Problemele invatamantului romanesc sunt mai mari decat religia

Problemele invatamantului romanesc sunt multe si marunte, problema religiei in scoli fiind una dintre cele mai mici venind pe fondul unei campanii destul de vehemente duse impotriva bisericii pe toate canalele posibile. Nu apar biserica si nu contest faptul ca multe din acuzatiile aduse acestei institutii sunt fondate, insa in scoli problema religiei este una artificiala care se putea rezolva oricand prin simpla aplicare a unei masuri care sa o transforme din materie obligatorie in una optionala, fara a mai fi nevoie de interventia Curtii Constitutionale care ar avea destul de mult de lucru in rest.

Copilul meu care este acum in clasa a XI a dat in aceste zile simularea pentru bacalaureat alaturi de cei de clasa a XII. Rezultatele obtinute si de aceasta generatie nu sunt unele deloc imbucuratoare, multumesc lui Dumnezeu ca fiica’mea nu se afla intr’o situatie critica, insa sunt foarte multi tineri care nici anul acesta nu vor lua examenul de bacalaureat. Vinele pornesc din doua directii … o oarecare parte din vina o are societatea care creste copii iresponsabili si neadaptati social in timpul in care cea mai mare parte de vina apartine unui sistem de invatamant care de’a lungul anilor a fost batjocurit in toate felurile posibile de toti cei care au fost responsabili de soarta lui fara ca cineva sa fie tras la raspundere.

Practic in scoliile din Romania se practica invatatul dupa ureche, tocitul pe rupte si acumularea inutila de informatii care nu ii vor folosi niciodata in viata viitorului cetatean care va trebui sa se intretina si sa isi aduca aportul sau societatii din care face parte. Nu exista nici cea mai mica idee de orientare a fiecarui individ in parte conform a ceia ce ar fi capabil si mai ales a ce si’ar dori sa faca in viitor. Nu exista notiunea de individ, exista doar notiunea de turma copii fiind priviti toti la fel, toti invatand aceleasi materii mai mult sau mai putin utile pentru care profesorii isi indeplinesc norma si cam aia e. Despre problema profesorilor am scris aici, nu are rost sa ma mai repet.

Nu stiu cati dintre voi isi aduc aminte de invatamantul de dinainte sau imediat dupa ’89, insa eu am prins generala inainte si liceul dupa. Imi aduc aminte de faptul ca in scoala generala se facea carte bazata pe cultura generala, iar in licee si mai ales scoli profesionale se mergea pe un model de invatamant orientat inspre profilul liceului respectiv. Eu am facut un liceu tehnologic si imi aduc aminte ca odata cu trecerea fiecarui an, zilele care contineau ore de teorie inutila pentru profilul nostru se imputinau in favoarea zilele de practica, astfel ca daca in primul an de liceu aveam trei zile de teorie si doua de practica, in anul patru avea o singura zi de teorie cu materii strict de profil si patru zile de practica a meseriei pentru care eram pregatiti. Examenul de la finalul celor patru ani a constat in jumatate din teoria materiilor de profil iar jumatatea ailalta dintr’un examen din practica care ne’a facut bataturi in palma pentru ca deja ajunsesem sa lucram ca la intreprindere, 6 ore/zi cu pauza de masa, pe vremea aia producand in atelierul scoala niste lacate pentru panourile de tensiune alea RENEL’ului cu care aveam contract plus alte piese finite sau componente pentru altii clienti de stat sau privati in urma carora scoala incasa niste banii pentru studiile noastre. In ultimi doi ani am facut practica direct la locul de munca unde aveam contractul, in zona fiind minele de carbune, pentru care aveam asigurata o bursa lunara in banii care era echivalentul a 30% din salarul unui angajat pentru care munceam 4 zile pe saptamana/6 ore pe zi si cand zic munceam … va rog sa ma credeti ca noi chiar munceam in domeniul in care urma sa activam la terminarea scolii, contractul prevazand minim doi ani de activitate pentru care plateai banii de bursa inapoi daca nu era respectat!

Nu sunt un nostalgic prin cele scrise pana aici insa imi aduc aminte cum pe vremea aia, scoala nu era doar un loc unde mergeai impins de la spate de parinti sa pierzi cativa ani buni din viata acumuland doar informatii inutile, ci era o institutie in care te pregateai cu adevarat de un viitor fie si de simplu muncitor care dupa ce isi asigura un venit lunar, putea oricand sa avanseze daca urma cursurile unui liceu sau facultate la seral. Ca am adus vorba de facultati, acelasi model era si acolo unde teoria era ca teoria, dar practica te omora, pentru ca in ultimi doi ani de facultate faceai aceiasi practica la un loc de munca unde invatai cu adevatat ceva si nu doar iti umpleai capul de tampenii teoretice care nu te ajutau cu nimic in ziua in care te duceai sa iti iei diploma de studii superioare la fel cum te’ai duce dupa o hartie de cur.

Cand s’au schimbat toate astea si ce este de facut?!

>De la an la an … treptat, incet si sigur … o influenta majora in distrugerea scolilor profesionale si a invatamantului tehnic in general avand fabricile de diplome care si in ziua de azi functioneaza bine mersi ca facultati fara acreditare fara ca nimeni sa le tulbure incasarile in vremea in care au distrus generatii intregi de tineri ce azi muncesc in cea mai mare parte a lor muncile de jos in tari care ne blameaza desi PIB’ul lor creste si pe spatele lor. Si’au ratat sansa unui viitor toti, nu au avut parte de educatia care o meritau, nu au avut parte de indrumare nu au avut parte de nimic … iar azi cei care nu s’au ratacit in cautarea unui iluzoriu viitor pe la altii, traiesc pe aici pe spatele parintilor care au facut eforturi uriase sa ii tina in scoli fara continut.

Ce este de facut?! Usor de spus dar greu de aplicat … o restructurare si readucere a sistemului de invatamant de acolo de unde l’au batjocurit fiind foarte grea pentru ca nu mai exista in primul rand dascali in scoli si in al doilea rand, un sistem de orientare profesionala a celor care intr’o zi ar trebui sa fie parte din viitorul unei sistem care a gasit ca principal vinovat religia din scoli si nu faptul ca maine poimaine vom fi nevoiti sa importam strungari, sudori, mecanici, brutari, bucatari, lacatusi, dulgheri, pantofari, croitori, etc. … si chiar specialisti in diverse domenii pentru ca ai nostrii fie primesc ani de puscarie pentru ca sunt niste somitatii mondiale daca raman aici, fie pleaca fara a se mai uita vreodata inapoi completand in acest fel tragedia risipei de materie cenusie cu care se confrunta tara asta in ultimi 25 de ani si mai ales in ultimi 10. La ce ne foloseste mandria ca avem unii dintre cei mai buni specialisti IT daca ei lucreaza pentru Google sau Microsoft sau alte companii straine care stiu ca investitia in recruratea lor le aduc profituri uriase?! La ce ne foloseste mandria ca la toate targurile de inventica, romanii se claseaza pe locuri fruntase cand inventiile lor ii imbogatesc pe altii care mereu gasesc banii sa investeasca in ele?! La ce ne foloseste ca jumatate din copii iau totusi bacalaureatul daca prima lor experienta de viata consta in a fi someri care primesc bani nemunciti timp de cateva luni?! La ce ne folosesc cei care termina facultatiile cand nu isi gasesc un loc de munca pentru ca atunci cand s’au inscris la o facultate au facut’o de dragul de a face una si de aici am ajuns la paradoxul in care avem mii de juristi/economisti/manageri pe metrul patrat in timpul in care ducem o lipsa crunta de specialisti in medicina sau diverse ramuri de inginerie?!

La ce ii folosesc cei 10 ani de chin ale unui medic rezident pe care i’a facut cu toate lipsurile unui sistem romanesc de invatamant, daca castiga minimul pe economie pentru o munca 24/7/356 la UPU in niste conditii in care trebuie din prapaditul ala de salar sa isi cumpere pana si manusile medicale?! Am intalnit asemena oameni extraordinari … care credeti’ma ca munceau cu un devotament si o pasiune iesita din comun la care atunci cand le strecurari pana si 10 lei in buzunar iti multumeau rusinati … cat credeti ca vor indura acei oameni sa fie umiliti in felul asta de un sistem in care fac curul mare toti nenorocitii ce lipitori au fost si lipitori raman, nesfiindu’se deloc atunci cand iti cer pe fata spaga de care poate depinde viata unui om.

Inchei aici apoteotica mea postare … sperand ca vreodata se va schimba ceva , desi marturisesc ca mi’a pierit demult si ultima speranta, de aia ii multumesc doar lui Dumnezeu ca am reusit sa castig ceva bani cu care sa ii suplimentez fiicei mele cunostiintele in vremea in care ma rog pentru cei care nu au!

 

10 comentarii la „Problemele invatamantului romanesc sunt mai mari decat religia”

  1. Ai totala dreptate cu informatiile care nu ve vor ajuta pe viitor. In afara, desigur, sunt tari in care alegi ce ore sa urmezi si daca consideri ca nu ai invatat in anul scolar cat trebuia poti sa repeti anul din proprie perspectiva. Materie multa si inutila. 90% din chimie, biologie, matematica si altele n-o sa ma ajute pe viitor deloc. Cu ce m-ar ajuta „teorema lui pitagora”? cu nimic! E nasoleala multa si nimeni nu face nimic.

    Răspunde
  2. Scoala este scoala … materiile isi au rostul lor si cunostiintele de asemenea, insa partea proasta este ca dupa acesti 12 ani de scoala nu va alegeti cu nimic … adica mai pe romaneste nu stiti sa faceti nimic nefiind calificati in nici un domeniu care ulterior sa va ajute sa va gasiti un loc de munca. Sunt foarte putine liceele orientate inspre un profil anume si in acestea din pacate programa este una extrem de incarcata si de multe ori inutila. Pentru fiica mea de exemplu am decis sa platesc din buzunar niste cursuri suplimentare care se fac la scoala dupa ore, pentru ca dupa sustinerea unor examene la finalul liceului sa obtina o acreditare Microsoft/CAD/Corel recunoscuta international. Din pacate acesti banii nu ii au foarte multi dintre parinti care si asa se zbat si fac sacrificii enorme sa isi tina copii in scolii, de ce mama dracului ministerul nu este in stare sa asigure gratuit genul asta de cursuri?! De ce nu sunt in stare sa dea o lege prin care angajatorii sa fie scutiti de impozite daca asigura instruirea unor copii prin practica intr’un domeniu, ca atunci cand acesta termina scoala sa aiba niste si experiente practice nu doar teoretice, lucru ce ii sporeste considerabil sansele de a isi gasi un loc de munca dupa terminarea scolii?!

    Pacat … mare pacat … sistemul de invatamant din Romania produce doar viitori someri si cam atat.

    Răspunde
  3. Ai foarte mare dreptate, sistemul de invatamant romanesc (de la clasele primare pana la facultati) e un absolut dezastru. Si asta vine de la cineva care a privit toate acele etape dinauntru si acum le priveste din afara.

    Scoala ar trebui sa fie, prin definitie, acea institutie care sa te pregateasca pentru viata, si ma refer la viata din secolul 21, cu multele ei provocari si nuante.

    Pe vremea cand eram in liceu ma uitam stupefiat la orar si nu intelegeam de ce naiba nu se tin niste cursuri in care sa inveti elevii:
    – niste educatie sexuala (ca parintii lor au crescut intr-o lume in care era prea rusinos sa discuti astfel de subiecte, asa ca nu o fac nici ei)
    – ceva educatie financiara DE BAZA de genul ce e ala un credit, ce inseamna un cont de economii, cum sa-ti faci un management de baza a banilor, ce inseamna sa cumperi o masina prin leasing, ce e aia o bursa de valori etc.
    – educatie despre igiena (nici nu intru in detalii legat de asta)
    – educatie DE BAZA legata de constitutia romaniei, legislatia ei, legi internationale: ce e ala un parlament, ce e un guvern, ce e NATO, ce e Natiunile Unite, ce tratate internationale a semnat Romania.
    – educatie tehnologica DE BAZA: chestii super-basic despre cum se foloseste un calculator. Cele mai multe job-uri pe planeta asta se fac folosind un calculator
    – daca as fi eu ministrul educatiei si ar fi posibil, as include aici si cursurile de conducere auto pentru ca in lumea in care traim e o necesitate din ce in ce mai mare

    Toata lista e doar „off-the-top-of-my-head” si m-as astepta ca o tara civilizata sa-si invete cetatenii chestiuni de genul. Evident doar la un nivel de baza, ca sa nu mergi prin viata ca o vita proasta.

    Sunt chestii absolut elementare pentru a te putea descurca in viata in secolul 21. Asta ar trebui sa fie o scoala: o institutie care sa te pregateasca pentru viata.

    Parintii multor elevi nu vor stii sa-i invete despre subiectele prezentate mai sus…. pentru ca nici ei nu stiu…. si inteleg ca nu e vina lor, ca doar au crescut in comunism…

    PS: Nu ma pune sa incep sa zic despre facultati, ca mi s-ar toci degetele….

    Răspunde
  4. Pai de ce sa nu scrii … nu fa economie de butoane, baga mare! laugh

    Ca sa te provoc mai zic doar ca eu nu am facut din pacate o facultate pentru ca din pacate viata nu mi’a permis si am preferat mai bine sa invat sa fac ceva si chiar sa fac ceva pentru a supravietuii decat sa pierd vremea 5 ani in care la final sa ma ma numar printre somerii cu diploma pentru ca aia 5 ani de zile pentru mine s’au tradus intr’un final in experienta unei munci pe branci. In baza acestui lucru eu nu insist ca fiica mea sa se apuce de studii superioare de cum va termina liceul ci am sa o las pe ea sa isi dea seama ce si’ar dori sa faca … ce se cere … si mai ales ce crede ca ar putea face o viata cu placere si nu cu sila sau deloc, in timpul in care poate sa incerce mai multe job’uri ca sa vada ce i s’ar potrivi si sa se obisnuiasca in primul rand cu munca si beneficiile ei. Sper si ma rog la Dumnezeu (nu ma blama ca eu cred in ceva divin smile ) sa reusesc lucrul asta deoarece nu imi doresc nimic de la ea mai mult decat sa ii fie bine si munca sa o perceapa ca pe ceva ce face parte din viata si nu o povara.

    Deci … te asteptam sa ne impartasesti din experientele tale de pana acum cu scoala si sistemul de invatamant … probabil ca nu vei fi singurul … mai sunt cativa pe care ii astept sa faca asta … Stefane … se aude?! laugh

    Răspunde
  5. Desi s-ar putea sa par retrograd, si sunt de acord si cu ice si cu sobolan, as face pe dracu in patru sa fac educatie patriotica si poate chiar niste cursuri de prim ajutor si aparare civila; ar fi poate chiar indicat sa creem din nou institutia Garzilor Nationale si sa instruim tineretul putintel in ale artei militare.
    Vezi zice ca-s nebun, dar vazand ce se intampla pe langa noi zau ca o sa imi dati dreptate.

    Răspunde
  6. Ce vremuri dom’le, uite asa dau eu de articole interesante, datorita si pentru ca ICE face ordine pe blog. Din pacate din 2015 au trecut 2 ani si treaba e tot la fel in scoli se preda aiurea, elevi sunt extrem de aglomerati, apare dezinteres sau interes prost directionat, probleme cu carul. Retin din discutia de sus doar o fraza care spune tot:
    „Asta ar trebui sa fie o scoala: o institutie care sa te pregateasca pentru viata.”

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura