Pentru bataia de joc a pretului la combustibili, cand iesim in strada?

Cum ziceam, zilele astea umblu pe ici, pe colo. In afara de aglomeratia din ce in ce mai sufocata de pe drumurile patriei pe care risti cu fiecare kilometru ce il parcurgi mai mult in coloane, nu ai cum sa nu te lovesti si de pretul la combustibili care a batat orice logica. Practic, daca anul trecut pe vremea asta de 100 lei alimentam in jur de ~22 litri de combustibil, anul asta abia daca alimentezi in jur de ~17 litri, adica o pierdere de vreo ~5 litri, ce se traduc in parcurgerea a ~aproximativ 100 de kilometrii in minus, la aceiasi bani. Si asta in conditiile in care:

  • In ultimul an pretul la petrol a fost in scadere pe plan international si oricum noi exploatam resurse interne in mare parte;
  • Pretul la EU s’a stabilizat;
  • Nu au mai fost cresteri de taxe si impozite;
  • Nu au mai apart taxe noi;
  • Teapa la redevente merge inainte cu succes.

Si acum vine intrebarile: de ce platim noi oare cei mai scumpi combustili din Europa (in raport cu veniturile) si de ce mama dracului statul nu controleaza fenomenul asta de jefuire a buzunarului cetateanului de rand de catre cartelul asta de companii (dovedit ca exista de ani buni de zile) care ne ard la pompa ca pe ultimi prosti, evident fiind pentru toata lumea ca nu vorbim decat de o maximizare nesimtita a profitului acestor companii?! Pana cand o sa stam si o sa induram ca niste prosti, iesind in strada pentru cacaturi inutile si manipulate abject, in loc sa ne solidarizam ad-hoc si sa punem presiune pe cei responsabili de bataia asta de joc sa ia masuri impotriva jafului ce atenteaza grav si direct la buzunarele noastre?!

Facem si noi ceva in sensul asta, sau ne doare in buzunar ca pana acum, dar mergem pe idea ca se poate si mai rau, ca asa e romanul idiot? A doua varianta cred ca ramane valabila.

Lectura suplimentara: UE nu se mai poate ține după noi cu scumpirea carburanților

16 comentarii la „Pentru bataia de joc a pretului la combustibili, cand iesim in strada?”

  1. Da de ce nu te-ai dus mai spre vremea lu pretenu ciolos cu pretul carburantilor? Ca fapt divers, pretul petrolului a tot saltat in ultimi doi ani, ieuroiul, raportat la dolar..hmm, inflatia si ea, psd si el, iq-ul de cand a murit stephen hawking si el, consumul si nr de masini tot asa. Plus ca, Romania…

    Răspunde
  2. Conform unor savanți (https://zpoz.net/6SXAr) România are al doilea cel mai ieftin preț din UE după Bulgaria și e pe locul 11 în întreaga Europă, deci nu prea înțeleg de ce te plângi.
    Lasă să ne plângem noi, ăștia care plătim preț peste media europeană…

    Răspunde
  3. Nu știu cum zici tu că e scump la noi pentru că e foarte ieftin. Serbia checked, Muntenegru ceva mai scump, Croația aproape 8 lei dieselul, Ungaria pe la 7. Toată zona e mult mai scumpă decât noi.

    Răspunde
  4. :)) 12 like…oare o intra cineva pe linkul de la Malin sa vada preturile? Oare o cauta cineva sa vada evolutia titeiului pe ultimi ani sau or sa ia de buna revolta lu Ice?
    PS. Ice, dormi linistit…Redoo, comenteaza pt tine :))

    Răspunde
  5. Ice, aici nu îți dau dreptate.. prețul corect al gazului de pompă ar trebui sa fie la nivelul la care nu stai o oră la coada în benzinărie, ca pe vremea lui Ceaușescu … Fiecare leu in plus la litrul de benzină înseamnă un pic mai puțină poluare și mai puțini morți și răniți pe șosele .. la noi lumea face scandal pentru autostrăzi, adică loc pentru mai multe mașini, cu viteze mai mari, deci consum crescut.. ăsta e un semn clar că benzina este prea ieftină în raport cu puterea de cumpărare ..
    PS: cu un amendament – prețul mărit să fie taxat corespunzător de stat ..

    Răspunde
  6. Si cand m’am trezit, s’a facut dimineata! laugh

    Mai fratilor, a citit cineva articolul? Ok, a citit, da de inteles a inteles cineva cum am pus eu problema?

    Ok, sa o luam babeste pentru ca vad ca e nevoie, deci:

    Anul trecut, CU ACEIAI BANI cumparam in jur de 22 de litri de combustibil, pretul mediu al benzinei de exemplu fiind in jurul valorii de 4,5 lei, adica 1Eu si un pic. Anul asta cumpar cu aceiasi bani in jur de 17 litri de combustibil, cu un pret mediu de 5,8 lei. Ma doare la ciocan de alte motive si pe ce loc suntem in EU si lume in rest, pe mine ma intereseaza strict de unde e diferenta asta in Romania de 1,3 lei/litru (+12% doar in ultimele 6 luni) si mai ales cum e justificata din momentul in care, repet: NU A CRESCUT nici pretul petrolului, ba chiar dimpotriva/nu au fost bagate nici taxe noi/nu au mai fost adaugate altele/redeventele sunt tot in bataie de joc/valutele sunt stabile, micile fluctuatii speculative fiind irelevante in discutie. Si ca sustineti ca totusi e ieftina la noi: ba fratilor, da’o in cacat, cu un salariu minim pe economie de 250EU sau pe acolo, chiar mai conteaza ca prin alte state cu salariu minim pe economie de 3x pe atat, e diferenta de 5-10 centi?!

    No amu, vi mai clar cum am pus problema?! Ma doare la ciocan de statistici, si alte balarii. Romania are 80% din necesar acoperit din extractia interna de titei si oricum am lua’o … pe plan international acesta a scazut.

    No … hai sa discutam de amu in parametrii astia, rogu’va … acute

    Răspunde
  7. Pai benzina n-a fost despre politica si restul? S-au facut acorduri prin Asia pentru preturi, se resimte si la noi. In plus, PSD a bagat taxa aia inapoi. Era normal sa creasca pretul, nu? smile

    Răspunde
  8. Păi la fel am pus și eu problema Ice .. păi țigările s-au scumpit de N ori în ultimii 15 ani.. a venit vreo holeră a tutunului, vreo criză mondială de hârtie ? Benzina influențează mobilitatea , mobilitatea crescută crește salariile și cheltuielile de infrastructură, chiriile, costul vieții în general .. dacă nivelul preț benzină – venituri nu este atent reglat, dai in alte belele .. tefelismul rezistent e cauzat, pe lângă educația de rahat , de preturile prea mici ale călătoriilor cu avionul, de exemplu .. pare o afirmație la mișto, dar nu este .. doar să comparăm fenomenele de migrație acum 100 de ani, respectiv azi.. în lupta asta a tuturor împotriva tuturor, mai că aș lupta pentru creșterea roborului și a prețului benzinei .. ați văzut marketingul de la pompele de benzină de la petrom, parcă? Motorina miam-miam .. doamne ferește ..

    Răspunde
  9. Postarea asta a fost mai mult targetata inspre coalitia de guvernare, unde am si incercat sa ajunga. Au solutii si trebuie sa intervina in cacatul asta, cartelul benzinarilor e cunoscut si rascunoscut ca existent, dar nici dracu nu face nimic.

    @Marius: cand au scos’o, ai vazut tu sa se fi ieftinit benzina? TVA la mancare e 6%, ai vazut tu vreo ieftinire in afara de aia de pe bon cand a scazut de la 24%? Dar la benzina cand a ajuns TVA la 19%? Discutiile politice in cazul dat ca X si Y sunt bullshit. Ne fura astia de ne rup si nici dracu nu e suparat, dar plangem de jalea justitiei si alte cacaturi.

    Răspunde
  10. Ba da observa careva ca benzina in Rusia e la juma de pret fata de noi, traiasca Putin, apoi imi pare mie sau Malin baga lincuri rusesti?! shock
    Bravo Stimabile, bun articol! E normal sa creasca preturile daca a crescut nivelul de trai, muie PSD, plus ca a venit diaspora la proteste, trebuie respect, adica nu umblam cu iefteneli, lumea are pretentii, plus ca cererea si oferta isi spune cuvantul, avem masini de masini pe sosele no . Cartel zici, da pe vremea lu’ Boc benzina a fost 6.2, 95-u… sa visam la un 7.5 ca sa ne trezim laugh , plus ca la 7.5 nu mai #rezist(a) nimeni diablo

    Răspunde
  11. Vasile, tovarase, in ritmul asta eu zic ca pana la sfarsitul anului benzina de ’95 o sa treaca de 6 lei si pe la anul prin primavara sa urce pana aproape de 7 lei aia de zici tu de ei. Atunci sa vedem cata bucurie o fi pentru toti.

    Răspunde
  12. Un mare om de presă (cetățean) român ar fi zis că motivul pentru care plătim noi cei mai scumpi combustili din Europa nu ține de bursă, taxe, TVA. Ci de faptul că suntem cocalari, urâți, proști, nespălați, analfabeți funcționali, retarzi, sataniști, nu purtăm uniforme la școală și avem WC în fundul curții.

    De fapt motivele erau altele, dar în limbajul diplomatic întotdeauna adevăratul motiv e ascuns. E ca atunci când doi diplomați (adică spioni) vorbesc între ei – aparent e o conversație neutră, dar cei doi înțeleg că în spatele fiecărei fraze stă altceva față de ceea ce se aude smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura