In contextul cresterii tensiunilor de la granita Ucrainei si a razboiului hibrid in plina desfasurare, contractele futures pentru perolul Brent, referinta internationala a petrolului, au depasit miercuri 90 de dolari pentru prima data din 2014, relateaza CNBC.
Pretul petrolului a depasit 90 dolari barilul
La inceputul acestei luni, Goldman Sachs a emis o previziune apocaliptica, respectiv ca pretul Brent poate ajunge la si chiar depasi pragul psihologic de 100 de dolari pe baril pana in al treilea trimestru al acestui an. Pe langa criza din Ucraina, motivele acestei cresteri cu peste 50% a pretului fata de aceiasi perioada din 2021 sunt puse pe seama reduceri productiei tarilor OPEC+ in raport cu explozia cererii de dupa 2020, an in care tarile producatoare au inregistrat uriase pierderi ce acum trebuie recuperate.
In acesta perspectiva, unii analisti sunt si mai pesimisti
„Presupunând că China nu va suferi o încetinire bruscă, că Omicron devine de fapt Omi-gone, şi cu capacitatea OPEC+ de a creşte producţia în mod clar limitată, nu văd niciun motiv pentru care ţiţeiul Brent să nu se poată îndrepta spre 100 de dolari în primul trimestru, poate chiar mai devreme”
a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piata la OANDA, pentru Reuters.
„Având în vedere perspectiva epuizării stocurilor de ţiţei şi a capacităţii de rezervă reduse până în a doua jumătate a anului 2022 şi investiţiile limitate în sectorul petrolului şi gazelor, piaţa va avea o marjă de siguranţă redusă.”
au previzonat bancherii de la Morgan Stanley.
Lumea construita pe combustibili fosili vs lumea unicornilor roz. Despre distopia #greendeal, altfel
Asa cum previzionam in urma cu un an de zile, odata cu avansarea ideilor distopic-filosofice ale distopie #greendeal, ciocnirea cu realitatea lumii construita pe combustibili fosili era una invitabila, si iata cum dupa criza gazelor si cea a energiei electrice, acum ne loveste in plin si criza petrolului care se anunta una care va face criza petrolului din anii ’70 sa fie o poveste frumoasa. Trecerea pragului psihologic de 100 de dolari pe baril cu perspective de crestere de pana la 200 de dolari pe baril, nu e decat apocalipsa de care toti „doomsday prophets” din zona economica vorbeau ca va fi inevitabila daca nu se schimba ceva in idioatele politici promovate in ultimi ani de guvernele lumii. Din pacate, se pare ca am trecut de ceasul al 12-lea si cam pe acolo ne indreptam, prea putini fiind constienti despre ce inseamna defapt aceasta criza a petrolului dincolo de benzina pe care o baga in masina …
„Asadar lumea combustibililor fosili este lumea care ne inconjoara. Telefonul/PC’ul de pe care cititi acest text are la baza cel putin doua treimi petrol (plastic, ebonita, circuite integrate, izolatori, adezivi, etc) si un sfert carbuni si/sau gaze naturale plus ceva metale care sunt extrase si rafinate in urma unui proces tehnologic ce implica utilizarea acelorasi combustibili fosili. Televizorul pe care il aveti acasa, idem. Frigiderul din casa voastra, masina de spalat, centrala termica, tot la fel. Mobila, covoarele, parchetul, conductele, conductorii din pereti, adidasii din picioare, tricoul de pe voi, chilotii, izmenele, ciorapii, lenjeria de pat, perdelele de la geam, sticla geamului si rama de termopan. Pasta de dinti, detergentii pentru curatenie, sapunul, samponul, gelul de dus, parfumul, medicamentele, suplimentele alimentare, mancarea din frigider, toate intr’o forma sau alta sunt in legatura directa cu combustibilii fosili si nu doar rezervorul masinii voastre de care va folositi pentru a va asigura mobilitatea ce a avut o contributie majora la explozia industriala si prosperitatea economica pe care o cunoastem azi.”
citeste mai mult aici.
Lectura suplimentara
- Scris pe aici, in 2018: Suntem in pragul unei schimbari masive pentru omenire si noi somnabulim ca intr-o transa
Tare imi e ca in curand o sa ajungem sa scormonim dupa carbuni prin pamant, cu mainile goale!
Nae Zarzavagiul ar spune … decît dedolarizarea tranzacțiilor cu hidrocarburi, decît prăbușirea unui imperiu, decît gîndire magică cu pantalonii în vine.
O să vină Greta să rezolve această problemă, decît dacă-și mai face medicația efectul, in cazul ei particular. valabil și pentru lucidul domn Biden.
In loc de replica, las si asta aici …
„…patriotismul este o secreție endocrină care doar ea mai poate să păstreze echilibrul unei națiuni…”
https://youtu.be/e7-tA_aZt4k
Cica a fost eliminat de pe iubut.
Săracul Varujan Vosganian băiat rău la bătrînețe… înseamnă că a zis armeanul ceva ce conținea urme de adevăr matematic și de inteligență de finanțist , poate chiar și urme de demnitate și patriotism că i-a cășunat de la p(l)andemie…
Să caut clipul poate a fost salvat și pe alte platforme,
Varujean dincolo de toate e armean la origini, iar armenii au avut mereu in sangele lor o mare componenta nationalista. Desi nu l’am inghitit ca politician, de cand s’a lasat de politica (si bine a facut) e altceva, experienta lui economica supunandu’si cuvantul.