Mister ICE a scris un post despre asta, dar a atins doar tangential.
Hai sa analizam la rece. Grecia a avut mari problem inca din anii 2000. Ca tara ea se bazeaza doar pe cateva sectoare: turism, comert cu bunurile altora, putina industrie si agricultura. O imensa bula imobiliara s-a dezvoltat atunci si a fost amplificata de JO din 2004. Adaugati la acest mix evaziunea fiscala, slaba administrare a finantelor statului si o populatie active in scadere numeric si aveti un mix exploxiv. Criza declansata cu caderea bancii Lehmann in 2008 a dus la scaderea masiva a turismului, la scaderea exporturilor si la diminuarea veniturilor. In aceste conditii tarile meditaraneene PIGS au fost lovite zdravan datorita dependentei lor de o economie nationala dependanta doar de cateva sectoare, Irlanda fiind in cu totul alta liga ca probleme. In aceste conditii guvernele din aceste tari, de dreapta in cazul Greciei, au recurs la massive contractari de imprumuturi si emisiuni de eurobonduri pentru a finanta deficitul bugetar. In cazul Greciei imprumuturile au fost insa extreme de oneroase, in sensul ca FMI si UE , mai exact austeristii de acolo, in frunte cu gauleiter Merkel(adevaratul lider UE, aia de la Bruxelles sunt de décor), au impus un program de austeritate absolut criminal, cu NOI pe post de cobai.
Iar Grecia find in zona euro nu a avut si nu are o politica monetara suverana. Iar austeritatea a dus la un dezastru economic care la randul lui a dus nu la disciplina bugetara si fiscala ci la un dezastru fiscal-bugetar.
„The problem has been that severe spending cuts in an economy with no independent monetary policy and no ability to devalue lead to severe economic contraction, which in turn means that a large part of what’s gained fiscally at the front end gets lost via reduced revenue. This isn’t the fault of the Greeks, it’s basically a design flaw in the euro itself.” – Paul Krugman, NY Times.
Mult prea tarziu FMI si-a dat seama de acest adevar, care era clamat de reputati economisti:in criza austeritatea adanceste criza sau, daca are efect, vindeca efectele nu si boala.
In aceste conditii, pe BANII nostrii, s-a produs intre 2010 si 2012 o MARE inselatorie, in sensul ca banii oferiti acestor tari, inclusive Grecia, au folosit la salvarea creditorilor private, in special banci francize si germane, fara a oferi cu adevarat Greciei posibilitatea restructurarii datoriei. Pentru ca aceste tari, dar in special Grecia si Spania, erau insolvente. Si atunci s-a dat ban public ca privatii sa scape, ca , vezi Doamne, cade sistemul bancar european. Daca aveti rabdare cititi aici si aici, este instructive cum suntem fututi in gura pe banii nostrii ca jmecherii de bancheri sa scape.
Azi datoria Greciei este 75 % LA FMI, ECB SI UE. ADICA DE FAPT ESTE DETINUTA DE NOI TOTI. Iar restul se afla la banci elene, cetateni eleni si banci private europene si americane. Si asta este doar datoria publica! Pe totul, datoria externa totala a Greciei este 3.3% din valoarea zonei euro.
Cearta actuala porneste de la doar …2 miliarde euro deficit. Se cer masuri dure, pe care Tsipras, guvernul si Parlamentul elen nici nu mai vor sa auda.Iata de ce:
„When a restructuring did occur in 2012, it was on the creditors’ terms, which was why Greek pension funds lost 60 percent of their value. And that, of course, is a major reason why Greek pensions are in such terrible trouble today.
In 2010 Greece had to swallow an austerity program that would be — as Poul Thomson of the IMF promised the IMF Board — “tough, difficult, and painful.” Although the program called for an unprecedented “fiscal adjustment” of 16 percent of GDP, it also predicted that Greece would suffer a fall of GDP on the order of only 5 percent, to be followed by recovery beginning in 2013. Meanwhile the debt-to-GDP ratio would rise to 150 percent by 2013 and decline thereafter. In fact, the fall in Greek GDP was five times as large, the debt-to-GDP ratio today stands above 180 percent. And there has been no recovery at all.”.
S-a crezut in 2012 ca Grecia va pierde doar 5% gdp. Azi stim ca pierderea a fost de 25% si ca pensile deja au pierdut 40%, iar azi se cere din nou taierea lor si cresterea taxelor la niveluri insuportabile.
Chiar in aceste zile sistemul bancar elen pare in pragul falimentului, in doar 2 zile 3 miliarde de euro fiind retrase din conturi, iar Banca Nationala a Greciei a anuntat ca va incepe pregatiri pentru a se intoarce la drahma, Iar Parlamentul elen dezbate o lege de declarare ca ilegala si odioasa datoria publica, pentru ca a fost contractata nu pentru salvarea Greciei, ci a bancilor franceze si germane.
Grecia pare sa tina o arma incarcata la tampla eurozonei: Grexit. Si nu este bluff. Iesirea Greciei ar crea o criza majora: financiara, bancara, dar mai ales morala si de imagine. Pentru ca Uniunea Europeana a fost fondata pe principia, care sunt incalcate azi senin de dirigintele Merkel. Iar eurozona s-a fondat pe criteriul ireversibilitatii euro. Iesirea Greciei ar insemna ca numeroase mecanisme europene au esuat, iar eurozona este doar un castel de carti sau un joc de Marocco(jocul ala cu betisoare).
Ca cetateni europeni sa suportam cu totii nerecuperarea datoriei Greciei este din nou o palma, dar ca oameni trebuie sa intelegem ca grecii au suportat, ca si noi de altfel, destul.
Personal cred ca falimentul Greciei si iesirea ei din zona euro, iar pe termen lung colapsul eurozonei, sunt de neevitat.
Liber la comentarii!
Se insista pe o formula de salvare care s-a dovedit ineficienta,periculoasa chiar,cu mici exceptii.Se insista intr-adevar,desi sunt dovezi palpabile care indica un dezastru major la capatul acestui drum.Probabil intr-un calcul mai putin ortodox toate astea au ratiune,sens…dar acele calcule au fost facute cu populatia transformata intr-o cantitate neglijabila,o statistica rece,impersonala.
Bine ca au avut cobai pe care sa experimenteze baietii astia cu gaura-n talpa.Ar mai fi multe de zis,dar ma tem sa nu ajung sa-mi fac blogul propriu Vai de noi si de copii nostrii…
Poti scrie linistit cat vrei si ce vrei pe aici … iar daca vrei sa publici ceva … pune pe emailúl din sectiunea contact si iaca … publicam semnat de tine.
In rest … da … vai de noi si mai ales copii nostrii.