Noi emisiuni de titluri de stat prin Programul Tezaur, din ianuarie 2021

Anul trecut in decembrie am facut o investitie in titluri de stat pentru o perioada de 5 ani prinzand o dobanda foarte buna ce am considerat ca ar urma sa acopere devalorizarea si inflatia din 2020 si pot sa spun ca am luat cea mai buna decizie atunci, constient fiind ca urmeaza o criza economica, desi nu ma gandeam atunci ca va fi atat de nasoala.

Noi emisiuni de titluri de stat prin Programul Tezaur, din ianuarie 2021

Anul asta, dupa ce s’a imprumutat la toate bancile de pe planeta cu dobanzi record, Citu anunta prin Ministerul Finantelor ca incepand cu 4 ianuarie 2021, vor fi disponibile 3 noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, cu maturitati cuprinse intre 1, 3 si 5 ani ce vor avea dobanzi de 3,25%, 3,5% respectiv 3,75%.

Titlurile de stat pot fi cumparate intre 4-27 ianuarie de la unitatile Trezoreriei Statului precum si prin Compania Nationala Posta Romana pentru mediul rural si 4-26 ianuarie pentru mediul urban anunta MFP, intr’un comunicat de presa.

Merita investit in noile emisiuni de titluri de stat?

Pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani sa zicem ca ar merita daca ai niste bani economisiti pe care vrei sa ii plasezi undeva si sa obtii in urma lor o dobanda neimpozabila, desi aceste dobanzi sunt cu mult sub cele oferite de Teodorovici la fostele emisii de titluri de stat, respectiv la un an (3,5%), doi ani (4%), trei ani (4,5%) respectiv cinci ani (5%)!  Daca anul trecut am fost incantat sa imi plasez niste economii si in cosul ala cu intentia ca anul asta sa recapitalizez dobanda obtinuta deja pe un an, plus ce am mai reusit sa mai pun deoparte, anul asta sunt in dubii pentru ca dobanda oferita este mult mai mica, pe o perioada de cinci ani e mai mult teapa, de unde deduc faptul ca foamea de bani a lui Citu se concentreaza pe atragerea de banii pe termen scurt, respectiv 1-3 ani.

Care sunt conditiile pentru cumpararea titlurilor de stat

Conform comunicatului MFP, conditiile sunt aceleasi care au fost aplicate si pana acum:

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.

Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de venituri/câștigurile aferente neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Mai multe detalii puteti citi aici.

11 comentarii la „Noi emisiuni de titluri de stat prin Programul Tezaur, din ianuarie 2021”

  1. Din păcate sunt și astea niște Fata Morgana a economiei.
    De ce zic asta?
    E simplu, sunt atractive in locul a orice însemnă instrumente bancare. Au un grad de risc redus, poate cel mai mic din orice însemnă instrumente de investiții.
    Doar că din păcate nu vad să acopere inflația…este cu „du-te încoace!”

    Răspunde
    • Dobanzile alea is nitel in bataie de joc … mai ales la emisiunile la 5 ani. La 1 an … mai acoperi ceva din pierdere, chiar daca nu toata, macar o parte si tot e ceva, daca mai bun nu ai altceva de facut cu banii aia.

      Răspunde
        • Dap, dar pana la sfarsitul anului poate sa fie de 10 ori mai mic. smile Castigurile mari implica riscuri mari, castigurile mici riscuri mici … aici depinde de fiecare ce vrea, risc sau stabilitate, bitcoin e pentru cei care jonghleaza, risca si pot castiga sau pot sufla in degete, obligatiunile de stat pentru cei care au o rezerva pe care vor sa o plaseze undeva in siguranta cu un castig mic. In primul caz, sfatul cel mai bun e sa investesti doar cam atat ca iti permiti sa si pierzi pentru ca te afli intr’o bula speculativa. smile

          Răspunde
    • Pai tu nu ai auzit de investitii bazate pe o linie de credit?! Dap, daca ai sange in instalatie poti sa faci si asta! smile

      Răspunde
  2. Vezi post-ul #839 de aici: https://forum.softpedia.com/topic/1061812-titlurile-de-stat-romania

    Citez:

    „Poti cere rascumparare inainte de termen. (…) Pierzi TOATA dobanda, deci inclusiv pe cea deja incasata nu doar pe cea viitoare. Nu cred ca vii cu bani de acasa ci banii pe care i-ai luat deja (ca dobanda in trecut) ii scade din capitalul pe care il ai de primit inapoi.”

    Asta este exact ce mi-a spus si mie la ghiseu la Posta cand am intrebat „Daca ipotetic vreau sa scot principalul inainte de termen, cum se procedeaza?”

    Keep that in mind 😉

    Răspunde
    • Dar asta era clar, am si scris in postarea de anul trecut:

      „Dobanda poate fi retrasa anul fara taxe, iar fondul la randul lui poate fi retras oricand fara penalitati, singura pierdere ramanand cea legata de dobanda atat pe anul in curs cat si pe perioada ramasa pana la maturitatea respectivelor tiluri de stat.”

      Si e de inteles lucrul asta, tocmai de aia am recomandat atunci, pe undeva pe la comentarii, ca depunerile sa fie facute in mai multe transe pentru a evita cazuri de genul asta, respectiv la o nevoie stringenta sa poti retrage si sa pierzi dobanda doar pentru ouale puse in unul din cosuri! smile Pe modelul asta si avand asta in minte eu am facut depuneri independente una de alta, in patru cosuri. smile

      Niciodata eu nu iau o decizie fara sa ma informez foarte bine inainte si sa am raspunsuri la toate intrebarile, care de obicei sunt foarte multe! laugh

      Răspunde
      • Nu e chiar corect acel citat, in sensul ca nu pierzi doar dobanda de pe anul in curs si anii viitori, CI SI pe cea pe care ai incasat-o deja.
        De exemplu:
        – faci subscribtie de 10.000 de lei pe 5 ani la 5%/an
        – in anul 1 primesti 500 lei dobanda
        – in anul 2 primesti 500 de lei dobanda
        – daca in anul 3 vrei sa retragi inainte de termen, ti se va inapoia doar 10.000 – 2 x 500 = 9000 de lei.
        Adica nu pierzi doar dobanzile pe anii 3+4+5, ci SI cele din anii 1+2.

        Răspunde
        • Eu am crezut ca se subantelege asta din momentul in care NU ai respectat niste conditii contractuale, pentru ca aia ar fi o teapa la care ar putea apela oricine! smile In concluzie si pe scurt: ai bagat banii aia acolo, poti sa scoti dupa un an dobanda sa faci ce vrei cu ea, insa daca scoti fondul inainte de maturitatea lui, pierzi tot, banii scosi ca dobanda pana la acel moment fiind retinuti din fondul initiail! smile Pentru mine unul a fost simplu de inteles asta, ca asa e si pe la orice banca si e normal! smile

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura