România deși a fost vreme de 45 de ani o țară comunistă, cea mai celebra teorie a lui Karl Marx care a fost pusă în aplicare a fost atacul la proprietatea privată, celebra colectivizare și legile care au interzis proprietatea privată abia ce spre sfârșitul perioadei comuniste au fost ceva mai relaxate, find bine cunoscute celor care au trăit în acele vremuri. Cu toate astea, până și comunismul din România în lumina noilor vremuri pe care le trăim pare bland, în filosofia marxistă de clădire a „omului nou” existând încă cinci puncte pe lângă desfințarea proprietății private mai puțin cunoscute, dar care azi se reiau subtil si la a caror aplicare se lucrează intens pentru a fi puse in aplicare într’o nouă tentativă de construcție a „omului nou” ca entitate lipsită de orice construcție individuală și indentitate, prin eradicarea a inca cinci instituții care au fost pilonii sociali ai construcției societății democratice de la Agora până azi.
„Comuniștii disprețuiesc să-și ascundă opiniile și scopurile. Ei declară deschis că scopurile lor pot fi atinse numai prin răsturnarea forțată a tuturor condițiilor sociale existente. Să tremure clasele conducătoare înaintea unei revoluții comuniste!„
afirmă el în celebrul Manifest al Partidului Comunist scris de Karl Marx și Friedrich Engels în lunile decembrie 1847 și ianuarie 1848, publicat o luna mai târziu, aceasta care pe langa manifestul nazist din Mein Kampf’ul lui Hitler, find una dintre cărțile care au schimbat lumea secolului XX, pentru că această ideologie să o vedem acum renascand în plină glorie a secolului XXI.
Karl Marx și cele cinci instituții fundamentale pe care le voia desfințate pe lângă proprietatea privată
1. Familia
Marx admite că distrugerea familiei este un subiect spinos, chiar și pentru revoluționari.
„Desființarea familiei! Chiar și cei mai radicali sunt înflăcărați de această propunere infamă a comuniștilor ”.
Însă, potrivit lui, oponenților acestei idei le scapă un fapt esențial referitor la familie.
„Pe ce se bazează familia actuală, familia burgheză? Pe capital, pe câștig privat. În forma sa pe deplin dezvoltată, această familie nu există decât în rândul burghezilor .
Mai mult, desființarea familiei ar fi relativ ușoară odată cu desființarea proprietății burgheze.
„Familia burgheză va dispărea ca dovadă când complementul său va dispărea și ambele vor dispărea odată cu dispariția capitalului.”
2. Individualitatea
Marx credea că individualitatea este contrară egalitarismului pe care și-l imagina. Prin urmare, „individualismul” trebuie „abandonat și făcut imposibil ”.
Individualitatea era o construcție socială a unei societăți capitaliste și era profund împletită cu capitalul însuși.
„În societatea burgheză, capitalul este independent și are individualitate, în timp ce persoana vie este dependentă și nu are individualitate. Iar abolirea acestei stări de lucruri este numită de către burghezi, abolirea individualității și a libertății! Și pe bună dreptate. Este, fără îndoială, abolirea individualității burgheze, a independenței burgheze și a libertății burgheze. »
3. Adevăruri eterne
Marx nu părea să creadă că există vreun adevăr dincolo de lupta de clasă.
„Ideile dominante ale fiecărei epoci au fost întotdeauna ideile clasei sale dominante. Când lumea antică era la ultima suflare, vechile religii au fost învinse de creștinism. Când ideile creștine au cedat ideilor raționaliste în secolul al XVIII-lea, societatea feudală și-a purtat lupta până la moarte împotriva burgheziei revoluționare de atunci. »
El a recunoscut cât de radicală ar părea această idee pentru cititorii săi, mai ales că comunismul nu urmărește să modifice adevărul, ci să-l răstoarne. Dar el a susținut că acești oameni nu au văzut imaginea de ansamblu.
„Fără îndoială, se va spune, ideile religioase, morale, filozofice și juridice au fost modificate în cursul dezvoltării istorice. Dar religia, morala, filozofia, știința politică, dreptul au supraviețuit constant acestei schimbări.
Există, în plus, adevăruri eterne, precum libertatea, dreptatea etc. care sunt comune tuturor stărilor societăţii. Dar comunismul desfiinţează adevărurile eterne, desfiinţează toată religia şi toată morala, în loc să le constituie pe o bază nouă; de aceea acţionează în contradicţie cu toată experienţa istorică trecută .
Ce înseamnă această acuzație? Istoria tuturor societăților trecute a constat în dezvoltarea antagonismelor de clasă, antagonisme care au luat diferite forme în funcție de vremuri. »
4. Națiunile
Marx afirmă că comuniștilor li se reproșează că vor să desființeze țările. Potrivit lui, acești oameni nu înțeleg natura proletariatului.
„ Muncitorii nu au o țară. Nu putem lua de la ei ceea ce nu au. Întrucât proletariatul trebuie să dobândească mai întâi supremația politică, trebuie să se ridice la rangul clasei conducătoare a națiunii, trebuie să constituie națiunea pentru sine, până acum este el însuși național, deși nu în sensul burghez al cuvântului. »
Mai mult decât atât, în mare parte datorită capitalismului, a cunoscut o scădere a ostilităților între oameni de origini diferite. Potrivit lui, odată cu ascensiunea proletariatului, în curând nu va mai fi nevoie de națiuni.
„ Diferentele naționale și antagonismul dintre popoare dispar în fiecare zi din ce în ce mai mult, din cauza dezvoltării burgheziei, a libertății comerțului, a pieței mondiale, a uniformității modului de producție și a condițiilor de viață care îi corespund.”
5. Trecutul
Marx a văzut tradiția ca pe un instrument al burgheziei. Aderarea la trecut a servit ca o simplă distragere a atenției în căutarea proletariatului pentru emancipare și supremație.
„În societatea burgheză trecutul domină prezentul; în societatea comunistă, prezentul domină trecutul. »
scrie ContrePoints , citat de mariustuca.ro
Opinie personala
Dacă impunerea desfințari acestor instituții fundamentale pentru construcția „omului nou” în bolsevismul timpuriu ce a dus ulterior la răspândirea comunismului în blocul estic a fost brutală și aplicată prin măsuri punitive drastice, ce trăim astăzi e același lucru, dar folosindu’se de lectile trecutului, bolșevicii de rit nou au ales punerea în aplicare a ideologiei marxiste printr’o formulă mult mai perversă ce îmbină armonios zăhărelul cu biciul, promovarea acestei ideologii făcându’se prin manipulări și instituirea unui regim de teroare ce se folosește de fricile oamenilor, de la frică de boală, la frică de război, de la frică de foamete și frig la frică de un conflict nuclear si dezastru climatic, toate în esență find doar niște teorii mai mult sau mai puțin susținute și de dovezi concrete, locul oamenilor de stinta find luat treptat de diverși impostori promovați ca falsi Mesia ce predică „adevăruri eterne”. Distrugerea sistematică și susținută a sistemului de educație prin eliminarea predări ștințelor exacte și disciplinelor fundamentale ce au fost înlocuite treptat cu pseudo ștințe și promovarea unor teme false de dezbatere, treptat a dus la construcția socială pe care o vedem azi, în care individul și cele cinci instituții fundamentale plus dreptul la proprietate privată treptată au început să fie privite ca piedici în calea pseudo progresismului, vocile critice care se împotrivesc „noii” construcții sociale find condamnate la oprobiu și ostracizarea publică până când ajung anulate, iar indivizii ce le poartă stigmatizați că niște paria sociali. Cam pe aici suntem în acest moment și interesant este faptul că experimentul social pus in aplicare prin anunțată „Marea Resetare” pare a merge înainte cu succes, deoarece ..
„Comuniștii disprețuiesc să-și ascundă opiniile și scopurile.”
Iar aproape toată lumea pare a fi foarte bucuroasă să le asculte obedientă și mai ales să le aplice în numele „progresului”, generațiile tinere find de ani de zile construiți că „oamenii noi” ce sunt deja folosiți pentru a servi acestui scop prin promovarea pseudo ideologiei woke, globalizarea find principalul motor de răspândire a cancerului ideologiei blosevic-marxiste de desfințare a națiunilor prin promovarea proletariatului universal, deși e mereu prezentat ca fundamentul capitalismului individual.
Pfoai de mine maestre, ne-ai dat greu abordand asa teme grele acum cand toata lumea e la mare, la soare si fumega pe pajistile patriei! Da, traim vremuri perverse in care marxism comunismul revine in forta mascat dupa tot felul de teme false pe care societatea le inghite pe nesuflate ca mai apoi sa le rumege pe retelele sociale si la un semn vreo beculire prin Piata Victoriei unde pentru moment niste maimute ale sistemului s-au batut cu faina. Ma ia groaza cand vad ce vad si cum sunt toti bucurosi, proletari din toate tarile uniti-va!
Amu ce naiba sa fac si eu, #dacat atat am putut. Nu face nimic, articolul ramane aici se poate citi/comenta oricand.
Toate ar trebui sa se autoregleze. Cand i-o lovi foamea si frigul si lipsa curentului electric pe trotinetisti, sa vezi cum le va trece cheful de neomarxism. Ca alea sigur vin. He, he, va fi spectacol ca lumea nu jucarie!
Probabil ca azi e randul meu sa fiu pesimistul de serviciu pe aici si sa zic ca n’am nici o speranta in privinta asta, multi find deja pregatiti sa indure orice li’se cere in numele „salvarii planetei”, suferintei lui Putin si ce lozinci le’or mai promova astia ca „adevaruri eterne”! In sprijinul afirmatiilor mele readuc in actualitate faptul ca nu in urma cu multa vreme o planeta intreaga a fost inchisa in case si nimeni nu a cracnit. Mai apoi le’au fost suspendate toate drepturile si libertatile individuale prin conditionarea acestora de cozile la inteparea cu ceva ce azi e mai mult decat contestat si nimeni n’a (prea) cracnit nici atunci, nici acum … cand nimeni nu pune intrebari si nimanui nu ii pasa desi farsa mondiala, zisa pandemie, e evident ca a fost o farsa pentru oricine are ochi sa vada. De 6 luni e un razboi ce a pus in cap occidentul si in Ucraina se pompeaza zeci de miliarde fara ca nimeni sa aiba habar ce se intampla cu banii aia, in vremea in care europenilor li’se cere sa reduca consumul de toate si orice, nimeni nu cracneste, ba dimpotriva, focile aplauda bucuroase si inca mai spera ca va veni ziua cand toate astea vor fi meritat, desi deja incep tot mai multi sa simta ca sunt tot mai rupti in cur, in vremea in care toate companiile de energie se lauda de la o luna la alta cu profituri record, iar nimeni nu vede elefantul din camera. Strazile sunt goale, asa vor ramane si la iarna … ceva s’a stricat rau de tot in lumea asta iar autoreglajul ala pare a fi intepenit. Ca pana la urma se va duce dracului tot si totul se va prabusi … asta nu e o variabila ci o certitudine, dar pana atunci mai avem de tras.
Mi-ai luat locul. Naspa. Credeam ca numai eu le vad in negru. E clar ca ne-a luat Gaia si toata sandramaua se va prabusi spectaculos si splendiferous!
Nu cred ca mai putem vorbi de alb si negru ci mai degraba de un gri impredictibil, de unde probabil ca opiniile mai nuantate, desi eu mereu am incercat sa fiu cat se poate de realist, in dauna pesimismului si a optimismului care nu ma caracterizeaza, sau cel putin incerc a ma pastra intr’un subiectiv echilibru atunci cand scriu vreun articol ce il supun dezbaterilor de aici. Poate faptul ca am inceput si noi sa gandim intr’un mod mai apocaliptic o fi tot o manipulare care ne’a luat de cap fara sa ne dam seama, nu neg nici asta, dar din pacate multe din cele ce le vad sunt fapte argumentative, nu povesti cu zane.
Încurcate sunt căile Domnului!
Intodeauna mi-a placut propozitia asta scoasa din context si folosita de „liberali” pentru a defini chipurile comunismul: „Abolirea proprietății private”
Acum intreb si eu, care proprietate privata?
Insasi Credit Suisse spune in 2017 intr-un raport ca 10% din populatia globului detine 90% din averea planetara, practic restul de 90% sunt aproape comunisti fara sa o stie, nu?!
Deci nu desfintam proprietatea privata, asta sustin comunisti in schimb o concentram in mainile a cativa, sustin liberalii.
Practic analiza Credit Suisse e si mai grava cand vedem ca 1% din populatie detine 50% din averea planetara si ne mai miram de ce comunismul prinde la saraci, pentru ca oricum aia n-au nimic?!
Sa vorbim despre ipocrizie?!
Corect! Incurcate si mai ales … necunoscute! Practic saraki sunt saraki crezand ca detin ceva, dar defapt nu detin mai nimic, pentru ca mai nou vom plati si pentru aerul expirat dupa ce platim deja pentru aerul inspirat!
Imbecili. Ce-ai mai putea spune?
Eu nu as mai calca intr-un asemenea restaurant in viata mea si i-as si face anti reclama pe unde nimeresc! Lume nebuna! Doamne fereste!
Chestia e ca pana si pe vremea comunistilor (acum ar fi o discutie daca la noi a fost comunism sau ce o fi fost) aveai o masina, un apartament, o casa aia pe la tara, ma rog multi, putini dar exista proprietate privata atata cata era. Tampitii astia noi (abia astia sunt adevaratii comunisti conform ideologiei ) vor sa ne lase in cucu’ gol si sa inchiriem pana si chilotii de pe noi. Parerea mea e ca comunismul prinde la pelicani nu la saraci. Poate la saraci cu duhul. Cert e ca n-are cum sa existe echilibru si echitate in lume, omul fiind un animal de prada. Da’ macar hai sa nu-l programam din start sa traiasca in cusca cu chirie si apoi sa mai fie si foca sa aplaude de bucurie ca are ciuru gol! Parerea mea!
Comunismul din Romania trebuie impartit in trei perioade. Avem comunismul ala dur, sovietic, impus de rusi pana la moartea lui Stalin si retragerea Armatei Rosii din Romania; comunismul ala semideschis a lui Ceausescu pe baza reformelor pornite de Dej pana in anii ’80; si comunismul ala al saraciei si frigului din anii ’80 cand Ceausescu a luat’o razna si odata cu exacebarea cultului personalitatii a decis sa chinuie poporul asta pentru o datorie externa ce a fost platita cu mari sacrificii si ruinarea tarii in vremea in care alte tari din fostul bloc comunist au fost iertate de datoriile alea dupa caderea cortinei de fier fara a face nici un sacrificiu. Da, a fost comunism in Romania, unul in care latul a fost lasat mai ceva moale intr’o vreme, insa nu putem sa spunem ca in afara de aia vreo 10 ani de glorie (’69-’79) romanii s’au putut bucura de prea multe, masina aia find mai degraba un privilegiu pentru multi, iar marea majoritate a apartamentelor si caselor au putut fi cumparate abia dupa 1990, in vremurile comunismului acest lucru find destul de restrictiv, marea majoritate a oamenilor stand in chirie la stat. Acum lucrurile s’au schimbat nitel in sensul ca desi nu se mai sta in chirie la stat, tot mai multi au ajuns sa stea in chirie la banci, visul zilei in care vor deveni proprietari find pentru tot mai multi la fel de indepartat ca ala din comunism.
Conform teoriei, la noi n-a fost comunism. Pana si nea Nicu vroia sa luptam ca sa ajungem la visul de aur, zis si comunismul. La noi a fost o dictatura, un mix intre dreapta si stanga, un fel de chestie asiatica amestecata cu ceva sud american. Comunism adevarat, adica nimic al tau, vor sociopatii astia noi sa aduca. Stalin, nea Nicu si alti asa zisi comunisti erau mici copii pe langa Schwab& co. Astia noi nu ne vor lasa nici chilotii sa-i avem in proprietate. Eu sunt doar curios daca le va merge si pana unde vor ajunge. Oricum suntem in big cacao!
Nu zic ca nu se poate si mai rau si ca astia invatand din lectiile trecutului nu au de gand sa impuna tot ce altii nu au reusit, insa exista un Dumnezeu acolo sus, undeva si la fel cu a mai scuturat lumea de draci si in alte dati, o va scutura si acum, ca deh, pana la urma e creatia Lui, iar noi pe bolovanul asta din Univers, doar niste chiriasi vremelnici.
Nu am prins comunismul lui Ceausescu si il stiu doar din povesti, insa ce stiu e ca nu il vreau nici pe ala, nici pe asta ci vreau sa traiesc liber, sa imi cresc copilul in libertate, sa muncesc pentru ce am iar ce obtin cu munca sa fie al meu si al familiei mele. Asa mi-se pare firesc, iar toate aberatiile astea bolsevice sa ramana doar pagini de trista istorie ce sa fie predate in,scoli pentru a nu le mai repeta niciodata! Nu l-am citit pe Marx si nici nu aveam de gand, ce am vazut rezumat pe aici imi este indeajuns! NU, multumesc!
Eu am apucat cativa ani buni de comunism in Romania si sper ca in viata mea sa nu mai traiesc asa ceva! E trist doar ca multi tineri par sedusi de idee, ma bucur sa vad ca nu toti, mai avem o sansa!
@Vlad, la cum se arata vremurile, nu cred sa scapati nici generatia voastra din a gusta din otrava comunismului, dar pana la urma, de voi depinde, generatia mea cumva s’a scapat de el, desi cumva nu am scapat niciodata ca de un nenorocit de blestem.
@Ramona, nu cred ca ai sa dai pe aici de nostalgici ci poate cel mult de oameni care au apreciat ceva din munca pe care au depus’o pentru ca tara asta sa aiba ceva de care azi e doar jefuita pe calea spinoasa a intoarceri la distrugetea capitalului individual care inca sta in calea duhorii marxism comunismului de rit nou.
Tovarăși propun să supunem la vot adoptarea moțiunii „toată lumea tre’ s-o facă” expusă de către Alexandru Andries în piesa Femei pentru zile ploioase. https://youtu.be/pbqguPnOzWI
Cred cu convingere că este unica cale de a-i pune pe progresiști în contact cu realitatea și firescul vieții.
Votat!
Cred ca va trece motiunea cealalta: vrei nu vrei, tot ti-o iei!
…
Tovarășu’ Cib, căldură mare, vorba anglofonilor, summer time…
… hai că amîndoi am fost contemporanii ei
@wtf
De unde ai stiut frate? Of, of, Doamne ce muzica era…!
Daca tot o dam in clasici …
Muzica superba care unora le aminteste de tinerete. Totusi, paradoxul e ca J.L., J.J. si altii asemenea lor, impreuna cu fenomenul Woodstock, au deschis calea spre ideea egalitarista, care ce sa vezi, a dus mai departe la fenomenul cresterii stangii politice si culcusirea sa in marile universitati americane si a nascut ceea ce vedem azi cu ochii nostri. Pentru ca aceasta muzica nu a rezonat la fel la noi si la occidentali, fiecare trecand printr-o experienta istorica fundamental diferita. Asta se inampla cand drumul spre iad e pavat cu intentii bune. Asta ca sa va trezesc la realitatea din teren. Naspa moment, misto coliva!
In esenta fenomenul hippie a fost o forma de subcultura bazata pe ideile marxism comunismului promovat in inima capitalismului, un soi de precursor al pseudo ideologiei woke timpurie, URSS find unul dintre sustinatori si promotori din umbra ai acestui fenomen, in USA inclusiv. 😉
Vremuri ciudate. In acelasi timp arta (muzica, filmele) au fost de referinta. Cum a zis si Vasile, incurcate sunt caile Domnului.
Părerea mea – și acum este un soi de egalitarism , în zona medie , că tot a fost subiectul precedent disputat și discutat, ăla cu parcările.. toată evoluția la tot ce e viu se bazează pe competiție.. inclusiv la oameni .. problema este că mulți vor stat social – cu acces universal nu doar la vot, dar și la sănătate și educație , confort, vacanțe, samd.. de aici până la comunizarea restului ce mai este de împărțit, gen ride sharing la mașini sau la neveste, mai e un pas .. una este egalitatea de șanse în competiție sau in fața legii, alta promisiunea bunăstării generale – de asta avem și acceptăm structurile marxiste reprezentate de multinaționale și instituții globaliste, că au permis ca multă lume să își ridice calitatea vieții, fără ca asta să fie rezultatul unei competiții între indivizi, fără a încuraja excelența, ba dimpotrivă – aproape de idealul comunist : de la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități .. și așa s-a ajuns sa fie mai mulți turiști decât oamenii să manipuleze bagajele, de aia preturile cresc, multă cerere, puțină ofertă, cel puțin la bunuri și servicii reale, nu vlogareala sau metavers.. avem de ales – acceptăm marxismul cu ce ne convine și cu ce nu, sau îl rejectăm cu totul, asumând toate durerile individuale sau de grup care derivă din asta .. capitalism înseamnă muncă de pici lat, raportarea continuă a performanței proprii la cea a celorlalți, în capitalism totul costă pe factură pe persoană fizică , inclusiv dreptul de a avea proprietate și de a te folosi de ea – așa e dintotdeauna, altfel viața reală ar fi un joc de Monopoly, și la fiecare 20 de ani trebuie inceput un joc nou..
In doctrina marxistă, factura e la comun, deci e mai ieftin , nu ? Pentru unii , firește, că pentru alții e teribil de frustrant ..
Perfect adevarat. Asta e esenta. Animal liber in padure care mananca cand are ocazia si norocul sau animal in cusca dar cu mese regulate si eutanasiat psihic. Bravo, nota 10 cu coronitza!
Păi da, calul de dar nu se caută la dinți, așa se zice, nu ? .. Canada era socialistă de câteva decenii, și toți erau fericiți și mândri că aveau acces universal la sănătate și educație de calitate .. acum a venit reversul, cu conturi blocate, legi idioate, și deodată lumea s-a ofuscat.. de ce ? Era logic să se întâmple asta .. la fel și o bună parte din Europa, socialism cât cuprinde .. birocrație prosperă cât încape. Și ne mirăm că e Ursula tâmpită și nesimțită .. păi era urmarea logică.. o logică capitalistă corectă ar fi spulberat birocrația bruxelleză de multă vreme .. dar multora le convine situația.. și nu mă refer doar la funcționarii de la Bruxelles .. ci mulți cetățeni pe care nu-i doare capul de câteva decenii
Asta e, un pic de frig la iarnă e parte din ofertă, dacă nu știau asta..
Socul anilor ’90 al capitalismului salbatic au fost pentru Romania un dus rece! Vremurile alea mi’au ramas in minte mai mult ca oricare altele pentru ca au fost vremuri grele in care romanii ajunsesera ca la un an dupa ce l’au impuscat pe Ceausescu in urale sa ii duca dorul pentru ca trezirea de la tovarasi la domni a fost una brutala. Anii aia cred ca m’au format cel mai mult ca ce am ajuns azi sa fiu si cumva in mine s’a nascut inca de atunci un pradator care a incercat mereu sa supravietuiasca intr’o lume de „care pe care”, lume ce doar aparent s’a mai estompat in anii de „prosperitate” de dupa 2007 cand sansa multora a fost sa plece pe dincolo si sa se mai imbuibe putin din socialismul multor tari din Vest in care traiul era bazat pe o oarecare echitate sociala fata de ce capitalism salbatic era pe la noi. Treptat insa lucrurile s’au schimbat si pe dincolo iar ce vedem azi ca usor se intampla pe dincolo e ce aveam noi prin anii ’90 in Romania, un soi de ruine ale socialismului printre care oamenii de rand incercau sa supravietuiasca capitalismului salbatic in care prosperitatea este rezervata unei maini de oameni in vrea in care restului li’se impun sacrificii. Ca mi’ai ridicat mingea la fileu si am intrat in zona asta a discutiilor, cred ca o sa imi fac timp sa va arunc in discutie o provocare, respectiv un articol in care sa facem un mic efort de imaginatie a unei istorii alternative a Romaniei. O sa incerc sa scriu ceva, ramane sa vedem ce imi iasa.
P.S. Hai ca am reusit sa incropesc ceva: Cum te’ai vedea azi daca in Romania nu ar fi cazut comunismul in ’89?
Ce-mi place la romanii e ca dintr-o discutie despre Marx, comunism, drepturi si libertati, exploatarea omului de catre om se aluneca „subtil” spre muzichii si zbantuiala si ca deobicei…. Putin e vinovat!!
… muzichii si zbantuiala… decadență cosmopolită ce se refugiază în elemente ale unei culturi ce nu ține seama relațiile de producție actuale, dușmanul din interior, lipsit de recunoștintă fată de structura care îi dă șansa ca zi de zi, să producă plus valoare pentru angajator.
Rușine! De pomană s-a zborșit Greta.
Da’ ce vrei tovarase Vasile, romnu s’a nascut meloman!
Ionel Tudorache – Căpitane de județ
…….
Of, cand canta cocosu-o data,
Cand canta cocosu-o data,
Eram cu murgii pe balta,
Eram cu murgii pe balta,
Cand canta de doua ori,
Numaram la galbiori, mai,
Of, of, of, numaram la galbiori,
Le dadeam la fratiori,
Sa aibe de sarbatori, mai.
Of, ia, Ileana, pune-i bine,
Ca la iarna nu se stie.
Ca la iarna nu se stie,
Ca la iarna-i vreme grea,
N-avem, Leano, ce manca,
Nici la lautari ce da.
Cand eram la aldamas, mai,
Cand eram la aldamas,
N-aveam loc de pagubas, mai,
Pusei mana pe pahar,
Dar pagubasii pe par,
Of, of, pagubase, nu mai da,
Ca-ti aduc pe galbena,
Tocmai de la Braila,
Ca-ti aduc pe galbena
Si cu vreo cinci dupa ea
Si cu vreo cinci dupa ea, mai.
…….
https://www.youtube.com/watch?v=XPQPA2cFs08
Ia d-aci pe adevaratul mos batran!