In tara frunzei de artar…alegeri cruciale

Canada se pregateste azi sa voteze. Dupa 10 ani de govern conservator liberalii canadieni, condusi de Trudeau-fiul, se pregatesc sa revina la putere. Din 100 de ani de guvernamant propriu Partidul Liberal a condus Canada 69 de ani, multa vreme sub Trudeau-tatal.

Ca niciodata insa alegerile sunt la limita. Liberalii si democratii de stanga conduc , dar nu comfortabil. Crucial, se pare, este votul comunitatilor de emigranti nationalizati. Care, desi parea putin probabil, vor intoarce spatele dreptei si vor vota stanga. La fel de crucial va fi votul in Quebec, unde liberalii isi vor recastiga , se pare, pozitiile pierdute acum 10 ani.

Pentru prima oara intr-o tara G20 cetatenii nenascuti in Canada vor stabili cine le va conduce destinele si nu canadienii get-beget. Si in acest exercitiu ei vad o incununare a eforturilor lor de a emigra, de a se integra si de a deveni parte a poporului Canadian. Intre ei si o puternica comunitate romaneasca, perfect integrata in statul gazda inca din secolul 19.

Canada s-a transformat si, in mai putin de 50 de ani, a devenit o tara multietnica, multiculturala si multiconfesionala dintr-una relativ biculturala. Politica de incurajare a unei emigratii selective si axata pe calitate si nu cantitate a dat roade. Declinul demogeografic a fost inversat iar economia tarii s-a dezvoltat enorm datorita aportului de inteligenta si creativitate. Desi implicata in politica mondiala ca aliat al SUA, Canada a fost mai retinuta, mai discreta, mai calma.Cumpatarea societatii canadiene se vedein nivelul de trai extreme de ridicat.

Tema centrala a acestor alegeri este insa tocmai una legata de emigratie. Guvernul conservator a reusit in mod repetat sa se faca de ras in fata propriilor cetateni cu o politica jenanta si cateodata caraghioasa in acest domeniu. In loc sa faca fata realitatilor conservatorii s-au aratat a fi adeptii unei linii dure, intransigente. In aceste conditii pana si cei mai conservatori membri ai comunitatilor de imigranti au trecut la liberali, infuriatii de legislatia promovata de conservatori. Liberalii, cu mult calm, au anuntat ca vor reforma radical legislatia respectiva pentru a respecta ceea ce ei considera drept un dat firesc: caracterul multiethnic si multiconfesional al Confederatiei Canadiene – denumirea officiala a statului.

Personal, cred ca din ce in ce mai mult votantii nascuti in afara unui stat vor juca un rol politic tot mai mare in acel stat. Depinde de fiecare stat si societate in parte cum se vor adapta acestei noi realitati cotidiene. Si cred ca Europa nu e deloc pregatita sa faca fata unei astfel de evolutii.

Un comentariu la „In tara frunzei de artar…alegeri cruciale”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura