Mariri salariale DA, invatamant BA!

In ultima vreme nu am auzit nimic altceva in afara de mariri salariale. Nu ma deranjeaza asta, in Romania e greu sa mai traiesti cu 200EU/luna, problema mea este daca multe din maririle alea sunt si meritate si o sa iau ca exemplul concret invatamantul.

In ultimi ani situatia din invatamant a mers din rau in mai rau si rezultatele slabe se vad, multe lucruri si probleme trenand fara o rezolvare.

Avem parte de generatii la rand din ce in ce mai slab pregatite in domenii care fie nu se mai cauta deloc pe piata muncii, fie in domenii in care se pune mai mult accent pe teorie decat pe partea practica.

Avem generatii la rand prost pregatite din care cel putin jumatate rateaza examenul de bacalaureat, multi alegand ca nici macar sa nu se mai prezinte.

Avem invatamant gratuit doar cu numele, in realitate efortul financiar al parintilor pentru fiecare an de studiu este unul urias atat in invatamantul gimnazial cat si liceal.

Avem de ani si ani de zile, zeci de licee, unde performantele sunt 0 absolut, nici macar un singur elev ale acelor licee nepromovand examenul de bacalaureat in toti acesti ani.In conditiile astea, pana cand oare merita sa platim lipsa de performanta? De ce maririle de salarii in acest domeniu nu se fac pe criterii de performanta cum ar fi si normal? Cand oare va exista o clasificare clara si obiectiva a performantelor din scolile romanesti in functie de care sa se si plateasca salariile pe care le merita cei care fac performanta pentru ca sa fie stimulati sa isi faca meseria mai mult decat prin simpla prezenta la o catedra? Cunosc „profesori” care predau chiar si doua materii pe la scolii si aveti cuvantul meu de onoare ca nici macar tangentiali nu sunt cu ele, multi ocupand posturile alea pe spagi si relatii, cumetria fiind mai mult decat binecunoscuta prin multe scoli de pe la noi. Pai oare oamenii astia, care ocupa un post pe nedrept de multe ori si nenorocesc generatii la rand de copii, merita sa primeasca mariri de salarii? De ce banii aia nu ar fi mai bine orientati inspre cei care sunt cu adevarat dascali, isi iubesc meseria si fac pe dracu in patru sa pregateasca copii care sa aiba o sansa in viata?

 

Cum naiba sa ai performanta daca nu ceri si mai ales stimulezi asta?

Nu vreau sa generalizez din respectul pentru dascalii care isi dedica viata pentru profesia lor, insa in cea mai mare parte eu unul sunt satul de sistemul romanesc de invatamant in care mediocritatea si lipsa unei scale clare de valori, e la mare cinste, invatamantul romanesc continuand sa produca in mare parte cretini.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura