Se intampla lucruri tot mai faine pe aici prin sat, lucruri care nu au de a face cu autoritatile mult prea preocupate cu drenarea fondurilor spre interese obscure si campanii electorale, ci lucruri facute de oameni pentru oameni, printre care si un concert sustinut de pianistul Bogdan Vaida in cadrul proiectului Classic Unlimited.
Despre Classic Unlimited
„Classic Unlimited este un proiect care vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Facem asta printr-o abordare diferită a publicului și-a concertelor noastre, concentrându-ne pe muzică și pe mesajul din spatele acesteia.
Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Acestea sunt lucrurile care fac muzica universală deoarece vin din experiențe reale de viață pe care toată lumea le știe și le-a trăit. Cu toții am experimentat frumusețea naturii, bucuria dansului, plăcerea jocului, gustul dulce al succesului, precum și amărăciunea înfrângerii, teama de tot felul sau durerea de a pierde ceva sau pe cineva drag. Ne putem regăsi în muzică, putem învăța din ea și, mai important, ne putem redefini prin ea.
Așa cum muzica vine din viață, credem că este numai firesc ca aceasta să fie auzită și cântată acolo unde viața se întâmplă. Poate fi un birou, un atelier, un magazin, o fabrică, precum și un muzeu, o bibliotecă sau o sală de concerte, în orice loc în care sunt oameni dornici să asculte muzica și să o înțeleagă.
Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (care înseamnă ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri din Germania și Elveția în care se derulează viața de zi cu zi. În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit cum nu se poate mai bine, formatul deschis și neconvențional al concertelor reușind să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică.”
asa suna descrierea de pe pagina oficiala a proiectului.
Ce e fain la proiectul Classic Unlimited, dincolo de descriere
In primul rand ca este un proiect demarat in 2015 ca o initiativa de sustinere si promovare pentru mase a muzici clasice in locuri si spatii total atipice si neconventionale la care accesul este liber si se face in baza unor rezervari, donatiile find benevole, nu obligatorii. Doi ani mai tarziu, odata cu implicarea Asociatiei Fapte, proiectul a ajuns si in Romania, iar din 2017 si pana azi, acesta s’a concretizat in mai multe concerte sustinte prin tara de pianistul Bogdan Vaida, un student al Academia de Muzica din Cluj care in anul II de facultate (2002) a plecat cu o bursa Erasmus la „Musikhochschule” in Freiburg (Germania), unde s’a stabilit ulterior.
Diseara voi fi Classic Unlimited
Si ma voi bucura de o ora si jumatate atat de talentul acestui om care face lucruri pentru oameni, cat si de un fabulos repertoriu de pian:
♫ Intermezzo de J. Brahms
♫ Salomé, seria Femmes de Légende de Mel Bonis
♫ Mélisande, seria Femmes de Légende de Mel Bonis
♫ Nocturna op. 6 nr 2 de Clara Schumann
♫ Scherzo op. 14 de Clara Schumann
♫ Impromptu op. 90, nr. 3 – F. Schubert
♫ Andante spianato și Marea Poloneză a lui F. Chopin
♫ Preludiu Op. 23, nr. 6 al lui Rachmaninoff
♫ Ansia (Tuono, Polso, Zoppo, Strega, Sogno) de Anamaria Meza
♫ Gaia de Ciprian Gabriel Pop
Opinie personala
Desi multi n’ar crede ca exista interes si pentru asa ceva, ci doar pentru Vijelie, Jador si alti tanguitori ai neamului, locurile la concertul ce va avea loc pe aici pe la noi prin sat au fost rezervate in timp record, de un numar record de doritori, fapt comunicat de organizatori ca o mare surpriza, acesta find al doilea concert organizat aici. Pe de alta parte asemenea initiative nu fac decat sa demoleze mitul ala care zice ca se promoveaza ceea ce vor oamenii, respectiv ca toti oamenii mananca rahat cu mare pofta in vremea in care se strica fripturile pe masa. Asta e una dintre cele mai mari tampenii si manipulari din ultimi ani, lucru verificat si cu ocazia voluntariatului la care am participat luna trecuta si unde am putut observa destul de usor ca exista o destul de mare masa de oameni avizi de arta, cultura si divertisment de buna calitate si nu doar de balciurile de zilele oraselor, unde cel putin unii oameni se duc si pentru ca nu le ofera nimeni o alta alternativa.
Asadar, in loc de final va fac o recomandare: daca aveti sansa, nu ratati un asemenea concert!
Faina idee, imi pare rau ca nu sunt prin zona, auditie placuta!
Multumesc, poate te nimeresti data viitoare. 😉
Mda, sa zicem. Raman totusi la ideea ca muzica clasica nu e pentru toata lumea si de aceea nu e prizata de toti. Daca ar fi asa ar fi ascultata peste tot. Si nu se intampla asa nu pentru ca n-ar fi promovata ci pentru ca nu e de nasul oricui. Sa nu se inteleaga ca cred ca snobii care merg la Atheneu sunt toti melomani ai muzicii clasice. Nu, cei mai multi se duc doar sa fie vazuti. Sunt convins ca si in cazul descris de tine, foarte multi se duc din aceeasi pricina, urmand ca apoi sa se clateasca acasa cu o ciorba de manele, ca sa-si revina in simtiri. Poate niste copii sa profite totusi si sa porneasca in viata pe acest drum da’ aia vor fi doar exceptiile care confirma regula. In fine, auditie placuta si scuze daca am fost cam acid. Asta e parerea mea sincera.
Nu zic ca poate nu ai dreptate, dar in cazul dat te inseli pentru ca nu e nimic de afisat, e un altfel de spectacol unde nu e nimic de afisat. In rest, idea ca muzica clasica nu este pentru oricine e o preconceptie din punctul meu de vedre, muzica e muzica pentru oricine ii place muzica iar cea clasica are fani ei ca orice alta muzica, asemenea evenimente find mai mult decat binevenite in comunitati pentru ca satisfac atat nevoia unora de a se bucura de genul asta de muzica in masura in care le deschide altora o poarta inspre ea, devenind in felul asta accesibila publicului larg dincolo de salile clasice de concerte unde nu foarte multa lume isi permite sa plateasca un bilet. In rest iti respect opinia si o iau ca atare.
cib, nu fi rău
…
I was feeling kind of seasick
But the crowd called out for more
The room was humming harder
As the ceiling flew away
When we called out for another drink
The waiter brought a tray…
…
Nu sunt. https://www.youtube.com/watch?v=FHNLdHe8uxY
Sau: https://www.youtube.com/watch?v=h4BWM7-Diek
Oare ce-ar alege stimatul auditoriu?
depinde de context .
Pentru un bob de speranta:https://www.youtube.com/watch?v=rxuSdBDib-s
La porțile Kievului
…
https://www.youtube.com/watch?v=r3-z_KKsYhA
Cand e moca toată lumea da năvală… Audiție plăcută.
Stai linistit ca am organizat si un electroparty cu DJ cunoscuti, n’au venit nici jumatate cati au venit azi! Stiu, si eu am fost surprins.
Sună interesant acest proiect, e altceva spre deosebire de evenimentele care se organizează la ora actuală.