Germania renunta la subventionarea regenerabilelor si sterge de pe harta o localitate pentru noi investitii in carbune

Schema subventionarii energiei regenerabile in Germania din ultimi 24 de ani, a pornit de la ideea stimularii investitiilor in acest sector, pana cand a ajuns sa fie paradis tot mai nesustenabil pentru investitiile in fotovoltaice, biogaz si eoliene, schema subventionarii prevazand un pret fix de livrare a energiei in retea, investitorii find protejati prin aceasta schema mascata de subventionare de la bugetul de stat de fluctuatiile de pe piata energiei, ei incasand un pret fix generos pentru energia furnizata in retea, la care se mai adaugau si deducerile de taxe. Potrivit unul proiect aflat in lucru, guvernul Germaniei urmeaza sa modifice aceasta schema de subventionare care a devenit nesustenabila, producătorii de energie urmand sa primeasca un sprijin unic acordat o singura data pentru costurile lor de investitii in loc de un pret garantat pentru energia pe care o produc, se arata intr’un document al Ministerului de Finante al Germanie, potrivit Reuters.

Subventiile au fost criticate de multa vreme de partidul liberal FDP

„Obiectivul este de a muta extinderea noilor surse regenerabile de energie către subvenţii pentru costurile investiţiilor”

se arata in document, parte a acordului coalitiei de guvernamant pentru bugetul de anul viitor.

„Această trecere la subvenţiile pentru costurile de investiţii pentru energia regenerabilă este o adevărată revoluţie în politica energetică”

a declarat pentru Reuters, Lukas Koehler, liderul adjunct al grupului parlamentar FDP.

Guvernul german a dat unda verde investitiilor necesare deschiderii unei noi mine de carbune

Un sat din estul Germaniei, Mühlrose, va disparea pentru a face loc unei noi mine de carbune. Cei 200 de locuitori trebuie sa isi parasească locuintele, satul urmand sa fie sters de pe harta Germaniei, in locul lui urmand sa apara o uriasa exploatare de suprafata a lihnitului ce va servi companiei de productie de electricitate Lausitz Energie Bergbau AG.

„Toată lumea vorbeşte de tranziţia energetică dar aici decidem numai în funcţie de interesele companiilor”

a declarat pentru Bloomberg, Jadwiga Mahling, pastor protestant al prarohiei care urmeaza sa dispara definitiv de pe harta.

Un parc eolian din Germania a fost demontat pentru a extinde o mina de carbune

Acesta decizie a Germaniei nu este prima de acest fel, turbinele eoliene din apropierea minei Garzweiler din statul Renania de Nord-Westfalia, conduse de gigantul energetic german RWE, find demontate  pentru a face loc unor mai multe exploatari de lignit.

Cum se explica pretul mare la energie la nivel european, in ciuda investitiilor de sute de milarde de euro in acest sector

Dincolo de dovedita ineficienta a acestor forme de productie de energie in lipsa unei echilibrari cu ajutorul productie clasice de energie, investitiile de sute de miliarde de euro care au fost facute in ultimi 20 de ani sunt inghitite de preturile in crestere la energie, paradox ce nu este explicat de nimeni. Dincolo de povestile verzi si subventiile mascate care au tinut si inca mai tin in viata aceste investitii, se afla o schema de jaf speculativ extrem de bine elaborata, care a avut ca model o schema patentata in Ucraina si importata ulterior si in spatiul european. Pentru a afla care este acesta schema si cum functioneaza, va recomand sa cititi acest articol (in doua parti) care a fost bine scris si documentat, in care este descrisa intreaga schema de fraudare cu lux de amanunte.

Concluzie

Odata cu semnalul dat de Germania cu privire la renuntarea actualei scheme de subventionare a productiei de asa zisa „energie verde”, viitorul acestor investitii se arata unul in care, dupa 20 de ani de huzur, acesti investitori se vor trezi in fata realitatilor  pietei concurentiale unde investitiile lor se vor afla in bataia vantului, la propriu! Practic, in anii care urmeaza vom asista la falimente in masa, primii find micii investitori care nu vor putea sa se autosustina pe o piata concurentiala acerba unde vor avea de a face cu speculatiile din piata de energie, ce functioneaza dupa schema de jaf descrisa mai sus. Presimtind acest pericol, loobysti „energiei verzi” din Germania, s’au si grabit sa traga un semnal de alarma in acest sens:

”Trecerea radicală la subvenţiile pentru costurile de investiţii riscă incertitudinea pieţei şi reticenţa investiţiilor, care ar putea pune în pericol masiv obiectivele ambiţioase de expansiune”

a declarat Simone Peter, şefa lobby-ului german pentru energie regenerabila BEE.

Adica cu alte cuvinte, daca Germania isi retrage sprijinul guvernamental, se vor duce dracului toate miciunile si povestile cu „energia verde”, care fara subventii nu are cum sa supravietuiasca, aceste subventii find motivul pentru care pana acum acest gen de investitii pareau rentabile. Probabil ca o vreme, loobystii vor mai reusi sa blocheze o asemenea lege, insa odata cu cresterea necesarului de subventii datorita extinderii investitiilor de acest gen, nu este decat un deznodamant amanat, la care vor ajunge mult mai repede tarile mai mici si mai sarace, cum este si Romania, unde siguranta energetica a fost dusa deja in pragul colapsului!

19 comentarii la „Germania renunta la subventionarea regenerabilelor si sterge de pe harta o localitate pentru noi investitii in carbune”

    • Sustinerea aia financiara a jpecarilor din #GreenEnergy era usor de facut cata vreme luai de la rusi gazele la pret de dumping si pe langa consumul intern, le vindeai cu de 3-5x mai scump la fraierii din estul Europei, unde intre timp le’ai pus la pamant sistemul energetic. Fireste, vorbim doar despre niste #coincidente. hi

      Răspunde
      • Este exact cum spui. 💯
        Acum importa de la muricani cu de 3-4 ori mai mare pretul si mai fac, ceva shmecherii de primesc gaze rusesti prin intermediari, sa compenseze. smile

        Răspunde
  1. Fără prețuri mari, capitalismu nu merge. Totu arată mai bine da, obrazul subțire, cu cheltuială se ține. Asta e toată filozofia. După mine e o idi0țenie filozofia asta

    Răspunde
  2. Eu sunt curios cand ne vor spune ca daca radem sute de mii de hectare si le umplem cu fierarie si sticlarie, incalzim de fapt Pamantul si-l otravim si mai tare.

    Răspunde
  3. Gurile rele spun ca se stia in nemtia de dinainte de gaurirea conductei de gaze dar au mers pe burta sa le iasa pasenta cu green-deal.
    Nu mai zic ca robinet si fata cu prajiturele au dat pe fata cam ce intentii aveau. smile

    Răspunde
  4. Când Tesla a vrut să-și extindă fabrica de mașini (electrice!) din Berlin și a trebuit sa taie niște copaci pt asta, au urlat ca disperatele ONG urile eco-teroriste, a fost scandal monstru, sa salvam planeta și sa nu lăsăm sa taie acei copaci și Tesla a cedat parțial.

    Acum, ca doar ca taie niște copaci, ci rade de pe fata pământului un întreg sat ca să extindă o mina de cărbune, care cărbune e pe depaaaaarte cel mau poluant combustibil, acum ONG urile eco-teroriste tac mâlc și nu e absolut niciun scandal. Acum nu mai „salvează planeta”

    Ceva e putred rău de tot cu toată dementa asta eco și o senzație ffff puternica ca noi, oamenii obișnuiți, suntem luați de ultimii idioți.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura