Cronica de vacanta: Vulcanii Noroiosi de la Paclele

Vulcani noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.

Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși.

În Europa fenomenul este destul de rar, câteva zeci de locuri în care el se manifestă putând fi găsite în Peninsula Taman din Rusia și în peninsula Kerci din Ucraina de sud-vest. În Italia, ei sunt un fenomen frecvent în nordul Apeninilor și în Sicilia. În România, cea mai importantă locație este Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari din județul Buzău.

Sursa: wikipedia.org

Cu astea fiind cunoscute am setat cap compas localitatea Paclele, Judetul Buzau si am pornit inspre acolo pentru a vizita aceste formatiuni pe cat de spectaculoase pe atat de rare. Singura greseala a fost ca am subestimat caldura anuntata si m’am trezit parjolit de cele 37 de grade din termometru, dar sa ce am gasit acolo a compensat cu varf si indesat chiar daca atunci injuram printre dinti.

Dupa un drum de aproximativ 2 ore cu plecare din Bucuresti am reusit cu ajutorul GPS’ului sa ajungem la intersectia drumurilor care duc la Paclele Mari si Paclele Mici, de unde am ales sa merg in stanga pentru a vizita prima oara vulcanii de la Paclele Mari, alegere ce s’a dovedit inspirata de altfel si am sa va spun mai incolo de ce.

Dupa un drum de aproximatix 2km am ajuns in micuta parcare din fata intrarii in rezervatie., de unde peisajul incepe sa devina unul selenar …

Sentimentul fiind unul aparte, in ciuda caldurii sufocante m’am incapatanat si am zabovit ceva vreme plimbandu’ma prin acel peisaj pentru a il vizita si fotografia cat m’am priceput desi nu am putut captura si mirosul de sulf pe care il simteai mai ales in preajma vulcanilor …

Toropit binisor de caldura, m’am intors la masina parcata in soare (inauntru cred ca erau 70 de grade ) mi’am facut curaj ajutat de clima si am pornit mai departe inspre Paclele Mici, unde odata ajuns dupa vreo 1 km de la intersectie, m’am bucurat ca am lasat acest obiectiv la urma pentru ca daca la Paclele Mari mergi cu masina pana la intrare in rezervatie …

… aici te asteapta o urcare de vreo 500m destul de abrupta pentru a ajunge la ceilalti vulcani, desi mi’a iesit sufletul pe alea 37 de grade nu am regretat deloc, vulcanii de aici fiind mult mai mari si mai spectaculosi …

… Yep … vulcanii sunt dupa acel deal . Pe drumul inspre vulcanii de la Paclele Mici, aveti si o pensiune cu parcare platita, dar daca  mai mergeti inca 2-300m inainte ajungeti la o parcare gratuita de unde am inteles ca desi este ceva mai abrupta urcarea este si mult mai scurta.

La Paclele Mici ne astepta acelasi peisaj selenar …

Vulcanii insa fiind mult mai mari …

… iar peisajul la fel de spectaculos, sentimentul pe care il ai fiind acela ca te afli pe o alta planeta.

De placut mi’a placut foarte mult … daca nu prindeam o zi atat de torida ar fi fost perfect.

Va recomand aceasta destinatie la care puteti ajunge foarte lejer intr’o zi, cei aproximativ 130km pe care ii faceti trecand pe langa Urzicei si Buzau, drumul fiind destul de bun pe DN2.

Mai multe puteti vedea in filmuletul de mai jos unde puteti vedea si vulcanii la lucru, n’JOY ….

Alte fotografii intr’o rezolutie mai buna, unele chiar experimentale in alb si negru gasiti aici.

Locatie: Localitatea Paclele Mari/Mici, judetul Buzau – Romania
Pret intrare rezervatie: 4 lei adulti; 2 lei copii.

Harta:

6 comentarii la „Cronica de vacanta: Vulcanii Noroiosi de la Paclele”

  1. E foarte misto … dar crede’ma ca nu pe 37 de grade la umbra … ca acolo cred ca erau vreo 60. laugh

    Eu sunt harnic … incerc mereu sa le pun cap la cap cat mai repede pentru ca altfel stiu ca niciodata nu o sa mai fiu in stare. Nah … nimic pro … sunt filmari/fotografii de amator. smile As fi lasat si sunetul de la filmari daca nu erau niste turisti straini pe acolo si mai ales o EA care tipa non-stop si cat o tineau bjocii la fiecare eruptie de vulcan: OAAAAAAAAAAAUUUU, YEEEEEEAAAAA, OAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUUUU, YEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAA, OAAAAAUUUUUUUUU … etc etc … … si ai dracu ca ne’au urmarit peste tot ca niste stalkeri. Am si zis la un momendat in engleza sa ma auda …

    „Not only rumanien are stupid”

    … dar fara efect ca domnita dupa ce a terminat de tanguit s’a apucat de cantat vulcanilor sa ii imbuneze bag seama …

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura