Radovan Karadzic gasit vinovat si condamnat!

 

Ieri camera in prima instanta a TPI (Tribunalul de Prima Instanta) s-a pronuntat, dupa un proces care a durat 5 ani, gasindu-l vinovat pe Radovan Karadzic pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, si l-a condamnat la 40 de ani de inchisoare. Atat Karadzic cat si procurorii au anuntat ca vor face apel.

De mentionat este ca acuzatul a fost achitat de acuzatia de genocid in ceea ce priveste Campania de purificare etnica impotriva populatiei non-sarbe intre 1992-1995, dar a fost gasit vinovat de toate celalalte capete de acuzare, inclusive pentru responsabilitate de comanda in cazul genocidului de la Srebrenita.

Reactiile au fost multiple si de asteptat: sarbii considera decizia un verdict politic; croatii si bosniacii musulmani considera prea mica pedeapsa; comunitatea internationala este  mai mult sau mai putin satisfacuta.

Este totusi de neinteles cum Karadzic nu a fost condamnat pe viata, pedeapsa pe care tribunalele internationale au aplicat-o tuturor celor gasiti vinovati de genocid in Rwanda si fosta Yugoslavie.

Totusi, decizia Tribunalului este una istorica si dovedeste tuturor ca aceia ce ordona si/sau comit cele mai grave crime nu pot scapa de judecata si pedeapsa.

Pentru toate victimele razboiului din Bosnia s-a facut, in sfarsit, un pic de dreptate!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura