Presa de la altii vs. presa de la noi

Avem o tarla de intelectuali, jurnalisti, analisti, deontologi, experti la din toate cate nimic, care intr’un final sunt materializati intr’o suita de bagatori in seama de meserie, care se muta de pe la o televiziune/publicatie la alta unde ling umplu inutil ore de emisie si risipesc rauri de cerneala pentru cancan’uri de 2 bani din care oricum nimeni nu intelege absolut nimic, nici chiar ei.

Am aruncat un ochii peste blogul lui Tolo, printre altele a citat un articol preluat de cotidianul.ro din NewYorkTimes in care se da cu parerea si Paul Krugman, laureat al Nobelului pentru Economie in legatura cu situatia actuala din Grecia si mai ales incearca sa explice de ce: Liderii țărilor mici umilesc națiunea și pe ei înșiși. Ia sa vedem ce zice baiatul asta in presa altora …

În mod normal te gândești că opțiunea cea mai bună a premierului unei țări este de a face lucrurile care să-i asigure realegerea. Aceasta este strategia dominantă, indiferent cât de sumbre sunt perspectivele. Dar în epoca globalizării și a UE-ficării, cred că liderii țărilor mici se află, de fapt, într-o situație diferită. Dacă îți închei mandatul fiind apreciat de grupul de la Davos, atunci poți fi eligibil pentru o mulțime de contracte la Comisia Europeană, FMI sau alte fleacuri, chiar dacă ești cu totul disprețuit de conaționalii tăi. Mai mult, într-un fel este un plus să fii disprețuit de ei. Argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău’.

Va recomand sa cititi intregul articol aici. In doar o singura pagina si in doar cinci minute acest laureat al premiului Nobel pentru economie reuseste sa explice pe intelesul tuturor ceia ce altii ori incearca sa ascunda de opinia publica ori, desi habar nu au, se dau la greu cu presupusul despre situatia reala din Grecia care seamana izbitor cu cea de la noi si toate tarile mici care fac parte din (M)UE.

De ce dracu nu avem si noi asemenea oameni care sa aiba habar ce dracu vorbesc si sa spuna lucrurilor pe nume intr’un mod profesionist si imbatabil din punctul de vedere al argumentarii clare si la obiect, fara a fi nevoie de luni de zile de aparitii pe la toate televiziunile si sute de articole prin toate ziarele?! Ma apuca spumele cand vad ca la altii se poate face jurnalism de cea mai buna calitate si ca pe altii ii interseaza cu adevarat pe ce lume traiesc si nu doar chilotii la vreo Udrea de’a lor!

4 comentarii la „Presa de la altii vs. presa de la noi”

  1. La noi, în ultima vreme, jurnalismul e muult sub nivelul blogurilor. Nu o dată am văzut articole scrise de agramați, nu o dată am văzut articole care nu spuneau nimic, nu o dată am văzut cum au tradus prost articole străine și au spus cu totul altceva față de ceea ce spunea articolul original, iar lista poate continua. Asta în cazul presei online sau scrise.

    Dacă vine vorba de televiziuni, nu mai deschid subiectul, e prea multă mizerie și prea mulți bani în joc.

    Răspunde
  2. Stefane, cum am mai zis, nu se intampla des insa de data asta suntem 100% de acord! Imi vine sa vomit cand citesc „articole” de presa pline de greseli de ortografie, lipsite de cea mai elementara gramatica, traduse cu google translate sau fara „inceput/cuprins/incheiere”, baza elementara a oricarui articol nerespectand nici macar bazele jurnalismului (cine/cand/unde). Da … sunt de acord cu tine, blogurile au ajuns cu MULT inaintea asa zisei prese scrise, niste amatori putand da clasa oricaror asa zisi profesionisti care sunt platiti cu ora.

    Răspunde
  3. Eu demult l-am descoperit pe Krugman si rubrica lui din New York Times, e tare tipu, dar are si un Nobel la activ, premii gramada, a predate la MIT si Harvard, acum se muta la o universitate in New York.. Va recomand si cartile lui, in special End this depression Now!
    Si Stiglitz, alt laureate Nobel scrie meserias, iar cartea lui Freefall te lasa praf.
    Dar si noul star al stiintei economice, francezul Thomas Piketty, cu al sau Capitalul in secolul 21, frate te lasa masca oamenii, sunt ani-lumina fata de Guran , muscalu si altii , poate Ilie Serbanescu, pastrand proportiile, sa se apropie ca anvergura.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura