Impuscarea ilegala a ursului Arthur, schimba radical legislatia vanatorii la urs: „Impuscarea se face numai de către personalul tehnic”

In urma scandalului legat de impuscarea ilegala a unuia dintre cei mai mari ursi din Romania de catre un print amator de trofeee si a valurilor de critici venite din partea asociatiilor de protectie a animalelor si societatii civle, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunta ca a fost schimbata legislatia privind extragerea prin impuscare a ursilor care reprezintă un pericol pentru comunitati.

Impuscarea ilegala a ursului Arthur, schimba radical legislatia vanatorii la urs: „Impuscarea se face numai de către personalul tehnic”

Conform declaratiilor ministerului Mediului din Romania, dacă inainte de acest incident nefericit exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltarii, iar legislatia nu prevedea clar cine poate impusca animalul socotit periculos pentru comunitati, incepand de joi (06.05.2021) exemplarele periculoase pot fi extrase in cel mult 15 zile, iar impuscarea lor se va face numai de catre personalul tehnic al asociatiei de vanatatoare care solicita extragerea animalului considerat periculos.

„S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (…) Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (…) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”

a declarat Tanczos Barna, pentru digi24.

Ursoaicele nu vor mai putea fi impuscate in baza acestei derogari

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a mai precizat ca Ministerul Mediului nu  va mai elibera derogări pentru impuscarea ursoaicelor, in cazul exemplarelor de femele care intra in localitati urmand a fi luate masuri care privesc relocarea acestora in alte zone salbatice.

In cazul impuscarii ursului Arthur, s’a deschis un dosar penal in REM

”Există o sesizare din oficiu a IPJ Covasna, Serviciul Arme, Explozivi şi substanţe periculoase. Aşteptăm, în cursul zilei de astăzi, documentaţia şi, conform procedurii, se va da număr de dosar şi vor începe cercetările, în primă fază in rem”

a declarat pentru News.ro prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc, Valentin Teodorescu.

Opine personala

Macelul animalelor din padurile Romaniei, atat cate au mai ramas, este un lucru binecunoscut dar mereu palmat de autoritatile partase la acest lucru, reale partide de braconaj fiind organizate chiar de catre acestea in diverse zone discrete din tara, la mijloc fiind castigul unor sume ilicite destul de frumusele si probabil ca daca impuscarea ilegala a ursului Arthur nu starnea atata e multa emotie publica, probabil ca si acest lucru ar fi fost musamalizat ca multe altele de pana acum. In ce priveste aceasta modificare legislativa lucrurile par a elimina elimina o parte a nenorocirilor din padurile Romaniei, insa din punctul meu de vedere mai sunt multe lucruri de reglat la acea legislatie care este mult mai permisiva decat legislatia din alte tari unde fondul de vanatoare si vanatoarea sunt foarte strict controlate, derogarile de vanatoare la animalele protejate fiind acordate doar in cazuri cu totul exceptionale si doar acolo unde sunte necesare pentru restabilirea echilibrului fondului cinegetic. Una peste alta, revolta oamenilor de rand a dus totusi la aceasta modificare ceea ce poate fi socotita o mica victorie, moartea acelui urs nefiind una inutila ca multe altele de pana acum.

3 comentarii la „Impuscarea ilegala a ursului Arthur, schimba radical legislatia vanatorii la urs: „Impuscarea se face numai de către personalul tehnic””

  1. Adica o sa mai vedem fel de fel de locuinte distruse de ursi?! smile

    Mai ieri vorbeau ca nu este animal in natura care sa omoare ursul si ca ar trebui extrasi cativa de acolo, ca sa nu mai ajunga la populatie, in orase.

    Răspunde
    • Pai no, ce’ai zice tu daca poate facem cumva sa nu le mai taiem padurile si distruge habitatul natural pe care in mare parte din tara nu il mai au si nici nu mai extindem haotic constructiile si turismul fara cap si fara coada, ce a inceput sa ocupe tot mai mult si agresiv ceea ce pana mai ieri era zona salbatica. Eventual daca nu e cu banat, am putea sa le lasam si lacurile/raurile/paraurile de munte ca sa aiba parte atat apa cat si de hrana si nu le mai secam in urma constructia inutila si criminala de „microhidrocentrale” care au distrus si omorat hectare intregi de flora si fauna dezvoltata in jurul lor. Cred ca ar trebui sa incepem macar cu astea prima oara si asa am putea rezolva cumva amiabil problema, nemaifiind nevoie neaparata sa ii impuscam doar pentru ca au ramas fara „casa” pe care noi le’am distrus’o lor prima oara! hi

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura