Tara Fagarasului, reprezenta o veriga extrem de importanta in lantul de fortificatii ale Transilvaniei, astfel ca in acest punct strategic a fost construita Cetatea de la Fagaras, atestata documentar ptr prima oara in 1455. De-a lungul timpului a fost considerata o puternica fortareata militara, iar incepand cu secolul 17, cetatea devine resedinta a mai multi principi, dintre care cel mai important nume fiind cel al lui Mihai Viteazul, care daruieste cetatea si feuda Fagaras, sotiei sale, Doamna Stanca.
Desi nu ma asteptam, cetatea se afla amplasata in mijlocul orasului, inconjurata de un sant generos plin cu apa. In interiorul cetatii este adaposit si un mic muzeu al Tarii Fagarasului, care se afla amenajat in salile de la parterul cetatii, singurul nivel vizitabil dealtfel. Vizitarea muzeului costa 6 lei ptr adulti si 3 lei ptr copii. Taxa foto 10 lei.
n’joy …
Din pacate si aici se poate vedea din plin nepasarea si durincurismul caracteristic al acestui popor, deoarece cetatea este intr-o paragina strigatoare la cer. Cu toate acestea daca aveti drum prin zona, va recomand sa vizitati aceasta cetate!
Manastirea Brancoveanu
Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita in zona ca loc de reculegere ptr credinciosii ortodocsi.
Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea. Daca la inceputul secolului XVI avem mai multe marturii indirecte despre existenta manastirii prin mentionarea unor calugari de aici in diferite acte, dispersate, primele dovezi directe le avem din anul 1654, cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor. Acesta, se spune ca a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al tarii Romanesti (1688-1714), a zidit din piatra si caramida o manastire. In 1762 incep persecutiile religioase ale stăpânirii austro-ungare, Manastirea Brancoveanu fiind distrusa in mare parte in 1785. In 1926 Înalt Prea Sfinţitul Dr. Nicolae Bălan, care a început restaurarea bisericii care a continuat pana in anul 1946. În anii 1976-1977 s-a împrejmuit suprafaţa aflată în proprietatea mânăstirii, aşezându-se o poartă nouă, sculptată în lemn de stejar; s-a încheiat lucrarea de restaurare a paraclisului brâncovenesc, executat de asemenea în lemn de stejar, sculptat în motive brâncoveneşti, interiorul fiind decorat cu picturi neobizantine în frescă pe tavan şi împodobit cu icoane pe sticlă şi lemn.
In 1985 au inceput reparaţiile capitale şi s-a restaurat pictura din biserică. Incinta în stil brâncovenesc a fost ridicată din temelie.
Tot ca o lucrare de înnoire a Mânăstirii Brâncoveanu se înscrie şi renovarea şi extinderea altarului din pădure, unde se săvârşesc slujbele religioase în aer liber.
Lucrarile au continuat pana in 1993, cand după 208 ani de la dărâmarea ei, în anul 1785, Mânăstirea Brâncoveanu a reînviat în ziua de duminică, 15 august 1993, la sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, când s-a sfinţit biserica nouă ce poartă hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. In incinta manastirii se afla si „Academiei de la Sâmbăta” construită între anii 1997-2003, in acelasi stil brancovenesc, de o frumusete aparte.
Dupa ce am vizitat si eu acesta manastire, pot sa va spun cu mana pe inima, ca este una dintre cele mai frumoase si bogate manastiri pe care le-am vazut pana acum si … har domnului ca am vazut destule! Stalpi din piatra frumos sculptati; curtea interioara de o eleganta aparte; chiliile luminoase; paraclisului brâncovenesc, executat din lemn de stejar de o eleganta iesita din comun; curtea spatioasa si foarte ingrijita … totul fiind completat de frumusetea linistita a domeniului care inconjoara manastirea, aflat la poalele Muntilor Fagaras, te fac sa te gandesti ca esti in alta lume.
n’joy …
To be continued …
Cetatea este undeva in centrul orasului din cate stiu, dar manastirea asta unde se afla?