Cronica unui weekend VII – Manastirea Hodrog-Bodrog – Arad

Hulita de unii si necunoscuta de cei mai multi, eu un calator care a batut tara asta in lung si in lat pot spune ca multe si frumoase sunt locurile acestei tari. Un loc parca desprins din alta lume este Manastirea Hodros Bodrog la care am ajuns impreuna cu fratele meu Radu, student in ultimul an la Facultatea de Teologie din Arad si viitoarea lui sotie Nico, carora le multumesc pe aceasta cale atat pentru gazduire cat si pentru ca mi’au oferit in dar vizitarea unor locuri ce pana acum imi erau necunoscute.

Dar sa nu ma lungesc prea mult cu vorba, mai bine sa impartasesc cu voi ce am gasit acolo. 😉

manastirea hodos bodrog 640x424

Istoric:

Manastirea Hodos-Bodrog este cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neîntrerupta.

Se afla la 15 km distanta de orasul Arad, pe cursul inferior al Muresului.

Dupa o veche traditie locala, se spune ca manastirea ar fi o ctitorie a credinciosilor din imprejurimi. Traditia marturiseste ca un taur (Hodos) din turma unui pastor a scos la iveala dintr-o movila de pamint Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinta Manastirea.

Pentru a confirma datele traditiei, se mai pastreaza si astazi, in biserica manastirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.

Prima atestare documentara despre existenta manastirii o avem din anul 1177, iar informatiile unor istorici locali vorbesc despre existenta unor „calugari greci” (ortodocsi), la Hodos-Bodrog, inca din sec. al XI-lea.

Alte atestari avem in diferite documente din anii: 1213, 1233, 1278, 1293, cu unele derivatii ale denumirii de Hodos. in anul 1446 se generalizeaza denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amindoua impreuna: Hodos-Bodrog.

Actuala biserica dateaza din a doua jumatate a sec. XIV, fiind construita in stil bizantin triconc, din piatra si caramida romana.
In exterior biserica este tencuita pe trei laturi, peretele de nord pastrindu-se netencuit. Este decorata cu nise exterioare, unele din ele fiind pictate „a fresco” de pictorul E. Profeta in anul 1968.

In interior este impodobita cu pictura „a fresco” din anul 1658, de catre pictorul Nicodim Diaconul. Restaurari ale picturii s-au facut intre anii 1938-1940 de catre pictorii At. Damian si C. Cenan si intre anii 2009-2010 de catre restauratorii Adriana Scarlatescu si Marius Oprea. Mobilierul si iconostasul au fost sculptate de catre staretul Ieronim Balintoni in anul 1940.

La sfirsitul sec. al XIX-lea mai era vizibila pe peretele de nord inscriptia „Hodos – egumen Mihail 1523”, iar pe peretele de miazazi, intr-o firida este mentionat anul unei restaurari – 1776.

Actualul ancadrament al usilor este facut in 1766 (an gravat deasupra usilor), iar pe doua pietre din exteriorul absidei drepte exista urmatoarele inscriptii: „1742 Nicolae Ioanovici am scris aicia” si „Ioan Dragoevici pravoslavnic roman”.

Din 1790 pina in 1976 biserica a avut si un pridvor inchis, refacut in 2000.

De-a lungul timpului au existat o serie de personalitati care si-au adus aportul la dainuirea acestui monument: Sava Brancovici – 1607; Sofronie, episcop la Lipova si Gyula – 1651; Isaia Diacovici – 1690; Eugeniu de Savoya, care a acordat protectie manastirii in anul 1716; calugarul protopsalt Naum Rimniceanu – 1788; Nicolae Iorga – 1906 si multi altii.

Dintre cladirile vechi se mai pastreaza turnul clopotnita, cladirea staretiei si o parte din zidul de incinta, pe latura de nord.

In sec. al XVIII-lea, aici isi faceau ucenicia tinerii care doreau sa ajunga preoti, remarcindu-se magistrul Timotei de Hodos – 1714, precum si arhimandritii Gheorghe si Vicentiu. Tot aici copiii taranilor din satele vecine au invatat scrisul si cititul.

Manastirea mai poseda si o valoroasa colectie de arta veche bisericeasca.

Muzeu de arta veche bisericeasca
Interior muzeu – colectie de arta veche bisericeasca

In ultimii ani s-au facut reparatii la intregul complex manastiresc, s-a creat o noua incinta, un turn clopotnita si poarta de intrare.

In prezent manastirea are un numar de 25 vietuitori.

Staret
Arhimandrit NESTOR IOVAN

Impresiile unui pelerin:

Manastirea Hodros-Bodrog este una dintre cele mai frumoase si bogate manastiri din cate am vazut pe la noi si nu am vazut putine. Bogatia manastirii este data atat de faptul ca este frumos si bine gospodarita cat si de istoria bogata pe care o are fiind cea mai veche manastire cu viata monarhala neintrerupta de la noi din tara. Spre suprinderea mea am fost foarte bine primit si de calugarii care slujesc la acesata manastire care s’au aratat foarte deschisi la a oferi informatii despre istoria acestei manastiri cat si de a comunica cu noi, in mare parte pentru asta trebuie sa ii multumesc tot fratelui meu Radu.

Daca vreti sa va gasiti cateva momente de liniste si sunteti pelerini in zona Aradului va recomand vizitarea acestui lacas de cult. Aici puteti gasi pe langa linistea sufleteasca si posibilitatea de a poposi pentru cateva zile si chiar a manca alaturi de calugari, acestia oferind gratuit hrana si adapost oricarui pelerin care le calca pragul.

In continuare va las sa savurati in liniste un frumos colaj de fotografii in care am incercat sa suprind cat mai mult din frumusetile acestui loc, n’joy …

Locatie:

Manastirea Hodos – Bodrog

Comuna Zadareni, Sat Bodrogu Nou, cod postal 317126, judetul Arad, Romania.

Telefon: +40 257 270177

Fax: +40 257 413000

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura