Dilema din ce in ce mai grea pentru cei ce astazi au niste banii pregatiti sa isi cumpere o masina noua de procesat calculele … in mare parte datorata si producatorilor/integratorilor de hardware, care de multa vreme amesteca din ce in ce mai tare merele cu pere, uitand de notiunile de baza si nevoile pietei de la care s’a plecat, pentru ca aceste echipamente sa fie inventate si sa ajunga pe piata pentru larg consum.
Voi incerca pe cat posibil sa descurc putin itele destul de incurcate atat cat imi este priceperea, pentru ca se pare ca exista interes pentru acest subiect in acest moment si am primit intrebari chiar de la un prieten blogger legate de acest subiect. Voi structura cumva acest post, dupa intrebarile si dilemele pe care le are el, deoarece in mare parte, sunt general impartasite, mai ales de cei care nu se prea pupa cu marketing’ul agresiv ce exista in aceste momente pe pietele de consum.
Sa o luam cu inceputul intorcandu’se putin in istorie, pentru a incerca sa facem diferentele clare intre destinatia de baza a acestor echipamente, care in ciuda prafului in ochii aruncat de marketing’ul agresiv al firmelor producatoare, mai mult sau mai putin se rezuma tot la baze! 😉
Notebook/laptop
Primul notebook din istorie a fost conceput la inceputul anilor 70 prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox. PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil (128 kB RAM si un procesor de 1 MHz), iar primul laptop (notebook) comercial a fost a fost Osborne1, produs in 1981. Pretul acestuia era de 1795 $ iar pachetul software 2000 $. Cu o configuratie avansata pentru acel an (64 kB RAM, CPU Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy), ecranul avand doar doar 5 inch.
Sursa.
Acest concept a aparut nu din nevoia de procesare a datelor ci din nevoia de portabilitate a lor, destinatia fiind destul de clara orientata inspre acest sector, in care utilizatorul acestor masini sa isi poata achizitiona un soi de masina de scris moderna, care sa poata stoca si accesa datele la nevoie, in orice moment, fara a fi legat de o statie fixa. Daca ar fi sa luam si traducerea mota/mo a termenului notebook, acesta cred ca ne lamureste destul de clar, ca este vorba despre un carnetel de notie electronic, acest termen fiind introdus pentru prima oara pe piata de catre Intel, pentru a face diferenta de laptopurile pe care le faceau altii. Treptat, acest carnet de notite, a cunoscut imbunatatiri permanente mai ales in ce priveste portabilitatea ce au mers mana in mana cu accesul tot mai usor la informatie rezultat in urma dezvoltarii internetului. Pentru ca cerintele de piata erau din ce in ce mai mari iar rularea unor programe din ce in ce mai pretentioasa in ceia ce priveste configuratia necesara acestora, producatorii acestor masini au inceput sa includa in configurarea lor, componente din ce in ce mai performante, pana cand a inceput o adevarata isterie, ce a cam aruncat putin de pe sina destinatia lor, provocand mari confuzii in randul consumatorilor. Pentru ca portabilitate in primul rand inseamana consum redus de energie, in timp, au inceput sa investeasca din ce in ce mai mult in linii speciale destinate cercetarii si fabricarii unor componente ce in principiu au primit initiala M de la Mobile/Mobilitate. Ca treaba sa fie si mai oabla, de putin timp au scos pe piata si ceia ce erau inainte aceste notebook’uri, pe care le’au numit netbook’uri, pentru inceput cu configuratii minimaliste (vezi primele EEE PC de la Asus) care sa faca fata lejer cerintelor impuse, pentru ca acum sa rivalizeze de multe ori cu insasi notebook’urile moderne.
Cu toate imbunataririle din lume, utilizatorii trebuie sa inteleaga ca acel M de la Mobile, incearca sa faca mereu un compromis intre consumul redus de energie si performanta, desi uneori le iasa producatorilor, alteori nu!
Asadar … nu va faceti iluzii ca un notebook, cu o configuratie aparent indentica cu cea de desktop va fi la fel de rapid! Daca la primul trebuie sa existe compromisul despre care va vorbeam mai sus, la al doilea primeaza orientarea inspre performanta ridicata, consumul de energie nefiind atat de important, desi in timp si aici s’au introdus implementari ca si AMD Cool’n’Quiet™ Technology sau Intel SpeedStep® Technology, ce au fost testate in prima faza pe echipamentele mobile, introduse apoi treptate si in cele pentru desktop, destinatia lor fiind reducerea consumului de energie in modul IDLE.
Bottom of line:
Inainte sa cumparati ceva cantariti foarte bine destinatia pe care o va avea acel echipament pentru voi!
Daca …
- sunteti pasionati de jocuri nou aparute sau care vor aparea in viitor …
- folositi software de prelucrare audio/video/grafica la nivel mediu/avansat …
- aveti de gand ca in timp sa faceti upgrade’uri relativ ieftine si facile de configuratie …
- nu sunteti interesati de portabilitate …
- nu sunteti interesati de consumul lunar de energie …
- nu duceti lipsa de spatiu …
Recomandarea mea merge inspre un desktop, pentru ca in principiu acesta prezinta avantaje din aceste puncte de vedere!
Daca …
- sunteti un utilizator mai mult de aplicatii de gen office/web …
- nu sunteti pasionati de upgrade’uri periodice …
- la nivel multimedia va limitati la aplicatii generaliste si fara mari pretentii …
- nu sunteti pasionati de jocuri …
- aveti nevoie de portabilitate …
- sunteti interesati de consumul lunar de energie …
Recomandarea mea merge inspre un notebook ca si ceia ce a devenit un oarecare compromis intre performantele unui portabil si statie fixa, sau chiar inspre un netbook, care va ofera atat pe langa autonomia mult mai ridicata si performante suficient de mari pentru rularea aplicatiilor usuale de genul office/web.
Incercati sa nu va lasati pacaliti de tot soiul de manevre de marketing bine concertate de catre producatorii! Priviti atent problema, luati in considerare nevoile voastre curente si viitoare, iar cand va cumparati un asemenea echipament incercati sa luati in considerare folosirea lui in bune conditii de performanta pentru macar 3 ani inainte, din momentul achizitionarii! Desi in aparenta si la desktopuri, upgrade’ul ulterior este unul ieftin si facil, noul trend de consum merge inspre scoaterea de pe piata a platformelor existente ca nivel de suport, mult mai repede decat va asteptati, astfel ca va treziti ca fie nu mai gasiti componente compatibile cu platforma voastra, fie daca le gasiti sa fie la niste costuri mult mai mari decat pentru cea actuala la acel moment! De asemenea feriti’va pe cat posibil de tot soiul de hibrizi care sunt aruncati pe piata cand se face tranzitia de la o platforma la alta! In acel moment fie alegeri una actuala inca, maturizata suficient si cu bune performante la acel moment, fie mai aveti rabdare pana cand se trece complet la noua platforma si incepe maturizarea ei! Ca un exemplu, in momentul acesta de tranzitie intre DDR2->DDR3/PCX 1.0 -> PCX 2.0/S-ATA 2 ->S-ATA 3 si asa mai departe, gasiti pe piata numeroase platforme care folosesc procesoare din generatiile noi cu controler DDR3 integrat, puse pe platforme ce folosesc DDR2, ce le anuleaza din start sporul de performanta ce ar trebui sa il aiba de la bun inceput, cum se poate intampla si viceversa, marketing’ul fiind singurul avantaj pe care nu il aveti voi ci producatorii! Aceste platforme au viata foarte scurta, iar posibilitatea de upgrade este aproape nula in maxim 1 an de zile de la achizitionarea ei! Acest lucru se aplica atat pe plarformele fixe cat si mobile si se intalnesc la fiecare trecere de la o platforma la alta! Asadar deschideti bine ochii, informati’va/cititi sau sunati un prieten!
In ce priveste portabilitatea unui laptop, aceasta nu poate sa fie negata, chiar daca Victor, sesiza foarte bine in comentariul lui o mare problema cu care ne tot mint producatorii de anii de zile, aceia a bateriilor si autonomia lor! Practic de mai bine de 10 ani exista tehnologii din ce in ce mai noi pentru producerea acestor baterii, care ar asigura chiar zile intregi de autonomie pentru un portabil, dar deocamdata ne vand in continuare aceleasi balarii antice si de’demult. Este de inteles pentru buzunarele lor, pentru ca o trecere la alte tehnologii, ar insemna costuri de cercetare, patentare, linii de productie, achizitii si asa mai departe … la ce sa se chinui sa scoata aceiasi bani dupa aceia din asta, cand merge si asa?! A fost momentul de rautate din acest post … desi in ultima vreme a tot crescut chiar si asa, autonomia noilor portabile pana la 7-8 ore de utilizare.
Daca ar fi sa inchei acest post, as spune doar ca … eu le am pe amandoua si amandoua isi au destinatia clara! Nu pot sa lucrez pe laptop ce lucrez pe PC, desi ambele au configuratii destul de recente si aparent destul de apropiate! Statia fixa o folosesc chiar si pentru a scrie acest post, unde avea nevoie de procesare rapida, multitasking avansat … si bineinteles ca nu se limiteaza la doar atat Laptopul il folosesc doar pentru protabilitatea sa … vara cand ies prin curte … sau plec undeva. La nevoie se descurca binisor si in aplicatiile de procesare audio/video/foto pe care le folosesc, insa niciodata nu voi putea sa spun ca il prefer in locul statiei fixe.
Daca mai sunt intrebari … completari, sau nelamuriri, le astept la comentarii … succes in alegerea voastra … oricare ar fi ea! 😉
multumesc mult pentru articol. mie unul mi se par foarte interesante articolele astea pe tema informatica.
ca tot pomeneai de ele…recomandarea mea in legatura cu notebook-urile/ netbook-urile ar fi ca daca este posibil sa mai asteptati sa-si perfectioneze Google-ul sistemul de operare si sa va alegeti unul in functie de el. asta pentru ca intotdeauna Google-ul a rupt concurenta atunci cand a intrat pe o piata noua.
si pentru ca e oarecum in subiectul articolului o sa-ti povestesc o treaba care tocmai mi s-a intamplat: l-am sunat acum juma de ora pe frati-miu. eu am un telefon normal, decent, singurul lucru la care m-am uitat cand l-am luat a fost ca bateria sa ma tina cat mai mult. frati-miu are un telefon de multe milioane, cu windows, internet, gps si alte cateva milioane de jmecherii in el. am vorbit doua minute dupa care convorbirea s-a intrerupt. il sun iar si imi spune ca abonatul nu poate fi contactat. ce crezi, a ramas fara baterie sau nu? :)))
glumind putin (mai mult) as spune ca in lumea asta a tocilarilor tehnologici este nevoie de unul din afara care sa-i trezeasca la realitate. sa le spuna ca degeaba produsul e senzational si incredibil de minunat daca nu e in stare sa stea pornit. :))
Stai linistit … am pe teava … un nou post care va pune serios tunurile pe gajeturile astea inutile ce au inundat piata … dar cum ai vazut necesita putin timp si efort sa le pun in format citibil, pentru ca pe langa informatiile bine documentate ce incerc sa le pun in fiecare post, vreau sa le si sustin cu argumente solide
Multumesc pentru aprecieri si in acelasi timp interes! Pentru ca iti fac placere,voi face acest lucru pentru tine si toti cei care au comentat, nu de alta, dar daca macar aici stiu ceva si ma perfectionez zi de zi … nu vad motive de ce sa nu impartasesc celor interesati,mai ales ca lupta mea cu mincinosii astia din marketing, nu este de ieri de azi …
Toate bune si ma bucur ca ti’a fost de folos! 😉
Buna treaba, imi place site-ul tau, sigur o sa mai revin.