Lectia despre Constitutie

Mi-am propus ca din cand in cand sa abordam hulita noastra Constitutie. este o carticica mica, abia are 60 pagini format A6.Ar trebui in mod normal s-o invatam de la o varsta frageda. Este daca vreti Biblia noastra de cetateni.

Marturisesc ca demult nu am mai citit-o. Am sa incerc sa o explic intr-un limbaj cat mai simplu. Ar fi usor sa va dau explicatii savante, din moment ca am terminat o faculate de drept. Cine vrea insa sa studieze sa puna mana pe un tratat de drept constitutional. Va garantez ca este un foarte bun somnifer.

Articolul 1 alineatul 1 ROMANIA ESTE STAT NATIONAL, SUVERAN SI INDEPENDENT, UNITAR SI INDIVIZIBIL,

Stat suveran este acel stat cu teritoriu bine definit, capabil de a intretine relatii cu alte state.

Stat Independent, inseamna ca nu depindem de nimeni si nu suntem supusi niciunei influente straina.

Stat Unitar, inseamna ca o singura putere constitutionala stabileste reguli aplicabile pe intreg teritoriul,activitatea de guvernare difuzându-se de la centru pe cale ierarhică, o singură putere politică la nivel central și local, un singur rând de organe centrale (parlament,guvern, președinte etc.), o singură ordine juridică întemeiată pe o constituție unică, iar populația are o singură cetățenie.

Stat indivizibil este cea mai clara calitate:nu se pot desprinde teritorii din cadrul statului roman.

Stat national a creat cele mai mari controverse. Statul national este acel stat suveran care isi afla legitimitatea politica din faptul ca este creatia si servitorul unei natiuni suverane.

Dar pentru ca statul este o entitate geopolitica si natiunea este vazuta ca o entitate etno-culturala (complet gresit) exista o tendinta de a cere abrogarea acestei sintagme pentru ca, vezi doamne, natiunea azi ar trebui sa fie un concept mai degraba cetatenesc. Adica natiunea este o colectie de etnii, nu o colectie de cetateni.

Consider ca in cazul nostru asta este o manipulare  Natiunea romana este alcatuita nu doar din etnici romani, ci din toti cei care traiesc in Romania si sunt cetateni romani. Cred ca se confunda poporul , care poate exista in mai multe state, avand cetatenii diferite,cu natiunea. In Romania elementul principal al natiunii este intr-adevar poporul roman, dar toti cetatenii din Romania au si nationalitate romana, dar nu in sens ETNIC, CI IN SENS LEGAL. Nationalitatea este legatura legala cu tara, cetatenia confera dreptul de a participa la viata politica.Cele doua nu se confunda. Ambele calitati iti dau dreptul de a fi parte al natiunii. Ca oamenii care compun natiuni pot fi de etnii diferite asta deja este o alta discutie. Poti avea cetatenie multipla, dar de cele mai multe ori nu poti avea decat o nationalitate si trebuie sa te declari ca atare pentru a beneficia de ea si de protectia legala conferita de ea

Nu toate statele sunt asa Spania este o natiune formata din oameni de diverse nationalitati, DAR IN SENS ETNIC, pentru ca in Spania exista mai multe popoare care exercita impreuna suveranitatea.Ca vor sa se desparta este o alta discutie.Nu la noi

Aici Constitutia  este clara, pentru ca apoi spune ca nu se pot face deosebiri intre cetateni functie de nationalitate si origine etnica. Drept urmare nationalitatea si etnia  NU SE CONFUNDA, si este logic, pentru ca avem cetateni romani cetateni si ai altor state in acelasi timp DAR CARE NU SUNT DE NATIONALITATE ROMANA. Si nu sunt putini.

A la prochaine.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura