Mie unul povestile cu „inteligenta artificiala” imi par doar niste mici escrocherii

Ok, am vazut si eu fimuletul prezentat de Google in care inteligenta artificiala la care lucreaza este prezentata ca fiind deja o tehnologie functionala …

Am vazut si filmuletele cu Sophia, cel mai avansat robot umanoid care a ajuns intre timp sa prezinte stirile cu Esca la ProTV, sa aiba cetatenie si cica si card de credit.

Dar, desi spectaculoase si crappy in acelasi timp, aceste demonstrati pentru mine sunt doar niste povesti bine mascate dupa un marketing inteligent de care se agata tot mai multe companii, un soi de ciorba reincalzita a ceea ce era candva circul ambulant cu ciudatenii pentru care platesti un bilet sa le vezi, si nu unul ieftin deloc, de pe urma carora unii fac foarte multi bani!

Nu neg ca in spate exista ceva inteligenta artificiala si un algoritm superior fata de tehnologia la care avem azi acces pe scara larga, si nici ca se fac pasi importanti in acest domeniu, insa eu unul zic ca nu va mai dura mult pana cand se vor impotmolii cam pe aici pentru ca noi cei de azi si din viitorul apropiat suntem inca foarte departe de ceea ce doar pare a fi, atata vreme cat demonstratiile sunt facute in conditii predefinite si bine controlate din umbra, cu intrebari predefinite si raspunsuri de asemenea … nu imi pare chiar atat de mare scofala cand exista pana si jucarii produse pe scara larga care fac acelasi lucru deja.

Ok, premiteti’mi sa ma declar cel putin deocamdata un sceptic. Voua cum vi’se pare toata sharada asta? Cat adevar si cata vrajala e?

21 de comentarii la „Mie unul povestile cu „inteligenta artificiala” imi par doar niste mici escrocherii”

  1. Offtopic, pentru ca pot.

    Coane, masinuta ta nu are AAS la numar? Vazui una parcata langa o scoala pe la piata delfinului.
    Intercooler frumos in fata, jante aliaj. Prafuita ea, dar arata bine pe dedesubt

    Răspunde
  2. Nu am fost niciodată adeptul termenului de AI … Nu prea sunt sigur nici ce înseamnă exact termenul inteligență .. poate doar componenta de creativitate și conștiință de sine să fie ceva care transcende unui comportament condiționat pe baze deterministe .. ori, ceea ce se numește abuziv AI azi, este reproducerea acestui comportament condiționat, pe domenii de interacțiune limitate .. e spectaculos, dar mai e mult până departe .. partea mișto este că tehnologia e suficient de matură să poți simula un utilizator de feisbuci real – fraze standard, poze, like-uri, chiar și mai puține greșeli de ortografie, deci putem înlocui lejer armatele de drone in carne și oase .. mai greu de implementat partea de afecțiune, compasiune, angoase, samd .. sau poate astea sunt un balast inutil , sau poate oricum ne manifestam noi înșine într-un univers simulat, și toată discuția e futilă ..

    Răspunde
  3. Tovarase Cola, comentariul tau mi’a ridicat la fileu niste intrebari pe care nu mi le’am pus pana acum, adica ceva de genul:

    In viitorul apropiat ce o fi mai greu: sa creezi un user artificial de facebook (de exemplu) dupa modelul uman, sau sa mai creezi un om care sa nu semenea cu un user artificial de facebook? laugh Cum o sa mai faci diferenta si mai ales, o sa mai fie vreuna? crazy

    Stiu poate suna cam ambigu ce am scris, dar cred ca se intelege ceva pana am timp sa scriu si vreo postare pe tema asta.

    In rest, ai intuit excelent ceea ce am vrut si eu sa scriu si i’ai dat doar o alta forma! Nici macar termenul de AI nu este clar definit si inteles, decum aplicat! De aia zic eu ca ce vedem azi, e doar o mica escrocherie, dar nimic mai mult, pana si Google recunoscand cu jumatate de gura treaba asta dupa ce au fost „pusi la zid” de cotroversele create dincolo de fanboyzi aplaudaci.

    Răspunde
  4. Păi eu cred că există userii aia simulați de feisbuci .. cum altfel explici că în genere obții lejer jde mii de followers, și când e să se afișeze in carne și oase, apar cam 1%? laugh .. deja cred că nu pot fi distinși cei reali de cei artificiali, in sensul cuantic feisbucist .. nici aplaudacii nu sunt greu de simulat, nici măcar cocalarii .. la cât analfabetism funcțional există, algoritmii de natural language processing sunt mult superiori cerințelor curente laugh

    Răspunde
  5. Plm, eu’s mai pe sf&fantasy…ce fac oamenii asti acum sunt bastonase de clasa a-I-a…dar, e un inceput, catre ceva trebuie sa mearga umanitatea. Clar, n-o sa ajungem sa traim noi AI asa cum e prin carti si filme dar c onceptul are poarta deschisa…e suficientr un accident si gata. A, asta n-o crezi dar faza cu dronele militare ti-a ridicat paraul pe carca.

    Răspunde
  6. AI-uri exista la greu in ziua de azi, nu sunt de nasul nostru, astea de la tv sunt asa ca sa ne invatam noi publicu’ cu ele si cu ce ne asteapta, un manechin prietenos care vorbeste, ca doar asta e perceptia generala. Accidentul despre care zice Marian, cred ca s-a produs mai demult, acum suntem pusi in tema si apar semnale pe ici pe colo, ca doar n-o iesi unu’ maine sa o dea pe fata total, ba baieti iote aici in cutia asta am un AI, are constiinta de sine, plus ca e destept ca un supercomputer, va dati seama cum ar raspunde la intrebarea: Cum putem sa salvam planeta? laugh

    Răspunde
  7. Cum putem sa salvam planeta?
    AI: mmm…e grav, ar trebui amputat aici, ceva implant aici, mai amputam si asta..hmm, aici nu se mai poate face nimc..aici ar fi ceva sanse..cu ajutorul lui Dumnezeu se remediaza…glumesc, Dumnezeu nu există…eliminam si cangrena de aici…Noe, fa-ti barca!

    Răspunde
  8. Există considerente raționale să presupunem că mașinile nu pot dezvolta conștiință de sine in sens uman – noi știm că mierlim, știm că avem limite de timp și spațiu, etc.. o doare la basca pe prezumtiva conștiință artificială de soarta planetei .. asta e doar problema noastră de moment legată de limitele noastre naturale.. iar specia obținută prin încrucișarea adn-ului cu siliciul gravat , nu va avea aceleași întrebări, și evident nici răspunsurile noastre .. nu mă interesează , așa cum e și normal.. discuția e despre cum pot algoritmii care ne replică comportamentul să ne substituie pe noi.. ne pot substitui în măsura în care suntem reduși social la niște algoritmi, în sensul Cambridge Analytica .. și vina va fi doar a noastră..

    Răspunde
  9. Cola intodeauna va exista conflictul asta un AI cu constiinta de sine va realiza ca imparte pamantul cu cineva si din acel moment va avea acelasi probleme, va avea nevoie de resurse sa se dezvolte sa supravetuiasca, iar noi pentru ca si la ora actuala ne place sa fim niste sclavi ai tehnologiei, devenim sclavii lui de facto…. de fapt se si intampla, informatia se aduna si trebuie procesata, algoritmi sunt creeati deja, tipare de comportament previzibile, se fac teste…. isi mai inchipui cineva ca FB e inventia lu’ Berg laugh

    Răspunde
  10. eu aștept nerăbdător robotul pe care să îl trimit la muncă, în locul meu … Nu se va întâmpla curând … Deocamdată folosim tehnologia să facă shopping in locul nostru, turism in locul nostru și eventual sex in locul nostru .. iar câțiva o folosesc pentru a ne face pe noi restul să ne ducem la muncă, la proteste, la război sau închisoare în locul lor laugh .. asta e realitatea..

    Răspunde
  11. Ma bucur sa vad ca am starnit o discutie cel putin interesanta. smile

    In rest, eu raman la fel de sceptic. Din punctul meu de vedere, umanitatea in forma actuala si’a atins de multa vreme limitele, sau mai exact cam atat putem in stadiul asta de evolutie. Un pas inspre alt nivel se va face doar si numai daca o sa iasa o paruiala ceva, pentru ca asa a fost mereu in istoria noastra. Acum ca o sa fie cu dronele alea ce m’au speriat pe mine (pe buna dreptate Mareane, pentru ca acolo discutam de o tehnologie usor de realizat chiar si de catre niste unii) ca o sa fie conventional, sau mai putin conventional … o treaba e clara: noi ca evolutie suntem intr’un regres atat social cat si ca ce ne face oameni, lucru ce nu cred ca poate fi contestat de cineva, dovezi fiind pe unde intoarcem capul.
    In rest … sunt de acord cu Vasile la partea la care astia ce fac e doar sa ne obisnuiasca si cu ideea … dar ideea lor nu inseamna ca este si realizabila oricate eforturi ar face.

    Concluzie: daca Marean zice ca evoluam pe undeva, eu zic ca ne vom intoarce la pesteri ca sa o luam de la capat, nefiind nimic mai mult decat un fail ca si aia dinaintea noastra, repetand aceleasi greseli in drumul asta ratacit al omului ce nazuie sa fie un soi de Dumnezeu, pierzandu’si pe drum umanitatea care ne face ceea ce suntem.

    Răspunde
  12. Stimabile, ca sa incep cu sfarsitul, unii traiesc in pestera de mult, doar ca pestera lor se numeste Facebook, e lumea lor, adevarul si realitatea exista doar acolo, nu e asta evolutie sociala?!
    In rest sertarele sunt pline, solutii exista, la primul semnal de stagnare ele se vor deschide si un nou boom va veni, unul a fost in 2007 continua inca si a schimbat lumea, le-a dat unora de treaba si pe alti i-a redus la un simplu apendice wink

    Răspunde
  13. Bai, eu zic ca nu e regres..e adaptare la mediu, noile generatii sunt mai statice. Tehnologia a facut un salt imens in ultimii 20 de ani. ..ceva asemanator cu de revolutia industriala doar ca acum plecam de la un alt nivel. Avem senzatia de regres, ca nu-i mai intelegem pe tineri..pai, au ales calea mai simpla,mai practica…cauta pe google.

    Răspunde
  14. AI exista si nu prea are legatura cu niste papusi programate sa vorbeasca sau cu asistenti virtuali precum Siri. voi cum credeti ca ajungeti sa va treziti ca primiti reclame directionate? Sta cineva sa analizeze miliarde de profiluri, de conturi manual? 2. Roboti autonomi, softuri care iau decizii singure (isi aminteste cineva cat ne agasau firewall-ul de zece mii de ori cu allow/deny? Cand vi s-a intamplat ultima data asta? nu se mai intampla pentru ca softul ia decizii pentru tine.) A, plus machine learning. Oamenilor, va zic, AI nu doar ca e aici, dar razboiul cu el e ca si pierdut de cand l-am lasat sa ia singur decizii.

    Răspunde
  15. sa nu ne panicam tovarasi .. cata vreme vaca face muu, da lapte si mananca iarba, e in regula .. la primul semn ca asistenta aia robotica isi multiplica numarul de tzatze, incepe sa mugeasca si se cupleaza la dozatorul de lapte, ei bine, ala e momentul sa parasim planeta laugh ..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura