme” se pare ca mai functioneaza ca unsa si de data asta la fel cum a functionat si in timpul crizei de dupa 2008, care din cate se pare, a fost parfum pe langa ce urmeaza.

Pentru ca am persoane mai in varsta in familie, dintre care unii ceva mai departe, am inceput sa caut solutii pentru ei ca sa evite la maxim iesirea din casa. In privinta asta, pentru a le asigura necesarul, fie am apelat la niste prieteni mai tineri care ii ai prin zonele alea, pe care i’am pus pe hold ca in caz de nevoie sa imi dea o mana de ajutor, fie am cautat cat mai multe variante de a cumpara pentru ei online cu livrari la domiciliu. Aici insa m’am lovit de ceva probleme si faptul ca abia acum am realizat cat de pe nepregatite ne’a luat nenorocirea asta, desi comert online exista de 20 de ani, 90% dintre comerciantii de produse alimentare de exemplu, au ignorat total aceasta parte si aici vorbim de mari retaileri, nu tata Floarea de la ABC’ul din colt. Treaba asta mi’se pare mai mult decat penibila, ca tot ne plangeam noi peste tot ca nu iti poti plati toate taxele pe la stat si ca statul e de cacat, ei, dragi mei, aflati amu ca nici pe la privatii astia cu bugete anuale de miliarde nu prea poti sa faci mare lucru cu online’ul, preferand sa se axeze pe strategia aduceri prostului in magazine, metoda breveta ca fiind cea mai buna pentru incurajarea cumparaturilor in exces, toata strategia lor bazandu’se doar pe asta, lucru ce acum o sa ii coste fabulos de mult, pentru ca dupa epidemia asta nimic nu o sa mai fie la fel, nici chiar strategiile astea ale lor de marketing pe care vor trebui sa le readapteze din temelii, sau se vor duce dracului ca probabil foarte multi si dupa aceasta pandemie vor prefera sa cumpere tot mai mult online.

Ca protectie in afara de autoizolarea impusa, am preferat sa pastrez un echilibru de om sanatos la cap. Ok, ma dezinfectez cu alcool sanitar pe maini sau ce mai am din gelul ala dezinfectat dupa ce ies din casa, iar cand ma intorc acasa si ma spal constincios pe maini (din obisnuinta, nu de coronavirus), ma dezinfectez suplimentar si cu alcool sanitar (asta nu faceam pana acum), mai dezinfectez din cand in cand si clanta de la usa cu clor, dar cam pe aici ma si opresc. Nu am folosit masca aia de o are toata lumea pentru ca este oricum inutila daca nu este special conceputa in acest sens, iar alea nu se prea gasesc, asa ca prefer sa pastrez distanta cat pot de mult. Nu folosesc manusi de nici un fel, dar nici nu mai dau mana cu nimeni. Prin asta iau in calcul si faptul ca exista acea nevoie de autoimunizare de care nu poti avea parte daca exagerezi cu nebunia dezinfectatului, dar nici nu trebuie sa fi idiot si sa te expui aiurea. In rest, papucii il spal cand ajung acasa tot din obisnuinta pentru ca nu ii pun murdari in raftul de papuci, iar cu hainele nu imi bat tare capul, dovezile stintifice sunt clare: virusul nu supravietuieste pe haine, decat si numai daca pe acele haine a stranunat, sau tusit cineva si a imprastiat o doza zdravana de virus care poate supravietui ceva mai mult pana la un contact direct. In concluzie, si aici consider ca am gasit un echilibru cat de cat ok.

Gata, hai ca eu ma opresc pe aici din serialul „cum mi’am petrecut de Covid”, din care probabil ca vor mai fi si alte episoade daca o exista interes. laugh

Voi cum sunteti? Cum ati reusit sa va adaptati si mai ales, ati inceput sa faceti asta, sau doar visati la povesti cu zane si ajunge doar sa #stamincasa #siosafiebine? laugh Hai, impartasiti ca ne ajuta pe toti sa ramanem si intregi la caput si cine stie, poate chiar sa ne ajutam cu idei si solutii de a depasi partea asta de criza. friends

17 comentarii la „#COVID19: Cat de mult vi s’a schimbat viata pana acum si cat v’ati adaptat?”

  1. Oricum cred că sunt născut în zodia coronavirusului .. distanța socială e religia mea , cumva .. e bine sa fii un sceptic , nu de alta, dar nu ai ce iluzii să pierzi .. singura mea certitudine este că lumea e plină de idioți și ticăloși, ceea ce mi se confirmă acum cu vârf și îndesat .. nu-mi fac griji pentru ziua de mâine, trebuie sa fii obișnuit să te mulțumești cu mai puțin decât ți-ai permite în zilele bune, dar atât cât e posibil în zilele astea.. îmi fac griji pentru părinți, aplic cam aceleași chestii enumerate de ice, la țigări nu renunț, și încerc să găsesc orice idee utilă celorlalți .. din astea am des, până acum rar erau luate în serios, acum se schimbă deja situația, un pic căte un pic.. prea multă bunăstare socială distorsionează scara valorilor și generează aberații, de aia nu detest virusul păcii, ne obligă să facem ceva care devenise derizoriu – să gândim.. feisbucu nu vindecă și nu combate virusul .. ‘liderii de opinie’, guriștii vocali peste tot, pe net, in piața publică, își arată limita a ceea ce sunt – butaforie din carton de proastă calitate .. ne pot scoate din rahat cei care excelează în ceea ce fac – de la medici la brutari … Mediocrii care ne conduc sau ne supraveghează sunt perfect inutili..

    Răspunde
    • E in lucru o postare pe tematica asta …. urmeaza tovarase, urmeaza! laugh

      Cred ca pana la urma si mie imi prinde superb ca am cam trait cu distanta aia sociala de felul meu, nu de alta, desi nu sunt un salbatic, dar niciodata nu m’am prea omorat eu de felul meu dupa socializari doar de dragul de a beli mataunzul/spart pungi de seminte la discutii sterile. Adica’lea, am preferat ca daca tot socializez, sa o facem cu vreun folos … sau daca nu’i nimic folositor, mai bine sa fac altceva. laugh Intr’un fel, nu stiu cum naiba, da parca, vorba ta, sunt nascut si eu in zodia aia. :)))

      Răspunde
  2. Măi pe mine m-a prins într-un moment de concediu medical și reorganizare așa că eram oarecum într-un mod de contingență.
    E drept că toată treaba asta nu aduce vești bune dat fiind faptul că aici tocmai începea sezonul turistic și acum anul e ratat. Desigur, asta nu înseamnă că nu o să fie de lucru ci că sunt mari șanse ca facturile neîncasate să nu se mai încaseze. Comuniștii vor salva ca de obicei bugetarii și paraziții și vor lăsa firmele să moară.
    Oricum, pentru mine e un prilej bun de regândire a strategiei, de brainstorming așa că o să profit la maxim de contextul actual ca să analizez toate variantele.
    Norocul a făcut că am redus costuri fix înainte să lovească treaba asta așa că nu mă prea îngrijorez tare mult pe termen lung.
    Apoi, eu am aproape un deceniu de lucrat de acasă, deci diferențe mari nu prea sunt. În ultimii doi ani ce am ieșit mai des pentru celelalte proiecte ale mele, dar mare parte a timpului am petrecut-o acasă așa că e tot răul spre bine.

    Răspunde
    • Avand in vedere ca anul trecut am muncit si eu exclusiv de acasa, nu mi’a fost nici mie prea grea trecerea, practic a trebuit sa „umblu” doar pe la partea de plecat brambura, dar nici acolo nu am avut foarte mari dificultati ca in principiu sunt genul ceva mai static si cum ziceam mai sus, nu sunt deloc fan’ul socializarilor inutile la o punga de seminte.

      De regandit paradigma, o regandesc si eu, asa cum ziceam, merg pe strategia aia cu pasi mici, in functie de evolutia stari de fapt. Nu imi fac planuri, nu imi fac idei, doar incerc sa ma adaptez si reorganizez putin cate putin, pana cand o aparea vreo lumina la capatul tunelului pentru care imi pregatesc doar niste ochelari de soare. cool

      Ce sa zic, sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi … ca in rest, om mai vedea ce o fi. good

      Răspunde
      • Totul e imprevizibil și depinde de foarte mulți factori. Eu le-am explicat multora că nu mai e 2008 cu trei-patru țări în dificultate și restul mâncând semințe pe margine. Acum toate țările sunt în dificultate și metodele clasice nu se mai aplică.
        Vedem unde o să se ajungă. Un lucru e cert, spaniolii au recunoscut deja că în momentul de față e o linie extrem de subțire între liniște și pace și răfuială cu furci și topoare.
        Guvernul de pe aici nu prea are multe opțiuni.

        Răspunde
        • Absolut corect! Pe aici mult prea votatul Iohannis si a lui #guWerner a anuntat ca de maine Romania este in stare de izolare obligatorie la domiciliu, fara a anunta NICI UN SET de masuri sociale pentru a contribui la supravietuirea celor multi in stare asta. Eh, eu zic ca in Romania se va ajunge inaintea Spaniei la furci si topoare, ca baietii astia #dedreapta nu au facut pana acum nimic si nu au anuntat ca ar avea nici cea mai mica intentie de a ajuta social populatia si nici firmele care mor pe capete. Tu ce zici? smile

          Nasole vremuri Maline, macar la voi am vazut ca in loc de armata pe strazi, umbla politia si va canta laugh good

          Răspunde
  3. Am muncit ca un prost in ultimi 10 ani si constat ca m-am pregatit pentru apocalipsa gresita. Am zis ca muncesc pentru băiat, pentru familie. sad
    In rest e bine si cam la fel ca pana acum, mergem la munca, venim de la munca. Avem joburi complicate și acasă o să stăm dacă o să ne infectam. Nu mai intram pe usa principala. Acum intram printr-o anexa. Are doua usi, o camera, un hol si un dus. A fost gandita pentru vara, cat si pentru iarna, sa nu intru in casa direct cand vin de la munca campului, animale, etc. Ne dezbracam, lasam hainele, facem un dus, ne imbracam, ne incaltam cu altceva și apoi trecem în casa. Facem așa cam de la 1 martie. Cam tot de atunci adio vizite, adio musafiri. De la faza asta, neamurile soției zic ca m-am dilit, le-am zis ca în caz de ceva le trimit poze cu coroane pe mail. Era o gluma, n-au înțeles, treaba lor. La job ne protejam cum putem, masti, mănuși, geluri, avem. Am optimizat activitatea. Am trimis oameni acasă, care nu erau absolut necesari, în concedii, etc.
    Necazul mare e ca nasii mei, din Belgia, Liege sunt infectati, fica lor lucrează într-un spital, infectata și ea, cred ca a fost sursa sad . Sunt oameni în vârsta, trecuti de 70, cu probleme de sănătate. Suntem constienti ca șansele lor sunt mici. Mă bucur ca i-am văzut de Crăciun! sad Bine nu va fi!
    Băiatul nostru e acasă cu noi la țara. De când cu liceul a stat în apartamentul din oraș din motive evidente. Cam nu prea mai știa ce se întâmpla pe aici, încet, încet i-am arătat pe unde e totul și cum merge treaba, i-am spus pe sleau ca trebuie să fie pregătit pentru ce e mai rău, pentru ca nici noi nu mai suntem tineri și suntem în grupa de vârsta cu probleme.
    Ce sa mai zic, sper ca la anu’ pe vremea asta sa citesc comentul și sa zâmbesc amar, voi sa fiți tot pe aici, sanatosi și voiosi!

    Răspunde
    • Nu e chiar apocalipsa medicală, tovarășe.. apocalipsa economică, vom vedea.. https://m.dcnews.ro/invazie-pe-strazile-goale-in-pandemia-covid-19-prezenta-lor-ar-fi-fost-de-neconceput-in-urma-cu-cateva-saptamani-video_738122.html .. e un sentiment tonic în imaginile astea .. adică are cine duce planeta mai departe laugh .. pe una dintre pisicile mele o suspectez de o inteligentă superioară turcanei din guvern laugh .. lăsând gluma la o parte, nu avem de ales decât să fim pozitivi ..

      Răspunde
    • Amara rau postarea asta a ta tovarase Vasile … probabil ca una dintre cele mai emotionante din toate de pana acum si asta pentru ca probabil e pe coarda multora dintre noi, astia „care ne’am dilit”. Sa ne rugam la Dumnezeu ca la anul sa fie fix asa cum ai zis tu … sa citim p’aici ce aberam si doar sa zambim, mai mult sau mai putin amar, dar sa fim sanatosi si voiosi ca am mai petrecut un sfarsit de lume.

      Legat de prieteni pe care ii am in Belgia si lucreaza la camine de batrani, am tot vrut, dar SINCER, mi’a fost frica sa ii sun/contactez … o sa incerc sa imi fac curaj cumva pana la urma.

      @Cola: vazusem si eu pe undeva orase invadate de tot soiul de animale, pana la urma stai si te gandesti daca nu cumva aia ar fi normalitatea. laugh

      Da, sa ne pastram pozitivi, asta e cel mai important. Grija mare de voi, incredere il CEL DE SUS si multa sanatate la toata lumea!

      Răspunde
    • Daca stau si ma gandesc Stimabile, articolul asta era bun peste 2 saptamani, acum inclin sa cred ca lumea tot nu intelege ce se intampla si faptul ca trebuie sa ne schimbam la 180 e doar o exagerare, am auzit pe unu’ ieri care-si facea planuri de 1 mai sau ceva wacko

      Cola tovarase, sa mori dintr-o „raceala” e chiar apocaliptic. Daca cu SIDA, hepatita, malarie, Ebola, etc. solutiile alea simple de igiena, igienizare/dezinfectare, protectie pasiva si carantina sunt eficiente, acum nu e cazul si asta e problema. Pozitiv nu pot sa mai fiu cand ma gandesc la cate probleme va produce pe viitor „raceala” asta singura sau in combinatie cu ceva inundatii, incendii de vegetatie, cutremure, uragane….viitorul e sumbru, sa fim pozitivi!

      Răspunde
  4. eu încă lucrez la adaptarea asta. sunt multe necunoscute însă în continuare, de ex: avem apartamentul în renovări, reușim să-l terminăm să ne mutăm înapoi sau nu; locurile de muncă par azi ok, dar vor rămâne ok și luna viitoare?

    astea sunt chestii mari necunoscute încă. Pe cele cunoscute, și faptul că virusul ne ține în casă, suntem destul de ok, ne-am adaptat decent până acum dar e o curbă de învățare. nu-i ușor, dar vom supraviețuii 110%

    Răspunde
  5. Ținând cont că omenirii i- a luat ceva până a ajuns la primul vaccin și cât i- a luat nu s- a petrecut într- un mediu aseptic, nu mi- am făcut un fetiș din dezinfectanți. Folosesc exact aceleași produse pe care le foloseam și înainte de apocalipsă, în exact în același mod, deci sticla cu spirt e intactă. laugh Cred în igiena de bun simț.

    Răspunde
    • Serios? SI TU TE SPELI PE MAINI CAND AJUNGI ACASA, DUPA CEVA ACTIVITATI, INAINTE DE MASA? Nu pot sa cred! Si tu aveai la scoala un tablou d’ala in baie care in invata sa te speli pe maini mereu? Si tie iti ardea una ma-ta cand te puneai la masa inainte sa te speli pe maini? Si pe tine te intreba tac-tu daca te’ai spalat pe maini cand veneai de la buda? NU POT SA CRED!! SERIOS??? Ia uite ba soro, ce chestie, si eu pateam la fel! rofl
      In rest am rezumat ceva aici, nu multi au inteles, probabil inca invata laugh :

      Răspunde
      • Ice, mama mea nu mai e. Nu ai de unde să știi, dar îmi cade aiurea „mă- ta „. sad La fel cum îmi cade aiurea ” Noi stăm în casă pentru tine…tu..blabla” pentru că știu în carne proprie niște lucruri și nici de a naibii nu le voi dona bani.
        Oricum, la capitolul igienă, să fiu sinceră, prima care mi- a dat 80 % din educație a fost bunica mea, o bunică minunată, cum altfel? heart

        Răspunde
        • Imi pare rau, nu o luat adliteram, pe la noi prin zona e un termen comun, nu e vorba de o jgnire! Nici ai mei nu mai sunt, nici unii aproape .. si pe mine m’au crescut strabunicii care sunt acolo sus … incearca sa treci peste vorbe .. nu a fost nimic cu intentie si mai ales treci peste stare, ca esti prinsa rau in valtoare si nu e cazul! Om trece si peste asta …. sanatosi sa fim!

          Răspunde
          • Hai, capul sus … o sa fie bine … Dumnezeu e tot acolo, planeta tot aici, s’a sfarsit doar o lume, dar basic nu s’a schimbat nimic si asta inseamna ca renaste alta. wink Ne descurcam noi, daca stai sa te gandesti, pana la urma, fiecare dimineata e un nou inceput de lume, atat ca ai niste rutine care te blocheaza in aia de ieri. Misto e ca acum esti in sfarsit liber sa refaci fiecare zi, ca in aia care vine sa o iei de la capat! Sa profitam zic, ca rutina o sa vina iara … cum o fi, dar tot rutina o sa fie! friends

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura