Asa cum am scris un soi de jurnal al pandemiei ce sa ramana ca un fel de reminder al acelei perioade, tot cam asa am scris sporadic si despre evolutia carambolului din Ucraina, dintr’o perspectiva independenta a unui pasionat de istorie, fara pretentii de istoric, analist sau filosof si nici sponsorizat sa scrie propaganda, ci doar a unuia care are prostul obicei sa puna multe intrebari fara a astepta niste raspunsuri din „surse oficiale”, ci se straduieste sa le gasesc tot singur, pentru ca apoi sa le dezbata pe aici cu cititorii care isi fac timp pentru asta.
Cum a variat perceptia publica occidentala dupa noua luni de razboi in Ucraina
In acesta perspectiva, in toata aceasta perioada am fost atent la cum a variat perceptia publica occidentala cu privire la cele noua luni de razboi in Ucraina, pentru ca acel razboi si miza lui e strict legata de acest aspect, suportul public pentru acel razboi prelungind sau scurtand durata lui, pentru ca dincolo de mercenari, arme si bani, exista aceasta problema a sustinerii norodului ce trebuie sa fie dispus sa faca sacrificiile alea. Partea proasta este odata ce trece tot mai mult timp in favoarea razboiului si cu cat acesta impune tot mai multe sacrificii si restrictii, cu atat mai mult acest suport popular scade, iar acest lucru incepe sa fie tot mai vizibil prin tot mai multe tari occidentale, unde oamenii incep sa fie tot mai mult afectati de acest conflict, la care pana acum decidentii occidentali, alesi sau nealesi, nu au reusit sa ofere nici o alternativa viabila de iesire din conflict si nici un orizont de timp definit in care aceste sacrificii ale oamenilor de rand vor lua sfarsit, propaganda reusind tot mai putin sa acoperea realitatea in care Federatia Rusa este imposibil de ingenuncheat de sanctiuni economice, oricat de dure ar fi ele, potrivit analizelor theeconomist, chiar si in cel mai negru scenariu posibil, datorita infinitelor resurse naturale pentru care vor gasi mereu cumparatori, Rusia va castiga razboiul economic, toate masurile de sanctionare find in van.
Vladimir Putin a clarificat doctrina alternativei conservatoare a Rusiei in opozitie cu doctrina progresista a “occidentului decandent”
Dincolo de ce se intampla pe front unde armele vorbesc, Rusia a declansat de ani de zile un razboi ideologic subtil pe terenul occidentului unde ideologia marxist-progresista a unor minoritati a inceput sa fie tot mai brutal impusa majoritati, miza fiind infrangerea spiritului nationalist al popoarelor Europei ca un prim pas inspre federalizarea Europei, desi acest lucru este unul complet nenatural. Momentul declansarii acestui plan de federalizare a Europei a avut ca declic pandemia, iar primul pas concret inspre federalizare a fost conditionarea predarii complete a suveranitatii statelor prin conditionarea unui fond de reconstructie socio-economica, cunoscut si ca PNRR, pe care doar l’au imbrobodit cu o mireasma de nationalism, lucru de care state ca Ungaria si Polonia s’au prins foarte repede declansand scanteia luptei suveranistilor si din alte tari, acest fenomen find unul in crestere accentuata odata cu declansarea carambolului din Ucraina, Rusia jucand foarte bine aici si prin discursul presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, de la Club Valdai, anuntand intreaga lume ca Rusia este acea mare putere care s’a erijat ca lider al doctinei consenservator-suveraniste in opozitie cu doctrina progresista a „occidentului decandent”. Ecoul discursurilor lui Putin incep sa fie vizibile prin toate mai multe tari europene unde perceptia publica si suportul emotional cu privire la invazia Ucrainei incepe sa paleasca in raport cu pragmatismul camasii care le este tot mai aproape de corp occidentalilor, acestia incepand sa se trezeasca usor din betia #slavei si sa inteleaga ca accelerarea la podea a tentativei de federalizare a Europei prin impunerea absurda a doctrinei progresiste dinainte de razboi, nu mai are nicio o relevanta practica in raport cu realitatea de azi, Europa in forma ei actuala find pe drumul unui dezastru economic si financiar iminent, din care nu se va mai alege decat praful si pulberea din birocratia bruxelleza care se zbate cu toate fortele sa supravietuiasca in fata iminentului tavalug in care tot mai multe state europene vor fi nevoite sub presiune populara a protestelor care zguduie Europa sa se intoarca la 180 de grade, respectiv inspre suveranismul in care fiecare stat isi negociaza propria supravietuire pentru el insusi, iar fracturile create intre „unitatea” statele europene incep sa fie tot mai vizibile, Germania find cea care da tonul in directia asta, cancelarul Germania find asteptat intr’o vizita oficiala de presedintele Chinei, vizita in urma careia Germania urmeaza sa isi negocieze supravietuirea proprie, desi Franta se opune acestui lucru, Macron find constient ca odata ce Franta e decuplata de Germania, in Franta urmeaza potopul din aceasta iarna ce probabil ca va matura duhoarea progresista, Franta find dealtfel si centrul ideologic de unde aceasta a pornit pentru a fi perfectionata in USA.
Academia Romana anunta lansarea unui studiu sociologic de amploare cu privire la modificarea perceptiei publice fata de razboiul din Ucraina
Dan Dungaciu, profesor universitar doctor la Catedra de Sociologie a Universitatii din Bucuresti, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane, sociolog si geopolitician, anunta lansarea unui studiu sociologic de amploare sub egida Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane, cateva date legate de acest studiu ce cuprinde atat Romania cat si din intregul spatiu geopolitic euroatlantic, au fost dezvaluite de profesorul Dan Dungaciu intr’un podcast al lui Marius Tuca, alaturi de o analiza la rece a realitatilor despre care tot mai multe voci incep sa vorbeasca mai mullt sau mai putin in soapta, pespectiva alegerilor partiale din USA care vor avea loc pe 8 noiembrie, putand fi semnalul schimbarii de abordare a noi lumii care se afla in chinurile facerii. Mai multe, dezbatem pe la comentarii.
Oameni accepta privatiunile cata vreme stiu ptr ce si cat au speranta, cand nu mai stiu ptr ce isi cam baga picioarele si vor sa isi traiasca viata cat de bine pot, ca nu e infinita. Diseara cand ajung acasa ma uit si la analiza lui Dungaciu.
Ceea ce numim opinie publică nu se poate măsura prin presă și internet – acolo se manifestă o minoritate agresivă și vocală, pe alocuri isterică.. majoritatea tăcută de aia este numită așa, că tace.. dar sunt lucruri de bun simț – nimeni nu vrea să sufere azi pentru un mai bine incert mâine .. nimeni nu vrea să sufere de foame doar ca altul să nu sufere de foame .. și nimeni nu vrea sa moară pentru ca altul să nu crape, dacă altul nu are legătură directă genetică cu subiectul .. o știe orice bou .. astea cu lozincile cu blm, cu woke și cancel culture, cu salvați diverse și mai nou cu slava, ne duc la dezastru .. eu personal nu am ce opinie să-mi schimb, se bat rușii între ei – cu un amendament: bolșevismul a fost ajutat de crească de evreii ruși.. deci când văd combinația asta, mă feresc de slava ca de draku..
In mod normal, ar trebui sa se schimbe „schimbarea”. Numa’ ca, vezi tu, eu nu cred ca ne prinde 8 nov in timp de pace. Ceva urmeaza, sunt sigur. Nasul meu mi-o tot zice. Da’ hai sa zicem ca eu o dau chix, crezi ca republicanii nu depind de banii bajetilor din Big Guns, Big Pharma si alti Big-i? Ce mi-e Baba Rada, ce mi-e Rada Baba. Cat despre occident, duca-se unde si-a dus mutu iapa si sa-si revina cand i-oi chema eu! Despre ucraineni, dupa cum ii cunosc eu, cand vestul va incepe sa guite, sigur isi vor lua lots of kicks in the ass!
N-am putut sa nu retin cifra 9!!
Acum indiferent daca pierd rusii sau castiga occidentul
bine nu o sa fie, cred ca nu ati uitat de vrajeala aia cu vaccinul si revenim la normalul dilaila?!
Io o tin p’a mea, razboi o sa fie, o sa mergem toti la el, indiferent de analize, pentru ca trebuie!
Cine pierde acum pe bune dispare. Germania a avut o data sansa! 😉
Conspiratiile se adeveresc in majoritate!
Asa ca fapt divers despre perceptia publica, am vorbit dimineata cu un cuplu de francezi,
~35 de ani ce au donat cate 1000 de euro pentru doua actiuni pro Ucraina!
Erau foarte mandri, mi-au dat si mie datele, conturi de fb cu poze si clipuri de la persoanele ce actioneaza pe banii de genul asta in Ucraina, tot ce trebuie…. daca sunteti interesati?!
Pai nu au poze pe Facebook cu facturile la energie , benzina, samd ? Că se poate verifica că au donat mult mai mult Rusiei prin facturile alea .. deh, popor imparțial, francezii ăștia.. și nu doar ei .. de aia, cu toate nenorocirile, un război global poate să-i mai aducă la realitate pe unii .. pentru simplul motiv că factura pentru un război se plătește și în natură, nu doar in hârtii proaspăt tipărite..
Realitatea e crancena, bulele ce-i mai salveaza pe unii!
Hai sa-ti spun eu cum este la mine in 45 mp la Paris.
Iarna trecuta de la ~ 1000 de euro inainte de pandemie am ajuns la 1700!
Stii ce recomandare am primit de la furnizorul EDF?
Daca vrem sa facem economie la incalzirea electrica sa folosim mai multe calorifere, dispuse in tot spatiul de locuit!
Asa ca sper sa nu fac iarna in Paris!!
Am și o știre pozitivă în balamucul ăsta – azi citeam in presă, că Putin intenționează să scoată vizele de orice tip pentru orice vizitator, inclusiv din țările ‘ostile’ .. asta trebuie sa se întâmple până în iunie 2023 .. soluția e simplă – reședință de iarnă la ruși – o dacha undeva la aer curat – cald în casă, frig afară, să avem unde ține vodca la rece ..
Sa fie intr-un ceas bun!
Nu ma feresc sa zic, da’ am un prieten bun Serghei, cu care am lucrat pe santierele din Africa. Sta la Moscova si de prin 2017 ma tot chinui sa ajung la el si chiar are o да́ча cu o Volga in curte, sobe traditionale clopot din caramida, blanuri pe pereti, multe lemne si vodka…
Cand am plecat odata din Kenya in loc sa ajung acasa am ajuns in Rusia, erau alte vremuri!