Informati’va doar din surse oficial miluite! Milioane de euro spaga din bani publici pentru presa

Miluirea presei din bani publici incasati de pe la casieriile de partid, sursele deschise ale fondurilor operative si ambasade, nu a devenit doar o practica, ci o reala bataie de joc din bani publici, sumele alocate trambitelor de propaganda pentru promovarea manipularilor guvernamentale si mesajelor de partid, find de ordinul milioanelor de euro intr’un moment in care Romania este pe marginea prapastiei economice, traind din imprumuturi si o datorie publica de peste 50% din PIB. Si mai grav este ca aceasta miluiala a omorat orice urma de presa libera si independenta, independentii, cati au mai ramas, zbatandu’se sa supravietuiasca, iar daca iasa din rand sunt executati public si marginalizati de aceasta infernala masina de propaganda oficiala.

Informati’va doar din surse oficial miluite

Intr’o ancheta Libertatea, se arata traseul milioanelor de EURO care sunt cheltuite de politicieni pentru a cumpara mainstream media, la care se adauga si sponsorizarea discreta a zecilor de site’uri din online, care se infrupta din bani publici sub masca independentei jurnalstice, tot la fel cum o fac si multi „influenceri” fara a marca corespunzator publicitatea platita.

Aici sunt banii dumneavoastra

Digi 24, miluiti cu 1 milion de EURO de PNL 

 • Cu ce se poate compara suma de 1 milion de euro pe an, din bani publici, vărsată de un singur partid, PNL, către site-ul Digi24 și confirmată de Libertatea din mai multe surse?
 • Cu banii pe care mii de români și de firme îi donează în mod deschis, în aceeași perioadă de un an, proiectului Recorder, publicația cu cei mai mulți donatori din România.
 • Cu banii pe care sute de firme private care își fac publicitate marcată ca atare îi dau într-un site din TOP 10, comparabil ca audiență cu Digi24.ro.

„Comparația aceasta dezvăluie un abuz îngrozitor! Practic, prin publicitate mascată încasată de la un singur partid, un site câștigă cât iau alte site-uri din economia privată sau de la public, în mod transparent. Iar site-urile TV încasează de la mai multe partide. În realitate, tarife atât de mari pe net se explică într-un singur fel: aceștia sunt bani pentru protecție politică pe televiziuni, iar site-ul nu este decât un vehicul care maschează adevăratul destinatar: televiziunea”

a explicat sub condiția confidențialității, un om de publicitate la curent cu sistemul, într-un dialog explicativ pentru publicul Libertatea.

PNL a plătit 37,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro) în intervalul ianuarie – octombrie 2023 pentru propagandă și presă. În anul 2022, suma a fost de 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro).

Pe ce s-au dus banii?

Pentru că în afara campaniilor electorale, televiziunile nu pot primi bani, partidele folosesc site-urile televiziunilor și plătesc acolo. Este ceea ce un specialist din publicitate, consultat confidențial de Libertatea, a numit „un subterfugiu”. De ce subterfugiu?

Se cumpără imunitate pe televiziuni plătind, indirect, prin site-urile canalelor TV

„De fapt, dând bani site-urilor, partidele își asigură protecție pe televiziunile respective. Se publică știri nemarcate pe site, iar grosul banilor e dat pentru «prestația de pe TV». Dovada e bugetul «online» mult prea mare pentru site-uri, specific televiziunilor”

a explicat același specialist.

Digi24.ro a primit aproximativ 1 milion de euro doar de la PNL în ultimele 12 luni calendaristice. „Acesta este buget de TV, nu de internet”, a explicat specialistul. Comparativ, 1 milion de euro sunt aproape toți banii luați din publicitatea «display» (clienți de la agenții) și programatic (Google) de către publicații din TOP 10 site-uri din România.

Acestea sunt cifrele obținute de Libertatea din surse concordante. Cine primește bugetele politice dintre site-urile televiziunilor?

Liberalii plătesc la toate televiziunile de știri, mai puțin la B1 TV
Libertatea a discutat cu mai mulți lideri din actuala conducere a PNL, dar și cu foști membri ai conducerii, implicați în contractele cu presa. De asemenea, au existat discuții informale cu reprezentanți din instituțiile media pentru a vedea cât de amplu este fenomenul și care sunt sumele din piața de publicitate politică.

Conducerea PNL a primit o solicitare oficială din partea Libertatea să prezinte sumele cheltuite din banii publici pentru contractele cu site-urile de știri. Partidul nu a oferit un răspuns până la publicarea articolului.

Informațiile obținute de Libertatea dezvăluie următoarea situație pentru PNL

 • Cel mai mare contract plătit lunar unui site a fost de aproape 160.000 de euro lunar (800.000 de lei).
 • Partidul are contracte în plată cu site-urile televiziunilor de știri Digi24, Antena 3, România TV și Realitatea Plus.
 • Singurul site al unei televiziuni cu care partidul de guvernământ a întrerupt colaborarea este site-ul B1.ro. Ruptura s-a produs în vara lui 2022.
 • PNL a avut sau are legături comerciale cu site-urile dcnews.ro, evenimentulzilei, capital, psnews, alephnews, stiripesurse.
 • Contractele se desfășoară prin intermediul unor agenții de publicitate: Inventus Strategy Design SRL, All Media Company SRL și V PR COMM Agency SRL.

PSD dă mai mult la site-urile Antena3 și România TV decât la Digi 24

În timpul campaniilor electorale este legal să existe un contract între partide și televiziuni. Când însă nu este campanie electorală, este interzis ca un partid să dea bani unei televiziuni.

Din informațiile obținute de Libertatea, site-ul digi24.ro are un contract pentru publicitate politică și cu PSD.

Ce se întâmplă la alte partide?

 • PSD se află pe primul loc în topul cheltuielilor pentru presă și propagandă, cu 46,7 milioane de lei în perioada ianuarie – octombrie 2023. Tot pe primul loc a încheiat și anul 2022, cu 54,8 milioane de lei (11 milioane de euro)
 • USR a dat, anul trecut, de zece ori mai puțini bani decât PSD la capitolul presă și propagandă: 5,2 milioane de lei. Uniunea și-a dublat bugetul în 2023 și a cheltuit între ianuarie și octombrie 2023 aproape 12 milioane de lei (2,4 milioane de euro)
 • AUR a folosit pentru prima dată subvenția pentru presă și propagandă în 2023: cu puțin peste un milion de lei. Banii au fost dați pentru tipărirea unui „ziar de propagandă” intitulat „Patrioții”.

Legea prevede că partidele parlamentare primesc, anual, fonduri de la bugetul de stat sub formă de subvenție. PSD și PNL refuză să dezvăluie spre ce site-uri direcționează banii pentru a se promova, deși sursa de finanțare este publică. Nici site-urile care au primit bani de la cele două partide nu au marcat articolele ca publicitate politică pentru ca un cititor să fie informat că are în față un articol plătit de partid, și nu un material jurnalistic.

Cititi articolul integral aici, iar aici gasiti o lista nuantata a curvelor obscure din presa si publicitate, toti abonati la sanul banilor publici.

43 de comentarii la „Informati’va doar din surse oficial miluite! Milioane de euro spaga din bani publici pentru presa”

 1. Deci e sau nu obligatoriu ca articolele să fie marcate ca publicitate politică? CNA mucles?
  Dom’le, dar cum vine de se explică, n’așa? Ce mirare! angel

  Răspunde
    • Tu știi de când au apărut d-astea la animalele de companie? Cred că ar trebui să fim mai atenți la pet shopuri ca să știm ce ne paște. laugh
     Strâng apă de ploaie dacă n-am încotro… laugh

     Răspunde
     • De multa vreme tot zic eu ca toate experimentele au pornit prima oara de la caini si matze, facandu’se un soi de predresaj stapanilor … ca pasaport international de calatorie, ca interzicerea in anume spatii, ca evidenta vaccinurilor, ca chip de traking, ca sampoane fara apa, ca hamuri, lanturi si botnite … shock

 2. Scump dom’le scump, la Udrea era mai ieftin.. vine tare pe turnantă tolontan rămas fără coledzi , și asta e o atenționare sri-ista – băieți e criză, învățați tabla împărțirii, că vă dăm în gât, să vă înjure ctp-ulea ..

  Răspunde
  • Adevarat! Tolo e scump rau si mai vine si cu toata haita dupa el! Abia astept sa apara planul B, pe care nu il are! laugh

   Răspunde
  • Ai luat prânzul, tovarășe? Că ieri erai cam iritat și creativ. Eu am văzut ce ai scris vizavi de autostradu, dar nu ai fost suficient de explicit precum că afirmația lui ar fi dată din fundul grădinii de către antenistul vieții. Măcar am aflat de la cine a pornit aiureala. Eu nu urmăresc specimenul. Observație: laudatio e peste nivelul lui intelectual, el dăcât la curățenie, femeu de serviciu la dosul partenerului din capul lui sec. Uite că pe asta cu Tolontan am reținut-o și e bună rău. laugh Dar mi-a fost frică să îți spun ceva, că păreai flămând. laugh

   Răspunde
   • Da, cum am mai spus, românii flămânzi sunt irascibili și plini de principii.. doar că eu sunt așa din naștere .. nu oi fi român, dar mi-e frică să-mi fac testele adn.. cine știe ce orori descopăr.. de exemplu, că nu-mi plac micii și berea nu din snobism, ci dintr-o disfuncție cognitivă..

    Răspunde
    • Da, nici mie nu-mi plac micii cu bere. 🙃 Fără e altceva, de acord! laugh
     Nu le fă, la câte date se culeg…adică mie îmi dă cu virgulă moda asta din ultimii ani cu trimisul în plic de nu știu ce probe, ca să ce?
     Promit că nu voi mai vorbi never ever de mâncare! laugh

     Răspunde
     • Lasă, că te ajut eu să îl scapi pe tovarășul Cola de ei. Și orișicât, cu poza asta l-ai săturat de orice fel pentru o bună bucată de zi. Eu aș aprecia. laugh
      Bună dimineața!

     • De asta nici nu l-am detestat vreodată pe Ceaușescu pentru ce este încă înjurat in zile noastre.. puteam înțelege că mâncarea și căldura nu erau o prioritate când aveai obsesia creșterii economice cu orice preț .. dar niciodată nu am înțeles de ce regimul nu era în stare să asigure minimul de confort intelectual pentru cei interesați să învețe și să se instruiască.. noroc cu rușii, că în generozitatea de frate mai mare comunist, traduceau ce aveau mai reprezentativ in limbi de circulație internațională, eu neștiind rusă.. de asta, azi îmi este ușor să detectez unii imbecili cu un criteriu simplu – cei care afirmă că rușii sunt primitivi, proști, înapoiați, noi românii fiind de-o calitate superioară, deh .. occidentalizați .. așa că tovarășe Ice, mă uit la poza de mai sus, precum pinguinul la tastatură..

     • Ca să-l parafrazez pe celebrul filozof băsescu, prefer sa avem un singur dușman la răsărit, Rusia, în loc de doi – Rusia și Ucraina .. așa că bine ar fi să se înțeleagă între ei, să rămână unul singur laugh .. iar ăia care rumega ideea că Ucraina nu ne este dușman, să schimbe regimul alimentar, că le mai ajută creierul ..

     • În traducere liberă:
      Mă bucur că îi mănânci tu și nu trebuie să îi înfulec eu! Poza mă lasă (nemuritor ) și rece, no worries mate! Rușii nu s-au ocupat cu astfel de traduceri…erau oameni serioși. S-aude?!

 3. Partea buna este ca multa lume s-a prins si nu mai dau o ceapa degerata pe mizeriile debitate de prostituatii din „presa”! Partea proasta este ca se risipesc multi bani ce ne apartin tuturor ca astia sa isi plateasca prostituatele din presa, unii find bine ingrasati din bani astia! Ptiui, Doamne ….nu vreti sa atiti ce am la gura

  Răspunde
  • Ca lumea s’a prins este evident si in mod cert un lucru bun, dar cata vreme noi platim distractia, e un castig minor!

   Răspunde
  • Ba mie mi-e dor de o zisă de-a ta, d-aia dată cu sete. laugh Sunt atât de faine!
   Încep eu, dar e un citat cules de la cineva care comentase la nervi la un articol: ‘ Trăsni-l-ar Dumnezeu cu adevărul în cap, să îl trăsnească!” laugh Cred că era vorba de Cîțu sau altul din tagma lui. Nu mai îmi amintesc exact, am reținut principalul. laugh

   Răspunde
 4. Ideea cu bani la partide am inteles-o la inceputul ei, legea find una binevenita pentru transparenta si eliminarea sponsorizarilor cu sacii de bani de pe vremea lui Basescu! Ce amendamente s-au adus insa ulterior, au transformat toata treaba asta intr-o bataie de joc din bani publici si transformarea brumei de presa de la noi, in niste monstruozitati de manipulare, de unde si explozia de televiziuni si site-uri obscure, care monopolizeaza intregul spatiu public cu propaganda abjecta! Aici trebuie facuta curatenie de urgenta si legea modificata in asa fel incat banii sa fie redusi la minimul necesar, sau pur si simplu inlocuita cu una a lobby’ului transparent in care sponsori sa fie publici, iar bani cheltuiti de asemenea! In felul asta mor in cateva luni marea majoritate a sinecurilor de presa si se opresre si hemoragia din bani publici.

  Răspunde
  • In situatia data, legea aia trebuie anulata si eventual o lege a lobby’ului sa ii ia locul! Cand banii sunt privati, cheltuirea lor e mai complicata, dar cata vreme vin pe teava banilor publici, paranghelia continua! Cam asta e ce pot zice …

   Răspunde
 5. Adica platim milioane de euro unor nimen-drum care sa ne minta dupa cum le vine dictarea? Fain! Sper ca fani lui Prelipceanu, Gadea, Radu Tudor si compania, diversi influensari si povestitori, sunt fericiti! Mandrutza o capata si el de-un soric?

  Răspunde
  • Cat inca USR mai are de’o pita, o coaja roade si Mandrutza, cand nu or mai fi, imparte miezurile cu Ceausescu! laugh

   Răspunde
 6. Nici tata nu se mai uita la Antens 3, citez: „Au ajuns si astia toti niste mincinosi vanduti diavolului!” Ce sa zic eu mai mult, decat ca poate o lege a lobby-ului ca in USA, macar ar pune frana destrabalarii din bani publici? smile

  Răspunde
  • Nu stiu care dintre astia ar renunta la pleasca asta de bani, odata ce lunar incaseaza banii aia si mananca bine si linistita atat de multa lume din ei. Poate doar un miracol.

   Răspunde
  • În Statele Unite nu există destrăbălare pe bani publici ? Btw, și la ei și la noi, și pe toată planeta este dezmăț pe bani privați.. tiparnița merge la viteză maximă, iar inflația mănâncă banii privați .. taxele le iau la mișto, grosul le vine din inflație .. până nu se introduce o legea marțială a inflației – peste 20% pe an, 20 de ani de pușcărie, nu se vor opri ..

   Răspunde
 7. “Magazin ANAF, dar nu poți plăti decât cash. Sărăcie. La câtă marfă au, nu se mai justifică existența acestui „magazin”

  ‘Un dezastru, cel din București (n.r. – magazinul ANAF). Dacă nu stați aproape, nu mergeți!! Găsiți produse murdare, chinezării de unică folosință rămase după ce angajații și-au luat ce e mai convenabil. Un subsol de bloc insalubru, irespirabil. Ceea ce apare în presă este o mare ȚEAPĂ… INFECT!’

  Zic clientii nemultumiti de magazinul ANAF. rofl rofl rofl

  Răspunde
  • Daaa, sigur ca da, daca te uiti (si) la recordeala asta, realizezi ca in politica de la noi exista niste sfinti si aia sunt USR. laugh Ce ma mira e ca da un pic si prin PNL, mai cu bun simt asa, dar un pic ii atinge si pe aia, ca pana la „productia” asta, doar pesede si pesedistii faceau nefacute! Curat-murdar obiectivism! laugh

   Sa cantam tov’sa, de ce sa nu cantam, dar sa fie mai totusi mai de sezon, zic. laugh

   Răspunde
   • Vrei Măraia? laugh Nu pot, că mi se taie maioneza. laugh
    Și în Gigi dau. Cred că au mâncat ceva stricat. laugh Faza e că au un pretext, restul minunatelor plătesc direct dulăii. Altfel nu le pute când primarii usere își deleagă responsabilitățile unor societăți private, chipurile competente și performante.
    Am zis că mă iau cu magia…dar cu ochii la ea, ăștia iar ne buzunăresc cu tot felul de ogeuri șa nenorociri.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura