Din ciclul: prost sa fi, smecher ca esti

De ce nu vreau sa ma tatuez …

Lectiile de smecherie pe care ni’le tinea candva ION Fecali incep incet incet sa paleasca sub mirosul greu al al anilor de puscarie pe care ciobaneii de altadata vor fi nevoiti intr’un final sa ii faca. Mi’a iesit cu rima … desi nu intentionam. Totul evolueaza … inclusiv smecheria … pentru ca la fel cum hotii de genti din supermarketuri de altadata si’au rafinat tehnica si iti iau elegant cosul cu tot cu geanta (acoperiti fiind de o banala „confuzie” de cosuri) … tot asa si gainarii smecheri de altadata s’au lasat de gainarii si au trecut la lucruri serioase. Unii au evoluat … altii au inceput sa umple puscariile … ca deh … in ziua de azi nu mai sperii pe nimeni cu pumnul.

Toata evolutia asta imi aduce aminte de America anilor ’20 (’90 la noi), cand societatea era terorizata de orice smecher cu pumnul mare … pentru ca pana prin anii ’40 acestia sa fie eliminati rand pe rand si inlocuiti de o elita de smecheri mult mai evoluati care au trecut de la gainarii la lucruri serioase ascunse bine sub perdeaua unor afaceri cat se poate de legale care mai tarziu i’au ajutat sa treaca la cel mai inalt grad de smecherie: Guvernul. Prin acest proces de triere de pare ca au inceput sa treaca si smecherii de la noi … unii pot spune in gura mare: STATUL SUNT EU! in timpul in care altii invata ca STATUL la puscarie devine obligatoriu … si sa mai zici ca nu am avut noroc cu Basescu?! laugh

Am luat doar ca exemplu America, doar pentru ca este unul mai recent … prin acelasi proces insa au trecut la un momendat cam toate statele „civilizate” de astazi.

As indrazni sa spun ca suntem pe drumul cel bun … pentru ca oricat de bizar ar suna … inchegarea unei Mafii ce se bazeaza pe o elita ierarhica bine delimitata aduce intr’un final stabilitate si ceva prosperitate si pentru prostime … pentru ca in modul asta se termina si razboaiele bandelor prin care trece Romania de vreo 23 de ani deja … iar smecheri evoluati pot face din orice smecherie o afacere pentru ca ei sunt cei care decid delimitarile. 😉

Un comentariu la „Din ciclul: prost sa fi, smecher ca esti”

  1. Chiar dacă „suntem pe drumul cel bun”, nu suntem fiindcă am vrut noi, ci pentru că aşa trebuie.

    A existat o perioadă în care se puteau face afaceri şi pentru cei dispuşi la asta şi furtişaguri într-un mod mai simplu – dai şpaga, scoţi actul falsificat, cumperi pe bani de cornuri etc – şi care nu se limita la România. Rusia oligarhilor, Turcia negustoriei cu valiza şi America epidemiei crack-ului nu erau foarte diferite prin gradul de necivilizaţie.

    Perioada aceea s-a încheiat prin 2006 – cum spunea Moldoveanul Născut în URSS Vasile Ernu, a trecut „epoca piraţilor” şi a început era „capitalismului birocratizat”.

    ~Nautilus

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura