Toti analistii si deontologii sunt preocupati de trei luni incoace de soarta Ucrainei, desenand si prezentand harti pe la TV, analizand starea de sanatate a lui Putin, emitand teorii cu privire la intentiile rusilor de a trasa viitoarele granite, in vremea in care Macron avansa visul Frantei de a domina o Europa Federalizata in cercuri concentrice care sa cuprinda intreaga Europa in care UE sa reprezinte nucleul dur al acestei federatii cu Franta lider. In tot acest timp, Marea Britanie ca varf de lance al carambolului din Ucraina in care a investit miliarde grele in razboiul secret atat ca suport direct cat si ca logistica, incepe sa isi arate adevaratele intentii, in acest sens pregatind o sfartecare a Europei prin formarea unei aliante politice, economice si militare ca alternativa la Uniuna Europeana.
In vremea toti mor de grija Ucrainei, sfartecarea Europei se contureaza a fi marea miza reala
Conform unor informatii aparute in Corriere della Sera care citeza surse britanice, miza vizitei premierului Boris Johnson din 9 mai la Kiev a fost aceea de a presa Ucraina sa accepte propunerea de formare a unei noii aliante care ar avea ca lider Marea Britanie si ar include Ucraina, Polonia, si tarile baltice, Estonia, Letonia și Lituania, urmand sa aiba loc negocieri ulterioare si cu Turcia, si eventual alte tari eurosceptice. Decizia finala cu privire la aceasta noua alianta ar urma sa fie luata dupa summitul UE din 23-24 iunie, cand se va decide daca Ucraina va intra in UE ca membru candidat cu drepturi depline in procedura accelerata, varianta foarte putin probabila in urma opozitiei ferme a mai multe tari din UE printre care si Franta, Macron fiind dispus sa accepta Ucraina doar intr’o formula de colaborare economica.
Ingrijorarile si tensiunile cu privire la crearea unui nou Commonwealth european au detonat la Davos
Primele semne de uriase tensiuni si ingrijorare ale acestui scenariu in care Marea Britanie pregateste in secret un model de Commonwealth europena au fost si la Davos, unde ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, nu a aparut la intalnirea stabilita in spatele usilor inchise unde il asteptau pentru negocieri trei prim ministrii ai UE (Belgia, Grecia si Spania) care se aflau alaturi de presedintele bancii centrale europene Christine Lagarde, inaltii oficiali ai UE, Paolo Gentiloni si Frans Timmermas, precum si mai multi ministri de externe ale tarilor din blocul UE, fapt ce a dus la tensiuni uriase intre Ucraina si reprezentantii mai multe tari din UE prezenti la summitul Forumului Economic Mondial.
Opinie personala
Cand toata lumea o dadea cu #Slava si nimeni nu indraznea sa zica altceva, eu mi’am asumat si scris inca din prima zi a carabolului din Ucraina ca razboiul din Ucraina nu este (doar) despre Ucraina, avansand teoria conform careia miza reala ar fi o destructurarea a UE intr’o Europa a natiunilor si impartitul Europei pe zonele de influenta istorice. De atunci si pana azi, razboiul din Ucraina a intrat deja intr’o logica a lui in care oportunistii pandesc la colt si isi schimba planurile in functie atat de evolutia acestui razboi cat mai ales a oportunitatilor care apar pe parcursul sau, iar in felul asta orice eventuala intelegere dintre parti facuta la inceputul lui se duce dracului atunci cand alte oportunitati apar pe masa. Varianta in care Marea Britanie, avand suportul USA in spate, ar pregati un asemenea scenariu este mai mult decat plauzibil avand in vedere faptul ca prin aceasta miscare Marea Britanie ar reveni ca jucator important in Europa unde dupa Brexit a fost exclusa complet de la masa bogata pe care s’au cocotat francezii. Din punct de vedere strategic, alipirea printr’un tratat a Ucrainei si tarilor baltice la aceasta alianta ar insemna pentru Marea Britanie accesul la doua mari, Marea Baltica si respectiv Marea Neagra prin portul de la Odessa care in acest moment apartine inca Ucrainei, desi rusii s’au putea razgandi in cazul in care ar vedea ca aceasta alianta e pe care sa se infaptuiasca fara ca Rusia sa fie inclusa la negocieri. Pe de alta parte, devine tot mai evident faptul ca USA isi doreste o Europa slaba si dependenta energetic, carambolul din Ucraina avand ca si miza ruperea apropierii Germaniei de Rusia, dar si de Franta, Macron avansand de ani buni idea independentei Europei de USA printr’o armata proprie si un sistem economic mai putin dependent, prima tentativa in acest sens fiind sustinta si de Germania prin cancelarul Angela Merkel in epoca Trump, iar daca punem in acest context avertismentul lansat de Kissinger la Davos, parca incepe sa zarim tot mai bine care a fost si este defapt miza reala a acestui carambol mondial si cum e posibil sa arate lumea cand se va termina in urma faptului ca nu mai e util nimanui dupa reluarea unei noi imparteali a Europei de la Ialta, cu aceiasi actori la masa.
Va fi și Rusia inclusă în negocierile briților, eu așa cred .. nici noi nu vom fi ocoliți .. dacă va ieși ceva din ciorba asta, e altă discuție.. dar e o strategie de exit care să aburească spiritele încinse, dacă te-ai certat ca la balamuc cu Măria, îi schimbi pălăria și gata, e ca nouă
Cam aia am zis si eu aici:
„Din punct de vedere strategic, alipirea printr’un tratat a Ucrainei si tarilor baltice la aceasta alianta ar insemna pentru Marea Britanie accesul la doua mari, Marea Baltica si respectiv Marea Neagra prin portul de la Odessa care in acest moment apartine inca Ucrainei, desi rusii s’au putea razgandi in cazul in care ar vedea ca aceasta alianta e pe care sa se infaptuiasca fara ca Rusia sa fie inclusa la negocieri. „
In rest am completat la finalul opiniei personale:
„parca incepe sa zarim tot mai bine care a fost si este defapt miza reala a acestui carambol mondial si cum e posibil sa arate lumea cand se va termina in urma faptului ca nu mai e util nimanui dupa reluarea unei noi imparteali a Europei de la Ialta, cu aceiasi actori la masa.„
Cat despre noi, ceva imi zice ca se va repeta schema cu servetelul, procentele pot doar sa difere nitel. Explicatia e simpla: cand ajungi intr’o fundatura, te intorci la locul de unde ai plecat, momentul zero, in cazul dat, 1945 cu lectia invatata in 1992.
Noroc cu pălăria, că spălatul iese din discuție. Sau putem încerca cu nisip, precum găinile, tot avem praf saharian.
Cum am ajuns aici? Ice, Știi ceva sau mi se trage de la faptul că înârteam prânzul prin oale când am comentat pe aici?
E varianta cu pranzul si oalele … Sa va fie de bine!
Scuze! Mulțumim! Prânzul n- a pățit nimic în afară că a fost mâncat. Nu a ieșit „ca la mama acasă”
Tovarășe, mă înspăimânți! Telepatie sau ce?
Marile minti se intalnesc la raspantia marilor idei.
Tot ce sper este ca noi sa nu ajungem pe servetel impartiti pe la rusi, desi nici pe la americani nu as vrea. Vai de noi, suntem pe nicaieri.
Eu sper să i se găsească șervențelului adevărata întrebuințare și dacă nu reușesc, le spun eu ce să facă cu el…
La cum s-au marit preturiile si inca se vor mai mari , facturi imense , preturi la servii extrem de mari , si asta doar din cauza unor asa zis anliasti care nu au pregatire de analist
Dar, stai, ca ce e misto, abia de acum vine!