De la o vreme incoace si de cand se poarta marota asta cu Green Deal prin Europa noastra draga, am inceput sa ma gandesc tot mai serios sa investesc ceva bani pe partea asta si ca prim pas am zis sa incerc cu Casa Verde Fotovoltaice, programul ala guvernamental gripat pe la sfarsitul lui 2019. Anul asta cica s’ar relua, si e de asteptat sa se reia daca vrem sa ne alegem cu ceva din miliardele alea de la Europa, asa ca m’am pus si eu pe o lista de informare/asteptare la unul dintre montatorii agreati.
Casa Verde Fotovoltaice, ca un inceput al investitiei in Energie Verde
As porni de aici pentru ca ar fi o subventie de 90% pentru montarea unor panouri solare, dar nu mai mult de 20.000 lei, in care teoretic te’ai alege cu montarea unui sistem de panouri solare cu putere de minim 3kW, conform obligatiilor prevazute in program. De ales, as alege varianta ongrid, iar pentru montarea de panouri solare as pune la dispozitie acoperisul casei, care are o orientare spre sud-est, ce teoretic ar fi destul de ok din punctul de vedere al eficientei mai ales daca as acoperii latura sudica. In momentul asta, fiind doar o pe o lista de intentie care nu stiu cum se va concretiza, nu sunt inca decis daca as merge doar pe subventie pentru acoperirea macar partiala a consumului propriu, sau as investii ceva mai mult decat atat si sa aleg o varianta extinsa ce sa o finantez din fonduri proprii, pentru a imi recupera ulterior investitia si din vanzarea de curent in retea ce ar putea fi eventual completata si de o mica turbina eoliana.
Modificari in programul Casa Verde Fotovoltaice
Pentru Casa Verde 2021 s’au facut niste modificari interesante care, teoretic, ar trebui sa faca acest program mult mai accesibil decat cel anterior la care majoritatea cererilor au fost respinse ca nefiind eligibile din diverse motive, cel mai important dintr ele fiind cel legat de locul unde putea fi amplasate aceste panouri solare, respectiv autorizatie de constructie si alte aberatii birocratice, despre care puteti citi aici, care nu au pus decat bete in roate acestui program. Conform modificarilor anuntare, multe din aceste aberatii au fost eliminate, montarea nu mai necesita autorizatie de constructie, iar de montat aceste panouri pot sa fie acum montate oriunde, atat pe un acoperis de rezidenta cat si pe alte anexe sau chiar un teren pe care il ai in proprietate. Lucru asta ma duce cu gandul ca pe viitor, daca reusesc sa fac acest prim pas pentru consumul propriu, sa ma extind putin in domeniul asta avand la munte un teren de vreo doua hectare de coasta orientata inspre sud, unde oricum nu poate fi cultivat altceva in afara de faneata si care de ani de zile nu a mai fost exploatat in acest sens.
Opinie de final
Teoretic programul Casa Verde ar putea insemna un prim pas in mini productia de energie electrica atat pentru mine cat si pentru multi altii care ar putea in felul asta sa fie impulsionati sa investeasca in domeniul asta ce ar fi de viitor la ce vremuri „green” se anunta. Practic insa, la cum a mers treaba pana acum la noi, nu stiu daca idiotii astia care ne conduc vor reusi sa faca din el un program viabil dincolo de povesti desi tin blocat pentru asta un buget mai mult decat generos, in joc fiind probabil nemultumirile marilor producatori de energie carora nu prea le cade deloc bine un asemenea program extins. ce le’ar afecta profiturile si monopolul de care se bucura.
Mda, opinia ta de final e contrazisă un pic de modificările aduse programului. Ce să zic…măcar e un pas înainte, ai punctat si tu un lucru bun facut de ăștia ???
Pai nu e contrazisa de nimic, ca intre teoretic si practic e cale lunga la noi. Amu sa vedem ce o iesi si daca o fi sa fie ceva si in concret, macar asa dorm linistit ca am profitat si eu, macar putin!
P.S. Care astia? „Astia” din guwerner? Stai linistit ca nu au nici un merit, tot ei au blocat programul, amu doar ca ii belesc astia din UE ca tin fondurile alea blocate si daca macar nu se prefac ca face ceva „green”, adio fonduri din celebrul PNRR!
sa-mi bag peleu, eu nu inteleg cum de mai poți tu trăi în tara asta :)) Uite, am și eu o rugăminte la tine…Tu esti cu ochii pe politică de multă vreme. Crezi că poți scrie un articol gen, 5 lucruri bune pentru romania făcute de guwern ? Stiu că nu e in nisa ta dar…Merci
Din pacate nu gasesesc nici macar unul dincolo de VOM FACE sau tunuri cu dedicatie, si aici as enumera ce conteaza: sanatate/educatie/investitii /finantari de proiecte de importanta nationala/atragerea de investitii si stimularea sau sprijinul mediului privat aka IMM’uri.
Daca stii tu un singur lucru bun care s’a dovedit functional la fiecare dintre capitolele astea 5, sau macr 5 la un singur capitol din astea enumerate de mine, te invit eu sa scrii tu si promit sa te citez eu dupa cu toate laudele de rigoare, desi „nu sunt pe nisa mea!” Spor!
P.S. Si zici ca ai alta tragere la lingrica de cand ai si tu un laptop functional?! Jucarie noua, deh!
Baga din alea cu dedicație .. ca nu s-a făcut niciodată nimic fără. Ca nici Vasile nu enumera fără.
Hai Mareane, lasa datu’l dupa cires, baga ceva mai mult decat batul prin gard!
Hai ca-ti scriu eu 5 lucruri bune facute de guvern, da’ pana in 2019 inclusiv!
Foarte misto, mersi de info! Am si eu la tara o casa batraneasca pe care as putea sa montez panourile alea plus ceva teren. Curentul produs acolo, l’as putea folosi in oras? Ar fi super tare!
Teoretic, din ce am inteles eu, nu mai are treaba locul de producere a energiei cu locul de consum, deci, teoretic, da, ai putea produce intr’o parte si beneficia din retea de energia produsa in alta parte. Succes!
Intre 50 si 80 de procente rata de respingere a celor ce au aplicat anul trecut si decontari catre cei ce instaleaza nu s-au facut asa ca nu stiu cine se baga sa mai instaleze moca! Succes!!
Din ce ziceau baietii cu care am vorbit, au o lista de intentie asteptand si ei sa vada ce si cum se va desfasura cu modificarile din februarie, in momentul asta avand in lucru ceva montari din alea aprobate. Eu unul cred ca idiotii astia din guwern nu o mai pot lalai in contextul actual si trebuie macar sa se prefaca, ca fac ceva „verde”. Multi au fost respinsi, e adevarat, tocmai ca procedurile erau de rahat si implica multa birocratie idioata care sa puna mai mult piedici decat sa ajute, iar la decontari nu a fost decat pe trend, anul trecut nefiind mai nimic decontat din programele in derulare, ci numai din pentru tunrile date in pandemie de baietii isteti. Nu stiu ce o sa iasa si cum o fi, ideea e ca macar am incercat initial varianta asta ca sa nu ma apuc eu sa investesc de la zero, costurile sunt destul de ridicate.
Multam!
Hai sa-ti spun ce magarie noua au aprobat, una misto taaareee:
„posibilitatea de transfer catre alt instalator pentru montarea panourilor fotovoltaice”
Ai inteles, instalatorul unul fraier „nealocat” la partidul care trebuie s-a zbatut anu’ trecut si a aprobat 30 de dosare, a si montat 4 sa zicem si acum vin clienti ca aud si ei ca reincepe si intreaba. Asta zice ca nu instaleaza pe moment ca am de primit 1mld. de anu’ trecut si atunci clientii se transfera la unu’ care monteaza in 30 de zile dupa aprobarea transferului, moca fara bataie de cap da banuiesc ca cu priza la robinet, cu dedicatie… si mai sunt!
Nici macar nu ma indoiam ca toata treaba nu e cu dedicatie mai ales ca se anunta multi bani pe zona asta, deoarece doar asa pot sa fie folositi! 😉 Una peste alta, sper ca macar de putin sa profitam si noi, restul.
D-ne ajuta! Daca vreodata ajungi la o faza avansata, proiect aprobat, etc., zici si la Vasile ce ti-au ales, panouri, invertor, etc.
P.S. Prin belgia cam asa merge treaba, brusol.be
Vasile, cu tot respectul, dar ai cuvantul meu ca te aveam in vedere inainte de a face orice miscare! Ma roade de multa vreme gandul sa iti cer cateva sfaturi, dar am zis ca mai intai sa incerc sa fac eu prim pasul asta, ca mai apoi sa te deranjez cu ceva concret! Multam fain!
Cum e in Belgia e si normalitatea defapt! Eu iti pun la dispozitie spatiul unde sa poti sa iti montezi panourile alea, tu vi cu montarea lor. E win-win situation, pentru ca energia aia injectata in retea nu e doar in beneficiul meu, ci al intregului cos enegetic, plus ca ajuti economia cu banii aia europeni pe care firmele ii incaseaza si in felul asta creaza locuri de munca sustenabile, ca ulterior traiesc din mentenanta. Pe la noi, mai greu cu ideei de astea cata vreme gandul e doar la furat si tunuri servite cu dedicatie.
Spune te rog ce program si de cand este in vigoare ca eu am vorbit la 4 firme si spun ca nu e numic deschis pentru anul asta. Multumesc.
In Monitorul Oficial nr. 109 din 1 februarie 2021 a aparut ordinul Ministrului Mediului pentru modificarea și completarea Ghidului de Finantare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului in reteaua nationala, primul semn ca se misca ceva in directia asta dupa finele lui 2019 de cand nu s’a mai intamplat nimic dupa ce guwerner a blocat toate programele guvernamentale in derulare. In respectivul ordin apar doar modificarile, dar nu si o data efectiva de aplicare. Din cate m’am interesat, firmele se asteapta ca anul asta sa se reia respectivul program insa reticienta lor este legata de faptul ca ce au montat anul trecut nu a fost platit nici acum, rata de respingere a proiectelor depuse fiind de asemenea foarte mare pe vechea lege. Prin modificarile aduse si in urma presiunilor din UE, s’ar putea insa ca lucrurile sa inceapa sa se miste.
Cum va urma o nouă revoluție industrială, cred că poți profita și din livrarea de energie în exces în rețea.
Uite un documentar interesant: https://youtu.be/QX3M8Ka9vUA
Pai aia inseamna optiunea mea pentru ONGRID, adica ce nu folosesc, injectez in retea.
Ha e de reclama, am vreo 4 prieteni care s-au înscris, nici unul n-a apucat, se lauda ca fac și dreg dar listele sunt foarte.. foarte scurte
Habar nu am cat o fi lista aia de lunga sau scurta, eu unul nu imi fac mari sperante, dar am zis ca macar sa incerc inainte sa ma apuc eu sa investesc din resurse proprii macar pentru o parte din consumul propriu.
Eu vreau să îmi proiectez și să construiesc casa în direcția de a asimila sau a putea asimila astfel de tehnologii pe viitor.
Problema este costul, nu prea îl văd pe Buhnici sa se mai laude privind super casa lui pasivă…iar investiția mi-e teama că dacă nu se amortizează in 10-15 ani e degeaba. Firește există contextul unei creșteri a prețurilor energiei foarte mare, dar cine spune că în 5 ani cei care au panouri solare nu vor fi supra impozitați. Adică de ce sa crezi că poți fi independent de „societate”?
Ideea este ca dupa o perioada romantica de mare entuziasm verde, cu siguranta ca vor exista taxe pentru productie si alte ghizmouri ce te transforma din prosumator inapoi la consumator cand tragi linie, ca deh, si ElDorado e o poveste. Pana atunci, merita investit cu cap, adica, cat principal obiectiv sa fie ala care sa iti reduca din factura lunara, ca de aici incolo sa nu uitam nici ca panourile alea sunt rentabile, in conditii optime, cam 15 ani dupa care o iei de la capat cu investitiile si multe se pot schimba intre timp.
In rest, Buhnici …si’a scos banii din promo, de amu ii ramane doar sa mai rezolve partea cu lacul de apa si namol care il despart de casa din camp. :)))
Pai pare curios chiar și cu „ciubucurile lui” facă ar fi wow s-ar lauda in fiecare săptămână. Dar n-am mai văzut un video sau un articol pe tema casei lui.
Pai nah, daca nu’i mai da nimeni, nimic, nu’l trage inima, plus ca postase ceva la un moment dat pe YouTube legat de asta de mai mult s’a facut de ras, a luat troll la greu. In rest, asa cum am zis, e bine sa investesti insa trebuie sa o faci prudent mai ales ca va urma o perioada de bula in domeniul asta unde unii vor da tunuri grele in vremea in care altii doar vor cotiza la bula asta. 😉