Guvernul face primi pasii inspre promovarea Romaniei prin cinematografie

Cea mai buna cale de a promova un popor si o tara este cea prin intermediul artei, la capitolul asta din pacate Romania investind mult prea putin in ultimi ani! In urma unui comunicat de azi al Guvernului Romaniei aflu cu bucurie ca IN SFARSIT lucrurile se schimba si pe la noi, la baza acestei schimbari stand o schema de ajutor de stat in ce privesc atat productii nationale cat si mari cooproductii internationale de film ale marilor case de productie, ce sunt atrase in acest fel sa filmeze in Romania si in felul asta sa promoveze frumusetile acestei tari peste tot in lume, lucru ce poate fi un mare ajutor indirect si pentru industria turismului din Romania, multe alte tari profitand de lucrul la maxim de lucrul asta, luati ca exemplu doar Dubrovnik din Croatia unde s’au filmat toate scenele „Debarcaderul Regelui” din Game of Thrones, tara al carui turism a explodat dupa lansarea filmului.

COMUNICAT DE PRESĂ

          La aproape două luni de la lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor cinematografice, iniţiativa Guvernului României de adoptare a Hotărâriinr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice s-a bucurat de interesul sporit al celor care activează în acest domeniu.

Până la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un număr de 17 cereri de finanţare în valoare totală de 110.181.175,51 lei, din care 6 au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 39.923696,37 lei. Un număr de  10 cereri de finanţare care au solicitat un ajutor de stat în valoare de 65.265.836,06 lei se află încă în analiză.

Dintre proiectele depuse sunt de evidenţiat proiectele cu participare internaţională semnificativă care au în distribuţie  actori cu succes de box-office precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage.

Proiectele cinematografice sunt în marea lor majoritate co-producţii în parteneriat cu companii din România ceea ce înseamnă angrenarea capacităţilor autohtone în crearea unor produse culturale care vor intra în circuitul internaţional. Este de subliniat că  toate producţiile vor avea pe genericul filmului şi în toate materialele publicitare, precizarea: „Film realizat cu sprijinul Guvernului României”.

Obiectivele urmărite, odată cu introducerea acestui nou mecanism de sprijin, au fost atinse de Guvern care a reușit să aducă România în prim-planul lumii artistice promovând atât peisajele, tradițiile și valorile noastre naționale, cât și specialiștii care activează în industriile creative.

Cuantumul bugetului iniţialal schemei de ajutor de stat a fost de 60 de milioane de lei, dar prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr. 101 din 23 noiembrie 2018, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 999/27.XI.2018, acesta a fost suplimentat.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză(CNSP) anunţă ca valoarea totală acreditelor de angajament aprobate pentru anul 2018 în limita cărora se analizează cererile pentru finanţare este în prezent de 232 milioane lei.

Asadar, ROMANIA are de acum o importanta sansa de a isi promova atat frumusetiile cat si traditiile la nivel international, lucru ce poate aduce dealtfel si numeroase beneficii din punctul de vedere al turismului, dar nu numai!

Pareri?

12 comentarii la „Guvernul face primi pasii inspre promovarea Romaniei prin cinematografie”

  1. Nu stiam ca Nicolas Cage joaca in Las Fierbinti .. cred ca e un remake al lui ‘gone in sixty seconds’ – dar se refera la viteza de ciordeala la orice, nu doar masini .. cool ..

    Răspunde
  2. Ba, cel mai bun exemplu la capitolul asta e China…Si astia o fac in stil mare, direct la Hollywood. Voi ati vazut ca chinezii din filmele de actiune au cam devenit baieti buni? Alt exemplu era patriotismul din filmele americane…acum, platesc mai bine chinejii

    Răspunde
  3. N’avem noi orase ca Dubrovnik, asta e adevarul… din pacate si daca am avut ceva cladiri istorice am pus pe ele „lindab” si termopane negative

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura