Dupa 7 ani si 1,5 miliarde de Euro …

Domm’ul de la Cernobal care urmeaza sa impiedice emanatiile de radiatii pentru cel putin 100 de ani de acum inainte, a fost in sfarsit terminat.

In 1986 imi aduc aminte ca trebuia sa ma duc in tabara la mare, unde nu am mai ajuns in urma accidentului de la Cernobal, efectele dezastrului fiind minimizate de regimul comunist de atunci, iar ca masuri nu imi aduc aminte sa fi fost facut mare lucru pe la noi ca masuri de preventie, iar o statistica despre cate ne’a afectat nu exista nici macar in ziua de azi, desi specialistii in oncologie banuiesc ca explozia cazurilor de cancer din ultimi ani ar fi intr’o stransa legatura cu valul de radiatii de atunci si in toti anii de dupa cand sarcofagul initial a cedat dupa scurt timp, iar emisiile de radiati au continuat sa existe.

Sa speram ca genul asta de tragedie nu va mai fi repetata niciodata desi Fukusima ramane un alt eveniment cel putin la fel de tragic.

Cine isi mai aduce aminte de acea perioada? smile

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

9 Responses

 1. evenuta says:

  Cand s-a intamplat eu eram profesor-inginer la un liceu si am scos pe fereastra laboratorului de fizica un contor geiger-muler. Se auzea ca o emisiune de pe Europa Libera bruiata de comunisti.

 2. ice4you® says:

  Sa ne mai miram atunci ca a ajuns cancerul la fel de comun ca o banala gripa?!

 3. the_sniper says:

  Așa e maestre ICE.Eu aveam 5 ani pe atunci…sa speram ca am tras un loz norocos.Cat despre virulenta cu care se manifesta cancerul și altele asemenea,îmi vine rău și sa m-a gândesc…mai ales ca avem decedați in familie in urma molimei acesteia,unii de tineri…Doamne ferește…
  Și totuși nu pot sa nu remarc evidenta legătură.

 4. ice4you® says:

  Partea proasta e ca anul trecut am mai avut parte de un nor de asta bogat in Cesiu 137, recunoscut mai mult sau mai putin voalat de catre autoritati, un urma unor puternice incendii de vegetatie din zonele afectate de la Cernobal. Locul ala, in ciuda anvelopari viitoare, ramane in continuare o sursa permanenta de pericol pentru noi si generatiile actuale si nu ma pot gandi cu o oarecare groaza cate asemenea locuri vor mai exista dupa inchiderea centralelor nucleare ce inca functioneaza in momentul de fata.

 5. cola says:

  cesiul ala e misto, ca se aseaza pe oase in loc de calciu .. le intareste si mai si beculesti in loc de luminitele de craciun .. s-a dat cu niste sare iodata in populatie , dar era tardiv .. oricum lumea baga in nestire imediat dupa cu drob de miel (era si pastele in aceeasi perioada) – ala chiar ca lumina noaptea daca erai un pic atent .. intre timp mierlim cu spor din Nspe motive – nu putem pune totul pe seama cernobalului la 30 ani distanta ..

 6. SoboLAN says:

  Daca urmariti canalul Veritasium pe YouTube, o sa recunoasteti acest video. Daca nu, enjoy: https://www.youtube.com/watch?v=TRL7o2kPqw0 . E cu fondatorul canalului in timp ce petrece cateva ore in Chernobil. Merita vazut.

 7. Radu says:

  eram prea mic sa realizez ceva, iar Fukushima in mare parte s-a disipat in Oceanul Pacific. Oricum fosta URSS este plina de astfel de locuri, am inhalat radiatii si de la incendiile de padure din Ucraina si de la alea mari de tot din Rusia.
  Am inteles de la cineva ca cei aflati in zona montana in perioada aprilie-iunie 1986 au patit dupa tot felul de boli.

 8. ice4you® says:

  Nivelul de Cesiu 137 masurat in ’86 intre 0-10m a fost de cu pana la 10x mai mare decat limita normala, animatia este prezentata mai sus. Deci nu a scapat nimeni in cele 2 blestemate saptamani cat ne”a bantuit.

 9. Vasile says:

  Animatia aia e criminala, numai pe noi a stat norul ala la un moment dat .
  Cata despre Fukusima si acum varsa in Pacific milioane de litri de apa radiata, zilnic, e jale acolo da toti tac si inchid ochi pentru ca interesele financiare din zona sunt imense. Incet, incet “ziua socotelilor” se prefigureaza, deja tot mai multi amesteca in cazanele cu smoala