La inceputul anului 2021, WhatsApp anunta ca urmeaza sa schimbe politica de confidentialitate urmand ca in baza acestor modificari impuse utilizatorilor compania mama, Facebook, sa aiba acces la datele utilizatorilor WhatsApp, fapt ce a produs rumoare in randul acestora, multi dintre ei alegand sa migreze spre alte servicii de mesagerie alternative. In urma acestor nemultumiri, Facebook a amanat pana in luna mai aceasta tranzitie, incercand sa duca o campanie de informare prin care promiteau utilizatorilor ca datele cu privire la convorbirile lor vor ramane confidentiale, dar mai putin alte informatii cum ar fi locatia, IP’ul, agenda telefonica, bateria telefonului si multe alte date sensibile din telefoanele utilizatorilor, noua lor politica de confidentialitate fiind destul de ambigua cu privire la utilizarea acestor date de catre terti, in principiu bazandu’se pe vesnicul lait-motiv al unei „mai bune experiente a utilizatorilor”.
Plangere impotriva WhatsApp depunsa la CE de Organizaţia Europeana a Consumatorilor (BEUC)
Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC) a anuntat, luni, ca a depus plangere la Comisia Europeana impotriva serviciului de mesagerie WhatsApp pentru controversata modificare a politicii sale de confidentialitate, relateaza AFP, conform AGERPRES.
Potrivit plangerii BEUC, noile prevederi ale politicii de confidentialitate nu sunt „nici transparente, nici comprehensibile pentru utilizatori”, WhatsApp fiind acuzat de „multiple încălcări ale drepturilor consumatorilor europeni”.
BEUC denunta faptul ca WhatsApp isi bombardează utilizatorii cu mesaje agresive
Conform plangerii depuse de BEUC, multi utilizatori de WhatsApp au reclamat faptul ca in urma schimbarii politicii de confidentialitate sunt bombardati cu mesaje agresive in vremea in care cei mai multi nu isi pot face o idee clara privind consecintele schimbarilor asupra protectiei vietii lor private in urma transferului de date personale inspre Facebook.
„De mai multe luni, WhatsApp îşi bombardează utilizatorii cu mesaje agresive şi repetate pentru a-i forţa să accepte noile sale condiţii de utilizare şi politica sa de confidenţialitate care face imposibil pentru consumatori să aibă o idee clară privind consecinţele schimbărilor asupra protecţiei vieţii lor private, în special în ceea ce priveşte transferul datelor lor personale spre Facebook şi spre alte părţi terţe. WhatsApp a fost în mod deliberat ambiguu pe acest subiect, iar consumatorii ar fi expuşi la prelucrarea la scară mare a datelor lor fără un consimţământ valabil. Le cerem autorităţilor să ia rapid măsuri împotriva WhatsApp pentru a se asigura că (serviciul) respectă drepturile consumatorilor”
a denuntat directorul general al BEUC, Monique Goyens, intr’un comunicat.
Facebook se pregateste să dea in judecata Apple
Facebook se pregateste să dea in judecata Apple, acuzand compania de abuz de poziție dominanta, potrivit unor surse Bloomberg. Mai exact, Facebook considera ca Apple se foloseste de pozitia dominanta pe care o detine pentru a dezavantaja ceilalti dezvoltatori de aplicatii din App Store, obligandu’i in acest mod sa foloseasca produse Apple in dauna altor produse, Zuckerberg considerand punctual ca Whatsapp este o aplicatie mult mai buna si securizata decat iMessage, serviciul de mesagerie al Apple.
De unde a pornit razboiul intre Facebook si Apple
Anuntul companiei Apple ca incepand cu primavara acestui an prin noile update’uri programate, Facebook nu va mai putea colecta date ale utilizatorilor de iPhone si iPad fara acordul expres al acestora, lucru ce a dus la ingrijorarea companiei Facebook care se asteapta ca numerosi utilizatori sa refuze acest lucru, in ciuda unei campanii de incurajare a utilizatorilor pentru acordul colectari datelor, pornita ieri de Facebook la nivel global.
Opinie personala
Eu am renuntat inca din luna ianuarie la WhatsApp desi am fost nevoit ca intre timp pentru scurt timp sa instalez din nou aplicatia pe telefon pentru ca unora le este pur si simplu greu sa se desparta de acest serviciu de mesagerie desi alternativele Telegram si Signal sunt la indemana oricui. In acest context plangerea BEUC este una mai mult decat binevenita avand in vedere faptul ca lucrurile se pot imbunatatii doar in urma presiunilor facute de CE asupra Facebook ce se pot traduce ulterior printr’o decizie de protectie a utilizatorilor aplicata la nivel european pe modelul Germaniei, singura tara UE care a interzis temporar grupului Facebook sa utilizeze datele utilizatorilor de WhatsApp.