Halloween, o sarbatoare pagana cu nimic romanesc in ea

Istoria acestei sarbatori pagane de Halloween se pierde undeva in negurile timpului, iar originea acestei sarbatori chiar daca este una disputata, nu e deloc romanesca.

Celtii considerau faptul ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii

In aceasta zi, de 31 octombrie, Zeul Mortii aduna la un loc toate spiritele persoanelor care au murit in ultimul an si se intorcea cu ele pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.

Cei vii nu doreau a fi posedati, astfel in noaptea de 31 octombrie satenii stingeau focurile din casa lor, pentru a li se face frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

Romanii onorau aceasta zi in numele celor care nu mai sunt pe pamant

Participantii aduceau sacrificii in numele celor morti si se rugau pentru acestia. In trecut aceasta sarbatoare era pe 21 februarie, la sfarsitul anului roman.

In secolul al 7-lea, Papa Boniface IV a introdus Ziua Sfintilor pentru a inlocui festivalul pagan pentru morti, care si-a pastrat totusi originile. Mai tarziu, adica in 835, Gregory al III-lea a schimbat data pe 1 noiembrie, la fel cum este si acum. Catolicii romani si luterani obisnuiau sa sarbatoreasca in aceasta zi toti sfintii din cer, cunoscuti si necunoscuti, fiind una din sarbatorile foarte importante ale anului bisericesc.

Numele de Halloween a aparut de la termenul „hallow”, care inseamna sfant. Noaptea de Halloween era numita „Noaptea tuturor sfintilor”

Dincolo de conexiunea cu Biserica Catolica, versiunea americana a Halloween-ului deriva din credintele stravechi(dinainte de crestini).Obiceiul de Halloween a fost adus in America in 1840 de imigrantii irlandezi. Obiceiul de „trick or treat” ( te pacalim sau ne tratezi) provine nu de la celti, ci de la europeni odata cu secolul al 9-lea numit „insufletirea”.

Romanii nu au nicio legatura cu acesta sarbatoare de Halloween

Insa in timp a fost rapid adoptat si pe la noi de cativa ani, ptr ca deh, unde e rost de chef si paranghelie e loc si de noi tot timpul. La romanii traditiile in acesta perioada sunt altele si se refera in special la ceea ce se numeste Sarbatoarea Luminatiei, asa cum este cunoscuta in popor, sarbatoare care strange de sute de ani, in cimitire sute de mii de romanii care se reculeg la mormintele celor dragi. Cimitirele s-au umplut, ani la rand, de lumina si de flori tavi cu cozonaci, prajituri sau sticle de tuica. In toate orasele, portile cimitirelor s-au transformat intr-un adevarat talcioc ptr ca asa cum are romanul spirit intreprinzator a remarcat destul de rapid ca este loc de facut multi banii, astfel ca alaturi de lumanari, candele, jerbe si coroane de flori, aici mai gasesti siraguri de turta dulce si ciocolata, masti de Halloween sau alte chinezarii stralucitoare.

Mai multe despre Halloween din alta perspectiva puteti citi aici.

Cele mai castigate din aceata afacere de ziua mortilor sunt floraresele si vanzatorii de candele

Spre deosebire de alte zone pe meleagurile astea din Ardeal in aceasta seara se tine Luminatia, o sarbatoare cu origini pagane in care rudele celor trecuti in nefiinta se aduna pentru a aprinde lumanari ce sa le fie cale luminata sufletelor ce se intorc pentru o noapte pe pamant. Nu stiu cate suflete ajung sa se plimbe pe pamant, insa este vizibil e faptul ca in aceasta perioada orasul este plin de vanzatori de flori si candele, fie ambulanti fie cu tarabe imprastiate prin tot orasul. La mare cautare sunt florille toamnei, cunoscute prin zona si ca „florile mortilor”.

Nu serbez nimic in aceasta zi

Pentru mine este o zi ca oricare alta, si oricum iei sarbatoarea asta, tot pagana este, lucru care ar trebui sa ii dea de gandit oricarui crestin, sau cel putin care se considera asa!

17 comentarii la „Halloween, o sarbatoare pagana cu nimic romanesc in ea”

  1. Băboieru` , io azi cred că mă voi beruli moderat și o să evit orice breaking news, fie si de se despică cerurile.
    Am ajuns la exasperare cu mesiile scoase pe sticla televizorului la produs de rating, sătul de curvele virgine ce se recomandă ca fiind fecioarele ascunse în magazia de lemne ca să ne apere de emisiile de CO2, de premierul ce imi dă impresia de nespălat unsuros, de transpirația lui Ciucă în lupta cu un lexic de aproximativ 200 de cuvinte…. ce mai, e fix ziua aia de beruleală în care ar merge să revăd Noir , https://www.imdb.com/title ./tt14694744/ .
    Apropos, voi ce fileme ați mai văzut?

    Răspunde
      • Nu e un obicei local, e un obicei mai mult uitat, dar reamintit la știri de ziua Sfântului Andrei. Ca Dragobetele, dacă vrei… Până la Valentine nu se știa, aveam 8 martie care nu e cu sfinți și basta. Nici acum nu se serbează Dragobetele, când deja se știe… pardon Uite, Valentinul a prins pentru că se serbează la mai mulți și a fost mai ușor de preluat…El nu a dat naștere controverselor H.

        Răspunde
  2. Eu sunt haluină cu filmele de groază în octombrie. Am spus, toți suntem infectați cu diverse în fel și chip, nimeni nu a scăpat. pardon Doar că unii suntem inofensivi pentru ceilalți sau în control, nu ne-am pierdut simțul măsurii.
    Pot înțelege foarte bine copiii, e ca un carnaval cu colindat seara pe străzi…și cu dulciuri la liber. Și noi avem obiceiuri păgâne. Cred că unii reacționează exagerat vizavi de H…noi nici pe ale noastre nu le putem integra la oraș, că nu se pupă, pe când la sate e altă poveste, au farmecul lor. Mi se pare aiurea să îi văd pe adulți sărbătorind H, nefiind crescuți cu asta, la noi nu există oficial așa ceva, să vezi cartiere decorate, atmosferă generală etc. Nu merge.

    Răspunde
    • E o chestie de alegere pe care pot sa o inteleg, eu nu judec pe nimeni si nu imi bag capul cu alegerile nimanui, dar nici nu mi’se pare ok sa vad cat de agresiv este promovata mizeria asta prin scoli si comunitati, in vremea in care tot ce e autentic romanesc, e cah si retrograd, de la un an la altul pierzandu’se prin amintiri! Aici e problema si de la asta porneste si scarba mea defept si nu ca unii dau in mintea copiilor si se scalambaie ca toate alea! hi

      Răspunde
      • Eu nu la tine mă refer. Persoanele de față se exclud. blum Am văzut reacții virulente. Poate nu mă pricep, nu înțeleg, poate că eu am o problemă cu percepția. Adică, e posibil și așa și să nu realizez dimensiunea problemei.
        Nu am spus că sunt de acord să fie sărbătorită de copii, am afirmat că îi pot înțelege de ce și-o doresc. Că au și ei ochi și acces la diverse. Doar că nu merge la noi. Nu va fi nicicând la fel ca la ei. Niciodată nu am întâmpinat această problemă, nu au fost presiuni. Tristețea e că ai noștri copii nu își cunosc limba, dincolo de obiceiuri, se pierd cuvinte și cu ele și comunicarea e mai searbădă, cumva prostită.

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura