Cu acces din Parcul Carol, Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida”, este primul muzeu tehnic din Romania, fondat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, după modelul Muzeului Transportului din Berlin.
Istoric:
Muzeul a funcţionat la început în aceeaşi clădire cu Şcoala de electricieni şi mecanici din strada Primăverii (azi Mendeleev), lângă Piaţa Amzei. La etaj era şcoala iar la parter şi subsol era muzeul unde, în zilele de sâmbătă şi duminică, elevii şcolii făceau experienţe şi dădeau explicaţii publicului. După trei ani Primăria a dat o altă destinaţie clădirii, muzeul fiind mutat într-o clădire improprie pe Bd. Magheru.
Cu ocazia organizării „Primei expoziţii de electricitate din România” din 1928, în Parcul Carol I, muzeului i s-a alocat unul dintre multele pavilioane. Acolo, spaţiul fiind generos, s-a pus la dispoziţie un loc unde Leonida a instalat „nu numai muzeul tehnic dar şi Muzeul românesc, aşa că vizitatorii, după ce-şi dădeau seama de bogăţiile naturale ale ţării noastre, treceau în sălile în care li se arăta cum pot să fie folosite prin tehnică aceste bogăţii”. În anul 1935 muzeului tehnic i s-a oferit o nouă clădire, tot în parcul Carol I, mai spaţioasă, construită pe un cadru de beton armat, cu o suprafaţă de cca. 3.000 mp, în care funcţionează şi astăzi.
La 1 mai 1950, printr-o decizie a Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Bucureşti, imobilul din Parcul Libertăţii (noua denumire a Parcului Carol I) unde funcţiona muzeul tehnic „al Prof. D. Leonida” trece în folosinţa Ministerului Energiei Electrice. Dimitrie Leonida îşi dă seama că singura modalitate de supravieţuire a muzeului este să-l doneze Ministerului Energiei Electrice, lucrul acesta întâmplându-se la 10 august 1951. Chiar dacă muzeul a fost donat statului, profesorul Leonida a continuat să se ocupe de organizarea şi conducerea lui până la sfârşitul vieţii.
În perioada 1951-1954 Muzeul Tehnic intră într-un amplu proces de reorganizare şi politizare. În conformitate cu noile principii, material expus urma să fie orientat numai pe realizările din URSS şi din ţara noastră, derogări de la acest principiu fiind admise numai în cazuri excepţionale şi bine motivate.
La 10 mai 1954, în prezenţa personalităţilor oficiale ale timpului, muzeul a fost deschis sub numele de „Muzeul Electrificării”, nume sub care va funcţiona până în 1957 când va reveni la vechea denumire de Muzeul Tehnic. După moartea lui Leonida muzeul se va numi „Muzeul Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida” prin HCM nr. 878 din 20 august 1965, iar din 2004 „Muzeul Naţional Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida”. În perioada 1954-1990 muzeul a funcţionat în structura Ministerului Energiei Electrice şi Electrotehnice, iar după 1990 în structura Conel, Renel, Electrica, Electrica Serv.
Astăzi „Muzeul Naţional Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida” este cel mai important muzeu tehnic din România prin numărul şi valoarea obiectelor deţinute.
Sursa: mnt-leonida.ro
Inca de cand am scris despre masina lui Persu si inovatiile lui in aerodinamica am trecut ca obiectiv vizitarea acestui muzeu tehnic si ieri dupa ce am terminat ce aveam de facut pe aici, mi’am rezervat cateva ore pentru a face a il atinge.
Am luat metroul, m’am dat jos la statia Tineretului si de acolo dupa cateva sute de metrii am ajuns la Parcul Carol in incinta caruia este gazduit acest muzeu unic la noi in tara. De ajuns nu este foarte greu de ajuns, practic daca veniti de la maonsoleu coborati drept pana aproape de iesirea din parc, accesul inspre muzeu fiind in partea dreapta a aleii principale. Odata ajunsi, dupa achitarea unei taxe modice (10 lei/persoana + 10 lei pentru foto daca doriti asta) pregatiti’va pentru minim o ora de vizitare a unui muzeu care include in colectia sa extrem de valoroasa numeroase exponate tehnice de la inceputurile revolutiei industriei si pana astazi. Printre multe altele, aveti sansa sa vedeti si numeroase exponate ale geniului Justin Capra (Dumnezeu sa il ierte) printre care si primul JetPack din lume …
Precum si cateva mijloace de locomotie pe cat de haioase pe atat de revolutionare si economice …
Mai multe exponate si imagini de prin muzeu, va invit sa vedeti in montajul de mai jos …
Daca sunteti din Bucuresti, sau cel putin aveti drum pe aici si ceva timp liber, dupa vizitarea Parcului Carol, va invit sa va opriti si la acest muzeu care poate parea pictisitor la prima vedere fiind unul cu profil tehnic, insa va asigur ca dupa vizitarea lui o sa va schimbati parerea mai ales ca este ticsit cu exponate care in mare parte beneficiaza si de cate o mica descriere. Partea buna este ca puteti afla mai multe cu ajutorul unor coduri ce pe puteti scana cu smartphone’ul.
Informatii utile:
Adresa: Str. General Candiano Popescu 2, Sector 4 – 040581
Telefon: +4 021.336.93.99
Program de vară (aprilie – octombrie):
Miercuri-Duminică
Luni, marţi 10:30 – 18:00
Închis
Accesul în muzeu este permis până la 17:30.
Program de iarnă (noiembrie – martie):
Miercuri-Duminică
Luni, marţi 9:30 – 17.00
Închis
Accesul în muzeu este permis până la 16:30.
Tarife pentru vizitarea expoziţiei
Intrare în expoziţia de bază sau în cea temporară: 6 Lei/persoană
Intrare în ambele expoziţii: 10 Lei/persoană
Servicii de ghidaj: 50 Lei/grup
Foto/video amatori (fără stativ şi bliţ): 10 Lei/persoană
Harta: