Populismul mizerabil din spatele masurii plafonarii preturilor la gaze, curent si carburanti. Ati apucat sa va bucurati? UPDATE

#guWerner e intr’o penibila si continua campanie electorala, singura lor grija parand sa fie conservarea capitalului politic pe care il mai au, toate deciziile pe care le anunta fiind luate strict in jurul acestui lucru, buna oara din serialul mizerabilului populism politruc este si episodul cu trambitata masura a plafonarii preturilor la gaze, curent si carburanti anuntata aseara cu pompa si iluzia responsabilitatii, de catre nenea Vela ca masura din Ordonanta Militara 4, si am sa detaliez in cateva puncte pentru toata lumea, de ce este o masura strict populista si de un cinism fara masura, ce vine la doar cateva zile dupa abureala cu amanarea ratelor.

Pentru aducerea aminte, imediat dupa preluarea puterii, prima grija a #guWernerului #dedreapta a fost sa dea de pamant cu OUG114, care printre alte masuri sociale, prevedea plafonarea la aceste utilitati pe o perioada de doi ani, un lucru foarte bun pentru oamenii de rand care urmau sa devina victimele sigure a asa zisei liberalizari a preturilor de pe o piata a energiei ce in Romania este controlala de adevarate cartele din energie si carburanti, a caror existenta si practici neconcurentiale fiind dovedite nu o singura data de Consiliul Concurentei, care le’a tot aplicat amenzi destul de mari, dar care nu i’au si speriat sau oprit in vreun fel sa continue practicile abuzive, dar foarte profitabile. Cu prevederile OUG114 anulate, baietii din energie s’au si pus pe treaba si asa cum scriam pe aici, intre timp au avut grija sa isi santajeze clientii in diverse feluri ca sa resemneze cu ei noi contracte de furnizare la preturi marite deja si in conditile lor, inca inainte ca aceasta masura populista sa fie anuntata de responsabila guWernare #dedreapta. In concluzie, plafonarea de preturi anuntata ieri, este praf in ochii prostilor, multi semnand deja contracte de furnizare la preturile stabilite de acesti furnizori pentru o perioada de minim un an de zile.

Pe de alta parte, #romaniTrebuieSaStie ca pretul la energie si carburanti se afla de aproape o luna de zile in cadere libera la producatori, cauza fiind atat cea naturala, adica vreme mai buna/lumina mai multa, cat si cea fortata de reducerea substantiala a consumului de catre IMM’uri si mai ales la marii consumatori din industrie, care si’au restrans sau suspendat activitatea pe perioada starii de urgenta sanitara, sau chiar mai mult.

„Spre exemplu, consumul de electricitate mediu al României a fost, în data de 18 martie, (prima zi în care a fost impusă închiderea micilor business-uri-restaurante, cafenele, baruri,hoteluri) de 6.999 MW orari, potrivit datelor Transelectrica. Acum un an, în aceeaşi zi, era de 7.257 MW orari, medie. Cel mai probabil, datele finale ale zilei de azi, când s-au închis cei doi producători auto, vor arăta o scădere şi mai mare.”

Scria ecomomica.net inca din 15 martie, data la care Renault si Dacia anuntau la randul lor suspendarea completa a activitatii si de atunci, s’au inchis rand pe rand si multe alte afaceri.

In concluzie, aceasta masura anuntata pare a fi mai degraba pentru a proteja producatorii decat consumatorii, care in momentul de fata se vad in situatia in care sunt nevoiti sa stimuleze cumva consumul, pentru ca aceasta energie nu poate fi tinuta „pe stoc”, ci doar oprita partial productia, lucru ce le’ar aduce producatorilor pierderi uriase. In concluzie, plafonarea preturilor oricum s’a facut de la sine, planul lor de a scumpi energia incepand cu 1 aprilie, fiind foarte probabil doar un plan devansat de criza ce a venit peste ei.

Pe final, ca sa va dati seama cat de mare e mizeria, masura aia de plafonare anuntata cu „greutatea responsabilitatii” in care a fost pomenit si Lucovid, este valabila doar si numai pe perioada starii de urgenta, adicalea fix cat ramane in picioare si Ordonanta Militara ale caror efecte inceteaza odata cu iesirea din starea de urgenta sanitara, cand automat si consumul de energie va reveni aproape de limitele normale, lucru ce va readuce in actualitate maririle de preturi pregatite de furnizorii de energie, ce acum au fost doar putin amanate, astfel ca prin iunie-iulie probabil, cand consumul de energie este ceva mai redus ca sa nu provoace un shoc, tot la fel de probabil este ca o sa ne trezim cu preturile alea pe care le pregatisera deja, sau poate chiar ceva mai mari sa isi acopere pierderile. De asemenea pretul carburantilor probabil ca va exploda si el la randul lui odata cu cererea ce va fi in crestere dupa eliminarea restrictiilor de circulatie, care in momentul asta este in cadere libera, avand in vedere faptul ca datorita acestor restrictii, traficul este aproape inexistent atat in randul populatiei cat si transportatorilor care functioneaza la limita de avarie.

In concluzie, nenorocitii astia de politruci #dedreapta nu isi fac decat un cacat de campanie electorala, dand doar aparenta ca le pasa de ceva in afara de interesele lor si alora care i’au plantat acolo sa le faca treaba! O reala masura de ajutorare si protectie a populatiei de speculantii din energie ar fi fost ca aceasta plafonare sa fie facuta pe o perioada de minim un an de zile, cum au facut si alte state, sau de ce nu, revenirea la prevederile OUG114 care au fost dealtfel declarate perfect constitutionale de CCR.

Cu plafonarea preturilor la alimentele de baza, se mai aude ceva, sau ramane si asta tot pana dupa ce le scumpesc speculantii din cartelul supermarketurilor, de o sa ajungem sa ne batem pe urzicile din santuri?

A … dar stai, ca ne’a lamurit unul din #expertiPNL, ministru al Agriculturii, cica, s’a rezolvat, nu se poate, dar spera „ca unii sa nu profite”:

”Am discutat cu toți actorii din piață, comercianții, producătorii și procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanșat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanț de aprovizionare, producători, procesatori și comercianți. Dacă vine statul și în mod brutal intervine și fixează doar prețul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toți actorii acestui lanț de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piață, cei care sunt afectați și pot fi falimentați sunt exact cei mici, producătorii mici și procesatorii mici. Or în România, producătorii mici și procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei”

Sursa.

Bai muilor, nu toti suntem analfabeti functionali care „citesc” doar titluri si sar in sus de bucurie, manca’v’ar covrigu sa va mance de lepre mincinoase, ca defapt nu faceti NIMIC, doar va bateti joc de noi si toata tara asta! bad

Ce blestemul dracului o fi pe tara asta, ca fiecare criza majora sa o prinda cu o guvernare #dedreapta? dash

Update: in sprijinul a ce am postat pana aici, vine si Asociatia Energia Inteligenta: „Plafonarea preţului la gazele naturale, dar şi la celelalte utilităţi, va afecta consumatorii, iar cei mai favorizaţi vor fi importatorii şi furnizorii de gaze”

„Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca, începând cu ianuarie 2020, preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârşitul ciclului de extracţie 2020, supraoferta din import, măsurile de a ‘scumpi’ înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a preţului gazelor naturale în următoarele 5 – 6 luni. Decizia autorităţilor de plafonare este una populistă, care nu ţine cont de aceste realităţi. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România”

afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele organizaţiei profesionale pentru Agerpres.

Conform datelor Asociaţiei Energia Inteligentă, consumul a scăzut în martie 2020 cu 15 – 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Populismul mizerabil din spatele masurii plafonari preturilor la gaze, curent si carburanti. Ati apucat sa va bucurati

 

4 comentarii la „Populismul mizerabil din spatele masurii plafonarii preturilor la gaze, curent si carburanti. Ati apucat sa va bucurati? UPDATE”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura