Miturile idioate ale romanilor post epoca Ceausescu

Poate sunteti satui de Ceasca. Si mie imi e greata. Dar ma izbesc zilnic de niste mituri de cacat vizavi de acea epoca, din care eu am apucat, thank’s God!, doar 13 ani. S-o luam metodic.

Iti da masa, casa si servici.

Oau, m-ai spart! Calitatea multor joburi de atunci era indoielnica, multe erau doar o frecatul menteii, ca sa nu amintim de parazitii numiti activisti si securisti si acolitii lor – dansuri, corul fabricii, agitatie si propaganda – , care alcatuiau o gretoasa casta numit nomenclatura. Masa era gratis la servici si era scarboasa de multe ori. Iar casa nu era a ta, ca tot poporul platea chirie la ICRAL sau cum se mai chema, prea putini romani erau proprietari inainte de 1991, iar fondul locative era si este de o calitate indoielnica datorita furtului sistematic de material si a grabei cu care s-au edificat bloacele grii si alte monstruozitati.

Nu se fura ca acum, conducatorii erau cinstiti.

Daaa, cei mai cinstiti! Se fura si se delapida ca in codru, a completa de la stat era sport national, iar cei cu functii de conducere profitau la maxim de functiile lor, cerand si primind atentii, mita, favoruri de tot felul, inclusiv sexuale. E adevarat ca unii si-o mai lua cand erau reclamati, dar pedepsele nu erau drastice, iar fara pile, cunostiinte si relatii (PCR) erai fiul ploii…sau te faceai turnator la secu.

Era mai bine, aveam bani … s.a.m.d.

F0t0i…mama lu’ bine, unde era binele asta? Am fost dusi la practica Agricola, la defilari si mitinguri pe orice vreme, lectiile faceam la lampa, ca nu aveam current, alimentele de baza si benzina erau rationalizate, asistenta medicala era vai mama, magazinele erau goale, cozi infernale la orice, program tv 2 ore pe seara, apa calda 4 ore pe saptamana. Sa mai continui?

Asadar iluziile de„mai bine” pe vremea aia exact asta erau: iluzii. Cu exceptia alora care se descurcau si care azi sunt cei care ne conduc.Nomenclatura de ieri si odraslele lor sunt clasa politica si oligarhii de azi. A compara acea vreme cu azi este oricum o idee gresita, deoarece societatea a evoluat de atunci ireversibil.

Cat despre cati bani avea romanul de rand in raport cu preturile va recomand sa cititi acest articol scris acum ceva vreme de Ice. smile

Si ca un ultim tembelism pentru acest post:

Ceausescu a platit datoria externa.

Asa o fi, desi noi am platit, nu el. Romanasul nu stie insa cum am facut datoria in primul rand. In 1965 Romania era o tara mediu industrializata. Intre 1965 si 1981 s-a investit enorm intr-un mare salt inainte, iar banii necesari s-au luat de la FMI si banci straine. Din pacate mare parte din industrie s-a edificat pe tehnologii straine energofage. S-au bagat bani in proiecte care azi sunt complet depasite. Apoi a venit marele soc petrolier din 1979 care zic eu ca a terminat comunismul din Europa din punct de vedere economic. Suferintele cauzate romanilor de faraonismele paranoice ale lui Ceasca au fost exacerbate de plata ANTICIPATA a unei mari parti din aceasta datorie.Acest fapt ne-a adus prejudicii de imagine incalculabile care se resimt si azi. Suntem pentru Occident o tara cu risc investitional si din cauza belelelor facute de regimul comunist.

Iar o buna parte din bani au fost dat sub forma de imprumuturi si produse unor tari africane si arabe de unde dupa 89 nu am mai recuperate nimic, desi respectivii se angajasera se ne dea petrol si minereuri. Ne-au dat jumatea lu’ cinci…

Asa se face ca am mostenit in 89 un stat in deriva, o economie la pamant, bani lichizi cam putini si arierate de recuperat care nu s-au mai recuperat. Halul in care arata tara azi este o mostenire directa a dezastrului economic si administrativ din vremea comunismului si a alegerilor gresite facute atunci.

Sa mai amitim crimele comise, represarea dura a opozantilor, privilegiile unora in dauna celorlalti, lipsa de drepturi si libertati, umilintele la care eram supusi, frica, restrangerea liberei circulatii, samd?

Cat despre cum ar fi aratat Romania fara comunism, eu zic sa va ganditi la Italia sau Spania. Si aveti sa imi dati dreptate ca ne-ar fi fost muuult mai bine fara. Dar, din pacate, Istoria nu este apanajul lui „daca si cu parca s-au trezit in barca”.

Vreau sa va aud pe ca comentarii cu opinii pro sau contra. smile

P.S. Nu confundati opozitia la comunism cu dizidenta, care era evident o factiune comunista opusa lui Ceasca din interiorul sistemului, majoritatea fiind agenti sovietici.

13 comentarii la „Miturile idioate ale romanilor post epoca Ceausescu”

  1. N-o fo chiar aşa, se mai şi exagerează ! Dacă tot vreai să compari Epoca de Aur (ce din vremea odiosului) cu Epoca de Plastic (cea din vremea de azi) o să constaţi multe diferenţe, nu neapărat în favoarea zilelor de azi. Şi aş începe numai cu educaţia, un capitol la care nivelul de azi este situat la capitolul „cretinism cronic”. Coeficientul de inteligenţă fiind şi el în cădere liberă. Pe atunci televiziunea se chema că e un „sandviş” pentru că era „un rahat între două telejurnale” (pentru cine mai şi-aduce aminte, programul televiziunii naţionale era doar între orele 20:00 şi 22:00. Mă rog, acum avem tembelizoare color şi telenovele, şi cu ce e mai dăştept omul din ziua de azi. Pe atunci cam toată lumea avea loc de muncă, şi cu puţin noroc puteai să ai şi un acoperiş deasupra capului, în ziua de azi băncile te jupoaie de şapte rînduri de piele. Pe vremea odiosului se mai făceau şi ore de sport în şcoală, şi lucru manual şi activităţi practice, se făceau şi ore de desen tehnic, ori în ziua de azi se învaţă religie, se învaţă manele, se predau lecţii de homosexualitate şi marketing idiot. Pe vremea aialaltă dacă altceva nu prea mai aveai ce face, citeai cărţi, astăzi avem Facebook care debilizeaza utilizatorii. Mă opresc aici, lista e lungă. Argumente sînt şi pro şi contra. O comparaţie se poate face, nu ar fi o problema, dar e mai greu de stabilit care „epocă” a fost mai bună. În ziua de azi medicii sînt măcelari, te taie în bucăţi, zici că or făcut practica la Auschwitz, iau mită şi te lasă să mori cu zile dacă nu le dai plicul cu bani, haidaţi bre, de chestiile astea de ce nu ziceţi ? Sau te pomeneşti că medicii sînt nişte îngeri ?! Stau şi mă întreb ce oferă societatea socialistă multilateral dezvoltată din Epoca post-Ceauşită faţă de aceeaşi societate de dinainte de a fi ucis mişeleşte marele şi prea-iubitul conducător. Iar de prea-fericiţii bisericilor nici să nu mai amintesc. Deci ?!

    Răspunde
  2. Voi veni si eu cu o replica unde probabil ca voi juca rolul de avocat al diavolului … asa, de dragul dezbaterii, pana atunci sa speram ca se mai aduna ceva opinii. laugh

    Răspunde
  3. Eu am lucrat 10 ani inainte de 1990, pentru ca am terminat facultatea in 1979. In primul rand acei paraziti numiti activisti si securisti si acolitii lor sunt acum la putere. Ei alcatuiesc burghezia proletara, despre care se scria in doctrina comunista ca fiind cea mai mare plaga a unei societati comuniste, care insa nu ar fi trebuit sa fie decat o teorie. In privinta activitatilor din scoli si a educatiei tinerei generatii nu trebuie sa ignoram faptul ca in comunism au mai existat ramasite ale invatamantului romanesc anterior comunismului. Daca vreti sa vedeti cum a fost puteti rasfoi „Elevul Dima dintr-a saptea” de Mihail Drumes. Ceea ce nu a distrus comunismul a distrus societatea de dupa 1990.

    Răspunde
  4. Sorin, din lipsa de spatiu nu am atins activitatile educative, cultura samd. De acord, se facea scoala inainte dar si azi pe ici pe colo se face carte, personal cred ca daca ai vointa inveti multe si singur, dar totusi iti trebuie un mentor sa te ghideze. Totusi sa nu uitam ca scoala in comunism era impanata de politruci care trebuie sa ne bage in cap inca de mici odioasa ideologie comunista. Si ce zelosi erau, f…mama lor, inclusiv bataie am luat de la ei ca nu strigam suficient de tare lozinci. De asemenea, sa nu uitam umilirea elevului inainte de 89 cu tot felul de corvezi si batai.
    Subfinantarea educatiei si a snatatii si coruptia nu sunt in mod esential diferite si tin zic eu si de mentalitatile nationale.
    Cultura atunci si acum erau la pamant.
    Pentru mine o crima care se perpetueaza este lipsa studiului istoriei nationale si ineficienta protejare si restaurare a monumentelor istorice.
    Nostalgiile sunt sentimente umane de inteles, dar a avea nostalgii despre un regim care a calcat fizic pe oameni(milioane!) nu cred ca sunt sanatoase.
    Apropo, azi peste 90% din romanai sunt proprietari. Inainte de 89 nici sa lasi mostenire nu era fezabil si existau tot felul de restrictii asupra dr. de proprietate. Si, dupa stiinta mea, nu te sileste nimeni sa faci credite.
    C a statul nu te apara in fata praduirii care o fac bancile si alte institutii financiare nebancare este cu totul alta discutie si tine de cultura noastra de cetateni cu drepturi si obligatii corelative de care nu stim si nu vrem sa ne folosim sa tragem statul, care e servitorul nostru si nu invers, la raspundere pentru a-i trage pe cei care ne-au incalcat drepturile la raspundere.
    Si azi poti citi carti si sa te joci si sa faci sport, astea sunt, cu tot repectul alegeri personale.
    Cu toate hibele ei prefer de departe societatea de azi. Pentru ca daca am chef acum sa ies in strada si sa urlu ca Joha si cu ciolo sunt hoti risc cel mult o amenda; pe vremea ailalata daca urlam Jos Ceasca fie ma impuscau, fie ma legau si ma duceau la balamuc, ca nu apreciam”raiul pe pamant ” in care traiam.
    Si daca tot vorbim de asta, cred ca bunicul meu, care a fost inchis la Periprava si alte asemena locuri ca nu a uitta sa fie om, cred ca i-ar fi placut azi. Dar nu a mai apucat…
    Domna Evenuta, mare dreptate aveti. Bunicul de care faceam amintire a fost un fel de comunist pana la arstare. Imi spunea ca a fost prezent la arestarea mai multor Bratieni prin anii 48-49. locul elitelor interbelice, trimise la exterminare in inchisori si lagare de munca, a fost luat de o noua casta. Este adevarat ca multi dejisti au fost trecuti pe linie moarta dupa 1965, dar in locul lor s-au ridicat alti tovarasi. Copii si nepotii acestora sunt parte a clasei politice si a ciocoilor…oligarhilor de azi. In Bucuresti aveti unul care e chiar Primar General(ma rog, fost). Tatl tov Oprecu a fost general de securitate. Si putem continua cu exemple din tot spectrul politic.Doi fosti demnitari comunisti au ajuns presedinti, recte Ion Iliescu, fost inalt demnitar comunist esalonul2, si Traian Basescu, fost demnitar comunist esalonul 3. O gramada de ministri de dupa 89 tot nomenclaturisti si copii de nomenclaturisti sunt, ca si o mare parte din restul politicienilor, cel mai de seama fiind Felix le chat zis si Dan Voiculescu.
    Sistemul educational este o varza si evident ca nu mai exista nicio legatura cu perioada interbelica.\
    Poate singurul aspect pozitiv al comunismului a fost accesul masiv la educatie. Din pacate toata masa de creiere educate a fost atat de prost folosita ca rezultatul, adica un regim odios cu un cult al lui Ceasca atat de abject ca doar coreeni ne intreceau, a anulat efortul si investitia.

    Răspunde
  5. O simpla observatie .. regimul comunist a avut sub-epocile sale – de la teroarea bolsevica la dementul cult ceausist al personalitatii de dupa 82. Identic dupa ’89 – am traversat diverse faze (staze) – de la epoca mineriadelor (noi muncim , noi nu gandim ), la regimul basescu, cu o tranzitie spre o colonie de rangul 3.. Globalizarea ne face praf indiferent de ce cale am fi urmat – suntem prea mici, prea nepriceputi, prea inconsecventi si prea fricosi.

    Răspunde
  6. Am plecat din Romania prin anii 90 si imi aduc si acum aminte de primul impact pe care l-am avut cand am ajuns intr-o tara capitalista de cand lumea si pamantul, UK. In primul rand m-au socat oamenii care era foarte liberi atat in exprimare cat si in comportament, am fost socata de faptul ca toate parca aveau o ordine fireasca spre deosebire de Romania unde dupa ce se naruise un system de teroare parca toata lumea alerga printre ruine fara a sti ce ii adduce ziua de maine si incotro o va apuca fara a mai primi directii de la cineva. In UK toata lumea traia dupa cum simtea, nu astepta sa vina cineva sa le spuna ce si cum sa faca. De communism imi aduc aminte cu strangere de inima mai ales ca cel putin la noi in casa niciodata nu aveam nimic in frigider in afara de o oala mare cu ciorba iar cand se umple de sarbatori nu ne venea sa credem ca se poate trai si altfel cel putin pentru cateva zile.
    Ramona.

    Răspunde
  7. Nu am avut rabdare sa citesc toate postarile mai ales pe alea lungi, insa as vrea ca totusi sa nu uitam ca in comunismul ala au fost si parti bune care putea sa fie pastrate. De ce nu vorbiti si despre ele?? Nu sunt nostalgic,dar de undle lucruri imi pare rau.

    Răspunde
  8. Acum Cola eu nu sunt istoric, iar carti despre communism gasesti cu duiumul. Este correct ca regimul a traversat mai multe faze, eu am apuvcat personal doar dementa 81-89. Bunicul meu a apucat cam tot, tata la fel, ba chiar toata experienta, bunicul fiind cum am spus un ajutor al comunistilor, apoi un opozant, trimis in 1956 la Canal pana prin 1963; din cauza asta tata a avut problem , ca apoi sa fie primit in PCR pe principiul ca si fii dusmanilor poporului merita o sansa. Mai mult ca sigur ca familia mea are dosar la CNSAS, inclusive eu. Fiecare etapa a comunizarii a fost insotita de dementele ei. Din pacate noi nu am avut opozanti de anvergura unui Walesa sau Havel si ne-am procopsit cu lideri fost comunisti de frunte. Urn=marile le putem constata live.
    Bine ai venit Ramona aici la noi. Pentru mine socul a fost in 98 cand am iesit la Praga la o conferinta studenteasca . Socul a fost enorm, si atunci la 9 ani de postcomunism era vai de noi. Iar in 99 am fost in Olanda la cursuri. Am studiat nopti in sir prin bibleoteci pentru ca ma depasea sincer ce se discuta si se preda. Din pacate nici azi prapastia intre ce se invata la noi si ce invata restul lumii nu s-a inchis. Lipsa practicii, lipsa unor dezbateri elevi professor, lipsa unor vizite applicate la diverse institutii face ca intre ce se preda si ceea ce iti trebuie mai departe sa nu prea fie legatura. Da, si eu am aceleasi amintiri cu doua oale si o sticla de lapte si un borcan de untura. Noroc cu tata ca pleca in delegatii in Bulgaria si alte tari socialiste si mai aducea cate ceva.
    Kapi, de acord, erau si parti bune: Phoenix, Iris, Compact, Riff, Holograf,carti, plimbari, fotbal – eram fan inrait Steaua si TSKA Sofia bravo, maistor Stoicikov!-, mai mult timp pentru familie si prieteni. Niciunul din lucrurile astea nu tineau evident de regim.
    PS ca tot mi-am amintit de TSKA Sofia, ce meciuri in cupa UEFA! in 88 I-au batut pe Roda Kerkrade si Vitesse Arnhem de le-a sunat apa in cap, le-a dat Stoicikov gol dupa gol. Apropo, se lauda unii aromani ca este machidon dupa mama…Hristu Stoica

    Răspunde
  9. M-am alaturat acestei dezbateri deoarece am vazut ca este privita destul de obiectiv societatea comunista, precum si cea neo-comunista de acum. Ca orice societate din toate timpurile are si parti bune si parti rele si consider ca au fost atinse unele dintre ele in comentariile facute. Problema cea mai mare cred ca este cea a regresului societatii romanesti determinat de comunismul de tip rusesc pe care l-am avut si il avem inca. De la o societate aflata printre societatile civilizate ale Europei in perioada dintre cele doua razboaie mondiale am ajuns la o societate care este deseori alaturata „lumii a treia”. In loc sa privim la societatile civilizate de acum mai bine ne-am uita la americani sau si mai bine la australieni si am incerca sa gasim si noi solutii de a rezolva problemele cu care ne confruntam.

    Răspunde
  10. Eu nu am prins acele vremuri. Tot ce stiu e din povestile parintilor si bunicilor. Ma surprinde cum de multe ori le pare rau dupa cele vremuri.

    Am doar bucati de informatie, si ele fara nici un context istoric pentru ca nu prea ai de unde sa-l afli, in scoli lipsind total aceasta parte. Poti din nou sa intrebi oameni care au prins acele vremuri, dar cei care au o imagine mai de ansablu si mai obiectiva… sunt foarte rari.

    Prin urmare greu imi pot forma niste opinii legat de majoritatea aspectelor descrise de voi.

    Ce pot sa fac e sa va arat cateva pareri de la coada vacii:

    Răspunde
  11. Continuați să propagați niște inepții și minciuni. Mă întreb dacă o faceți din prostie sau vă plătește cineva pentru asta? Astăzi datoria externă a României este CEA MAI MARE din întreaga ei istorie, banii împrumutați nu se regăsesc ÎN NICI UN FEL DE INVESTIȚII, pentru că nu s-a investit NIMIC, nici în industrie, pe care în loc să o modernizeze cu acești bani, au distrus-o, azi ne mai având nici o industrie, agricultura este în aceeași situație, noi importăm azi TOT, de la scobitori la mâncare și bunuri casnice, locurile de muncă au dispărut și dependența României de importuri ESTE TOTALĂ! Așa că spuneți voi cu ce este mai bine acum decât înainte de 1989, cu ce au fost și sunt mai deștepți ăștia de după 1989 decât Ceaușescu. Mai terminați cu idioțenia asta de propagandă de cretini.

    Răspunde
    • Ai avut o Dacia 1300 . Apoi dintr-o data ai primit un BMW-X6 . Pe care din pacate l-ai busit intr-un gard, l-ai stricat, si l-ai reparat cu tot felul de pocnitori de piese. Adica ti-ai batut joc de el.
      Dar asta nu schimba faptul ca un BMW-X6 e superior unei Dacii-1300 in cam toate felurile posibile. Faptul ca tu ti-ai batut joc de acel BMW nu schimba acest fapt.

      Răspunde
  12. „Cat despre cum ar fi aratat Romania fara comunism, eu zic sa va ganditi la Italia sau Spania. Si aveti sa imi dati dreptate ca ne-ar fi fost muuult mai bine fara”

    Daca ai trai sau ai fi trait in Italia ai sti ca nu s-a trait „mult mai bine”.
    Mafia cu crime si torturi, atentate teroriste, coruptie si manipulari electorale. Au fost gasiti muncitori in zidurile de ciment.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura