Cum sa iti faci acasa niste rafturi ieftine pentru carti|Sfaturi practice

Asa cum am zis acum cateva zile, pentru ca aveam nevoie de niste rafturi pentru carti, m’am hotarat sa le fac in regie proprie in primul rand pentru ca nu aveam nevoie de nimic fancy, nimic complicat si in al doilea rand sa fac niste economii ca pe aici pe la capitala iti cer astia niste banii de vorbesti singur.

Asadar dupa ce am vorbit cu prietenul Marean, m’am dus pe la magazinele de bricolaj de unde sa cumpar ce am nevoie, mai exact niste scanduri fasonate, dibluri, suruburi autofiletante, coltare, ceva lac si alte minuni necesare, urmand ca suportul tactico-tehnic de atac sa il rezolvam dupa.

De gasit am gasit niste scandura gata fasonata la Dedeman …

De unde am ales varianta de 1200mm lungime, 250 mm latime si grosime de 18mm pentru a fi usor de transportat si manipulat fara a fi nevoie de alte ajustari ulterioare. Mi’ar fi convenit ceva la 1500mm lungime, dar nu am gasit decat ori la1200mm, ori 2000mm, cea din urma varianta nefiind ok, ca trebuia sa tai din ea vreo 500mm care ar fi fost automat pierdere aiurea. Asa ca, am ales 8 scanduri de 1200x250x18 …

De aici am plecat mai departe la raionul cu elemente de fixare, de unde mi’am cumparat niste coltare metalice de culoare maro, dibluri de beton de 80mm, suruburi autofiletante de lemn si tot ce mai era necesar pentru fixarea lor pe perete. Ca paranteza, va recomand sa fiti foarte atenti la cantarul de aici care are prostul obicei sa cantareasca si sa estimeze in plus numarul de bucati, eu m’am prins usor de asta luand in general un numar fix de suruburi si nu ango cum faceau altii de pe acolo! Am raportat chestia asta si la casa, unde dupa ce le’a numarat mi’a dat dreptate, nu stiu daca s’a rezolvat ceva insa va recomand atentie cand le cantariti, pentru ca va puteti tepui destul de serios mai ales la cantitati mari, la mine abaterea fiind de 1 surub la 20buc, adica 0,5% in plus la pret, ceea ce nu este putin deloc mai ale daca vorbim de achizitii de cateva sute de lei!

De la raionul de lacuri si vopsele am cumparat doua cutii de lac colorat de la Policolor ca asta de aici, si o rola de vopsit cu lac ca asta de aici. Le’am incarcat pe toate in masina cea incapatoare …

Si le’am adus acasa. De aici incolo a inceput distractia pregatirii rafturilor pe care le’am vopsit pe balcon dupa ce m’am asigurat ca am deschis larg toate geamurile si am pornit si ventilatia …

Dupa ceva vreme, efortul a dat rezultate si cam asta mi’a iesit …

Adica ceva ce din scandura bruta s’au transformat in niste frumoase blaturi de mobila. M’a surprins calitatea foarte buna a lacului de la Policolor (Fabricat in Romania! smile ) care a acoperit totul dintr’un singur strat desi lemnul a absorbit destul de mult si repede lacul aplicat. Lucrul asta il spun in lumina experientei cu alte lacuri muuuult mai scumpe si laudate, care fie nu acopereau ok, fie dupa uscare incepea sa crape chiar daca dadeai un singur strat subtire.

Dupa o noapte in care le’am lasat sa se usuce, a doua zi a venit Marean cu o masina de gaurit cu rotopercutie sanatoasa de la DeWALT care a trecut prin betonul ala armat atat de usor si am fost atat de impresionati de ea, ca pana sa ne prindem, am reusit sa dam gresite vreo 3 gauri prin pereti!  rofl Da nu a fost panica man, am mers pe balcon, am fumat o pipa si ne’am intors proaspeti unde in scurt timp ne’am lovit de o alta belea: lipsa unei surubelnite electrice/filetante/autofiletante si cum i’o mai zice, ca sa fixezi diblurile alea in beton cu surubelnita manuala fiind bataie de joc ca timp si efort. Nici de data asta nu a fost panica man, am sunat un alt prieten care a venit cu un arsenal intreg de scule si s’a oferit si el sa dea o mana de ajutor mai ales la partea cu alinierea rafturilor care a fost oricum cea mai dificila si enervanta parte. Cu bune cu rele, cu ceva tigari fumate si beri golite responsabil, intr’un final ne’am putut lauda cu rezultatul asta …

Adica niste rafturi mai mult decat decente, suficient de practice si elegante prin simplitatea lor…

Le’am ales ceva mai late pentru ca o sa pun pe ele si niste albume si o colectie de carti in format mare, dar voi puteti alege si varianta de 200mm latime, in loc de 250mm daca le vreti in felul ala. In plus de asta, genul asta de rafturi se preteaza cam pentru orice aveti nevoie sa puneti pe ele, nu neaparat doar pentru carti. Le’as fi adus eu mai multe imbunatatiri estetice daca as fi avut la indemana sculele mele de acasa, dar au iesit foarte ok si asa, in realitate aratand mult mai bine ca in poze.

Ca si costuri totale, cu toate cele 8 rafturi gata puse sus am ajuns undeva la 300 lei plus berea aferenta, pe care Marean a ramas sa o bea in alta zi ca venise cu masina in ciuda tuturor insistentelor mele. no laugh Daca ar fi fost sa le cumpar gata facute, la prima strigare, estimarea unora era in jurul a 1.000 lei si cam maraiau la faza cu montarea. In concluzie, consider ca afacerea a fost una mai mult decat decenta, in ciuda unui mic efort care a meritat la final.

Daca mai aveti alte intrebari sau curiozitati le astept la comentarii, eu acum doar am sa ii multumesc prietenilor Marean si Adi pentru ajutorul acordat sa iasa treaba buna cum a iesit! smile

Update: Si incarcati cu carti, au dovedit ca rezista fara nici o problema …

 

14 comentarii la „Cum sa iti faci acasa niste rafturi ieftine pentru carti|Sfaturi practice”

  1. Buna treaba, da’ pen’ ca sunt carcotas; trebuia cate 3 suporti la fiecare raft si lacul doua maini, dupa prima mana, dat cu un smirghel potrivit pentru ca la ultima mana sa capete luciu si nici sa nu crape.

    Răspunde
  2. Tu carcotas? Pai fi atent ce le’as mai fi facut eu:

    – as fi finisat si rotunjit putin fiecare muchie;
    – as fi rotunjit usor capetele blaturilor;
    – inainte de aplicarea lacului le’as mai fi dat o finisare.

    De ce nu am facut toate astea? Dintr’un motiv simplu: nu am avut sculele necesare si chiar sa le fi avut, intr’un balcon de bloc cu un spatiu destul de redus mi’ar fi fost foarte greu sa fac toate astea, mai ales din pricina prafului de lemn rezultat, plus manipularea si fixarea aproape imposibila in primul rand datorita gresei de pe jos care mi’a dat de lucru, alunecand in draci si la putinele lucruri pe care le’am facut. Acasa, in curte era cu totul alta treaba si asa as fi facut, dar aici m’am limitat la ce am putut face! smile

    In rest, iti dai seama ca te asteptam ca pita calda, chiar barfeam cu Marean ca trebuie sa iasa cat de cat ok ca o sa vina oricum Vasile aka ghimpele cu ceva de carcotit … si asa a si fost! laugh

    In ce privesc suportii de raft: 3 erau inutili! Am ales suporti grosi in carne si automat solizi in constructie pentru a putea sustine fara probleme greutatea la care urmeaza sa fie supusi. In plus de asta, la o lungime a scandurii de 1200mm, am ales sa ii amplasam la o distanta de 350mm/500mm/350mm. Avand de a face cu scandura masiva si nu cu pal de proasta calitate, sustinerea pe cei maxim 500mm de pe mijloc cu o greutate estimate de ~10kg, este mai mult decat decent ca sustinere. Suportii i’am montat in peretii de beton cu 2x dibluri de 80mm, practic si daca erau banci de sezut pe ele ar fi tinut fara nici o problema. laugh

    In ce priveste lacul, eu asa l’am vrut! Un lac mat dat intr’o singura mana, care a intrat in lemn scotand in evidenta foarte frumos structura naturala a lemnului. 2 straturi l’ar fi inschis mult prea mult si i’ar fi dat si acel luciu nenatural, nu am vrut asta.

    Multumit de explicatii?! laugh

    Răspunde
  3. :Aplauze furtunoase: , comisia de receptie este pe deplin multumita de explicatiile tovarasului Ice. Pe viitor recomandam o mai mare atentie in respectarea normelor de protectia muncii si PSI, spor la treaba tovarasi!

    Răspunde
  4. Smirghelul e foarte decent pentru finisat frumos marginile si colturile. Si rapid. Per total ai procedat bine.
    Personal nu sunt foarte incantat de suportii aia, dar isi fac treaba si oricum nu prea se vad dupa ce ai pus cartile.
    Sa fii atent la flambarea scandurilor in timp. O sa se intimple probabil.

    Răspunde
  5. Ai vazut Stimabile, Jules a observat si el suporti si ti-a zis-o si p’aia cu flambarea, adica ce spuneam eu cu 3 suporti pe raft.

    Răspunde
  6. No eu ce sa va fac … aceiasi suporti ii am in camara de 3 ani cu borcane de muraturi si alte ghizmouri si tot la fel sunt si azi! laugh Am zis ca e ok si aici! laugh

    @Jules: la glantzpapir era treaba de chinez batran … sa fim seriosi, inca nu am atins nivelul ala de ZEN! laugh E bun si asa, cartile stau, arata bine … pentru 300 lei am zis ca e ok si restul de pana la 1500 sa ii beau! laugh

    Hai noroc! laugh

    P.S. In realitate arata mult mai ok ca poza aia doar pe o latura … asa cum am zis si in postare! smile

    Răspunde
  7. Daca vrei ceva sa ti’se potriveasca undeva exact cum iti doresti tu, tot trebuie sa le faci tu sau la comanda undeva pentru ca sa iti iasa asa cum iti doresti fix in spatiul ala, plus ca la Ikea (vorba lui Vasile, ar fi trebuit sa mi’le dea moka la cata reclama le’am facut laugh ) erau de doua ori mai scumpe si de o calitate net inferioara. smile Am vazut asta acum cand m’am dus sa testez vestitele chiftelute …. sa fie la ei! bad laugh

    P.S. Proiectarea si vopsirea a fost partea cea mai rapida, intr’o ora au fost gata rezolvate, montarea lor efectiva a fost cuiul lui Pepelea, lucru de care nu scapai nici daca le luai de la Ikeaua! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura