Radovan Karadzic gasit vinovat si condamnat!

 

Ieri camera in prima instanta a TPI (Tribunalul de Prima Instanta) s-a pronuntat, dupa un proces care a durat 5 ani, gasindu-l vinovat pe Radovan Karadzic pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, si l-a condamnat la 40 de ani de inchisoare. Atat Karadzic cat si procurorii au anuntat ca vor face apel.

De mentionat este ca acuzatul a fost achitat de acuzatia de genocid in ceea ce priveste Campania de purificare etnica impotriva populatiei non-sarbe intre 1992-1995, dar a fost gasit vinovat de toate celalalte capete de acuzare, inclusive pentru responsabilitate de comanda in cazul genocidului de la Srebrenita.

Reactiile au fost multiple si de asteptat: sarbii considera decizia un verdict politic; croatii si bosniacii musulmani considera prea mica pedeapsa; comunitatea internationala este  mai mult sau mai putin satisfacuta.

Este totusi de neinteles cum Karadzic nu a fost condamnat pe viata, pedeapsa pe care tribunalele internationale au aplicat-o tuturor celor gasiti vinovati de genocid in Rwanda si fosta Yugoslavie.

Totusi, decizia Tribunalului este una istorica si dovedeste tuturor ca aceia ce ordona si/sau comit cele mai grave crime nu pot scapa de judecata si pedeapsa.

Pentru toate victimele razboiului din Bosnia s-a facut, in sfarsit, un pic de dreptate!

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...