Acum fix 100 de ani, bunicul meu Patru (Peter) a lu’ Bunea (Bunya), tunar recrutat pentru armata imperiul austro-ungar a trecut fraudulos Carpatii la fratii lui de limba si neam, lasandu’si acasa in paza lui Dumnezeu familia ce spera sa o revada … candva!
Au trecut 100 de ani de la primul Razboi Mondial … azi.
100 de ani in care am dreptul ca ORIUNDE in ardeal sa vorbesc liber romaneste.
100 de ani in care am invatat limba romana in scoli.
100 de ani in care numele meu a ramas romanesc si nu unul adaptat in maghiara ca al bunicilor mei.
100 de ani de cand nu mai sunt sclavul grofilor.
100 de ani de cand pot gandi romaneste.
100 de ani de libertatea astu’i pamant romanesc pentru care s’au sacrificat sute de mii de suflete romanesti!
Iti multumesc si cu umilinta ma inclin azi in fata TA erou necunoscut!
Dumnezeu sa te ierte si odihneasca in pacea ce tu nu ai cunoscut’o pe pamant ca eu azi sa ma bucur de ea aici!
http://www.dcnews.ro/rectorul-ubb-declara-ie-ocanta-despre-genera-ia-facebook_514315.html – s-au indignat tinerii frumosi si liberi despre zicerile omului asta – „Pentru remedierea răului, până se mai poate, trebuie, între altele, ca istoria să rămână o formă de cunoaștere apreciată, respectată și prețuită și, în primul rând, studiată”
Ma inchin si eu, dar ma inchin si bunicului meu. El si muscelenii lui au luat arma si au plecat fara gand de intoarcere sa lupte in august 1944 pentru desrobirea Ardealului si apoi si pentru eliberarea Cehiei si Slovaciei, semnanad pamantul cu morminte romanesti de la Oarba de Mures pana in Tatra. Iar la intoarcerea putinilor acasa au gasit tara in robia comunista si multi dintre ei au luat din nou arma intr-o lupte inegala si au pierit in munti sau in temnite ori in Valea Piersicilor la Jilava.
Nu l-am apucat prea mult pe taica – a murit macinat de boli la doar 63 de ani – dar lupta lui ma oblige pe mine nepotul lui sa nu incetez a fi roman.
Iar acelora care fie si in gluma mi-au spus ca voi oltenii ar trebui sa aveti pasaport cand veniti la noi in Ardeal – si nu erau unguri! – le spun doar atat: crapa-mi-ar obrazul de nerusinarea voastra!!
Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti aceia care la 1821, 1848, 1877-78, 1916-1918 si 1941-1945 au luptat si s-au jertfit ca noi azi sa nu ne numim Ivan sau Ianos or cine stie ce alt nume!
In loc de alte cuvinte, las sa cante aici o mare ROMANCA ….
Cola – cea mai pericoloasa materie din scoli este istoria! Ea te invata indentitatea … cine esti, de unde esti, cine au fost cei dinaintea ta, ce au facut ei, cine a fost vecinul tau, ce a facut el, etc … si tot materia asta iti ofera raspunsul la tot ce se intampla in jurul tau. Atunci cand ajungi sa o cunosti si intelegi, primesti raspuns la cam toate intrebarile fie ele si de zi cu zi. Pana si comuistii s’au prins cat de periculoasa e si in loc sa scape de ea, au preferat sa o modifice si sa o puna in slujba lor, ca asa ne’am trezit noi cu taica Nicu descendent direct din taica Burebista.
Dar ce sa inteleaga ei tinerii frumosi si liberi din asta?! Ce dracu ai de invatat dintr’o materie despre oameni demult morti?!
Radule – si povestile cu Patru al meu sunt lungi pana dupa al doilea razbel, cand a mai facut si nitel gulag rusesc pe motiv ca il chema „nemteste”.
Dumnezeu sa ii ierte si odihneasca!
Excelenta trimitere D-l Cola !
Mi-a placut acest paragraf pe care mi-am permis sa-l reproduc aici pentru cei ce nu reusesc sa treaca de titlu:
„Învățând istorie, elevul află despre lumi și compară, face cunoștință cu primele legi, constituții, culte religioase, află ce sunt stilurile arhitectonice, deosebește o simfonie de un concert, distinge valorile antice, medievale, moderne, află cum s-au purtat războaie în numele dragostei, al credinței și al bisericii, al libertății, egalității și democrației etc., poate prețui dialogul și informarea, poate evalua răsturnarea ordinii nedrepte dintr-o societate etc. Istoria, ca și alte discipline „învechite” promovau, pe lângă fapte, valori morale, artistice, umane, idei fundamentale generale, strategii de viață; noile „discipline” propuse răspândesc metode și tehnici limitate, cunoștințe de nișă, care se pot învăța de către un om cu inteligență medie în timpul liber sau în cadrul orelor de dirigenție sau prin prisma dexterităților școlare”…. spune Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, in discursul sau.
Adevarat socant, toata lumea foloseste tehnica moderna si socialul la greu, dar cati oare isi imagineaza complexitatea din spatele lor si da, istoria lor si cum s-a ajuns la asa ceva. In orice exista ISTORIE; istoria civilizatiei, istoria tehnici, a muzici. Par cuvine mari dar daca nu stim de unde venim e normal sa nu stim unde mergem sau sa nu avem un tel, suntem usor de manipulat, asa cum de altfel se si intampla.
Faptul ca bunici si parinti nostri au luptat in niste razboaie trecute nu e o „chestie veche”, care conteaza prea putin pentru generatia viralelor in social, e asemeni unei fundatii solide…. dar ce spun eu aici , pe cine intereseaza!